Nela Kapcová (vlevo) patří je klíčovou hráčkou FBC Ostrava. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
18. 9. 2016 Extraliga žen (77) KOMENTÁŘŮ

Panterky debutovaly za tři body, vyhrály také Jičín s Ostravou

 



První kolo ženské extraligy, to ani zdaleka nebyl pouze zápas pod širým nebem mezi Bohemians a Chodovem. Hned v úvodu soutěže se totiž servírovalo několik zajímavých chodů. Tak třeba Jičín porazil na domácí palubovce Olomouc, ligové novicky z pražského Panthers zase braly tři body za výhru nad Vinohrady. Úspěšný byl rovněž výjezd Ostravy do Brna.

Extraliga žen načala svůj nový ročník úderem sobotního poledne, kdy se na Štvanici utkaly celky Bohemians a Chodova. A hned se zrodilo překvapení: notně posílená Bohemka totiž vyhrála 7:6 v prodloužení a ukázala, že se s ní musí počítat. Hned v úvodním kole nového ročníku se tak stalo něco, co se neudálo za celý předchozí ročník: elitní trojice ve složení Vítkovice, Chodov a Herbadent totiž loni ztrácela body pouze a jen ve vzájemných utkáních. Zda se blýská na rozšíření ligové špičky, ale spolehlivě ukážou až další kola.

Úspěšně vstoupily do nejvyšší soutěže hráčky Panthers, které k tomu v brance ani nepotřebovaly Kristýnu Horňákovou. Ještě v polovině utkání sice prohrávaly, nakonec ale třemi brankami otočily skóre z 2:3 na konečných 5:3 a slavily premiérové body. „Nejprve bych chtěl pogratulovat soupeři k jejich úspěšnému vstupu do extraligy. Děkuji i za hezké a férové utkání. Panthers byli ve svých šancích úspěšnější než my a celkově nás moc nenechali hrát naši hru,“ sportovně přiznal Boleslav Kytka. „Po celou dobu vyrovnané utkání. Rozhodla naše produktivita ve třetí třetině a naše vůle vyhrát zápas a udělat první tři body v extralize,“ pochvaloval si kouč Panthers Jenšík.

Cennou výhrou zahájila sezonu také Ostrava, která se netají tím, že by chtěla skončit v základní části čtvrtá, aby nemohla být volena jako soupeř pro čtvrtfinále. Zásluhou kanonýrky Dernerové sice inkasovala jako první, ale v dalším průběhu utkání trestala brněnskou nedisciplinovanost a vyhrála 6:3. „Padesát minut jsme byli jednoznačně lepším týmem, kdy jsme soupeře pouštěli jen do minima šancí,“ hodnotil kouč Ostravy Jakub Robenek.

Jičín bere důležité dva body po výhře nad Olomoucí, je ale otázkou, jestli to domácí lodivod Martin Řehák nebere spíše tak, že bod ztratil. Jičín ještě v 52. minutě vedl 4:2, ale Olomouc zásluhou dua Oháňková – Sklenářová srovnala, což v konečném důsledku určitě alespoň částečně může těšit nového kouče Petra Dadeje. „Z mého pohledu jsme viděli na první kolo parádní florbal, o který se zasloužila obě družstva. Speciálně jičínským holkám děkuji za bojovného ducha, v prodloužení pak stvrdily gólem svoji snahu,“ hodnotil zápas, který v prodloužení rozhodla Andrea Satýnková, domácí asistent Martin Petrgál.

Své zápasy zvládly také favorizované celky Vítkovic a Herbadentu. Obhajující mistryně doma porazily ELITE, notně posílené o hráčky Bohemians, 13:0, když hned tři jejich hráčky – Enenkelová, Niemcová a Michaela Šponiarová – zaznamenaly hattrick. „Jsme spokojeni s některými úseky hry, kdy nám fungovala obrana a získávali jsme hodně míčků. Do příštího utkání musíme zlepšit hru do útoku a vyvarovat se kolapsu v poslední třetině,“ shrnul kouč poražených Michal Vojáček.

V dresu Liberce se do nejvyšší soutěže vrátila Hana Koníčková, její Liberec ale podlehl Herbadentu 1:6. Že jí to opět bude pálit, naznačila Lucia Košturiaková, která se podílela rovným dílem na čtyřech brankách. „Do zápasu jsme šly natěšeně, a i když se nedařilo všechno na sto procent, tak jsme s úvodním zápasem spokojeni a děkujeme soupeři za hru,“ hodnotila Karolína Šatalíková.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Fanoušek napsal:

    ….rozšíření ligové špičky…
    Pro tohle je spojení ELITE a Bohemians dobrý, aby liga nebyla jen o třech týmech.

  • petr napsal:

    …“ELITE, notně posílené o hráčky Bohemians“…

    Spíš notně oslabené o hráčky, které odešly do Bohemians. Hráčská náhrada do Elite sice je, nikoliv ale kvalitativně srovnatelná.

    • Jirka Bareš napsal:

      Přesně tak, tato věta v článku vyvolává pocit, že Elite bylo pouze posíleno. Pak to vypadá, že chce někdo mediálně krýt ten megapřesun mezi kluby a fakt, že Elite je prakticky farmou Bohemians (což neříkám jestli je dobře nebo špatně, je to dle regulí, tak na jednu stranu proč ne, na druhou stranu je to výrazná abnormální událost a zvláště novinář by to takhle neměl zametat pod koberec).

      • petr napsal:

        Já nevím, jestli nazvat nyní Elite farmou Bohemky. Ta hráčská výměna, která proběhla, byla čistě na bázi kvality a perspektivnosti, prostě rozdělení na A a B. Pro hráčky, které za Bohemku hrály a nyní byly převedeny do Elite, to jistě muselo být nepříjemné, protože cesta zpět bude velmi obtížná. Na druhou stranu jde jen o hostování, kromě obou mladých brankářek, u kterých jde o přestup. V každém případě Bohemka výrazně posílila a troufám si po zápase s Chodovem tvrdit, že se tímto tahem kvalitativně přiřadila ke trojici, kterou pár let nedokázala dotáhnout. Zda budu mít pravdu, se ovšem uvidí na hřišti v následujících týdnech.

        • Jirka Bareš napsal:

          Jestli to nazvat rozdělení na A a B, nebo farma, to je pro mě skoro stejné (pravda, nazvat to A/B tým je přirozenější, protože se jedná o florbal:-) ), jinak souhlas

          • petr napsal:

            Z farmy si lze hráče stáhnout v průběhu sezóny. Tady to pravidla dost omezují. Nějaké rozhodnutí bude zřejmě padat v prosinci, aby se případné přesuny daly zaregistrovat do konce roku. Podle mého to ale nic zásadního nebude.

          • Jirka Bareš napsal:

            Samozřejmě, já to taky nemyslel tak doslova, já narážel pouze na to, že se ty dva kluby chovají jako jeden, ačkoli papírově jsou samostatné;-)

  • Libor napsal:

    No nevím jestli to pomuže ke zlepseni souteže, když jsem byl na zapase Jičína s Olomouci tak vazne nevím. Bylo to napinave utkani co se tyce skore , herně byl Jičín nekde jinde ale oci z toho musely bolet snad každeho nejen mne. Z jičina si zaslouzi pochvalu par hraček ale z hostujiciho tymu snad jen golmanka, ktera zabranila vyraznemo debaklu. Asi ji budou kupovat zlate rukavice……………… tak si myslím, že takoveto tymy nebudou moc ku prospechu souteze, ale kdo vi, třeba se to jednou zlepsi, je to na zvazeni, zdali soutez nejak vice nezatraktivnit a vychovavat opravdu dobre hracky ktere budou prinosem i pro repre, vzdyt kluby vychovavaji holky, ktere nas reprezentuji…

    • petr napsal:

      Asi tak, jak píšete. Na Bohemku se bude moci koukat, na Elite asi ne. Je to obecný problém ženského florbalu, pramenící z odlišného myšlení. Prostě šablonovité akce bez ohledu na situaci, absence herní improvizace, neskutečné ztráty míčků či neschopnost kloudně přihrát víc než dvakrát za sebou a efektivně přejít do útoku, o zpracování míčku a účinné střelbě ani nemluvě. Je to často o nervy, ale přesto to má své kouzlo.

    • Jirka Bareš napsal:

      Prospěje to tím (tedy pokud se bavíme o případném rozšíření špičky o Bohemku), že v základní části přibude několik zápasů, které za to stojí a že play-off může být zajímavé už v semifinále, jinak samozřejmě ten spodek, to bude stejné. Mimochodem zajděte se někdy podívat na první ligu, to je teprve někdy síla;-) Oběma nejvyšším soutěžím by slušelo zúžení

    • jana napsal:

      souhlasim, take jsem se byla podivat na Jičín s Olomouci, nemuzu rici ze olomocke hracky nebojovaly ale to na extraligu nestaci, jsem fanynka Jičina ale opravdu smekam pred golmankou hosti a to jsem urcite nebyla sama v hale…. asi nasli v olomouckem muzstvu nahradu za Tomsovou…jen otom to vsechno je, kdyz pred takovou golmankou bude kvalitni obrana uz by to melo vypadat jinak a kdyz se k tomu pricte i dobry utok bylo by se nac koukat, kdyz bude takovych tymu vic bude kvalitni liga, kvalitni repre….je to moje uvaha ale mozna by se na to nekdo mel podvat neco pokusit udelat, preci se porad nemuzeme vymlouvat , samozrejme je to i otazkou treneru , pokud nebudou trenovat prechody, nahravky a budou jen blaznit holky nikdy to nikam nepovede ….viz elite, olomouc a myslím i zidenice

  • jana napsal:

    souhlasím, meli by se pani nahoře zamyslet, podivat se na všechny tymy a vybrat opravdu ty nej hračky a pokusit se ligu postavit na tyto hracky, myslím tím třeba zmenseni muzstev a doplnit je tema nejlepsima hrackama

    • petr napsal:

      Teoreticky ano. Jenže řada hráček je vázána na region, na práci, na studium a jít jinam ani nemůže. Některé kluby dokáží zajistit práci a bydlení, nevím ale, zda v ženské lize. Bez podpory klubu, na kterou klub ani nemusí mít, nelze větší změny realizovat. Navíc by se tím zkoncentrovaly týmy na velká města a regiony by se hráčsky vylidnily. Do toho Unie nepůjde, to je proti idejím plošného rozšíření florbalu.

      • jana napsal:

        to je pravdou, jen si myslím, ze by se to dalo nejak vymyslet pri trochu dobre vuli….nejak to podelit na velka mesta ta by vsak mela jeden tym max dva, vim pro prahu by to bylo krute ale nase republika neni az tak moc velka…je to jen uvaha asi by to chtelo nad tim premyslet a zkouset jestli by preci jen nebyla nejaka moznost ke zdokonaleni ligy…

        • pravda napsal:

          Liga se zdokonalí rozšířením členské základny a kvalitní prací s mládeží, aby bylo z čeho vybírat. Ne zužováním nejvyšších lig a určováním kvót apod. A už vůbec ne nějakým násilným dělením kvalitních hráček.

          • Pavel napsal:

            Proc to teda nefunguje a od doby,co sla liga cestou rozsirovani,tak jeji uroven pada,repre pada….a apropo cela zbyyvajici top trojka (sve,fin,svy) zuzuje…asi jsou hloupi,ze?

          • petr napsal:

            Co by nejvíce prospělo, by byli kvalitní trenéři. Existuje spousta nadšenců, kteří jsou ochotni se dětem věnovat, nedají jim ale tu kvalitu, která pak chybí. Protože sami neví co a jak trénovat a jsou přesvědčeni, že to dělají dobře. Mezi úrovní tréninků špičkových a průměrných klubů jsou velké rozdíly, přitom děti jsou všude stejné.

          • kouzelná rybka napsal:

            K tomu zužování v SUI, citace z článku na IFF stránkách z 13.9. k top ligám žen: Eight teams will battle for the title in the Swiss NLA. Each team will play in the play-offs, and unlike last season, none of the losing teams are facing play-outs. This is because in season 2017/18 the women’s NLA will be increased to 10 teams. The two first teams of the second highest league, NLB, will be promoted to the NLA…

        • petr napsal:

          To nejde. Kvóty jsou nesmysl. Dnes je to pro rodiče drahý koníček dětí, ekonomická stránka rozhoduje. Ve velkých městech je konkurence, která zvyšuje kvalitu. Děti si na trénink dojedou samy, nemusí se cestovat do sousedního města.

    • josef napsal:

      …..první kolo a neuvěřitelné závěry „odborníků“.Ten pragocentrismus vede k tomu,že snad vytvoříme extraligu pro pražské kluby a ostatním klubům,kromě Vítkovickému, dovolíme vytvořit „podpražskou“ ligu.Obecné konstatování že jsme v Čechách může platit,pokud z toho budeme vyvozovat i odpovídající závěry.Pracujme s trenery.Repre nepadá tím že se liga rozšiřuje.Ryba smrdí od hlavy.Co chytrých“hlav“ bylo od reprezentace odvoláno.Proč? A opět jsme u toho,že se v Praze nemůžou domluvit kdo je „nejchytřejší“.Proč nechce p.Mrázek z Ostravy do vedení florbalu?Zbavme se konečně těch nejchytřejších „hlav“ z Prahy a začněme do trenersko-metodického úseku zapracovávat odborníky z „venkova“

  • pravda napsal:

    Co nefunguje? Z neomezeného vládce Herbadentu je silná čtyřka. První liga, jejíž úroveň byla srovnatelná s průměrem dnešní regionální soutěže a byla složená z 18 týmů (většinou B týmy – Herbadent, FBŠ, Chodov, Elite, Vítkovice, Židenice nebo kluby bez mládežnické základny) je soutěž o 22 týmech, které mají nebo budují mládežnickou strukturu a mají ambice dostat se výš a šlapat extraligovým týmům na paty. Bude to nějakou dobu trvat, ale přijde to. Všechno je o široké základně a kvalitní práci s ní. Ta top trojka jak zmiňujete taky nepracuje s 300 dětma a netvoří z toho reprezentaci. A jen tak mimochodem, my jsme v Čechách, máme tady své podmínky, lidé mají jinou mentalitu než seveřané (např. budou mít problém cestovat 3x týdně 400km na trénink :-). Nesnažme se kopírovat. Pojďme svou cestou a držme se jí.

    • Tom2 napsal:

      Ženský florbal je moc drahý, na to jaký je o něj minimální zájem. Proto fungovat nebude…vyplatí se jakžtakž právě a vždy jen možná dvěma, až třem nejlepším v lize a pak těm pár nadšencům (nebo úchylům), co zrovna dotují své týmy svými penězmi a svým časem – ale to omrzí a nebo prostě jen zestárnou a zase to bude nikde. Uvědomte si, že extraligové týmy žen jsou defacto postaveny v 90% na jednom člověku, možná dvou lidech…to je ten problém. Žádné celkové fungování, protože to je tak neefektivní, že to ani nepůjde. A efektivita se dosáhne leda výrazným zúžením, kdy se lidi se zájmem mohou, resp. budou muset začít koncentrovat, což zatím přes své české ego, kdy chce každý si vyrobit svůj Real Madrid, moc nehrozí a tím kvalita nenastane.

      • pravda napsal:

        Co je neefektivní na ženském florbale? Uvědomte si jednu věc. Všude jsou nadšenci, úchylové, tatínci, maminky, dědečkové, babičky, strejdové, tetičky….ve fotbale, hokeji, basketu, kuličkách, šachách nebo gorotkách. Ale právě díky těm nadšencům ten který sport existuje. Koukáte na to očima, které vidí jen vršek pyramidy. Co je vespod nevidíte. Tam se rodí talenty. A když se o tu základnu nebudou ti výše zmínění starat, nebudete se mít za chvíli na extralize na co dívat.

        • Pavel napsal:

          To prece neznamena,ze by mel kazdy nadsenec hrat extraligu,jak se ted deje. My naopak podobne jako ve Svedsku ci Finsku potrebujeme nadsence,kteri sve nadseni ukroti v tom,aby se venovali jen te mladezi.

        • josef napsal:

          Nadšenci jsou v každem sportu.Z vlastních zkušeností vím,že „vespod“ jak říkáš,je to v současnosti zdravé.Nezaměňujme ženský florbal s masovou základnou.Dnes je vypracovaný systém práce s dívkami do 12 let a funguje dobře.Ženský florbal to je ale schopnost,získat z této dívčí základny dostatečný akceschopný potenciál pro dorostenky a juniorky.V přechodu z žákovských kategorií do dorosteneckých a vyšších kategorií nám najednou mizí hráčský potenciál.Proč?Sám přesně nevím ale domnívám se že jsou to předně studijní záležitosti a volba dívčích objektivních momentálních „priorit“.V řadě chlapeckých týmů žákovských kateg.hrají dívky – kam mizí?Znovu opakuji dokud nezmizí „boj“ pražských trenerů a rádoby odborníků o koryta ve florbalovem vedení nic se nezmění.Je to smutne ale je to fakt.

          • pravda napsal:

            Ano, přechod na střední školy, rodiče (priorita studium), změna priorit (rozhodování kluci x sport) atd. To jsou důvody velkého úbytku dívek (a nejen dívek) v tomto věku. Ale viděl bych i další příčiny. Přechod ze starších žákyň do dorostenek s sebou často přináší i změnu týmu. Talentované hráčky odcházejí za „lepším“ a přestup většinou souvisí i se studiem. Tréninkové nároky v novém klubu většinou bývají vyšší než v mateřském a tady nastává problém. Holky ve velké většině nebývají tak ctižádostivé a raději zvolí jednodušší cestu a vrátí se k „pohodlí“ nebo skončí úplně. Jde to ale zmírnit kvalitní prací trenérů v menších klubech, kteří je na tento přechod připraví. Nehledal bych problém v Praze nebo Ostravě. Sama Praha, ani sama Ostrava nebo Brno problém nevyřeší. Ten nevyužitý potenciál je na „venkově“. Ale tomu venkovu musí právě Praha, Ostrava, Brno, Plzeň, Liberec a další „šéfové regionů“ pomoct. Už ve svém vlastním zájmu. Řekni mi v jakém jiném sportu má možnost si největší regionální klub vytvořit spoustu malých farem, pomoct jim s rozvojem, nábory, výchovou trenérů a na druhou stranu z nich čerpat talenty.

  • jana napsal:

    jejda tak se tady moc nečertite, o tom jsem preci psala, vsichni tady piseme skoro to same jen kazdy z jineho konce, ja byla na Jičinu s Olmouci, vybrat z techto dvou tymu by se dalo jen par hracek jak jsem jiz psala, golmanka olomouce, a tri holky od nas-Jicina, tak ze by nam to nestacilo ani na jeden extraligovy tym, proc neudelat v Praze dva tymy, ostatni rozdelit do vetsich mest, vybrat ty hracky ktere maji vyssi vykonost a podle toho udelat pocet druzstev, ano dole vyrustaji talenty ale ti vsichni nejsou v extralize, hraji 1. ligu….to je to co tady bylo psano, trener od repre by mel mit prehled o hrackach, jen by meli byt treneri v klubech co tomu rochu rozumi a ne , že maji platnou licenci ale rozum zadny, nekdo tady napsal prvni kolo a uz zavery ale preci treneri s tymem pracovali, meli pripravy, zapasy a do souteze by mely byt holky seznameni se stylem, to si myslím, že nektere kluby vubec neberou v potaz, Elite vzdyt to je vysmech, proc tedy nebyl utvoren jeden tym a druhy 1.liga, Olomouc to same , co si clovek ma myslet, kdyz jejich trener napise jak je spokojen….s cim?? muze byt rad , že to nebylo 10, tak by mel napsat sebekriticky, bojovali jsme a diky spatnemu zakonceni a skvele golmance jsme odvezli bod, on napise jak jsme na dobre ceste…..pak mame delat kvalitni tymy, kdyz takovy trener a bude jich asi vic tomu vladne, naproti tomu trenerka chodova byla na sebe i sverenkyne kriticka….zamysleme se nad tim, koho vedeni klubu nominuje na post trenera a hlavne proc , jestli to nahodou neni proto, ze vedeni chce za kazdou cenu ukazat okoli ze vedou extraligu a nehledi na kvalitu jak hracek tak treneru…

    • pravda napsal:

      Tři z Jičína znamená dvě z Bohemky a jedna z Hradce? 🙂

      • jana napsal:

        no a otom to je…..tak že nam hracky -dobre nebo lepsi hracky budou stacit na 10 tymu a bude nadej na hezky florbal a snad i na zlepseni repre

    • pravda napsal:

      Jeden takový trenér, který chtěl po hráčkách víc než jeden trénink týdně byl od vás odejit. Zrovna Jičín bych jako příklad moc nevytahoval. Pro florbal je lepších pět juniorek z Horní Dolní co se chtějí zlepšovat, než jedna bývalá hvězda z Prahy, co je všude vidět s půllitrem piva a kulichem na hlavě.

      • Jirka Bareš napsal:

        To je právě podle mě jeden z důvodů pro zúžení soutěže. Proč držet extraligu(nebo i první ligu) na menším městě, když tam prostě nejsou lidi aby to k něčemu vypadalo. Pak to vede k tomu, že je úzký kádr s hráčkami na devadesát procent bez ambicí tlačen k rytmu extraligy, což může vést jedině k tomu, že buď a) potom v extralize nastupují hráčky, jejichž příprava, kvalita, ani nasazení neodpovídá extralize a nebo za b) že jsou hráčky nuceny k vyšší intenzitě tréninků, než je zajímá a naplňuje, tak skončí. Já bych se spokojil s tím, že extraliga bude doménou velkých měst a pokud chce unie extraligu celoplošnou(což chápu), tak je to podle mě možné pouze cestou velkého přílivu dětí v těch menších městech – tzn. hlavně přetáhnout holky z tradičních místních sportů co dělají holky – např. volejbal, basket, aerobik atd… Kde není kvantita, tam může být těžko kvalita v A týmu, protože každý kdo dělá dlouhodobě jakýkoli sport, tak musí vidět, jak malé procento hráčů se vůbec udrží u sportu do dospělé kategorie a to se nebavíme o tom, jak malé procento se prosadí na top úrovni (to platí samozřejmě i v mužích). Když se jdu podívat na extraligu, tak mě jako diváka nenaplňuje, že tam vidím tým z malého města, který přijede v deseti a nic nepředvede, já tam chci vidět dobrý florbal.

        • pravda napsal:

          A proč by se třeba Mladá Boleslav, Plzeň nebo Chomutov měli snažit vychovávat mladé? Aby je potom poslali do těch šesti vyvolených, kteří by měli své jisté? Klub založený na penězích, jako je Jičín, dříve či později skončí. Tyhle „ligisti“ bez mládeže dlouho nevydrží.

          • Jirka Bareš napsal:

            Aby měli svůj materiál, ze kterého složí kvalitní juniorku a pak první tým. Aby nebyli, jak nazval ve článku vedle bývalý trenér Jičína svůj bývalý klub „odpadištěm extraligy“. Aby v situaci, kdy se dvěma nebude chtít trénovat, mohli říct: ok, tyhle dvě jdou místo vás z juniorky. Aby tohle šlo, je třeba mít širokou základnu z výše uvedených důvodů, jinak to musí hrát každý, kdo má ruce a nohy, jako je tomu teď. Ty peníze do toho můžou narvat, ale třeba až právě ve chvíli, kdy mládež je dobrá a první tým zrovna nehraje extraligu a potřebuje ji vybojovat, jinak je to jak píšete – bez mládeže zanedlouho konec, s tím rozhodně souhlasím.

          • pravda napsal:

            Jenže v případě že se sníží počet extraligových týmů, budou pořád jen základnou pro 8 extraligových týmů. Zvyšování kvality musí jít postupnou a přirozenou cestou.

          • Pavel napsal:

            Zakladem by snad melo u mladeze byt vychovat hrace. Ne ukojit si vlastni extraligovou ambici. Dokud tohle mysleni nezmenime,bude nam v kolektivnich sportech svet dik svym mladeznickym akademiim a klubum dal utikat.

          • pravda napsal:

            Konkurence stále roste. Obměna nastane přirozenou cestou. Není třeba snižovat počty týmů a pomáhat něčemu, co pomoc nepotřebuje. Ta správná podpora musí jít odspodu a tam se objeví kvalita, která odstaví „odpadiště extraligy“ 🙂

          • Jirka Bareš napsal:

            Já si naopak myslím, že přirozená cesta je mít tolik účastníků nejvyšší a druhé nejvyšší soutěže, na kolik máme lidi, aby mohla existovat konkurence a stav co je teď, není nic jiného, než umělé živení snu o početné extralize rozprostřené po celé zemi, na kterou momentálně nemáme.

      • DR napsal:

        V hodne vecech s Vami souhlasim,ale zrovna s hodnocenim byvaleho trenera Jicina ne. Chtel tri treninky tydne,ale sam tam chodil,jak do housli.

        • Jirka napsal:

          Já vím jen to, že je to pravda s tím přátelákem. Do Boleslavi opravdu Jičín nedorazil s odůvodněním, že se nesejdou. Je pravda, že to mělo být v pátek večer. Což leccos vysvětluje. 😉

  • Jája napsal:

    Pro redakci: Vás vlastní Babiš? alias Řehák, že ten článek o něm zmizel?

    • Emirates napsal:

      Taky na to koukám. Něco mi říká, že byl tlak ze strany Českého florbalu, protože ten článek jim nemohl moc vonět. Není přece možné do světa vytrubovat, že v naši super extralize žen jsou některé týmy odkladištěm hráček a že v některých klubech panují takové poměry.

  • Martin napsal:

    Pěkná diskuze. Fakt je ale opravdu ten, že 12 týmů v ženské extralize je až až… Pokud zhlédnete více zápasů, tak uvidíte, jak na tom ženská extraliga je. A tímto rozhodně ženský sport nějak neshazuji. Vážím si všech sportujícíh ať už žen a nebo mužů, kteří jsou ochotni obětovat svůj volný čas pro sport.
    Bohatě by stačilo 10 týmů. A to je možná moc. Hrát zápasy, které skončí 10(a více) nepomůžou ženskému florbalu.
    Pokud bude 10 týmů v extralize. Hrací systém 4 kolový každý s každým. Celkem sehraje jeden tým 36 utkání. S top týmy (pokud budu brát top 4) sehraje jeden tým 12 utkání a ne jenom 6 jako nyní. Top 4 týmy mezi sebou sehrají také oněch zmiňovaných 12 utkání a ne jenom 6. Čím více kvalitních zápasů, tím více se hráč/hráčka zlepšuje. Zápas s vysokým výsledkem hráčům a hráčkám oprvdu nic nedá.
    Tímto zúžením se zkvalitní také 1. liga, která by se mohla hrát jako část Moravská a Česká. Po základní části se může hrát play off Moravská a Česká část dohromady.

    • petr napsal:

      myslím, že to má hlavu i patu co píšeš, chapu , že mesta chteji hrat extraligu ale pokud na to nemaji hracky tak by mely hrat 1.ligu a vypracovat si hracky vhodne na extraligu, vzdyt pokud bude vice tymu ktere dokazi byt prinosem do extraligy a hlavne do repre, neni nic jednoduššiho jak extraligu roozsirit ale v teto situaci zatim neni tolik hracek a hlavne ani treneru. Mimochodem, svaz by se mel zamyslet s tema licencemi, chteji aby trener mel licenci ale uz svaz neresi co v tom trenerovi je, jak trener Jicina, tak asi Olomouce..dva ruzne typy ale vysledek maji stejny…..mozna by svaz mel vychovat trenery, ktere budou prinosem v klubech a kteri budou vychovavat holky pro repre at je konkurence at to nemaji holky jiste tak jako ted-vybere se do repre a ta holka tam, je porad jestli ma formu nebo ne to uz se nebere…pripada mi to jediny sport kde to tak finguje, vzdy hokejiste do posledni chvile musi bojovat o repre a ve florbala je to dane na 2-4 roky , to je mozna take jeden z duvodu nasich uspechu na MS

    • pravda napsal:

      A jak bychom zúžení provedli? Sestoupili by dva poslední a nikdo nešel nahoru? Nebo by devátý a desátý hrál baráž s vítězi západního a východního play-off 1.ligy? Tím reaguji na to, že by se 1.liga mohla hrát na dvě části. Ona se totiž hraje. 🙂

      • Jirka Bareš napsal:

        Poslední dva sestup a nahoru klidně nemusí nikdo. Samozřejmě první liga by se taky zúžila, ten formát co je teď, je až komický(a minulou sezonu to bylo ještě horší), vždyť to má 22 účastníků, to není žádná úroveň, to může hrát každý. Viděl jsem minulou sezonu pár zápasů a úroveň byla chvílemi jako na ZŠ při hodině tělocviku, to má být druhá nejvyšší soutěž? To přeci nedává smysl;-)

        • pravda napsal:

          Pane kolego. Viděl jste úroveň 1.ligy a extraligy 5 let zpátky? Jestli ano, tak z vás nemůže vypadnout takový blábol. Touhle logikou abychom získali nejvyšší kvalitu necháme hrát 40 nejlepších hráček ve dvou týmech 40 zápasů za sezónu a ten poslední bude finále. A zároveň máme každý víkend soustředění širšího kádru reprezentace. K tomu jednou za půl roku uděláme výběry juniorek a případně pár holek vyměníme. Pak se budou hrát kvalitní zápasy a repre bude výborná a sehraná. Děkuji, nechci. Extraliga a první liga je zrcadlo práce oddílů a trenérů v jednotlivých regionech. Jestliže se blbě pracuje na Kladně, bude tam k vidění středoškolský florbal. Jestliže se dobře pracuje v Plzni, bude se tam jezdit za hezkým florbalem a třeba za rok na extraligu. Každý si vybere svoje. Ale proč proboha brzdit někoho ambiciózního (a že jich není málo) nějakým mršením extraligy.

          • Jirka Bareš napsal:

            Není třeba to brát až takhle do extrému, bavíme se o zúžení o dva týmy(v extralize), ale je jasné, že nyní panuje extrém opačný – to jest, když to přeženu(podobně jako Vy), kdo má ruce a nohy může hrát extraligu, kdo má jedno z toho, může hrát první ligu, v čemž nevidím žádné výhody. Nechápu, jak by se brzdil někdo ambiciózní zúžením extraligy, to jedině, že by se zúžila na 4 kluby a první liga na 6, pak by odspoda bylo pár klubů najednou, které mohou hrát takříkajíc zfleku výše a jsou brzděny. Do Plzně(či jinam) se na extraligu může jezdit, když bude dobře pracovat, i ve zúžené podobě a když se ukáže, že je tam kvalitních adeptů více než je zdrávo, není nic jednoduššího, jak psal někdo přede mnou, než soutěž rozšířit. Naopak nechápu, jak pomůže ambicióznímu týmu když sehraje v lize třeba desetkrát za sezonu zápas, kdy jde jenom o to, zda to bude o sedm gólů, nebo o patnáct. Mršení extraligy(i první ligy) je podle mě naopak to, že mohou být v lize v hojnějším počtu týmy, které jsou vyloženě do počtu a mohou sloužit například jako ono zmíněné extraligové odpadiště. Na odpadiště by mělo být místo o něco níže, než v nejvyšší soutěži. Zvyšování úrovně ligy může samozřejmě probíhat i při současném modelu, ale podle mě ho tento model brzdí, zatímco podle Vás podporuje, tudíž se těžko shodneme.

          • Tom2 napsal:

            Vždyť je dneska jasné, že která holka chce hrát extraligu, tak ji hrát může…a to v pořádku není. Jen se o tom nahlas nemluví, s úcty k těm holkám.

          • pravda napsal:

            Naše holky extraligu hrát chtějí. A budou. Ale ne kvůli tomu, že někam přestoupí, ale proto že si ji vybojují. 🙂

        • Fbk napsal:

          Přesně tak, 1. ligu může hrát každý… Vždyť na letošní sezónu se tam dostal Fbc Texas, který loni hrál 3. ligu… Takže najednou postup o dvě ligy…

          • pravda napsal:

            1. liga se doplňuje na 12+12 týmů. A ze 3. ligy se tam dostal Texas, jelikož má kompletní mládež. Takže z tohoto ohledu má větší přínos Texas v 1. lize než Jičín v extralize.

          • petr napsal:

            Do Texasu byl hromadný přechod z Elite.

          • pravda napsal:

            Ano a proto má Elite takový problém s mládeží.

          • Fbk napsal:

            No a? A to bylo fér dát to klubu ze třetí ligy? To žádný klub z druhé ligy neměl mládež a zájem? No nevim nevim… Ale z Elite jim ty holky zdrhly už o rok dřív a to, co provedly letos s Bohemkou je pošle ještě hlouběji…

          • Jirka Bareš napsal:

            Když se dostane do ligy klub jenom proto, že má mládež a tu ligu nemá kdo hrát, tak to žádný přínos není. Pokud by ten klub dlouhodobě za něco stál, tak by se tam dostal tak jako tak i bez takovéto komédie.

          • pravda napsal:

            Takže podpoříme dvě skupiny 1. ligy týmy které pracují s mládeží a mají zájem jít výš nebo necháme tu ligu umřít na úrovni regionu, ať tam machrují exligová béčka? Co je lepší? Jsou přínos ty béčka nebo mladý ambiciózní klub?

          • Fbk napsal:

            Ať ten klub něco ukáže. Nově vznikl (ženy), zahrál si sezónu ve třetí lize a rázem je v první lize… Na úkor všech týmů ve druhé lize. Ať mi nikdo netvrdí, že tenhle postup byl 100% fér…

  • Fan 2 napsal:

    Podívejme se na situaci v zemích, které jsou na MS před námi – Švédsko 7400 hráček a 14 družstev v nejvyšší soutěži, Finsko 4180 hráček a 12 družstev v nejvyšší soutěži, Švýcarsko 3261 hráček a 8 družstev v nejvyšší soutěži. A u nás 2365 hráček a 12 družstev v extralize.

    Počtu našich hráček by tedy podle situace jinde odpovídalo jen 6 družstev v extralize. Zúžení naší extraligy je více než potřebné, pokud chceme úroveň florbalu povýšit. Při zúžení extraligy na 6 družstev by snad bylo i dost kvalitních trénerů.

    • Jirka Bareš napsal:

      Čísla jsem nehledal, ale odpovídá to mému přesvědčení, že když není kvantita, kvalita může být těžko

    • Tom2 napsal:

      Pro „gro“ nějaké soutěže je asi přeci jen osm minimum, ale více ani náhodou.

    • pravda napsal:

      Znamená to, že když nechám zaregistrovat do měsíce 5000 holek, že budeme muset rozšířit extraligu na 14 družstev? 😉

  • pravda napsal:

    Kolik by mělo být v naší extralize týmů? Budete počítat holky co na to nemají? Sestavíte komisi, která to určí? Nebo začneme pořádně pracovat s mládeží a budeme se snažit aby i 14 týmů bylo málo? To jsou samé výmluvy,krátkodobá opatření a práce žádná. Takže prestaňme řešit vršek pyramidy a začněme řešit základy. Jen tak se časem dostaneme na úroveň nejlepších.

    • petr napsal:

      musím komentař…pišete, jestli jsme videli hrat ligu pred 5-ti lety, to mi pripada moc spatny argument….kdyz to vezmu podle vas, tak jsme hrali vyrovnane partie na MS ale ted??? kdepak jsou? juniorky vyhrali jen s tymem, ktery prisel a dostal asi hokejky, a nase repre na ne byla hrda..hraci potazmo take, asi uz bychom meli rikat veci jak jsou….s mladezi se musi pracovat a vychovavat z nich kvalitni hracky to je jasne, zacit se musi od spodu….ale ma ten spodek k tomu podminky??? vsechny podminky ma par muzstev ostatni se tlucou v tomto samotni. zatim nemam dostatek hracek na tolik tymu, a to je pravdou….pokud budeme porad cekat svet nam utece o dalsich 5 let a to uz se neda jen tak prejit. Kdyby svaz byl trosku soudny tak by urcite zacal resit jak to vse napravit- a asi nejrychlejsi cesta by bylo zuzeni alespon docasneho, a kdyz piseme musime zacit od spodu, souhlasim….a jeste dodavam k tomu spodu by se meli pocitat i treneri, kdyz nam trener napise jak hrali dobre, jak je spokojen i když prohraje a vsichni vidi jaka je to ostuda–to neni dle meho nazoru trener, je to clovek ktery nema u sportu co delat, urcite jich takovych mame vic, jen kluby to nevidi nebo nechteji videt a my se tady muzeme dohadovat o vsem moznem

  • pravda napsal:

    Trenéři nejsou kaštany. Těch je na stromech milion. Trenéry hledají kluby a vzdělává unie….co jsou to všechny podmínky jak píšete? ….pokud budeme řešit extraligu a reprezentaci a vykašleme se na základnu, uteče nám zbytek do nenávratna. A nemyslete si, i na severu řeší problémy. Ani tam to neběží samo…. EGO všech lidí, kteří vidí a řešili by jen vršek různými kvótami, výjimkami a omezeními brzdí rozvoj. A těch je nejen tady víc než dost. Vzhledem k tomu,že dělám ve florbale 18 let a posledních 10 let hlavně v tom ženském jich pár znám. 🙂

    • JimmyLee napsal:

      Myslím, že nutnost práce s mládeží nikdo nerozporuje a ani si nemyslím, že je špatná (vychováváme nemálo talentovaných hráčů a hráček, co se prosadí i v cizině). Ale položím vám otázku…Máte velmi talentovanou holku, kterou jste skvěle od mala vychoval, jak jí chcete v rizikovém věku (jak sám správně píšete v období juniorek, počátku žen 17-20 let) namotivovat k tomu, aby do toho dala vše, když logicky již třeba máte dospělý tým a šanci v něm musí dostávat pozvolna (těžko vyhodíte půlku kádru kvůli mladému zajíci), přičemž ale ta holka je při první příležitosti kdy nehraje zasypána nabídky odevšud jinud z extraligy s vizí, že vlastně všechno dostane zadarmo, nebude muset dřít, nebude pod tlakem a vlastně ani pořádně nebude muset trénovat a bude se moci věnovat i všem věcem okolo a ještě hrát extraligu a mít se tak vlastně úplně stejně, jako by dřela tři-čtyři tréninky týdně, v létě v přípravě a ještě musela makat navíc a být pod tlakem, aby si udržela sestavu…?

      • JimmyLee napsal:

        A k tomu doplňující otázka…jak chcete pak namotivovat a zlepšovat těch pár uvědomělých, které takhle neuvažují, makají, ale ví, že jim na vítězství o parník stačí se skoro nerozběhnout…nemusí hrát pod tlakem a vlastně tak nějak automaticky vše jde. Ne nadarmo výsledky naší reprezentace (kde všichni hrají pod tlakem cizinek) jsou výrazně horší od doby, co se začala extraliga rozšiřovat…v době, kdy ji hrávalo 9 či 10 týmů a hráčky se musely více koncentrovat, jsme dokázáli např. přivážet medaile, ale zejména i na EFT hrávat dobré zápasy i s dvojicí FIN, SWE. O tom si poslední čtyři roky můžeme nechat jen zdát (a rozhodně to není jen o repre trenérovi, ikdyž ten v tom nepochybně taky plave).

      • pravda napsal:

        Začnu od té mládeže. Nemyslím si, že se u nás dělá dobře. Uvědomme si, že je po republice spousta bílých míst, která by mohla generovat tu potřebnou kvantitu. PH+SČ – komplet struktura soutěží, HK+PA – komplet, US+LB – komplet, KV+PL – pouze dorostenky, VY+JC – starší žákyně a dorostenky, JM+ZL – mladší žákyně a dorostenky, OL+MS – spojené elévky a ml. žákyně, starší žákyně a dorostenky…velké rozdíly ve struktuře a kvalitě soutěží…nebavím se o počtech a kvalitě trenérů u mládeže

        K Vaší otázce. Dobrý příklad. U nás jsme nechali dotyčnou odchodit s „tahači“ z Prahy přípravu, rodiče ji vozili na tréninky a odešla na střídavé hostování. Zjistila si na vlastní kůži jak to doopravdy je s těmi sliby, vrátila se, dozvěděl se to zbytek týmu a je klid. 🙂

        K doplňující otázce. Jak motivují ve Švédsku hráče ve Falunu, když loni nebyl problém výsledek s 20 góly na kontě a letos začali výsledkem 17:2?
        1/ chci hrát za tým
        2/ když nebudu makat, nebudu hrát, protože je nás v týmu 23 a hraje u nás max. 16
        3/ když nebudu hrát v lize, nemám šanci na repre
        ….mám pokračovat???

        V době, kdy hrálo 10 týmů extraligu žen, jsem hrál extraligu já. A nás by si dnes povodili průměrní dorostenci. Takže přestaňme vzpomínat na to co bylo a pojďme koukat dopředu. Aby něco bylo. 😉

        • JimmyLee napsal:

          To mi trochu zavání komunismem, musíme to dělat všude. Proč by? V některých krajích (oblastech) prostě florbal nikdy nebude, stejně tak jako v některých oblastech není třeba volejbal, házená či basket. Zrovna u ženského sportu je to naprostá přirozenost, že jsou kraje kde struktura je a kraje kde ne….protože obecně ženský sport není tak rozvinutý (přijde mi nesmysl si myslet a chtít, aby to ve florbale bylo jinak). K otázce, odpověděl jste zcela jinak – já se ptal na hráčky, které už v těch týmech jsou, né na ty, které možná někdy budou a nebo svou neochotu makat schovávají za to, že jim někdo nesplnil sliby (nejčastější extraligová výmluva). To Švédsko sem radši netahejte…letos začal Falun porážkou, pak přišla vysoká výhra (to se děje v každém sportu, i miliardáři ve fotbale čas od času zhoří, ale nikdo to nečeká předem a nikdo hlavně neví, že to tak dopadne, což je celkem rozdíl)…navíc loni ligu nevyhrál a rozhodně i v letech kdy ji vyhrával, tak nijak suverénně a s vysokým množstvím porážek (svůj nejlepší výkon má z 26 zápasů 18 výher, tzn. ale 8 krát nevyhrál – máte pocit, že se to u nás může stát….ani v extralize mužů v podstatě ne).

          • pravda napsal:

            Nemusíme nic dělat všude, jen poukazuji na rezervy. A na rozdílnou úroveň práce v různých částech republiky.

            U té vaší otázky jsme se nepochopili. Já psal o tahání z menších týmů do extraligy a vy o přesunech v extralize. V zásadě jde o to, že děvče v juniorském věku by mělo (pokud je tedy jak píšete dobře vychované) stát o kvalitu. To znamená, že její cíl by měl být A tým. Šanci opravdu bude dostávat pomalu, od vstupu do juniorek. A za ty dva roky (když navíc bude hrát elitní soutěž juniorek) ji trenér v pohodě zapracuje do kádru a nebude mít ani myšlenky na to někam odcházet. Když na to mít nebude, existuje hostování, první tři roky po juniorkách střídavý start atd.

            A to Švédsko. Prostě to vidím tak, že když je u nás cca 30 výsledků ze 132 zápasů základní části s desítkou a tak 2/3 má na svědomí elitní trojka, není to nic tak hrozného. A když budeme chtít větší vyrovnanost? Pojďme na to odspoda a neřešme jen vrchol.

          • Jirka Bareš napsal:

            Vy tu uvádíte v podstatě dobré myšlenky ohledně výchovy hráček atd., ale to pořád nijak nevylučuje zúžení elitních soutěží, naopak to by celý proces zlepšování lig urychlilo.

          • petr napsal:

            pane pravdo….jak to bude pristi rok, kdyz unie chce v podstate stejny rezim u juniorek jako u zen, to uz ale juniorky nebudou moci hrat extraligu…………řesime myslim veci, ktere nejdou vyresit za jeden rok s tou mladezi……ale zkvalitnit soutez jde zuzenim poctu druzstev, bude-li vice hracek a kvalitnich tymu rozsirme ligu zpet..ale prvni si musime ty hracky vychovat, kde nic neni ani cert nebere a kdyz ctu tady ty nazory a jak nekdo psal z jicina, 3 hracky, olomou golmanka, no tak pojdme dal, kolik nam zustane hracek ktere jsou momentalne schopne a zuzme ligu, vychovavejme mladez a muzeme se jednou tesit ze se liga rozsiri a mozna bude moci i byt liga o vice muzstev….

          • pravda napsal:

            Pánové Petře a Jirko Bareši,
            1/ Juniorky se hrají už letos ve stejných víkendech jako extraliga
            2/ Jestli si myslíte, že se zúžením extraligy zkvalitní soutěž i první liga, jste naivní. Skončí mladé hráčky, které najednou budou sedět a zůstanou staré zkušené.
            Kvalita se bude koncentrovat do velkých sídel, kde jsou VŠ. Elitní kluby nebudou nuceny pracovat co nejlépe s mládeží, „materiál“ jim bude chodit sám. Zase je to prostě o mládeži. Kdyby nejmenované kluby na nejvyšší úrovni už v mládeži netahaly všechny holky co mají dvě ruce k sobě a pracovaly by se svým materiálem (musí se pro to ale něco udělat), bylo by daleko víc konkurenceschopných klubů (speciálně na Moravě). Pak by si nikdo nemusel stěžovat, že je všechno v Praze a že musí jezdit xkrát hrát tam. Ono totiž zúžení přinese víc špatného, jen to není tak vidět.
            A jen tak na okraj, víte někdo proč se ve Švýcarsku během jedné sezóny rozhodli vrátit zpátky z 8 týmů na 10?

          • Jirka Bareš napsal:

            Mladé holky, pokud budou dobré, budou hrát tak jako tak. Pokud dobré nebudou, tak hrát nebudou a to je správně, jestli skončí a o svoji šanci se nepoperou, to je na nich, v tom případě ta touha asi nebude tak žhavá a nic hrozného se neděje. Zdá se mi, že dnes je trend prosazovat za každou cenu mladé, i když na to třeba nemají(nejen ve florbalu), proč? Naopak například od starých hokejistů zlaté generace slyšíme hlavně to, jak si museli svá místa už v klubech vybojovat a ne že byli tak dobří proto, že jim někdo uvolňoval místo a dával přednost, jenom aby snad, nedej přírodo, chudáci neskončili. Dobří hráči budou v mládeži přetahováni velkými kluby tak jako tak, na to nemá zužování ani rozšiřování zásadní vliv, to záleží na filozofii konkrétního klubu. Souhlasím, že s mládeží se musí pracovat, ale je to dlouhodobá věc a do té doby, když na to nemáme lidi, nemá cenu držet první dvě soutěže v nadhodnocených počtech účastníků. Proč se vrátili ve Švajcu z 8 na 10 nevím, ale podle mě za prvé je 8 už přecijen na jakoukoli ligu prostě málo a za druhé je počet účastníků pořád jen 10, což je méně než u nás, ovšem s vyšší kvalitou i kvantitou hráček.

          • kouzelná rybka napsal:

            Ve Švýcarsku se rozhodli vrátit počet zpět z jednoho prostého důvodu – nižší soutěž nikdy nikoho nepřipraví, aby byl konkurence schopný ve vyšší soutěži. V tu chvíli zúžení v podstatě znamená uzavření soutěže, protože čím užší je nejvyšší soutěž, tím větší je výkonnostní rozdíl mezi ní a nižší soutěží. To prakticky znamená, že nováček ve vyšší soutěži paběrkuje a po roce opět padá. No a po pár letech zjistíte, že by to chtělo další zúžení … Druhou stránkou, je že si fakt sestupu po jednom roce uvědomí i vítěz nižší soutěže a do vyšší soutěže se prostě nepřihlásí = opět hrajete v nižším počtu. Tyto závěry si česká extraliga ověřila ve čtyřech sezónách, kdy se počet snížil na 10 týmů. Z toho se hrálo dvakrát jen v 9 týmech, protože nikdo soutěž nechtěl hrát. Ve 12 účastnících se nikdy nestalo, že by se počet účastníků nenaplnil.

          • pravda napsal:

            Děkuji kouzelná rybko…srozumitelněji to snad už ani nejde napsat. 🙂

  • Fan 2 napsal:

    Podle http://www.swissunihockey.ch/de/nla-nlb/nla-damen/
    je ve Švýcarsku v nejvyšší ženské soutěži 8 týmů a nikoli 10

Napsat komentář

*