Filip Šuman a Superfinále v pražské O2 areně. Foto. Český florbal Filip Šuman a Superfinále v pražské O2 areně. Foto. Český florbal
13. 4. 2016 Superliga (16) KOMENTÁŘŮ

Ostrava, nebo Brno? Superfinále se v roce 2018 nebo 2019 bude stěhovat!

 



Superfinále. Věčné téma, které rozděluje české florbalové prostředí. Jedni jsou pro a druzí říkají, že je nespravedlivé. Praha už hostila svátek florbalu čtyřikrát a chystá se na pátý velký den. A sílí hlasy z Ostravy, i tam by chtěli tuto výjimečnou akci hostit.

Prezident Českého florbalu Filip Šuman musí být spokojený. Díky Superfinále získává sport s děrovaným míčkem prostor v médiích a velké renomé. Česká televize chystá šestihodinové kontinuální vysílání. Před lety nemyslitelná věc. Už dávno se prodávají vstupenky do horního patra, loni padla hranice 11 tisíc diváků a letos jich prý přijde ještě víc. A tak je na místě úsměv a optimismus. „Očekávání jsou velká. Je jasné, že se nám to letos povede překonat a atmosféra v O2 areně bude úžasná,“ těší florbalového prezidenta.

Jenže stále více sílí hlasy z mimopražských florbalových center. Superfinále by ráda viděla Ostrava, tradiční líheň spousty talentů. A prý už se blíží čas přesunu. „Pro český florbal to není otázka jestli nebo kdy. V roce 2018 bude Praha hostit mistrovství světa a právě s ohledem na tuto akci řešíme i přesun Superfinále do některého z moravských center,“ sdělil Filip Šuman. „Myslím si, že se florbalový fanoušek může na Superfinále v jiném městě než v Praze těšit relativně brzy,“ dodal.

Šuman si dal ale velký pozor na to, aby neřekl konkrétní název města. Společně s Ostravou se tak zřejmě do boje o pořadatelství Superfinále zapojí i Brno. Nespecifikoval ani letopočet, není tak jasné, zda se florbalový svátek uskuteční na Moravě už před mistrovstvím světa nebo po něm.

Florbalové prostředí ale diskutuje i o tom, zda model finále na jeden jediný zápas je to správné vyvrcholení sezony. Vyhrát prý může šťastnější, a ne lepší. „Tato diskuse bude Superfinále provázet i v dalších letech, ne-li desetiletích. Letos se jednomu týmu povedlo odehrát 15 zápasů v play off, víc jich tam nikdy nedostaneme,“ myslí si Filip Šuman.

Změny se tedy rozhodně v tomto ohledu nechystají: „Víme, že Superfinále bude český florbal provázet dalších minimálně 10 let. Chceme budovat tradici výjimečné sportovní akce. I kluby, které diskutují o sportovním pohledu na věc, si uvědomují, že z hlediska dopadu na český florbal, je to jediná správná cesta.“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • ABC napsal:

    Jestlize bude dostatek kvalitnich zapasu v cele sezone, jako je tomu treba ve Svedsku. Pak ma superfinale smysl. Pro zkvalitneni ceske souteze je treba omezit pocet tymu v prvni a druhe lize na 10. Unie jde vsak cestou opacnou a naopak rozsiruje, coz bude mit dopad na kvalitu, ktera pujde bohuzel dolu.

  • Martin napsal:

    Takže ono bude MS 2018 jenom v Praze? Hmm

  • Martin napsal:

    Prvni vec co unie by mela udelat je zbavit se Mlcouska ten je vseho strujce – samovladce

    • Presne tak napsal:

      Presne tak. Ten clovek neumi dohlidnout na zakladni vec, jakou je losovani soutezi. Vsak se podivejte, co to bylo letos za sracku. V Extra to jeste stihli zmenit.

      • Honza napsal:

        No tak losování soutěží je to nejmenší, co zkazil … ten výčet „malých domů“, za co všechno má bokem penízky nebo výhody je neskutečný … ale hlavně, má vazby na ostatní v českém florbale, z nichž mnozí jsou mu za leccos vděční … a to se prostě pánové počítá, takže tuhle „žábu na prameni“ tady budeme mít minimálně tak dlouho, dokud se bude hrát Superfinále …

        • napsal:

          Takový odbočení od původního tématu 😀 ale je pravda ,že Mlčoušek mi připomíná praktikama Peltu a nejmenovaný šéf KRD ,který tam je díky „florbalovýmu Peltovi“ ,mi schodou okolností připomíná Berbra. Podobnost čistě náhodná. Ale zpátky k tématu 😀

  • K3 napsal:

    Věřim, že ten nesmysl dalších 10 let trvat nebude. Chce to jen chtít, nebát se a vypráskat současnou garnituru ze zakopaných pozic v kanclech hned na příští valné hromadě.

  • Karel napsal:

    A to rozhodl kdo, že to je jediná správná cesta???

  • nerozumim napsal:

    proč se teda koná Superfinále i ve florbalově vyspělejších zemích, když se tady objevuje, že je to blbost?

    • Jarda napsal:

      vzhledem ke kvalitě ostatních lig si týmy zahrají daleko více pořádných zápasů, ne jako u nás.

      • Jirka Bareš napsal:

        A i přesto je to sportovně blbost, neznamená, že když něco dělají v zahraničí, že je to automaticky dobré

  • Superfinale napsal:

    At klidne ziju… ale zajistete mi slusne rozhodci… jestli to letos pos*rou tak ja koncim..

  • Emirates napsal:

    No mě by třeba zajímalo jak je to s těmi kluby, jak píše Šuman, že všechny souhlasí. Pokud si době vzpomínám, tak Vítkovice jsou stále proti a velkým odpůrcem je nyní i Tatran. Takže si nejsem jistý tím, co pan Šuman uvádí. A jeho sebevědomé prohlášení o tom, že to bude dalších 10 let je taky podivné. jak už tu někdo psal, kde bere jistotu, že bude prezidentem i po letošní valné hromadě?

  • pravda napsal:

    A zná někdo někoho, kdo by chtěl být novým prezidentem unie?
    Kecy na diskuzích jsou jedna věc, ale práce, práce a zase práce pro florbal je věc druhá.

    • Ich napsal:

      Ono by se našlo pár lidí, co by chtěli být minimálně ve Výkoném výboru, ale tam se nikdy nedostanou, protože nemaj tu správnou tlačenku. Stačí zajít na Valnou hromadu krajů a je to vidět, jak lidi s vlasním názorem nemaj šanci. Protože v krajích platí“chceš být ve VV,tak budeš skákat jak mi pískáme. Jestli ne a budeš mít vlastní názor,tak si neškrtneš“ A tak je to i v celostátním VV. Kdo do toho jen trochu vidí, tak ví.

  • pravda napsal:

    V krajích platí ukaž v komisích jaký máš zájem o to obětovat čas florbalu a postupně se dostávej výš a výš, pokud máš zájem. Ta cesta je otevřená. Ale současný stav „chtění“ je krásně vidět na obsazenosti jednotlivých komisí a jejich funkčnosti, která závisí většinou na těch pár lidech, kteří něco chtějí dělat. Do velkého výkoňáku by rádo kandidovalo plno lidí, ale těžko tam může jít člověk, který nemá nějakou zkušenost z regionu a chtěl by z fleku rozhodovat o regionálních i celostátních záležitostech. To jsou moje cca 15leté zkušenosti z „bafuňařiny“. 🙂

Napsat komentář

*