Radim Cepek očima expertů. Radim Cepek očima expertů.
13. 9. 2016 Reprezentace (2) KOMENTÁŘŮ

Výsledky repre jsou průšvih. Čas letí, vzkazují florbalové osobnosti

 



Navenek to vypadá ještě v pořádku, zkouší se, je přípravné období. Pohledem na výsledky a vývoj posledních měsíců, český národní tým je v krizi. Trenér Radim Cepek sice byl po druhém místu na Polish Cupu s výkony svých svěřenců spokojený, florbalové prostředí ale začíná být nervózní. Florbal.cz oslovil čtyři osobnosti, aby okomentovaly současný stav.

Dlouhých 20 měsíců Češi neuhráli ani bod se Švédy, Finy ani Švýcary. Ve Vratislavi pak podlehli i rezervnímu týmu Finska plnému mladíků. Cepkova pozice se pomalu mění, šéf florbalového nároďáku začíná být pomalu pod tlakem. Situace se začíná podobat fotbalové reprezentaci, když k ní přišel jako spasitel Pavel Vrba. Ten také působil na začátku jako živá voda. Postupně ale národní tým uvadal…

„Reprezentace je od toho, aby dělala výsledky. A pokud dva roky nemůžeme udělat body s týmy, se kterými se chceme měřit, tak před MS je to špatná zpráva. Na základě dlouhodobého fungování je asi něco špatně uvnitř týmu, je v něm daleko větší potenciál. Tým nemá režiséra, každá lajna má svůj scénář, nepůsobíme kompaktně. Tak, jak trenér vede reprezentaci, se dají trénovat superzkušení hráči nebo malé děti. Výsledek z Polska, to už není náhoda a jednotlivý neúspěch,“ tvrdí bývalý trenér juniorské reprezentace a strůjce úspěšné vítkovické éry Radomír Mrázek.

Radomír Mrázek. Foto: Martin Neužil.

Radomír Mrázek. Foto: Martin Neužil.

„Kvalita v české reprezentaci je. Český florbal se nezhoršil. To, že jsme za 20 měsíců nevyhráli jediný zápas proti Švédsku, Finsku a Švýcarsku nemůže být nazýváno realitou, to je jenom výmluva. Máme v nejlepší lize světa několik hráčů a ti nesedí na střídačce. Můžeme tedy těžit ze spousty zkušeností. Navíc je už definitivně k dispozici Radek Sikora, který má mimo analytických schopností i výbornou komunikaci směrem k týmu. Dokáže se vžít do pocitů hráče a to je mnohdy důležitější než nějaká analýza nebo nákres situace,“ přidává se bývalý reprezentant Michal Rybka, který momentálně působí ve Švýcarsku jako trenér Astry Sarnen.

Rybku navíc děsí fakt, že po sérii neúspěchů mohou opory v reprezentaci jít i psychicky dolů. „Hráči se určitě necítí nijak sebevědomě. Jasné je, že tu sérii chtějí zlomit. Do každého zápasu nastupují s touhou vyhrát. A když nastoupí proti slabšímu výběru Finska, tak to musí brát vážně, nechtějí se nechat ztrapnit,“ vysvětluje.

Michal Rybka. Foto: Martin Flousek

Michal Rybka. Foto: Martin Flousek

„Pamatuji si na jeden exhibiční zápas ve Švýcarsku. Výběr Čechů hrajících ve Švýcarsku hrál proti výběru cizinců švýcarské ligy. Radim Cepek k nám měl v šatně krátkou řeč: ‚Je to sice exhibice, ale nenecháme se tady přece porazit druhořadýma Švédama a Finama‘,“ přidává Michal Rybka jednu historku.

Bývalý kapitán národního týmu Vladimír Fuchs už nějaký čas působí jako televizní expert a také reprezentaci sleduje. Výsledek z Polska na rozdíl od Mrázka a Rybky tolik neřeší. „Nepovažoval jsem ten turnaj za nějakou stěžejní událost, jako bývá Euro Floorball Tour. Jeden zápas při nižší koncentraci nemusí vyjít. Průšvih ale vidím v tom, že při pohledu na tým pořád něco zkoušíme a nemáme jasno. Čas přitom letí, za dva měsíce bude pozdě,“ myslí si Fuchs.

Vladimír Fuchs. Foto: Pavel Doubek

Vladimír Fuchs. Foto: Pavel Doubek

A jasno by podle něj měli mít v dnešní době i samotní hráči. „Spousta hráčů je v nejistotě, a přitom by měl hráč už jen pro dobrý mentální pocit vědět, jak na tom je, jestli se s ním počítá,“ dodává. Co Fuchse ale znepokojuje, je opravdu viditelná stagnace českého týmu. „Je to opravdu problém, když vidíte, jak se Švýcaři zvedají,“ říká.

Podobně to vidí i střešovický trenér Luděk Beneš. Děsí ho postupný úbytek kvality v celém českém florbalu. „Právě to považuju za hodně alarmující, tam je ta největší bolest,“ říká. Přivezl si čerstvou zkušenost z Churu, kam Tatran tradičně jezdí na předsezónní Champy Cup. „Tam jsme viděli, kam se posouvá Švýcarsko. U nich je obrovská konkurence v týmech, hraje se dynamicky, slabší nemají šanci,“ přidává.

Šťastný Luděk Beneš po vítězství nad Švédskem na juniorském MS. Foto: IFF Flickr.

Šťastný Luděk Beneš po vítězství nad Švédskem na juniorském MS. Foto: IFF Flickr.

Výsledek na Polish Cupu Luďka Beneše ale zklamal, i když trenéra kritizovat nehodlá: „Finskou U23 bychom možná porazit měli, ale to se těžko hodnotí. Jenže nemůžeme přeceňovat ani vítězství nad Nory. Vždyť oni hráli ten den proti nám svůj druhý zápas, navíc se hned na začátku zranil Ketil Kronberg.“

Mistrovství světa přesto podle Luďka Beneše průšvihem skončit nemusí. I když právě medaile by podle něj mohla mít negativní efekt. „Jsem přesvědčený o tom, že úzkou špičku hráčů máme silnou. Kluci, co hrají ve Švédsku, to možná umí zlomit. Díky nim medaili možná i přivezeme. Ale pak to může být zase uspokojení. A právě to uspokojení mě mrazí. Rozšiřujeme ligy, což je špatný směr, přitom potřebujeme koncentrovat kvalitu,“ bojí se následných změn v českých soutěžích Beneš.

Pokud budeme ale mluvit o krátkodobém cíli a otázce, zda reprezentace může v Rize uspět, nejsou oslovení experti pesimisty.

Podobně jako Beneš přemýšlí i Vladimír Fuchs. „Mistrovství světa bude o jednom či dvou zápasech. Radim Cepek je svůj, ale mám v něj důvěru,“ říká střešovická legenda.

A Michal Rybka přidává radu: „Pokud se v Polsku něco zkoušelo, tak už je potřeba přestat zkoušet. Realizační tým si umí všechno dobře zanalyzovat, na to je myslím dostatečně zkušený.“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Johny napsal:

    Souhlas s panem Benesem.

  • fanda napsal:

    velký problém vidím v psychice hráčů a k přístupu k nim – tady se uměle vytváří a podporují hvězdy, spíše pseudohvězdy- spousta hráčl hraje sobecky a projevuje se to především v nepřipravené střelbě za každou cenu. ano, přestřílíme finy, ale otázka je – z jakých pozic a s jakou nadějí na úspěch. a kdo dlouhodobě sledoval naše střelce, jako je jendrišák, natov či ondrušek, asi se mnou bude souhlasit, že pálili prakticky odkudkoliv a dali ohromné množství gólů, v mezinárodním srovnání to ale nestačí. cepek nechápe nechápe některé věci a není schopen ty individuality vést, svazuje je taktikou, která je o ničem, vytrácí se radost ze hry, impovizace, tedy to, co zdobilo vždy naše kolektivní sporty pokud jsme uspěli. jak je možné, že kluci, kteří nehrají v cizině druhé housle, neumějí porazit finské B ?

Napsat komentář

*