Hráčky Bohemians a ELITE spojily síly. Foto: FbŠ Bohemians
7. 6. 2016 Extraliga žen (31) KOMENTÁŘŮ

Bohemians a ELITE budou spolupracovat. V žádném případě ale nejde o fúzi, říkají

 



Ta zpráva koluje florbalovým zákulisím již delší čas, když se fanoušek například na Facebooku ELITE podíval na fotky z letní přípravy, tak mohl vidět Michala Jedličku, kterak hráčky dozoruje. Náznakům je nyní konec, oba celky oficiálně potvrdily, že spolu budou spolupracovat. Podle prezidenta Bohemians Martina Musila se ale rozhodně nejedná o fúzi, byť oba oddíly budou v úzkém kontaktu.

Představitelé obou celků jsou v komunikaci otevření, chtějí ale dát v jedné věci jasno. „V žádném případě se nejedná o fúzi. Podstatou fúze totiž je, že bychom spojili naše celky v jeden, což se nestane. Chceme spolu sdílet know-how, regenerační prostory a tréninkové plány,“ říká šéf Bohemians Martin Musil.

Nejvyšší představitel zelenobílého oddílu pokračuje. „Chtěl bych uvést k tomuto ještě jednu věc: není to tak, že bychom stavěli nějaký A-tým a B-tým, bude to tak, že postavíme jeden tým, kde budou hráčky s vrcholovými ambicemi a druhý, kde budou hráčky ambiciózní a ochotné na sobě pracovat,“ uvedl.

Je jasné, že mezi oběma celky bude docházet k rotaci hráček. „Ale bavíme se o tom, že se bude jednat o nějaké dvě tři hráčky, které budou takto rotovat, například formou hostování,“ prozradil Martin Musil.

Ruku v ruce pak půjde také spolupráce mezi realizačními týmy, ve kterých již nebude figurovat Fin Jesse Backman, podle informací Florbal.cz mířící do Německa. „U nás v Bohemians bude sportovním ředitelem Michal Jedlička a přímo v realizačním týmu budou Stanislav Richter, Jaroslav Jelínek, Michal Vojáček a Pavel Krbec, který se ke ženám vrací po zhruba pěti letech,“ vypočítává Musil. „ELITE pak povede Marcela Urbanová,“ dodává.

Ve spojení vidí výhody pro obě strany. „ELITE budeme pomáhat také například s mládeží,“ popisuje.

Nabízí se otázka, jestli je primárním cílem vytvořit konkurenci pro trojici nejlepších celků, tedy Herbadent, Chodov a Vítkovice. „Cíle máme dva: jednak chceme dělat věci efektivněji, prakticky propojíme dva oddíly, přičemž víme, že jeden umí dělat toto a druhý tohle, takže dohromady by to mělo dát efektivní celek. A za druhé, jak říkáte, je tady cíl udělat další elitní celek,“ zakončil Martin Musil.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • petr napsal:

    Jak do této koncepce zapadá spolupráce mezi Elite a Panthers?

    • Adalbert napsal:

      nezapada…spoluprace nebude

      • petr napsal:

        Takže Jelínek a Zittová ukončí trénování u Pantherů?

        • vnuk napsal:

          Jelinek nekdy snad trenoval Panthers ani nevim? za to slečna zittová stále trenuje.

          • petr napsal:

            Na webu jsem Jelínka našel u dorostenek a juniorek přes web Český florbal. Teď jsem se díval přímo a jako trenér uveden nikde není. Takže zřejmě stará informace.

      • Fanda 2 napsal:

        moje reč…je to jen pro dobro Bohemky a Elite pujde do haje a kdyz pujde do haje, tak lepsi hracky, ktere pujdou do bohemky uz se nevrati!! =DDDDD Elite 1. liga uz se tes

    • kkkk napsal:

      spoluprace už neexistuje. Panthers postoupilo do extra a s Panem Richtrem se nedohodlo.

  • Yorimar napsal:

    Hlavně, aby si ve svůj prospěch nepouštěli výsledky

  • petrik napsal:

    A co regulernost souteze?mi to prijde jen jako obchazeni legislativy a vyrobeni si acka a becka v jedne soutezi…co na to ligova komise?

    • petr napsal:

      Vypadá to, že vše bude dle regulí, dva samostatné oddíly, oddělené soupisky, ale pouze jedno tréninkové centrum a společná koncepce. Možná pokus o jakousi vnitřní konkurenci jako motivační prvek.

      Hostování je stejně realizovatelné jen do poloviny nové sezóny, do Vánoc se vykrystalizuje lepší tým, který bude mít větší šanci v play-off a ten bude pravděpodobně doplněn o to dobré z druhého týmu. To lze samozřejmě dělat i po tajné dohodě a bez oznámení nové společné koncepce. V každém případě se holkám z Elite zvýší počet přípravných zápasů, Bedla jim naordinuje své starší žáky a dorosty, aby dámy měly kvalitního soupeře.

    • petr napsal:

      Myslím, že to si aktéři předem pozjišťovali – co mohou a co nikoliv. Obdobnou spolupráci oznámila Sparta a Bučis, i když tam jde v zásadě jen o mládež.

      • petrik napsal:

        Regule a regulernost neni to same….dle toho co chapu,tak budou trenovat spolu,fungovat spolu a jen hrat zvlast…takhle myslim nejvyssi soutez vypadat nema.

        • petr napsal:

          Oba týmy trénují na Děkance už delší dobu. Jinak souhlasím s tím, že co je předpisy povoleno, ještě nemusí být úplně morálně košer.
          Může to nějakou dobu fungovat, ale jediným závěrem takového projektu může být jen jeho ukončení nebo sloučení oddílů. Nechci spekulovat, ale vedle sportovní stránky je podle mne důvodem i stránka finanční. Je obtížné získávat peníze na provoz oddílů v Praze, je jich tam hodně a zejména extraliga je finančně náročná.

  • Ali napsal:

    to je šlendrián.
    nekvalitní soutěž lesbiček a ještě tohle do toho
    unie by se měla zamyslet

    • petr napsal:

      A jak by to měla Unie řešit, snižováním počtu týmů nebo naopak jejich zvyšováním? Zatím je to stále o kvantitě a podpoře vzniku nových týmů, aktuálně hlavně v dívčí složce. Zákonitým výsledkem je pak na druhém konci nedostatek financí pro všechny a nucené formy různých spoluprací, fúzí a zániků oddílů nebo hráčských kategorií, i když zveřejněné důvody pro takové kroky mohou být různé. Ono ve finále se stejně vše točí okolo peněz a bez nich se haly, doprava či různé poplatky Unii nezaplatí, i kdyby to všichni okolo dělali zadarmo, což asi taky vždy nejde.

      • Radek napsal:

        Ještě větší rozšíření je nesmysl. Naopak soutěž zúžit, aby bylo více těžkých zápasů. 1.ligu rozděli na východ-západ. Mužstva na tyto vzdálenosti nechtějí celtovat a někdy ani postoupit z nižších soutěže. Tak by byla šance zkvalitnění soutěže a šance, že občas by se objevila nadějné hráčka.

  • kecal napsal:

    nejvyšší soutěž osekat na maximalně osum týmu
    konec šmitec…

  • Já král I. napsal:

    hlavně by mě zajmalo jak může ELITE hrát extraligu ,když nemaj MLÁDEŽ.Takže keci, že nejde o fůzi je asi nemsmysl. Jinak by nemohlo Elite samostatně hrát extraligu.
    I když pánové Musil a Richtr jisto jistě vymyslej kličku

    • petr napsal:

      Elite má mládež, slavné to ale nebude, když v žákovských kategoriích hrají 3+1, na což stačí pár dětí. Hlavně to stačí na extraligovou licenci. Takže při sloučení by Bohemce přibylo pár holek navíc a další týmy do soutěží.

  • pravda napsal:

    Byvala mladez Elite je dnesni Texas. Bohemka zachranila Elite v extralize tim, ze jim zajistila mladeznicke tymy ze svych zdroju. A zadarmo to kolega Musil urcite neudelal. 🙂 Loni melo Elite mladez „pujcenou“ od Panthers.

    • Já král I. napsal:

      JJ ,kdopak asi bude zachraňovat Elite příští sezonu?

      • pravda napsal:

        Dokud se proti tomu nikdo neohradí, bude to takhle dál. V opačném případě se s Elite rozloučíme. Pan Musil nezachraňuje, pan Musil ždímá dokud to jde. Až to nepůjde, pak my půjdeme Elite na pohřeb. Ale kdo chce kam…

      • petr napsal:

        Jaká příští sezóna?

  • Tomáš Krásný napsal:

    Řekl bych první úkol pro novou revizní komisi, aby se podívala na regulérnost takové spolupráce. Dost dobře nerozumím tomu, že áčka a béčka nemohou hrát ani o jednu soutěž od sebe, ale až ob jednu, a teď se schválí něco takového v rámci jedné soutěže.

    • pravda napsal:

      Ono se nic neschválilo. Tohle není žádné sloučení oddílů, ani převod mládeže. Tady je to o tom, že pár dětí z Bohemky přestoupí do Elite. Ostatní úhly pohledu neřeším. Raději.

      • Michal napsal:

        Dokud se jedná o dva rozdílé oddíly, není co zkoumat ani analyzovat. Není žádný předpis, který by tato forma porušovala. Psát o áčku a béčku není na místě – jsou to oba „A“ týmy dvou různých subjektů. Zbytečné se rozčilovat… Navíc díky institutu střídavého startu se podobné spolupráce běžně vedou ve vztahu Superliga vs. 1.liga nebo NL.

        • Tomáš Krásný napsal:

          Já se nerozčiluji, jen jsem vyjádřil pochybnost, že když veřejně deklarují, že budou sdílet know-how, tréningové plány, vzájemně si půjčovat hráčky formou rotování na hostování, tak to už je opravdu velice intenzivní a blízká spolupráce. Já naprosto chápu, že to není A-tým a B-tým. Ale existuje právní institut obcházení zákona či pravidla, což znamená, že jednání sice neporušuje přímo nějakou právní normu, ale směřuje proti jejímu smyslu a účelu. A takové jednání je protiprávní. Jen přemýšlím nahlas, netvrdím, že je tohle zrovna ten případ. Uvidíme, jak se spolupráce bude vyvíjet a jak budou probíhat vzájemné zápasy obou celků.

          • pravda napsal:

            Pise se, ze to bude o trech hrackach. Jsem moc zvedavy. 🙂

          • petr napsal:

            O vzájemné zápasy bych strach neměl, tam bude panovat rivalita. Spíš v rozhodující fázi se budou snažit na sebe případně nenarazit v play-off.

            Spíš si kladu jinou otázku. Na webu Bohemky je uvedeno, že kromě výše zmíněných synergií v trenérské oblasti je cílem také znovu vybudovat mládežnickou strukturu Elite. Pokud tu někdo píše, že to bude formou převodu mládeže z Bohemky, pak mi to trochu protiřečí skutečnost, že vedení FbŠ z příspěvků členské základny žije, resp. florbal primárně má jako svou podnikatelskou činnost a jejím cílem jsou neustálé nábory a zvyšování členské základny. Případné odsypání části dětí tedy rozhodně nebude zadarmo a věc jistě bude mít své vyústění.

  • jste aktuální jak týden starý noviny napsal:

    Tak kluci na facebooku Troll Floorball asi vážně mají podpultovky, když to bylo dávno zveřejněno 😀

Napsat komentář

*