Jiří Curney se raduje ze své trefy. Foto: Štěpán Tomš, Florbal Mladá Boleslav Jiří Curney se raduje ze své trefy. Foto: Štěpán Tomš, Florbal Mladá Boleslav
16. 9. 2016 Superliga (14) KOMENTÁŘŮ

SUPERLIGOVÝ SPECIÁL: Na titul tipujeme Boleslav, o play off se poperou i Pardubice

 



Už zítra vypukne další ročník Tipsport superligy. V poslední sezoně dominoval Chodov, který po 23 letech prolomil nadvládu Tatranu a Vítkovic. Dalším, kdo by se jistě chtěl zařadit vedle zmíněného tria, je Mladá Boleslav. Středočeši opět adekvátně posílili a míří za svým snem!

Chodov, Vítkovice, Mladá Boleslav, Tatran – právě tyto čtyři týmy se podle nás dostanou nejdále a utkají se spolu o titul. Do play off by podle našich prognóz měly proskočit také Bohemians, Sparta, Brno a premiérově také Pardubice, které přivedly několik šikovných hráčů a ladí formu, což dokázaly například šokujícím vítězstvím nad Pixbem v rámci Czech Open.

Špatně si podle nás nepovede ani Kladno, které se bude moci spolehnout například na Tomáše Nusharta nebo Ondřeje Riebauera, bývalé opory střešovického Tatranu. O záchranu se pravděpodobně nejvíce budou strachovat Liberec a Otrokovice. To vše jsou ale jenom papírové prognózy a leckdo je může vyvrátit. Jsme zvědaví, do jaké míry jsme se strefili! Jasno bude na jaře 2017!

Florbal Chodov

Tým z Jižního Města se musel vypořádat s odchodem elitního kanonýra Toma Ondruška. Nahradit ho zkusí Marek Vávra. Kouč David Podhráský bude i nadále spoléhat na mladíčka v bráně Daniela Mücka nebo zkušeného reprezentačního obránce Tomáše Sýkoru. Navíc v týmu udržel klíčového útočníka Patrika Dóžu, florbalového kouzelníka, který rozhodl uplynulé superfinále svým drzým sólem.

Michal Kotlas drží nad hlavou mistrovský pohár! Foto: Štěpán Černý

*** Patrik Dóža
** Martin Koutný
* Tomáš Sýkora

Trenér: David Podhráský
Příchody: Marek Vávra (Tatran Střešovice), Ondřej Hušek (Florbal Náchod), Daniel Maxa (juniorský tým)
Odchody: Tom Ondrušek (Warberg/Švéd.), Ondřej Bachtík (Florbal Náchod), Martin Flousek (konec kariéry), Michal Klápa (Kanonýři kladno)
TIP FLORBAL.CZ: superfinále

1. SC Vítkovice

Vítkovice po odchodu kouče Deuse změnily svůj herní projev. Trenéři Brus s Vavrečkou upustily od osobní obrany, výsledky však přišly až ve druhé polovině sezony. Nejprve Vítkovičtí dobyli pohár, když otočili finále s Boleslaví, následně dokráčeli až do superfinále. To nikdo nečekal. I letos budou hráči ostravského klubu hladoví po úspěších. Jenže odchody Řezaniny a Hubálka jsou velmi citelné.

Vítkovice po prohraném Superfinále. Foto: Vlaďka Zoubková

*** Lukáš Hájek
** Jan Šebesta
* Marek Matejčík

Trenér: Pavel Brus
Příchody: Václav Komačka (FBC Ostrava), Ondřej Firda (Z.F.K. Petrovice)
Odchody: Lukáš Řezanina (Linköping/Švéd.), Jakub Hubálek (Thorengruppen/Švéd.), Jiří Šebesta (FBC Ostrava)
TIP FLORBAL.CZ: semifinále

Florbal Mladá Boleslav

Kdy jindy, když ne teď? Při pohledu na mladoboleslavskou soupisku se tato otázka nabízí. Jenže sport je mnohdy nevyzpytatelný a i letos může Středočechy zradit forma v klíčové části sezony. Pazdera a spol. však budou dělat vše pro to, aby se to nestalo. Mladoboleslavští opět silně posílili, mají skvělou brankářskou dvojici, reprezentační obránce a v útoku extratřídu. Tak bude to tentokrát na premiérové zlato stačit?

Jiří Bouška oslavuje svůj gól. Foto: Štěpán Tomš, Florbal Mladá Boleslav

*** Jiří Curney
** Jan Jelínek
* Jan Natov

Trenér: Jan Pazdera
Příchody: Jakub Gruber (Tatran Střešovice), Radek Krajcigr (Sokol Pardubice/Bulldogs Brno), Lukáš Bauer (Grünenmatt/Švýc.), Filip Zakonov (juniorský tým)
Odchody: Petr Salát (FBC Liberec), Tomáš Kadlec (Black Cobra´s Gent/Belg.), Lukáš Mátl (Třebíč), Jakub Koráb (FBC Česká Lípa), Jaromír Ekl (FBC Česká Lípa), Dominik Emlar (Sokol Pardubice), Jakub Kopecký (juniorský tým), Vojtěch Hrůza (juniorský tým), Jakub Renčín (Black Angels), Lukáš Studený (FBC Liberec), Dominik Pech (Kanonýři Kladno)
TIP FLORBAL.CZ: mistr superligy

Bulldogs Brno

Brněnští buldoci přišli o několik opor. Kariéru ukončil Aleš Jakůbek, do Boleslavi zamířil střelec Krajcigr a s týmem se dále rozloučili také Petr Jeski nebo Lukáš Jalový. Buldoci chtějí zařadit do sestavy mladé hráče a může chvíli trvat, než si zase všechno sedne. Na play off by to však mělo buldokům stačit. Vpřed je navíc opět poženou diváci, kteří do haly ve Vodově ulici chodí tradičně ve velmi slušném počtu.

Bulldogs Brno. Foto: Martin Dvořák, MAD Photography

*** Jiří Koutný
** Luděk Ondráček
* Jiří Bauer

Trenér: Jan Kadlec
Příchody: Ville Alkki (Westend Indians/Fin.), Jan Křiva (FBC Ostrava), Martin Grlický (Grasshoppers Žilina/Sloven.), Michal Sekanina (volný hráč), Vilém Nonn (Florbal Mladá Boleslav/FbK Svitavy), Milan Tichý (FBC Česká Lípa), Matěj Surkoš (juniorský tým)
Odchody: Radek Krajcigr (Florbal Mladá Boleslav), Aleš Jakůbek (konec kariéry), Petr Jeski (FK Orel Telnice), David Hauser (FK Orel Telnice), Filip Kejík, Lukáš Jalový, Daniel Částek, Marek Fuchs, Tomáš Brom
TIP FLORBAL.CZ: čtvrtfinále

Tatran Střešovice

Tatran čeká další restart. V minulé sezoně Střešovičtí překvapivě vypadli už ve čtvrtfinále s Vítkovicemi. Po sezoně skončil v roli hlavního trenéra Jiří Jakoubek, nahradil ho Luděk Beneš a dá se očekávat, že bývalý trenér střešovické juniorky bude sázet právě na mladé hráče. Navíc může počítat s kometami loňské sezony Ondřejem Němečkem a svým synem Markem. Naopak se s mužstvem definitivně rozloučil Martin Richter a do Znojma se přesunula střešovická legenda Milan Fridrich. V kádru i nadále zůstávají stálice Marek Deutsch a nestárnoucí brankář Tomáš Kafka.

Střídačka střešovického Tatranu. Foto: Tatran Střešovice

*** Marek Beneš
** Ondřej Němeček
* Jiří Kolísko

Trenér: Luděk Beneš
Příchody: Jakub Švejkovský (Sparta Praha), Jakub Slavík (Start98), Daniel Kronďák (juniorský tým)
Odchody: Marek Vávra (Florbal Chodov), Jakub Gruber (Florbal Mladá Boleslav), Milan Fridrich (TJ Znojmo), Miroslav Mayer (bez angažmá), Tomáš Ebel (konec kariéry), Mikko Nenonen (bez angažmá), Martin Richter (konec kariéry)
TIP FLORBAL.CZ: semifinále

FbŠ Bohemians

Bouřlivák Michal Jedlička to s mladými hráči umí. V Bohemians vytvořil silnou generaci talentovaných mladíků, kteří táhnou „klokany“ za slušnými výsledky. Jasným cílem je play off. Dopomoci by k němu opět měli produktivní forvardi Martin Šimek a Jakub Šárka nebo univerzál Martin Kisugite. A bude také zajímavé sledovat, jestli svou formu z předchozí sezony potvrdí obránce Lukáš Kuncman, jenž se už ukázal také v reprezentačním dresu.

Závěrečná děkovačka. Foto: Facebook FbŠ Bohemians

*** Martin Šimek
** Jakub Šárka
* Martin Kisugite

Trenér: Michal Jedlička
Příchody: Martin Rossi (TJ Sokol Královské Vinohrady), Jan Hejný (Black Angels)
Odchody: Marek Chlumský (Traverza Mukařov), Vojtěch Teslík (FBC Kladno), Mikuláš Forman, Jan Hausmann, Jakub Kordoš, Pavel Jankulář, Michal Kolář, Filip Musil (přerušení kariéry), Marek Zapletal (Panthers Otrokovice)
TIP FLORBAL.CZ: čtvrtfinále

Sparta Praha

Postupnými krůčky Sparta buduje lepší a lepší tým. Letos o žádného z klíčových hráčů nepřišla. Naopak dobře posílila. Z Vinohrad přišlo duo Bína-Kareš. Hlavně od prvního z nich si sparťané hodně slibují. Bývalý kapitán Vinohrad vyrostl v Riegrových sadech v lídra a své schopnosti bude chtít naplno předvést i na Podvinném mlýně. Kouč Berka se bude moci spolehnout také na odchovance – zejména Ondřeje Svatoše a Jana Marvánka. A pak je tu ještě slovinský fantom Luka Časar!

Ondřej Svatoš v utkání s Mladou Boleslaví. Foto: sparta-florbal.cz

*** Luka Časar
** Ondřej Svatoš
* Jan Marvánek

Trenér: Jaroslav Berka
Příchody: Milan Bína (TJ Sokol Královské Vinohrady), Michal Kareš (TJ Sokol Královské Vinohrady), Ondřej Hertl (SK Bivoj Litvínov)
Odchody: Miroslav Šnajdr (Hurrican Karlovy Vary), Adam Smetana (Hurrican Karlovy Vary), Jakub Švejkovský (Tatran Střešovice), Marek Mandelbaum (SK Bivoj Litvínov)
TIP FLORBAL.CZ: čtvrtfinále

Panthers Otrokovice

Otrokovičtí Panthers se v předminulé sezoně úspěšně prošli záchranářskými boji a v minulém ročníku postoupili do play off. Letos to však budou mít složité. Musejí nahradit zkušeného Jaroslava Vaňka. Na druhou stranu v týmu zůstávají srdcaři Karel Ťopek a Michal Nagy. Branku bude hájit Radovan Michajlovič, který je považován za jednoho z nejlepších brankářů superligy. Postačí tohle všechno na play off? Možná pomůže horká půda otrokovického Štěrkoviště, odkud se body vozí těžce.

Karel Ťopek (14) je ústřední postavou otrokovického klubu. Foto: Facebook Panthers Otrokovice

*** Karel Ťopek
** Radovan Michajlovič
* Michal Nagy

Trenér: Karel Ševčík
Příchody: Tomáš Olbert (Spartak Hluk), Miroslav Koníček (Orel Uherský Brod), Jaromír Seidl (B tým), Ondřej Čevela (juniorský tým), Marek Zapletal (FbŠ Bohemians)
Odchody: Jaroslav Vaněk (Zlín Lions), Petr Graclík (FBC Ostrava), Milan Kováč (1. FBC Trenčín/Sloven.), Václav Večeřa, Jaroslav Spáčil, Marek Gougela, Dominik Rozumek, Petr Stašek, Jan Němeček, Pavel Krchňáček
TIP FLORBAL.CZ: 11. místo

FBC Ostrava

Ostrava by si ráda po čase zahrála play off. V týmu má mnoho mládíků, v letní přestávce však přišla o výborného obránce Václava Komačku. Nahradit se ho pokusí Filip Heczko, bývalý zadák Vítkovic, který se k florbalu vrací po roční pauze způsobené zdravotními problémy. V útoku bude trenér Smeták sázet na Filipa Hrabala a Petra Trulíka, tedy nejproduktivnější hráče uplynulé sezony.

Ostrava dokráčela k záchraně v nejkratší možné době. Foto: www.fbcostrava.cz

*** Filip Hrabal
** Petr Trulík
* Štěpán Laja

Trenér: Martin Smeták
Příchody: Jiří Šebesta (1. SC Vítkovice), Petr Graclík (Panthers Otrokovice), Filip Heczko (volný hráč), Wojciech Malajka (Fenomen Babimost/Pol.), Lukasz Chlebda (Szarotka Nowy Targ/Pol.), Georgi Kezua (1. MVIL Ostrava), Matěj Černý (FbK Horní Suchá), Dominik Klimscha (S.K. P.E.M.A. Opava)
Odchody: Tomáš Vojtíšek (Team Aarau/Švýc.), Václav Komačka (1. SC Vítkovice), Jakub Robenek (1. MVIL Ostrava), Petr Pastor (konec kariéry), Michal Dombrovský (1. MVIL Ostrava), Jan Kolajta (Hattrick Brno), Jakub Plíhal (konec kariéry
TIP FLORBAL.CZ: 9. místo

Sokol Pardubice

Pardubice pokukují po play off. Tým, který i letos zachránil příslušnost v elitní soutěži v 1. kole play down, by už rád konečně prolomil historické maximum. I proto přivedl z Vinohrad střelce Lukáše Gregora. Výhra nad Pixbem v rámci Czech Open rozhodně není dílem náhody. Pardubice umí zahrát dobře, musejí ale sbírat body a dobře ročník odstartovat.

Pardubice šokovaly výhrou nad švédským favoritem! Foto: Czech Open

*** Martin Zozulák
** Jakub Burian
* Ivo Teichman

Trenér: Ondřej Vichr
Příchody: Lukáš Gregor (TJ Sokol Královské Vinohrady), Jonáš Mědílek (Florbal Náchod), Jan Kourek (PSKC Okříšky-Kněžice), Ondřej Pakosta (FbK Svitavy)
Odchody: Filip Bahník (konec kariéry), Jaromír Lisa (TJ Sokol Královské Vinohrady), Adam Šťastný (konec kariéry), Zdeněk Tvrdý (ED Havlíčkův Brod), Radek Krajcigr (Florbal Mladá Boleslav)
TIP FLORBAL.CZ: čtvrtfinále

FBC Liberec

Severočeši měli v úvodu 1. ligy problémy s výsledky, jejich hra se však postupně zlepšovala, až nakonec Valeš a spol. druhou nejvyšší soutěž s přehledem ovládli. Po roční pauze se tak Liberečtí vracejí zpátky mezi elitu. Opět ale budou patřit k těm slabším. Přesvědčit nás o opaku bude chtít Petr Salát. Navrátilec do libereckého dresu, který uplynulé tři roky strávil v Mladé Boleslavi. A o důležité branky by se měl i nadále starat Radek Valeš. Hvězda libereckého florbalu, který se loni odmítl po sestupu stěhovat do jiného klubu.

Liberec zatím soutěží prochází suverénně. Foto: Adam Tauš

*** Radek Valeš
** Petr Salát
* Daniel Kroupa

Trenér: Jan Král
Příchody: Milan Stránský (Florbal Ústí), Petr Salát (Florbal Mladá Boleslav), Jakub Procházka (FBC DDM Kadaň)
Odchody: Martin Blažek (Spartak Pelhřimov), Marek Štěpánek (konec kariéry), Vít Vaníček (konec kariéry), Mikuláš Komárek (Tatran Střešovice), Sebastián Galbavý (přerušení kariéry) Bohuslav Ferdan (zranění), Ladislav Láska (B tým), Zdeněk Vážný (1. FbC Děčín)
TIP FLORBAL.CZ: 12. místo

Kanonýři Kladno

Kladno při své poslední účasti mezi elitou patřilo mezi otloukánky. Letos by to ovšem nemělo být stejné. Ve středočeském týmu bude působit řada dobrých hráčů. Začněme u Ondřeje Riebauera, ještě nedávno tahouna střešovického Tatranu, který se zapsal mezi střelce i v superfinále 2015. Střešovickou minulost má také další šutér Tomáš Nushart. A zapadnout do průměru rozhodně nebudou chtít ani Michal Klápa, Lukáš Studený nebo Dušan Přívara. Kladno může být překvapením superligy.

Kladenští Kanonýři dělí dvě výhry od návratu do nejvyšší soutěže! Foto: Facebook Kanonýři Kladno

*** Ondřej Riebauer
** Tomáš Nushart
* Dušan Přívara

Trenér: Jan Zahalka
Příchody: Dominik Pech (Florbal Mladá Boleslav), Lukáš Studený (Florbal Mladá Boleslav), Ondřej Riebauer (Tatran Střešovice), Marek Soukup (Igels Drážďany/Něm.), Jakub Novák (FBC Česká Lípa), Vojtěch Teslík (FbŠ Bohemians), Ondřej Schuller (FbŠ Bohemians), Jan Cvrček (SSK Future)
Odchody: Tomáš Leipner (konec kariéry), Jakub Gruber (Florbal Mladá Boleslav), Ondřej Míka (B tým), Marek Mandler (B tým), Vojtěch Lapuník (B tým), Adam Nolč (B tým)
TIP FLORBAL.CZ: 10. místo


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • ali napsal:

    MB – nešel Koráb ještě na půl roku do Lípy a Pech do Kladna?
    Chodov – bachtík (Náchod) – Klápa (Kladno)
    stačí se jen mrknout na ceskyflorbal…

    • ali napsal:

      Bohemians – Chlumský neukončil kariéru ale přestoupil to Traverzy Mukařov – Musil (ukončil/přerušil kariéru)

    • Gustav Ondrejčík napsal:

      Dobrý den, děkujeme za info a podrobnosti, u většiny klubů jsme vycházeli z Media Guidu, kde není všechno napsané, ale rádi věci aktualizujeme a doplníme.

      • Vojta napsal:

        Nikdo z juniorského týmu Vítkovic se nedostal do áčka? :-O

      • petr napsal:

        Je dobré projet matriku Unie, tam jsou přestupy a hostování bez pochybností. Pro ostatní varianty, jako třeba ukončení či přerušení kariéry, jiné, než klubové zdroje nejsou.

    • kanonyr napsal:

      Klapa je na Kladne jiz pul roku na prestup nechapu proc o nem cteme tu? 🙂

  • ali napsal:

    Liberec – Vít Vaníček – národní liga Panthers Liberec(dle stránek fbcliberec.cz)

  • Renek napsal:

    Zajímalo mě kdy tyhle neověřené plky píše a kde bere informace 🙂 nechci kritizovat, ale pokud se něco vypouští do světa tak alespoň si to ověřte… půlka toho co tam je jsou bláboly a je to dávno jinak

  • Včelka napsal:

    Už aby začala liga a tím ubylo konspiračních teorií…

  • ali napsal:

    ano stačí se podívat na matriku – viz třeba chlumský, bachtík, zapletal
    popřípadě projet klubové weby (Vaněček – Liberec)
    tímto u mě tento jinak portál ztrácí kredit, bohužel žádna konkurece v českém florbalovém internetu není.

  • Telnice? napsal:

    Dobry den, prosim, kam odchazi Jeski a Hauser? Co to je za tym ta Telnice?

  • rozum napsal:

    Každý zdravě uvažující člověk ví, že Boleslav ten titul zase nevyhrajeeee!!! 😀

  • MB napsal:

    Boleslav titul letos vyhraje…!! To je jasné všem. ..:)

Napsat komentář

*