Široký chodovský kádr po převzetí medailí a trofeje za 3. místo. Foto: Přemysl Prášek, Florbal Chodov. Široký chodovský kádr po převzetí medailí a trofeje za 3. místo. Foto: Přemysl Prášek, Florbal Chodov.
4. 4. 2016 Další soutěže (13) KOMENTÁŘŮ

Z bronzu rozhodně nejsme zklamaní, prohlašuje střelec chodovských juniorů Otakar Prášek

 



Ve stínu bojů v mužské a ženské nejvyšší soutěži se rozehrálo finále juniorské G2 ligy. A má stejné obsazení jako loni. Obhájce titulu Tatran přehrál v semifinále Ústí, loňský vicemistr Bohemians si zase poradil s vítězi základní části z Chodova. Střelec týmu z Jižního Města Otakar Prášek ale tvrdí, že pro něj a jeho spoluhráče je i bronzová medaile velkým úspěchem.

Chodovský klub, dlouhodobě známý svou skvělou prácí s mládeží, loni v G2 lize zklamal. Nevešel se totiž do nejlepší osmičky a musel se zachraňovat v náročném play down, kde vítězně zvládl série s Libercem i Brnem. „Na rozdíl od ostatních týmů jsme měli v kádru asi jen čtyři kluky ročníku 96. Na play off to nebylo, ale některé soupeře jsme značně potrápili,“ vzpomíná Prášek.

Před touto sezonou tak mladíci z Chodova nemířili příliš vysoko. „Na soustředění se určil jako hlavní cíl opět udržet ligu. Kdyby mi na začátku sezony někdo řekl, že budeme třetí, asi bych se ho zeptal, co to sakra bere za ,matroš‘,“ směje se útočník.

Otakar Prášek v dresu Chodova. Foto: Anna Kutnarová.

Otakar Prášek. Foto: Anna Kutnarová.

„Tým se doplnil o spoustu nových kluků z dorostu, s některými jsme do té doby nikdy nehráli. Vznikla z toho ale skvělá parta, která dokázala na začátku porazit Spartu, pak Tatran, ve Znojmě otočit z 1:5 na 7:5 apod. Když nám pak trenér před zápasem s Ústím řekl, že máme víc bodů než za celou předchozí sezonu a k jistotě play off potřebujeme 2 výhry, nemohli jsme tomu uvěřit,“ povídá obrovitý střelec.

„Pak ambice rostly. Říkali jsme si: ,Zkusíme být alespoň pátí‘, potom ,Zabereme a budeme vybírat soupeře‘ a nakonec z toho dvě kola před koncem bylo ,Vyhrajeme základní část a půjdeme si pro medaile!‘,“ rekapituluje. Jistotu cenného kovu měl Chodov díky prvenství v dlouhodobé fázi už po čtvrtfinále, kdy přehrál Ostravu v poměru 3:1 na zápasy.

Na Bohemians už ale mladicí v modrobílém nestačili. „V semifinále s Bohemkou se ukázal skutečný rozdíl v našich týmech,“ uznává Prášek. „Ten byl hlavně psychický. Nikdo z nás nikdy nehrál semifinále, zatímco u nich to byl standart. Takže i když florbalově byli oba týmy celkem vyrovnané, psychika a s ní spojené maličkosti udělaly svoje,“ přemítá mladík, který se ve volných chvílích florbalu věnuje i jako fotograf.

Otakar Prášek jako fotograf. Foto: Martin Flousek.

Otakar Prášek jako fotograf. Foto: Martin Flousek.

Pro soupeře v zelenobílém má přitom Prášek jen slova uznání. „To, že jsme vypadli zrovna s Bohemkou, rozhodně není ostuda. Samozřejmě mě mrzí, že jsme jí nesebrali aspoň jeden zápas, ale pokaždé jsme je donutili bát se o výsledek a hráli jsme velice vyrovnaná utkání. Navíc na rozdíl od některých jiných byly zápasy vyhrocené, ale přitom se obešli bez ,sviňáren‘ a omezili se jen na emoce související se hrou,“ oceňuje.

Chodovští mladíci si v posledním utkání vybrali i trochu smůly. Nemohli do něj naplno zasáhnout dva klíčoví obránci – nemocný Jan Běloch a zraněný Ondřej Novotný. Oba beci v úvodu zkusili jedno střídání, po němž raději na zbytek zápasu zmizeli na střídačce. Podle Práška to ale výkon jeho týmu nijak neovlivnilo. „Nemáme to jako některé jiné týmy, že když vypadnou dva hráči, tak jsme úplně v háji,“ říká.

Ondřej Novotný proti útočníkům Bohemians bojovat nemohl kvůli zranění. Foto: Anna Kutnarová.

Ondřej Novotný (č. 66) přišel o poslední zápas s Bohemians kvůli zranění ruky. Foto: Anna Kutnarová.

Bezprostředně po prohře v posledním utkání zavládl mezi hráči smutek. Ten už je ale, zdá se, minulostí. „Rozhodně nejsme z našeho umístění zklamáni,“ prohlašuje jeden z nejstarších členů kádru. „Jsem na Chodově 10 let a nepamatuji si, že by junioři někdy měli nějakou medaili. V play-off byli myslím jen jednou, jinak to povětšinou bylo pouze padání do první ligy a ‚hrábání‘ se zpět…,“ vzpomíná.

„Obrovskou zásluhu na našem úspěchu má samozřejmě náš trenér Radim Cepek, který s námi pracoval jednoduchým a přitom velice kvalitním způsobem, jejž si navíc všichni oblíbili,“ vzdává hold legendě českého florbalu, která se v přestávce druhého semifinále mužů proti Brnu s chodovským klubem rozloučila. V rámci stejného utkání pak junioři převzali vysněné bronzové medaile.

„Zápas po zápase, třetina po třetině, střídání po střídání… Byly to malé schůdky, co nás dostaly tak vysoko. Když jich člověk překoná tolik a o jeden zakopne, tak nemůže být nespokojený, i když hořkost z porážky je tam po konci zápasu samozřejmě vždycky,“ uzavírá Otakar Prášek.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Jarda napsal:

    „Chodovský klub, dlouhodobě známý svou skvělou prací s mládeží“
    CO PROSÍM???????

    • Jirka Bareš napsal:

      Taky jsem si říkal, hlavně dlouhodobě-to by se dalo napsat třeba o Bohemians, bez problému, ale k Chodovu mi to moc nesedí

      • Petr napsal:

        Platí pouze o Jedličkovi a jeho partě.

        Chodov s mládeží začal pracovat a je to hned znát. Převzal do týmu šikovné kluky z okolních klubů a na výsledcích se to zásadně projevilo. Tam po základu sice mohl být vítězný duch, nemají ale ještě mentalitu na to dotáhnout úspěch do úplného konce, na rozdíl od Bohemky či Tatranu. Je to o mentálních zkušenostech, což v článku O.P. objektivně uznal.

        • Jarda napsal:

          Dlouhodobě výsledky v mládeži mají Vítkovice, bohemka, Tatran ,Pepino. Kolik kluků z Chodova stabilně za Chodov hraje v mužích? Dva? Momentálně se v mládeži zlepšili, ale hlavně proto , ze pobrali vse z okolí, takovy Start v juniorce totálně vybrakovali. Chodov začal poradně makat tak posledni dva roky, což rozhodne neni dlouhodobě famózní práce. Naopak na potenciál , ktery tam je pracovali zatim katastrofálně.

          • Jakub napsal:

            Ale to, že junioři nehrají stabilně za muže A Chodova, není tím, že by na to neměli, ale tím kdo to áčko trenuje… Podhráský nemá rád Cepka, junioři na Cepka nedají dopustit a nemají rádi Dejva. To byste museli znát zákulisí klubů, abyste mohli takovéhle věci pochopit… Těch pět kluků, co by mohlo hrát za áčko, na trénincích hravě přehrává první pětku chlapů (Dóža a spol.)

            Jinak souhlasím, že s mládeží na chodově se začalo pořádně pracovat posledních pár let. Do té doby si klub ani nezvdechl po tom, že vůbec nějaké mládežnické týmy má, jediné co pro vedení existovalo byli chlapi, cokoliv níž nemělo cenu. částečně je tomu tak doteď. Loni když se juniorům nedařilo, tak o nich taky nikdo v klubu nevěděl. Pořád se mluví o „klubismu“ ale ten platí jen ve chvíli, kdy se daří.

          • Petr napsal:

            Start doplatil na to, že byl vždy tak trochu farmou Chodova. U Startu to mrzí, protože ten svůj A-tým má, u ostatních klubů stejně ti talentovaní odcházeli, protože od dorostu už to pro ně byla ztráta progresu, kdyby zůstali.

          • Jakub napsal:

            Docela by mě zajímalo co mají junioři Startu společného s Chodovem, protože Chodov do juniorů ze startu nikoho nepřivedl. Letos přistoupili pouze bratři Sklenářové z Bohemians, ale z juniorů nikdo

        • Jirka Bareš napsal:

          Že to dělají dobře teď o to mi nešlo, to ostatně naznačuje ten letošní bronz, mě šlo o to kdy s tím začali, tedy jak moc je to dlouhodobé, jak se v článku píše.

          • Petr napsal:

            Asi to má souvislost s Cepkových příchodem na Chodov (myslím 2010) a změnou filozofie. Velký podíl na výchově mládeže má kromě dalších D. Podhráský, který si vychoval dnes silné ročníky 1999 a 2000. Zbytek byla aktivní přestupová politika již u těchto kategorií. Bez těchto ročníků by Chodov nedal konkurenceschopný juniorský tým dohromady.

  • Petr napsal:

    Pane Hrubý, Vy si ten pravopis zase zjednodušujete a nevyužíváte ho v celé pestrosti českého jazyka. Bacha na neživotná podstatná jména mužského rodu, ta se špatně brání. Našel jsem letmo tři vlastní góly.

    • Jirka Bareš napsal:

      Já si naopak myslím, že pan Hrubý ten pravopis a jazyk kolikrát využívá tak pestrým způsobem, že to jeho možnosti(hlavně gramatické) bohužel dalece přesahuje:-)

  • Kamil napsal:

    Ty pravopisné chyby,to je fakt NĚCO..

Napsat komentář

*