Jan Jelínek a Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund Jan Jelínek a Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund
7. 11. 2016 Reprezentace - Muži (24) KOMENTÁŘŮ

Generálka srazila Čechy na dno. Dostali 30 gólů, ztratili sebevědomí

 



Tohle měla být generálka? Pokud ano, tak to bohužel byla chabá pozvánka pro fanoušky k cestě do Rigy. Mistrovství světa začne v lotyšské metropoli za necelý měsíc a trenér Radim Cepek stále nemůže mít jasno, koho sebou vzít. A možná kdyby trénoval jiný národní tým, už by se pakoval.

Nejdřív vypadalo zvolení Cepka trenérem reprezentace hodně zajímavě. Občas sice Češi chytili nějaký ten nášup, ale třeba v České Lípě porazili Švédy, s Finy hráli remízu a zdolali i Švýcary. Pak přišel bronz z mistrovství světa. Od té doby však česká reprezentace počítá s týmy TOP4 jen prohry. V součtu dostala ze 12 zápasů 98 gólů. Tak špatnou dvouletku neměl nikdy žádný trenér v historii.

Trenér ale stále věří, že se vše zlomí právě na tom nejdůležitějším turnaji. „Po světovém šampionátu si řekneme, co bylo v přípravě dobře a špatně, a podle toho upravíme podobu přípravy pro následující dva roky,“ sdělil pro web Českého florbalu. Zřejmě je opravdu jasné, že povede tým i v následujícím období až do mistrovství světa 2018.

Radim Cepek. Foto: flickr Český florbal

Radim Cepek. Foto: flickr Český florbal

Generálka ve Växjö, paradoxně ve městě, kde se Radim Cepek jako první z českých florbalistů prosadil ve švédské nejvyšší lize, opravdu dopadla prachbídně. Češi nezvládli ani jeden zápas, dostali 30 gólů a pokaždé jen korigovali skóre. Soupeři prostě při vyšším náskoku už nebyli tak ostražití.

Smutné je, že řečí čísel je v českém národním týmu docela slušný materiál. Český florbal má v nejlepší lize světa hned 8 hráčů, což je nejvíc v historii. Další hrají ve Švýcarsku. Ale efekt je nulový.

„Viděl jsem asi 80 % zápasů a byla to mizérie. Dost tam postrádám zdravého ducha! Když se podíváte klukům do obličeje v různých situacích, tak tam není odhodlání. Mám rád, když má přístup hráče koule a srdce. Když to tam není, tak to je pouhá planá účast,“ říká bývalý český reprezentant Dan Folta.

Hodnocení sezony se sice vždy dělá až po posledním turnaji, kterou je pro reprezentaci mistrovství světa. Bývalý reprezentant a florbalový expert České televize Michal Rybka ale má trochu jiný názor. „Tohle už je špatně. To už nevyváží ani dobrý výsledek z mistrovství světa,“ tvrdí.

Matěj jendrišák. Foto: Per Wiklund

Matěj jendrišák. Foto: Per Wiklund

Sám si přitom myslí, že Čechům kromě elánu chyběla i taktická připravenost. „Švédové nám dali první gól po akci, která byla sehraná po šabloně. Pak stejnou rozehrávku sehráli možná ještě šestkrát a skoro pokaždé u toho ohrozili branku,“ říká muž, který dnes vede švýcarský tým AD Astra Sarnen.

Bývalý trenér české reprezentace Martin Eriksson, který některá utkání EFT sledoval přímo ve Växjö, zase tvrdí, že Češi zaostávali i technicky. „V některých momentech neměli obránci dostatek floralového umění. Možná by nebylo od věci předělat pár šikovných centrů na obránce,“ nabízí řešení muž, který dnes už žije opět ve Švédsku. Na tak radikální kroky ale už není prostor. Do 14. listopadu musí Radim Cepek oznámit seznam vyvolených, kteří pojedou do Rigy hájit české barvy.

Radek Sikora na české střídačce. Foto: Per Wiklund

Radek Sikora na české střídačce. Foto: Per Wiklund

Problémem je, že možná i složení některých formací, o kterých byl na 100 % přesvědčený, nakonec bude muset přehodnocovat. S nejhorší bilancí totiž z Växjö odjela exvítkovická řada – obránci Suchánek s Veltšmídem pak končili turnaj s bilancí +/- na čísle 9, resp. 8. V obraně se přitom točilo jen sedm beků, univerzál Marek Beneš oproti předpokladům nastoupil v útoku.

Během 180 minut dali Češi 11 gólů. jeden z nich padl při trestném střílení, dva v přesilovkách a jen osm při hře 5 na 5. Nejvýraznějším momentem pak bylo zcela jistě úchvatné sólo Martina Tokoše zakončené krásnou střelou do šibenice v duelu s Finy. Jenže i tuhle trefu zastínily inkasované branky.

Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund

Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund

Češi propadli ale i při hře dozadu a v tomto ohledu je hodně obtížné hodnotit i brankáře. Zarazilo spíš, že Kafka chytal bez odpočinku dva po sobě jdoucí zápasy se Švédy a Finy a v duelu se Švýcarskem, který vždy sloužil jako utkání pro nabytí sebevědomí, dostal příležitost mladík Mück.

Sebevědomí by ale prý měl tým ještě získat. Aspoň to tvrdí Radim Cepek. „Dostali jsme se do takového špatného stavu, kdy se nám nedaří a máme kvůli tomu malé sebevědomí. S tím budeme pracovat,“ řekl trenér národního týmu pro web Českého florbalu. Možná tomu může pomoci přátelský zápas s Německem v rámci závěrečného soustředění. Ale spíš to vypadá tak, že si se svým týmem neví rady.

Tři týdny před startem MS to není zrovna pozitivní glosa. Zvlášť při pohledu na formu Lotyšska, které má před šampionátem, který hostí, fantastickou formu…


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    trochu se mi chce z toho ublinkávat…navýsost souhlasím s foltou, jako vítkovičák bych si přidal polínko – sebeuspokojení reprezentantů, kteří oblékali nebo oblékají dres vítkovic je do očí bijící – a že jich v repre je…chlapcům by neškodilo trochu rozhýbat pérka a vzpomenout na kolektivní, bojový duch vždy, když vítky získali titul

  • Kim napsal:

    No jo, ale kde vzít kvalitní hráče? V české lize asi těžko. Hráči jako Dóža nebo Curney, jsou hvězdy extraligy a stačí jim k tomu podávat výkon na padesát procent. Ale na mezinárodním poli najednou nestačí. Realita je, že tak silné celky jako Švédsko nebo Finsko, můžeme porazit jen při mimořádných okolnostech, kdy to vyjde opravdu všem a především brankářům.

    • Pavel napsal:

      Přesně jak píšete. Na mezinárodní úrovni (myšleno naši EFT skupinu) hráči české ligy bohužel moc nestačí a dovolil bych si to rozšířit i o pohled z minulých vláken – oni bohužel na to nestačí ani ti hráči v SSL, protože jak dobře někdo poznamenal, nikdo z nich není žádným tahounem tamějších týmu. Já určitě nechci nikoho hanit nebo kritizovat, jde jen o to pochopit, že doba, kdy budeme se Švedy či Finy svádět vyrovnané zápasy je velmi daleko a je naivní každé 4 měsíce čekat, že teď už to půjde. Samozřejmě změny musí přijít. Uzavírat pakty s trenérem na 6 let a neustále čekat až jak dopadne jaká akce je nezodpovědné.

  • jarda napsal:

    Cepek po MS jde trénovat do Šwajcu.

    • Tomáš napsal:

      To je už dlouho evidentní. On se zájmem vrátit se do země svého srdce nijak netají a já se mu ani nedivím.

  • florbalfanda napsal:

    Jen bych dodal že to je asi obraz hry jak se našim hráčum v klubech.Tomašík hraje bez formy Tokoš taky nic Sladky trápení Jendřišák taky tak a tak by jsme mohli vyjmenovat většinu o golmanech nehovořím, tak můžeme jen doufat že se do MS dají dohromady a trošku srdíčka k tomu a dovezou medaile

  • Komedie napsal:

    Je to taky tím jaký se z reprezentanu delaj poslední roky pseudohvezdy. Kolikrat už meidalni kolotoče totálně převýšily předváděné výkony? Pokaždé? Chtělo by to sundat růžový brýle nejen reprezantantum ale všem okolo.

    Mrkněte např. na diskuzi na Idnes.cz, občas tam vyplave i nazor fanoušků mimo florbalove prostředí 😉 To se nasmějete. Tady např. jeden který by mohl naše megahvězdy zajmat:

    „Jediný sport, kde stačí když přijdeš, dostaneš hokejku a když nejsi úplný tragéd, tak můžeš hned hrát extraligu,.. komiks :-P“

    O tom že je florbal „přiteplenej sport“ už mluví dokonce i Mareš v rádiu.

    Takže kdo jsou ty reprezentanti teplouškýho sportu, co dostávaj každých pár měsíců příděly o třídu?

    • sasky napsal:

      To mimoflorbalové prostředí bych do toho příliš netahal. Zrovna ten příspěvek, který jste postnul je kravina. Samozřejmě florbal není hokej nebo fotbal, které se vyvíjejí přes sto let a tím pádem tréninkové metody, zázemí, popularita apod. jsou někde úplně jinde. Nicméně s tím, že Šumanova klika soustředí zejména na marketingovou stránku sportu a ta sportovní se zanedbává můžu jedině souhlasit. Bohužel se tvoří navoněná bída – spousta pěkných prezentací, spousta televizních přenosů apod., ale sportovní stránka pláče. V extralize je pár klubů s pár jedinci (Bolka, Chodov, Vítky, Tatran), kteří hrají stabilně vysoko, ale zbytek je jenom kompars. A takovéto prostředí samozřejmě nenutí k nějaké práci navíc. Těm 4 top týmům to na dobré umístění bude stačit. Rozšíření extraligy je samozřejmě z tohoto pohledu naprostý nesmysl (stejně jako před lety rozšíření ženské extraligy – co tam přinesly Budějovice, SKV, Trutnov a další týmy…?) Osobně vidím velké rezervy v práci s mládeží kde je málo tréninků – 2-3 tréninky týdně na dotažení světové špičky rozhodně nestačí a stačit nikdy nebudou, nízká intenzita a vlastně obecně nízké nároky na hráče. A s tímto je nutné začít pracovat. Regionální výběry jsou fajn, ale když se ti kluci vidí 2x do roka, tak je to málo. Kvalitu je nutné koncentrovat a konfrontovat mnohem častěji.

      • Méně chlupatý kamarád Saskyho napsal:

        Souhlasím, že marketingu bylo dost, že je prima, jak se plácáme po ramenou po každém Superfinále, ale teď by měl jít florbal jinou cestou. A že na mládež zas takové nároky nejsou, to je fakt…

      • Jirka Bareš napsal:

        No s tou mládeží na tom možná něco bude. Když si vybavím, co popisují bývalí hráči hokeje (kteří třeba skončili ještě v mládeži), tak to je denně trénink před školou, mnohdy i po škole, každý víkend zápasy (a kdo je dobrej, klíďo za dvě kategorie). A to je jiné převlékání a příprava než u florbalu. A to se bavíme o generaci cca třicátníků, která v hokeji v mezinárodním srovnání taky zrovna nijak nevyniká, přesto tihle kluci makali v mládežnickém věku tak třikrát víc, než dnešní mladí florbalisté, i když kdoví jak s tím zahýbají například projekty florbalových tříd na ZŠ, které se už dnes objevují. Každopádně dobré téma k zamyšlení.

        • Jasemuši napsal:

          Nemůžete přeci srovnávat sport, jako je hokej s florbalem. Je jasné, že rodiče budou podporovat svoje děti v hokeji, kde je to stojí daleko víc, ale ta práce se jim třeba časem zúročí. Jenže ve florbale? Tady se Vám nevrátí nic, stojí Vás to spoustu času, celkem i peněz a návratnost je nulová (krom radosti samozřejmě) když nemáte to štěstí, že o Vás má zájem tým jako je Boleslav.

          Tím chci říct, že není moc rodičů, co budou podporovat děti v trénování každý den, když v tom pro děti neuvidí žádnou budoucnost.

          • Jirka Bareš napsal:

            To ale platí i pro hokej, protože návratné to má tak jedno procento z těch rodin, které ty děti do hokeje posílají a zbytek končí v mládeži, někdo při přechodu do mužů, někdo těsně po něm a někdo má třeba pár let profi smlouvu, ale na úrovni normál zaměstnance a po kariéře musí dělat jako všichni ostatní, takže se o nějakém zúročení nedá hovořit. Makají ale všichni víc než ve florbale. Přitom je jasné, že ti rodiče tohle ve většině případů vědí, samozřejmě existuje nějaké procento rodičů, kteří si myslí, že jejich Fanda je druhej Jágr, Crosby, nebo Ovečkin, ale neviděl bych v tom hlavní důvod, proč hokejisté makají víc než florbalisté.

      • Zbyšek napsal:

        Myslím, že tréninky 2-3x týdně stačí pro přípravky a elévy, maximálně mladší žáky. Další kategorie, mají i někdy ale tréninky 4x týdně + zápasy a myslím si, že to je dostačující. Mladí hráči by však neměli být v dětském věku zaměřeni jen na florbal, měli by dělat i jiné sporty, což se rovná i větší tréninkové zátěži. Děti ve Švédsku a Finsku, mají více hodin tělocviku, většina navštěvuje více sportovních klubů. Navíc, nevidím hlavní problém v práci s mláděží, zápasy jsem neviděl, ale podívejte se na výsledky juniorů na EFT, které nebyli vůbec degradující. Hlavní problém vidím bohužel v penězích, pořád je to, není to o penězích a podobné kecy. Bohužel, zamyslete se, když se nadějný hráč rozhoduje např. v 18,19 čemu se bude věnovat, mnohdy florbal přechází na druhou kolej, protože prostě je to k ničemu, nikoho to neuživí, pomalu žádné výhody, jen volný čas strávený zábavou. To je pro většinu málo, musím tady být větší perspektiva do budoucna pro mladé hráče, kteří se rozhodují ve věku, kdy se láme chleba.

  • rozum napsal:

    Ztratili sebevědomí? Myslím, že to není na škodu!!! Na sebevědomí se florbal nehraje. Rozhodují jiné faktory dřina-um. Někteří nemají ani jedno např. Kološ (ten má bohužel jen to sebevědomí, a to přehnaně vysoké).
    Zahráli tužku s miliony kecy kolem. Nemáme na to, tak přijměme 4.místo, které je realitou. A ne teď nám ujíždí vlak. Za rok se zase přibližujeme. To je k smíchu.
    Je třeba si uvědomit, že na našich palubovkách prostě neběhají kluci co by se vyrovnali švédům a finům.

    • florbalfanda napsal:

      Jo Kološ ten je taky traged a Píno ho vezme ,protože v rozhovoru řekl že vlastně umí hrát s každým tak ten musí na MS .Jak se umíš prodat 😀

    • souhlas napsal:

      Trefně napsáno a vystihuje to realitu.

  • ostravak napsal:

    Presne jak rika Ryba…Tohle je proste spatne. Byly roky, kdy jsme hrali se vsemi vcelku vyrovnane zapasy, ktere rozhodovaly 1-2 goly. Nyni dostavame na pr*el od vsech a cekame jen na priznivy los, pripadne semifinale s Finskem a slitovani vsech bohu, kteri by umoznili jeden povedeny zapas za nekolik let. A pak se zase budeme placat po ramenou, ze vlastne mame placku. Pritom hra od minuleho MS sla od peti k nule…

  • PetroF napsal:

    Nechť si každý zamete před svým prahem – aneb o profesionalismu!
    Glosa je novinářským literárním útvarem – subjektivní, podobně jako fejeton nebo sloupek. Novinářská glosa se vyznačuje krátkým polemický komentářem s osobním pohledem, věnovaným základnímu tématu z titulku nebo ze začátku textu. To by byl i u maturity propadák.
    Jedním z dalších hřebíčků do „pomyslné rakve profesionální novinařiny“ je i autorova závěrečná věta – Zvlášť při pohledu na formu Lotyšska, které má před šampionátem, který hostí, fantastickou formu… Gramaticky i stylisticky zajímavě „zacyklený“ konstrukt. Co tím autor myslel? To se asi nedozvíme, ale … Pověstné tři tečky jsou spikleneckou výzvou pro čtenáře si tam doplnit, co sami budou chtít. Autor se pak může pasovat do vděčné role alibistického věštce post festum – já vám to vždycky říkal.

  • Olda napsal:

    No ten Cepek by se mel mirnit. Znam ho dobre osobne a je proste arogantni cip.Co se tyce hracu,je tam asi to nejlepsi co mame. Bohuzel jsou Svedi,Fini a dokonce i Svycari lepsi. Florbal neni a dlouho jeste nebude plne profi sport. Jen tak pro zajimavost,kolik berou hraci v extralize napr: Vitkovice,Chodov,Bolka? Vi to nekdo? Budu rad,kdyz se ozvete…

    • jarda napsal:

      Bolka – za body, za zápas, za podpis, seženou/zaplatí byt, práce (50 000 podpis, zápas 1000, bod třeba 500)
      Chodov – pár mělo prachy za titul, za podpis, za byt, práci taky jsou schopni nabídnout ale ne s jistotou jako u Bolky
      Vítkovice – za podpis, někteří mají sdílený byt, a někteří šikovnější vyjednávači i za body. najít solidnější práci je problém
      Nejlíp je v Bouli, ale oproti jiným týmům (a to třeba i Tatranu, kde si kluci platili licence v mužském Áčku) se mají Chodováci a Vítkovičáci ještě dost dobře.

  • Znalec napsal:

    Nebylo by od věci se zeptat také hráčů na názor. Jasně, že nepotopí trenéra, ale proč se nezeptat těch reprošů, co pod Cepkem hráli na minulém MS a už svou kariéru reprezentanta uzavřeli?
    Narážím na jedno – jak někdo trefně výše poznamenal, Píno je cip. Skvělej trenér, hrozně, ale hrozně špatnej kouč. Žádný tým pod jeho vedením (mluvím o ČR, jak to bylo ve Švajcu nevím) s ním nevycházel. Není to o tom, že je náročný, to je jeho dlouholetá image, je to o jeho povaze, o tom jak moc je rovný a otevřený k hráčům. Jednou udělá botu a má nasranej tým proti sobě.
    Souhlasím s Danem Foltou, který píše o tom, že na hráčích není vidět chuť. Naprostý souhlas. Hráči nemají chuť na repre akce a zápasy pod Pínem, je jim jedno, když prohrávají možná že i škodolibě mají radost a čekají, že to trenérovi zlomí vaz. Prostě když si trenér nasere celou kabinu, tak se to nezlomí. Identické to bylo se Šťastným ve fotbalové Spartě v letošní sezóně. Tragické výkony, hráči do toho nedávali všechno, a to jen proto, že Ščasný ztratil svou pozici v kabině. Hráči mu nevěřili (taktika) a on si to neuměl prosadit.
    Netvrdím, že je to tak spráně, že hráči rozhodují o tom, co má trenér dělat. To určitě ne. Ale trenér musí být psycholog, manažer, diplomat, musí umět tým namotivovat a vybláznit, hráči musí cítit, že to funguje. A hlavně, hlavně trenér nikdy nesmí udělat nefér krok, pak už je to nezvratné a nebude to nikdy fungovat – jak říkám, promluvte si s klukama, co byli na posledním MS. Mnozí si povídají o tom, jak se hrálo o bronz…bylo to bez Pína. Analogie ZOH v Turíně a Hadamczika, před kterým se hráči zavřeli v šatně v přestávce zápasu o bronz, je až neuvěřitelně podobná.

    • fanda napsal:

      myslím, že to je jeden z hlavních problémů – osoba hlavního trenéra. znám prostředí docela dobře a proto si to dovoluji tvrdit, nikdo z hráčů nemá koule na to, aby vystoupil , ale ta nechuť tam je patrná dlouhodobě. proč s tím hráči nejdou na trh je jasná věc – hrál by naposledy i kdyby měl v kanadě 100. konec jeho repre, konec jeho hráčské kariéra, chování jako klubový trenér – na x příkladech lze dokumentovat jeho osobnostní profil, který se bohužel míjí s tím, co by měl trenér být

Napsat komentář

*