6. 10. 2016 Extraliga žen (14) KOMENTÁŘŮ

Jednokolově a poté dvě skupiny po šesti? Ano, zní ke Krásného návrhu. Samo-spása to ale není, dodává se

 



Příští úterý je v plánu setkání nejvyšších představitelů oddílů hrajících extraligu žen a je jasné, že bude o čem diskutovat. Vítkovický předseda správní rady Tomáš Krásný totiž otevřeným dopisem vyzval své kolegy k diskusi nad herním systémem soutěže, přičemž navrhl řešení, kdy by se nejprve hrálo jednokolově a poté se celky rozdělily na šest lepších a horších. Jak zjistil Florbal.cz, návrh má podporu minimálně u trenérky Chodova Michaely Marešové a Miroslava Janovského, trenéra reprezentace žen.

Patrně zlomové bylo pro Krásného utkání jeho Vítkovic na Champions Cupu proti Pixbu. „Uvědomil jsem si, že Vítkovice jako klub už toho moc zlepšení udělat nemohou, že naráží na objektivní překážky, které je brzdí,“ řekl Florbal.cz po návratu domů.

Jak už to tak u Tomáše Krásného bývá, dal svůj názor patřičně najevo. Už před turnajem v rozhovoru kritizoval úroveň nejvyšší ženské soutěže, po návratu si postěžoval nejprve na Facebooku a poté napsal otevřený dopis, ve kterém vyzval své kolegy k diskusi.

Podle něj by se mělo hrát jednokolově (tedy v současné chvíli jedenáct zápasů) a poté by se liga rozdělila na dvě šestice. „Nemusíme totiž hned snižovat počet týmů, ale musíme se starat o to, aby týmy hrály kvalitní zápasy, takto zachováme počet týmů a přijdeme o jedno jediné utkání v základní části,“ argumentuje pro svůj návrh.

A jak Florbal.cz zjistil, návrh má podporu minimálně u trenérky Chodova Michaely Marešové a lodivoda ženské reprezentace Miroslava Janovského. „Víte, u některých kolegů, možná také trenérů už cítím určitou rezignaci na to, že se něco změní a celkem jim rozumím,“ polemizuje Krásný. „Ale jsem připraven využít svůj vliv ve florbalovém hnutí a dotáhnout tuto záležitost do konce,“ prohlásil sebevědomě.

Mimochodem, možná nečekaná podpora přišla Krásnému také z Kavčích hor. Kladně se totiž ve smyslu změn vyjádřil také Ondřej Zamazal, florbalový doyen České televize. Přitom se všeobecně ví, že oba dva se často názorově neshodli.

Inu, víra ve změny zřejmě také hory přenáší. Jisté je, že v úterý čeká nejvyšší představitele náročná diskuse. V kuloárech už se dokonce mluví o tom, že budou chtít zrušit ženské Superfinále…

Michaela Marešová (trenérka extraligových žen Chodova)

„Mám pochopení pro pocity Tomáše Krásného, potažmo Vítkovic, nejsou nepodobné těm mým po loňském Champions Cupu, kdy našimi výsledky byla výhra nad Norkami těsná porážka s Classic a pocit, že pokud nebudeme mít častější kontakt s mezinárodním florbalem, budeme hráčky těžko v podmínkách české extraligy připravovat na to, co je čeká na nejvyšší světové úrovni.

Z hlediska kvality soutěž již nějakou dobu stagnuje, v poslední době spíše upadá. Stále více se rozevírají nůžky mezi týmy, kvalitních zápasů ubývá a motivace hráček vydat ze sebe to nejlepší v každém extraligovém zápase je těžce zkoušena.

V situaci, kdy tréninková hra týmu má větší kvalitu než většina extraligových utkání, není divu, že se stále více mluví o nutnosti systém soutěže změnit.

Všichni víme, že nejde o samo-spásnou myšlenku,  je třeba změn na více úrovních než je pouze systém extraligy. Začíná to nedostatečnou základnou od dětských kategorií, kvalitou práce trenérů, ochotou a snahou samotných hráček, pokračuje vytvořením adekvátních podmínek pro kluby a jejich práci, metodikou práce jednotlivých klubů a tak dále, konče pracovitostí, motivací a hrdostí hráček nastupovat v kádru reprezentace. Jistě bychom našli i další oblasti, na které je třeba se zaměřit.

Rozumím tomu, že změna systému soutěže rozhodně není možná ze dne na den, velmi těžko i ze sezony na sezonu, proto má mé sympatie a podporu model rozdělení soutěže na dvě skupiny podle umístění v první části sezony poté, co by si každý s každým jednou zahrál.“

Miroslav Janovský (trenér reprezentace žen ČR)

„Problematiku kvality ženské extraligy, potažmo týmů a hráček, není možné zúžit pouze na počet extraligových týmů, které v soutěži působí.

Rozšíření extraligy, ke kterému před několika sezonami došlo, předběhlo z mého pohledu vývoj ženského florbalu, podíváme-li se například počet registrovaných hráček v České republice. Osobně se ale nedomnívám, že možné zúžení není v současné době aktuálním tématem.

Již několik let, jako člen reprezentační komise, společně s mými kolegy, jsme již několikrát navrhovali možné kompromisní řešení, které by přinesl upravený herní systém. Navrhoval jsem herní systém, kterým se dříve hrála nejvyšší česká basketbalová soutěž, tedy po prvním odehraném kole rozdělení týmů na dvě šestice, které by hrály dvakrát každý s každým.

Z druhé šestice by první dva týmy postupovaly do play off. Na zvážení samozřejmě je, zda po rozdělení týmů na dvě šestice by došlo ještě k nulování získaných bodů.

Možností je několik – osobně bych navrhoval v horní šestici zachovat body a ve spodní je vynulovat, popřípadě zde zachovat body pouze ze vzájemných zápasů.

Zásadní podmínkou ovšem je, že tato snaha musí vzejít od klubů a musela by být podpořena nejenom prostou většinou. Znovu ale připomíná, že úroveň české extraligy – a tím i českého ženského florbalu – nespasí pouze změna herního systému.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Tomáš Krásný napsal:

    To se za mě vydává někdo i v rozhovoru?

  • Emirates napsal:

    Ne to jen asi ten regulérní pan Krásný povýšil z diskuze do článků. Blbé je pro vás vydavačů se za něj, že váš vtip přestal fungovat jestli to teda lze nazvat vtipem 😉

  • Zamazal napsal:

    Vážně budeme do článku, který se dotýká docela závažného tématu zahrnovat nazory pana Zamazala, který o florbalu vůbec nic neví? Jeho komentováni v televizi se nehodí k tomuto sportu a jeho nazory už tím pádem určitě ne. Nevidím důvod, proč by se pan Zamazal měl vyjadřovat k florbalovému děni. Možná by bylo lepší kdyby se pořadně naučil svou práci, poté možná pravidla sportu, který chce komentovat a pak se můžeme babvit o tom, že mu ten sport i někdo vysvětlí.

  • Yoyo napsal:

    Mame na hube sikovneho repre trenera. Tradicne vse vznesene okeca,prihreje si polivcicku,aby v zaverecnem odstavci nakonec dal od vseho ruce pryc a alibisticky to nechal jen na klubech,ktere jak znamo v CFBU stejne zadne slovo nemaji.

  • Fan 2 napsal:

    Dobrý kompromisní návrh, který si zaslouží pozornosti. Bylo by více o co hrát mezi první i druhou šesticí a při zachování výsledků ze vzájemných zápasů by záleželo na každém zapase od začátku soutěže.

    Je příliš zjednodušené tvrdit že O. Zamazal neví o florbalu vůbec nic. Kéž by každý věděl alespoň tolik. A pro propagaci florbalu udělal asi nejvíc ze všech.

  • Jirka Bareš napsal:

    Proč ne, vlk by se nažral a liga by zůstala celá

  • Vítkovice, nebrečte napsal:

    Moc se mi líbí, jak se každý z Vítkovic, ať už hráčky, trenéři či tady pan Krásný, po pomyslném úspěchu na Champions Cupu otevřeně zlobí a obviňují všechny kolem z toho, že je naše liga na prd.. Ano, je smutné, že opravdu na úrovni jsou týmy Top3, občas se blýskne Bohemka… a to je (zatím) vše.. Ale aby tady bylo více kvalitních týmů, a tedy i kvalitních vzájemných zápasů, po kterých tak pláčou, musí být také peníze, zázemí a hlavně HRÁČKY!!! A ne „hotové“, které si tady tyto slavné týmy koupí, ale vychované třeba od elévků! Není nikomu blbé, že v slavném týmu Vítkovic, kde to nejvíce bije do očí, není v týmu žádná jejich odchovankyně, a když už, tak většinou zahřívá lavičku??! Je jednoduché kritizovat všechno okolo, ale první by bylo dobré zamést si před vlastním prahem a začít u sebe.. A ne pořád dokola vybírat „rozinky“ v podobě kvalitních hráček jiných týmů, v Česku nebo i na Slovensku, ale zapracovat zejména na vlastní ženské složce jako celku..

    • Fandík napsal:

      Bože ty jsi blbec,to je názor hodný odborníka..

    • Yoyo napsal:

      Budeme trestat hracky za to,ze se narodily na vesnici…tak uz musi do smrti hrat na te vesnici!Eliska Krupnova at se okamzite vrati do Marianskych Lazni, Tereza Urbankova do Hrabove, Rybickova do Budejic, Hanka Konickova do Uherskeho Brodu, Kubickova do Svitav, Repkova do Noveho Straseci a polovina prazacek at okamzite obnovi Future,jinak at skonci!

    • Natálie napsal:

      Díky za vaši starost o zahřívání lavičky, ale nechte to, prosím, na povolaných lidech = trenérech.

    • Jirka Bareš napsal:

      Příspěvek naprosto mimo. Má pravdu a tento komentář to nijak nevyvrací.

    • Emirates napsal:

      Můžu se vás zeptat na definici odchovance? A kde je psáno, že tým musí být úspěšný jen díky svým odchovancům. Je fajn je mít, ale troufám si říct, že žádný tým na světě v jakémkoliv sportu nedokáže postavit svůj mezinárodní úspěch jen na vlastních odchovancích. To je zcestná představa. Vítkovice ale hráčky, které prošly jejich mládeží v sestavě mají. Je třeba se smířit s tím, že větší vždy vyzobe ty menší. Vítkovice si tak stahují talenty z okolí (v podstatě oblast od Hané až po Slovensko) a z Vítkovic pak tito dále odcházejí do zahraničí s čímž taky Vítkovice nemohou nic dělat. Je to přirozená záležitost. Dle stanoviska Vítkovic, to co jsem mohl číst od pana Veleckého a Krásného jim nejvíce vadí, když ty holky budou odcházet, protože je soutěž nebaví a ne že by šly za lepším zázemím a podmínkami. A s tímto si myslím, že může celé florbalové hnutí pohnout. Těžko změníme mentalitu Čechů, vyměníme politiky a změníme systém fungování státu tak, aby tu byla životní úroveň srovnatelná se severskými zeměmi nebo Švýcarskem, ale můžeme zařídit, aby byla liga kvalitnější a zábavnější.

  • josef napsal:

    Základní problém není ve změně herního systemu.Dlouholete diskuse ukazují že nelze podlehat v této souvislosti pocitu nedoceněnosti vlastního ega některých rádoby odborníků.To že trenér po turnaji nejlepších evropských oddílů prohlásí že hlavní problém proč neporazili protivníka byl v podstatně kvalitnější fyzické připravenosti protivníka se kterou se nesetkává v naší extralize.To pak vyústí ve vyjádření – máme málo kvalitních zápasů v naší extralize a proto změníme herní schema extraligy.Připomeňme si závěry co „odborníci“ říkali po MS či ME juniorek ažen – technicky dobrý,fyzicky špatný.Cesta vpřed je jenom v ochotě,trenerů a hráček, podřídit tréninkovou přípravu fyzické zátěži spojenou s odpovídající rehabilitací.Zobecněme zkušenosti z kolektivních sportů.Pane Mrázek pozvedněte metodickou úroveň českého ženského florbalu.Ukončete ve vedení českého,nejenom ženského florbalu,boj o to kdo je větší odborník.Českému florbalu chybí osobnost,která by byla respektovaná odbornou florbalovou veřejností a sjednocovala odborné vedení.

Napsat komentář

*