Jan Natov. Foto: Štěpán Černý V reprezentačním dresu Jana Natova nějakou dobu určitě neuvidíme. Foto: Štěpán Černý
11. 11. 2016 Reprezentace - Muži (25) KOMENTÁŘŮ

TAJEMSTVÍ ODHALENO: Proč vousáč Natov chybí v reprezentaci?

 



Nad jeho absencí v národním týmu se spoustu fanoušků podivovalo… Vždyť Jan Natov stabilně patří mezi nejlepší hráče české Superligy, v reprezentaci si ale přes půl roku nezahrál a nevešel se ani do širší 30členné nominace na blížící se MS. Florbalový „Rumcajs“ nyní pro klubový web přiznal, že za vším stojí neshody s hlavním koučem Radimem Cepkem.

Populární křídelník býval důležitou postavou národního týmu. Zúčastnil se bronzového MS 2014. Na něm hrával v první formaci s Matějem Jendrišákem, za nímž se s další hvězdou švédské ligy Martinem Tokošem dělil o pozici druhého nejproduktivnějšího hráče týmu.

Reprezentační dres však oblékl naposledy v dubnu, na turnaji EFT ve Švýcarsku. V Boleslavi přitom dál válí a tak sílily spekulace o důvodu jeho absence. V nenápadně vypadajícím rozhovoru pro klubové stránky svého oddílu nyní Natov vše vysvětlil.

„Poslední dvouletý reprezentační cyklus pro mě nebyl úplně dobrý – jak herně, tak psychicky. Neporozuměl jsem si s trenérem Radimem Cepkem,“ přiznal. „Nebyl mi schopný pořádně říct, co ode mě očekává. Byl jsem na dvou akcích a ani jsem po pravdě nevěděl, co na nich mám dělat. Komunikace moc neprobíhala, a když ano, tak jen ve formě sdělení, že mám víc trénovat. To mi moc nedalo,“ konkretizuje své výhrady k velezkušenému kouči.

Havířovský odchovanec, který si velké jméno udělal v pražském Future a posléze v Tatranu, tak boj o nominaci na další MS předčasně vzdal. „Rozhodl jsem se už před donominováním na zářijový Polish Cup. V první nominaci jsem nebyl, pak mi trenér volal, a já mu řekl, že tam nepojedu. Když se skládal 30členný first list pro Mistrovství světa, oběma trenérům jsem oznámil, že nechci trénovat a hrát pod Radimem Cepkem,“ říká narovinu.


Na národní tým ale úplně nezanevřel. „Nic to nemění na tom, že klukům na mistrovství světa budu přát ty nejlepší výsledky. Reprezentovat Českou republiku je pro mě nejvíc, bude mi to chybět, ale neberu to jako definitivní sbohem,“ vysvětluje na stránkách mladoboleslavského florbalu.

Na delší dobu posledním výrazným momentem Jana Natova v reprezentačním dresu tak zůstane gól do sítě Švédů na zmíněném turnaji EFT ve švýcarském Prilly. V 48. minutě poslal boleslavský útočník český tým do vedení 2:1, Švédové ale nakonec zvládli zápas otočit a zvítězili 3:2.

-podrobnosti připravujeme-


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Tomáš Krásný napsal:

    Sice je to jouda ale má koule.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Na rozdíl od vás, který se neumíte podepsat svým jménem a vydáváte se za někoho jiného 😉

  • Včelka napsal:

    I když žádny kolektivní sport nestojí na jednom hráči, navíc Natov není zase taková velká hvězda, bylo by zajímavé slyšet, co na to říká trenér Cepek. Kvuli objektivite.

  • Bohemka napsal:

    Stříbrného MS 2014? A já myslel, že stříbrní byli Finové. Stříbrná byla repre ve florbalové prehistorii. Za zásluhy to mají jiní hráči

  • jarda napsal:

    Prakticky všichni z repre Cepka nechtějí. Ale aspoň někdo se nebojí říct svůj názor, zbytek si jen posílá snapíky jaký je to „blb“.

    • jiricek napsal:

      na druhou stranu názor řekl ten, který by tam stejně nebyl a upřimně by tam v tomto případě nebyl poprávu, je rozhodně momentálně 11 lepších útočníků

  • Juan napsal:

    Cepek: Nechodíme do zápasů s elánem, jaký jsme měli před dvěma lety.

    😀

  • Svět je Krásný napsal:

    Potká Mráza Cepka a ptá se: „Radime, tak kdy už začneš tu reprezentaci trénovat?“

    Nechápete? Nevadí, on taky ne.

  • Thoki napsal:

    Jak dlouho se už řeší tahle kravina.. kolikrát to ještě bude muset být vyřčeno a na výsledcích ukázáno, že pod těmito trenéry není něco ok?!

    Už při poslední nominaci trenérů jsem nechápal, proč zvítězila dvojice Cepek – Skružný oproti Mrázek – Folta, první dvojice je u repre prakticky jak dlouho a co se změnilo, stále jen tvrdí, že je něco špatně.. ale co s tím udělala.
    Druhá dvojice, která nedostala šanci, je mladá progresivní, která dokázala vybudovat týmy okolo mladých hráčů, kteří aktuálně hrají prim za ČR. Myslím si, že tihle by totiž jen neříkali, něco je špatně, ale hledali by příčinu a řešení.. Možná by to chtělo udělat změnu hlavně v zázemí repre a vedení, které si umí hráče najít a říct jim, co od nich očekávají a pak sledovat, zda-li hráči své úkoly plní.
    První dvojice (C+S) jen stále testuje a kombinuje, že hráči se ani nemohou sehrát.. ale co už, počkáme si po MS, když náhodou bude medajle, bude se říkat, jak to trenéři vychytali a když ne, tak se řekne, nevíme co s hráči, zaostáváme a ujíždí nám vlak a je to na týmech, aby pracovali s hráči, my si je jen bereme jako „připravené“ a pokud nejsou, tak je to chyba klubů.

  • Fanda napsal:

    Ono je to ale stejné, jako když se podíváte u ostatních reprezentací. U žen se řeší podobné věci.

    U juniorů a juniorek se neřeší tak okatě, protože tam se častěji mění trenéři. Ale s problémy se potýkají podobnými.

    Ale u všech věcí, které zaznívají jako „zkostnatělé“, „neměnné“, „nikam se neposouvající“, „nekoncepční“… to má jen jeden společný jmenovatel – a to je pan Skružný.

  • fanda 2 napsal:

    O tom, jak Skružný a cfbu pracuje se zeptejte Havlíka – s ním celá cfbu vyjeb..a – schválně, jestli bude mít chuť se s vámi bavit, tak s ním udělejte seriál na pokračování, to by asi byla pr..l

  • Ladislav napsal:

    Dlouhou dobu držím hubu a potichu celou tu komedii sleduju. Viděl jsem prakticky všechny zápasy. Všichni ti kluci umí hrát florbal, jsou to výborní hráči. Jan Natov může být jaký chce, ale podle mě tam patří. Je to klenot Havířovského odchovu. Stejně tak tam patří bez diskuse Jakub Hubálek, Adam Štegl, Josef Rýpar. Problém celého českého florbalu je absolutní neprofesionalita. Nominace na základě osobních rozporů, nebo nesympatií. Bylo by dobré a na čase vyházet od repre ty fosilie a nalít tam čerstvou krev. Máme výborné trenéry. Repre by se měla skládat podle typologie daných hráčů do dlouhodobého systému a koncepce. To co předvádí svaz je komedie a diletantsví. Plýtvají výbornou generací hráčů, v konceptu, který nemá ani hlavu, ani patu.

    • ADALBERT napsal:

      Ladislave souhlasím s vámi, až na toho Štegla. Co jsem zatím viděl tak je to snad nejhorší obránce superligy…nicméně v ostatním máte pravdu, chtělo by to tam vnést trošku čerstvýho větru.

    • hmmm napsal:

      Neříkám, že hráči o kterých píšete by neměly být kvůli svým výkonům v repre. A vůbec nechci hodnotit současné vedení…ale když se podívám na ta jména…Štegl…problémový kde se dalo, nejednou skončil za podivných okolností ve svých týmech…o Natovových eskapádách a přestupech a jeho charakteru snad tušil každý….kdo zná Hubálka,tak tak ví, že najít s ním řeč není zrovna jednoduchá věc a problém s repre měl už v podstatě i za předchozího repre vedení…nedívejte se na ty věci tak černobíle. Souhlasím, že repre zřejmě úplně nefunguje….ale černobílé to taky není…

      • fanoušek napsal:

        nevím jak dalece a dobře kdo zná hubálka, ale myslím , že problém , a to největší, je skutečně v osobě c+s. a natov to vystihnul – na soustředěních se nikdo nic nedozví, zkouší se nesmysly, spíše se to podobá fyzické přípravě, prostě šeď, nuda, zmar, nekomunikace, hráči neví, co se po nich chce, bezkoncepnost z toho čouhá jako sláma z bot. hubálek je jeden z nejlepších obránců za posledních pět let, ale musíte se na něj zaměřit a dívat se na něj, technicky suer, obrovský přehled, smysl pro spolupráci, jeden z nejlépe připravených obránců po fyzické stránce. nikdy ale nedostal příležitost a ve vítkovicích měl smůlu na generaci suchánka, kološe, jelínka, tokoše, tomašíka, veltšmída. on se nikam nedral a doplatil na svoji nenápadnost, přitom mnohdy svoji hrou přispěl k tomu, že byli vidět více spoluhráči…ale aby to nebylo jenom o huálkvi – právě on je podle mého živý důkaz nepromyšlenosti, nekoncepnosti a nahodilosti práce cepek skružný – to, že je poslal do zadele natov je jenom první veřejné vystoupení, první byl totiž hubálek, který tak učinil při eft v brně…

  • P.E.S. napsal:

    Nj když se kouknu, kdo je u každé větší akce každé reprezentace a kdo funguje jen jako kámen u nohy, tak je to pan Skružný.

    Co je vlastně pravou náplní jeho práce a za co je odpovědný, že všude do všeho mluví, ale přitom nevykazuje žádnou viditelnou činnost?

    Jen spoustu věcí brzdí přístupem typu „nevymýšlejte nic nového, já už zažil všechno 20x, takže vím jak to chodí a uděláme to podle mě“. Bez ohledu na to, že to v těch 20 případech předtím bylo na pováženou.

    • Jirka napsal:

      Tohle asi nebude problém Skružného. Cepek je tak namyšlený, že by si nenechal radit od nikoho a v jeho „práci“ a výsledcích není žádná stopa po Skružném. Kéž by už dostal příležitost u repre Mrázek.

  • Znalec napsal:

    Přesně o tom jsem psal v diskuzi v předchozím článku o repre (http://florbal.cz/55915-generalka-srazila-cechy-na-dno-dostali-30-golu-ztratili-sebevedomi/) – zeptejte se kluků, kteří byli na minulém MS pod Pínem a už v repre nejsou, jaký na Cepka mají názor. A je to celé věc Cepka, S. mu dělá ocáska (to není nic proti S., nehodnotím ho, protože nemá šanci se projevit – tím neříkám, že kdyby prostor měl, tak to bude lepší).

    • Thoki napsal:

      Vzhledem k tomu, že jsem x kluků z repre zažil za dob svého hraní, některé jsem pomáhal i trénovat, zažil jsem „trenéra“ a už díky jeho chování tehdy jako hráče Tatranu, kdy kolikrát svým chováním hlavně se snažil zesměšňovat soupeře a pokud hráli proti Vítkovicím, často si bral do hledáčku Foltu… tak se ani nedivím, jak se chová jako už starší člověk.
      Jako hráč trenérům i v repre do práce kecal, ale sám tohle nechce připustit, pokud je trenérem on.. on musí mít vždy pravdu. Když se zeptáte (pokud máte tu možnost a znáte nějaké kluky v repre) tak kluci si pod ním moc hraní neužívají, jak psal Natov, jeho a Skružného práce s týmem či osobním přistupem k hráčům mi příjde podle všeho hodně špatná… nechápu koncept týmu, taktiku nic pod jejich vedením. Rotace s hráči je až moc velká na můj vkus, hráči nahodile vybraní bez smyslu a citu pro týmovou hru.. i proto jsem psal, Mrázek a Folta by byla lepší volba jako trenéří repre. Podívejte se, co ti dva udělali s týmy plný mladíků, týmy si vybudovali, vytvořili kompaktní celek – nikdy ty týmy nebyly postaveny na 1-2 střelcích a zbytek týmu se na ně nadřeli.. pokud jste je zažili někdy jako hráči, které vedli, pochopili by jste, že oni jsou opravdu správnou volbou a jim bych ten čas na vytvoření nároďáku dal.. ale s Cepkem či Skružným se nikdy dál neposuneme a budeme stále jen poslouchat, jak nám ostatní unikají a spousty výmluv, jak za to můžou všichni ostatní, ale jen né repre trenéři…

      • petr napsal:

        Za mně aktuálně nejlepší aktivní trenéři s přehledem, zkušenostmi, taktickou vyspělostí a komunikativností jsou Brus a Jedlička.

        • Kuba napsal:

          Zajímavé, mám na svém osobním žebříčku na prvních dvou pozicích ty samé dva 🙂

          • petr napsal:

            Taky by bylo zajímavé vidět, co by dokázal Radek Sikora, pokud by měl volnou ruku. Tam je ale problém s jeho současným švýcarským angažmá, to by se oboje v roli hlavního trenéra stíhat úplně nedalo.

            Osobně mám z Mrázka trochu rozporuplné pocity. Vítkovice za Bruse se mi líbí víc a hrají komplexnější florbal. Rozhodně divácky atraktivnější.

        • Thoki napsal:

          jo, tak Pája by byl asi taky dobrý, ale najednu stranu nevím, jak by třeba měl respekt u některých hráčů. Ale kluk je to skvělý, ale na druhou stranu nevím, jak by spolu vycházeli s Jedlou..

          Co se týče Mrázy, prošel jsem jeho rukama, co se týká trénováním pod ním, nezažil jsem lepšího trenéra a tréninky v tempu.. vyhledávání hráčů měl taky dobré. Osobní přístup u něj už je taky úplně jiný, hodně věcí si uvědomil a taky jako my ostatní dospěl a určitě už je to jiná osobnost, než jak jí někteří znají 🙂 a s Foltou by se myslím právě dobře doplňovali i v postojích k hráčům, jelikož Bazil má podle mě respekt u hráčů přirozený a jako hráč toho dokázal hodně, aby k němu hráči přistupovali s pokorou, která možná někdy taky chybí.. myslím, že je v tom hodně věcí už, psychika a nálada už dělá víc jak někdy asi i forma.

          • petr napsal:

            Nemyslel jsem Bruse a Jedličku spolu, ale jednotlivě do tandemu s někým dalším.

            Mrázka osobně neznám, spíš jsem reagoval na styl hry, který před lety Vítkovicím vštípil a který loni nové trenérské duo změnilo.

            Hlavní problém bude u Cepka v aroganci a nekomunikaci, což Natov a další znalí diskutující jasně popsali. Z tohoto pohledu bude lepší kterýkoliv jiný trenér, který bude k hráčům přistupovat jak individuálně tak v celku, bude dávat jasné taktické pokyny a bude od nich vyžadovat zpětnou vazbu, která bude sloužit pro následné další zlepšení. Navíc má u hráčů respekt. Ať je Jedlička jakýkoliv, tak na těchto aspektech je postavena jeho trenérská praxe. Ale takovýto přístup mají možná i další trenéři.

          • petr napsal:

            Vložením věty se mi vloudil logický nesmysl. Jedlička má u hráčů respekt.

Napsat komentář

*