Magnus Svensson a Ondřej Mikeš. Foto: Per Wiklund a facebook Granlo Magnus Svensson a Ondřej Mikeš. Foto: Per Wiklund a facebook Granlo
28. 2. 2016 Švédsko (2) KOMENTÁŘŮ

Nemožná mise? Nic není ztraceno, máme dobrý tým i Ondru, věří trenér Granla

 



Jde o všechno. Na jedné straně je čest jednoho z nejtradičnějších klubů florbalové historie. Na druhé pak víra týmu, který vede kapitán švédské reprezentace. Jednu z hlavních rolí ale bude hrát velký český objev. Ano, Švédsko už rozhodně zaznamenalo jméno Ondřej Mikeš.

Blonďáka ze Znojma čeká v neděli odpoledne jeden z nejtěžších zápasů kariéry. S Granlem jede do Varbergu vykřesat naději. Pokud se svými spoluhráči ze Sundsvallu na hřišti jednoho z nejslavnějších týmů světa prohraje, bude cesta na severovýchod hodně smutná. Jeho tým by se v tu chvíli musel smiřovat se sestupem.

Situace je zapeklitá a pro Granlo rozhodně ne komfortní. Dvě kola před koncem ztrácí na záchranu čtyři body, a i když je na dosah spíš Sirius, v Sundsvallu si věří hlavně na Warberg. Důvod je jasný. Tam je aspoň nějaká šance boj o záchranu ovlivnit. A to i přesto, že nedělní soupeř k úžasu všech a doslova senzačně získal v minulém kole tři hodně nečekané body na hřišti vedoucího Pixba…

Johan Samuelsson a Matěj Jendrišák. Foto: facebook Granlo

Johan Samuelsson a Matěj Jendrišák. Foto: facebook Granlo

Ale zpět do Granla. Mezi pěti nejproduktivnějšími hráči týmu najdete vedle uznávaného Johana Samuelssona, kapitána švédského nároďáku, i dva borce, kteří si zahráli české Superfinále. Se 26 góly je nejlepším střelcem týmu Max Wahlgren. Skvěle se ale ve své první sezoně mezi elitou uvedl podle trenéra Magnuse Svenssona i Ondřej Mikeš. „Odvádí pro nás opravdu úžasnou práci. Je jedním z mála hráčů Granla, který má plusové statistiky při pobytu na hřišti. Navíc je to sympatický kluk a velmi tvrdě tady pracuje,“ říká muž, který má za sebou spoustu zkušeností s trénováním nejen ve Švédsku.

Předsezonní příchod Mikeše do Sundsvallu prý nebyl náhodný. „Myslel jsem si, že jeho hra by se mohla hodit pro švédskou Superligu. Rychle se pohybuje a je dobrý ve středu pole. A také je rád hodně vytěžovaný,“ charakterizuje trenér Granla jeden ze svých objevů, který se brzy stal v podstatě klenotem sestavy. „Mám pár zkušeností s hráči ze zahraničí a skoro všichni potřebovali za normálních okolností čas na adaptaci. To Ondra hrál skvěle od prvního testu, kde hned dal gól a zopakoval to i při premiéře v Superlize,“ vypráví Magnus Svensson. A to nebyl odjezd na sever pro Mikeše jednoduchý, na dalekou cestu s sebou vzal i rodinu s maličkým synem Václavem.

Václav - syn Ondřeje Mikeše na rameni maminky. Foto: facebook Granlo

Václav – syn Ondřeje Mikeše na rameni maminky. Foto: facebook Granlo

A tak trenéra dost mrzí téměř měsíční absence opory v období hned po Euro Floorball Tour. Mikeš se z reprezentační akce vrátil do Švédska nemocný. „Bohužel, měl těžkou infekci a musel vynechat několik zápasů…“ konstatoval Svensson. Těch zápasů bylo 5 a Granlo v nich ztratilo 10 bodů. Právě v této části sezony přišel tým ze Sundsvallu o kontakt s týmy, které hrají o play off, a pomalu začal ztrácet i v bojích o sestup. Když se Mikeš uzdravil, hned dal branku Storvretě, později zaznamenal i dvougólové utkání a nakonec i hattrick.

Nemocný Ondřej Mikeš. Foto: facebook Granlo

Nemocný Ondřej Mikeš. Foto: facebook Granlo

To už se ale Granlo navzdory českým gólům smiřovalo s bojem o holou záchranu. „Jsme na tom hodně, hodně špatně, o tom není pochyb. Ale pokud se nám podaří získat ty správné body ve správných utkáních, nic není nemožné. Máme dobrý tým, hráče jako je Johan Samuelsson, brankáře Tomase Åhrberga, střelce Maxe Wahlgrena a Ondru…,“ vypočítává Svensson.

Radost Granla a Max Wahlgren. Foto: facebook Granlo

Radost Granla a Max Wahlgren. Foto: facebook Granlo

Koneckonců na Čechy tenhle florbalový odborník vždycky sázel rád. „Nevím, jestli to platí o všech českých sportovcích nebo jsem měl jen štěstí, ale já mám opravdu skvělé zkušenosti. Všichni Češi, které jsem vedl, měli tak profesionální přístup! Ať už je to nyní práce s Ondrou nebo v minulosti s Alešem Jakůbkem, Radimem Cepkem nebo Petrem Kožušníkem, bylo mi to potěšením. Všichni byli nebo jsou velcí hráči a skvělí lidé!“ vzpomíná Svensson na působení v GC Curych. „Pozor, ještě bych zapomněl na Pavla Bruse!“ dodává. „A vlastně také Vojta Skalík! S ním byla velká zábava,“ usmívá se trenér Granla.

V neděli moc času na zábavu nebude. Ve Varbergu půjde o všechno. Ano, ten pravý zápas, o kterém Magnus Svensson mluvil, nastane v neděli odpoledne. Pokud se Granlu podaří vyhrát ve Warbergu, stáhne ztrátu na pouhé 2 body. A v posledním kole Warberg bude muset do Falunu. No a Granlo by pak mohlo doma vydřít senzační záchranu v domácím utkání s Mullsjö. Kdoví… I tohle je varianta, všechno je možné. A trumfem může být třeba právě Ondřej Mikeš.

Granlo BK Sundsvall. Foto: facebook

Granlo BK Sundsvall. Foto: facebook


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Florbal napsal:

    nedělní soupeř k úžasu všech a doslova senzačně získal v minulém kole tři hodně nečekané body na hřišti vedoucího Pixba…

    Ani bych neřekl, že to byly nečekané body.
    V SSL hraje velkou roli cestování.
    Podle mne Pixbo zápas vypustilo takticky – podrželo Warbergs, který je vzdálený od Goteborgu 70 km. Granlo ze Sundsvallu 800km.

    Přeji dnes Mikešovi a Granlu podařený zápas – myslím, že je Warbergs k poražení.

  • Jožo napsal:

    Varberg x Warberg….

Napsat komentář

*