Chodov poprvé v historii přebírá titul. Foto: Štěpán Černý Chodov poprvé v historii přebírá titul. Foto: Štěpán Černý
19. 4. 2016 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Mistři 2016! 10 důležitých věcí, proč Chodov vyhrál titul

 



Chodov je mistr! Je to tak, trvalo to dlouhých 23 ligových sezon, než někdo prolomil vládu Tatranu a Vítkovic. Až do neděle 17. dubna. Nutno říci, že tým z pražského Jižního Města si za právě skončenou sezonu zlato zasloužil, i když samozřejmě spousta lidí fandila příběhu Vítkovic.

Mluvme ale o Chodovu a jeho proměně. V roce 2013 hráli Pražané sice finále a doufali, že jim k vysněnému zlatu pomohou i dvě švédské akvizice. Ale ani Max Wahlgren titul nevystřílel, vítkovická lavina přejela Chodov 4:3.

Pak přišly dva mizerné výsledky. V roce 2014 prohra 3:4 s Otrokovicemi ve čtvrtfinále, o rok později pak další vyřazení, tentokrát 2:4 s Vítkovicemi – opět ve čtvrtfinále. Pravda, tým potkávala spousta zranění, ale na to se historie neptá.

Letos to však vyšlo dokonale. O tom, že titul není náhoda, svědčí i famózní rekord ve zisku bodů v základní části. Ještě žádný tým v historii nezískal za 22 kol 60 bodů – to je těžko uvěřitelný výsledek, Chodov měl 91% úspěšnost. A šlo to i bez Matěje Jendrišáka a Ondřeje Mikeše.

Kde se tedy Chodov tak změnil a co jsou hlavní momenty, které vedly k úspěšné cestě za zlatem?

1) návrat do historie

Psal se rok 2008. V Čechách se chystalo mistrovství světa, ale na Chodově moc dobře nebylo. Namísto play off se musel kdysi hrdý tým potupně zachraňovat v play down. „Tehdy jsme si uvědomili, že už takhle dál nechceme,“ vzpomíná dlouholetý sekretář a duše klubu Karel Myšák. Chodov začal budovat první tým trochu jinak. Nastala doba příchodů velkých jmen, pár hráčů přešlo z konkurenčního Tatranu. Ale ještě nějaký čas to trvalo, než se začalo hrát o medaile. I tak to byl ale restart.

Chodov v roce 2008. Foto: Ladislav Káňa

Chodov v roce 2008. Foto: Ladislav Káňa

2) konec Radima Cepka
Bude to znít divně, ale Chodov měl v inkriminovaných neúspěšných sezonách na krku závaží jménem Radim Cepek. Kouč národního týmu byl mnohým trnem v oku. Proč působí na střídačce týmu a zároveň vede národní tým? Vždyť při svém jmenování proklamoval, že se téhle kombinace vzdá. Pak to na Jižním městě řešili šalamounsky, Cepek byl šéftrenérem klubu, ale vliv na chod A týmu měl. A Chodovu se s tímto předhazováním opravdu nehrálo dobře. A tak možná právě odchod Radima Cepka do ústraní, dál od Áčka, nastartoval úspěšnou jízdu. Z hráčů spadl tlak, jméno trenéra nároďáku se nemuselo řešit.

David Podhráský a Radim Cepek. Foto: Otakar Prášek

David Podhráský a Radim Cepek. Foto: Otakar Prášek

3) důvěra v Davida Podhráského
V roce 2012 tenhle florbalový fanatik okusil ještě coby hráč, jaké to je Superfinále prohrát. Nikdy nebyl velký lídr nebo point maker, byl spíš dříč a muž pro černou práci. A právě tyto vlastnosti na střídačce za dlouhá léta zúročil. Podhráský se nevzdává, na kolena ho nedostaly ani nezdary při koncích ve čtvrtfinále. A postupem času se učil čím dál víc. Bez kšiltovky nedá ani ránu, pro Chodov by vypustil duši. A hlavně, časem dokázal zapojit do hry více než dvě tradiční chodovské lajny a navíc opravdu z odlišných individualit vytvořil tým.

David Podhráský. Foto: Otakar Prášek

David Podhráský. Foto: Otakar Prášek

4) Milan Šindelář – nová klidná síla na střídačce
Po odchodu Radima Cepka potřeboval David Podhráský parťáka, oponenta a zároveň i stratéga. Chodov našel zlato. Oslovil Milana Šindeláře, někdejšího člena vítězné generace Tatranu. Šindelář byl kdysi také jen hráč třetí pětky, ale ví, jak se vyhrává. Po skončení kariéry pracoval ve Střešovicích s mládeží a opravdu má cit pro florbal. Koneckonců, právě v Tatranu se potkal s Davidem Podhráským a u tehdejšího juniorského týmu mu svěřil kapitánskou pásku. I díky jeho práci si najednou lídři týmu libovali, jak se Chodov změnil. Vyznává filozofii, že tým musí naplno využít individuálního potenciálu hráčů a ne naopak. Každý z vítězů prostě našel post, který mu maximálně seděl.

Milan Šindelář. Foto: Ladislav Adámek

Milan Šindelář. Foto: Ladislav Adámek

5) sázka na 17 letého gólmana
Tak tohle byla opravdu neuvěřitelná trefa do černého. Daniel Mück je mladší brácha gólmana, který v extralize zkoušel štěstí v Bohemce, Švýcarsku i Spartě a nakonec skončil v České Lípě. Když ho Chodov poprvé otestoval ještě jako šestnáctiletého na Czech Open proti věhlasným rivalům ze Švédska, ťukali si mnozí na čelo. Jenže tenhle introvertní mladík si z ničeho velkou hlavu nedělá a tak zvládl i tuhle přetěžkou zkoušku. A postupně dal najevo, že se nebojí ani pozice jedničky, když tradiční lídr Jan Barák laboroval s bolestmi zad. I kvůli jeho nástupu oznámil konec kariéry ostřílený Martin Zich. A když se rozhodovalo, kdo bude chytal Superfinále? Přednost před reprezentantem, který vlastní bronz z mistrovství světa, dostal zelenáč.

Daniel Mück a Jan Barák. Foto: facebook

Daniel Mück a Jan Barák. Foto: Facebook

6) neúnavný prezident
Je známo, že Michal Bauer byl jedním z prvních, kdo florbal přivezl do české kotliny. Ještě coby lídr Mentosu Chodov býval klukem z plakátu na propagačních obrázcích. A když opustil hřiště, z pozice mecenáše každoročně dotoval tým. I díky němu se vrátil do Čech zmiňovaný Radim Cepek, přivedl do české ligy Švédy a neváhal investovat do zajímavých posil a dokonce postavil i konkurenceschopný ženský tým. Michal Bauer florbal miluje. Loni mu děvčata udělala titulem v O2 areně obrovskou radost. A jako dárek ke 25 letům snahy pak přišli se ziskem cenné trofeje i muži.

Michal Bauer

Michal Bauer

7) příchod Martina Koutného
Pro Brno byl dlouho ikonou a samotného ho mrzel dost nepříjemný konec v klubu. Když mu Buldoci v podstatě dali najevo, že je nechtěný, zamířil tam, kde o něj opravdu stáli. Zkušenosti, klid i autorita. Vousatý centr se stal jednou z ústředních postav kabiny, zahrál jednu z nejlepších sezon kariéry a co je podstatné, měl obrovský vliv na osobnost Toma Ondruška. Bylo tak možná symbolické, že poslední dva góly sezony a otočku skóre zařídila brněnská dvojice.

Martin Koutný. Foto: Štěpán Černý

Martin Koutný. Foto: Štěpán Černý

8) ty správné posily
Jak to půjde bez Jendrišáka a Mikeše? Chodov přišel během dvou posledních sezon o dva reprezentační centry. To by možná jiný tým položilo. Jenže Pražanům vyšla sázka na ty pravé posily. Už předloni přišel Michal Strachota, který se smířil s tím, že na starost bude mít hlavně defenzivu. A další osobností na postu centra se pak stal zmiňovaný Martin Koutný. Chodov byl úspěšný i v boji o Miloše Tyla a tak udržel opravdu silnou ofenzivu.

Miloš Tyl. Foto: Štěpán Černý

Miloš Tyl. Foto: Štěpán Černý

9) jádro zůstalo věrné dlouhá léta
Tým se měnil, ale srdcaři v kabině zůstávali. To zlé a nakonec i dobré zažili gólman Jan Barák a hlídací pes Martin Flousek. Chodovské srdce už má dlouhá léta i Michal Kotlas, Petr Pražák, Tomáš Sýkora nebo David Bouša. Tihle mazáci prostě řídí kabinu a bez nich by to nešlo. A rok od roku byla tahle parta silnější.

Jan Barák a Martin Flousek. Foto: Štěpán Černý

Jan Barák a Martin Flousek. Foto: Štěpán Černý

10) bonus jménem Paddy
Jestli si někdo zasloužil titul, tak to byl Patrik Dóža. Kluk, který nikdy nebude spokojený a má na sebe velké nároky. Sám na vlastní pěst odešel do Pixba, aby okusil švédskou Superligu. Pak sice dostal najevo, že moc prostoru nedostane, a tak se vrátil domů. Rozhodl se, že pro Chodov vyhraje titul, že mu vrátí pár let péče. A opravdu. Byl tím rozdílovým hráčem nejen v základní části, ale i v play off. Rozhodující akci, která vedla ke zlatu, vydláždil pro Toma Ondruška právě on. Natáhl na sebe dva hráče a přes třetího jednou rukou vyzval parťáka z útoku ke gólu. Každý mu po těchto krásách promine, že se nerad vrací a vlastně skoro nebrání. Ale možná ho k tomu trenéři ani nenutí, aby měl dost sil v útoku. Pokud se opět rozhodne odejít na sever, bude na to mít právo a bude odcházet jako král.

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý

Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*