Radomír Maleček. Foto: Erwin Keller.
22. 12. 2016 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Třetí nebo první? O nic nejde, vše je o play off, říká Maleček. Do brány získal Visnevskou

 



Český ženský florbal v zahraničí získává opět na síle. Poté, co sezonu v elitních soutěžích zahájily prakticky pouze Michaela Mlejnková s Radkou Topičovou, přišly přestupy Denisy Ratajové, Veroniky Enenkelové a Petry Havlíkové, přičemž nesmíme zapomenout ani na kouče Radomíra Malečka. Ten vede v přelomové sezoně ženy Burgdorfu. A jednu dobu dokonce soutěž vedl! Aktuálně je sice třetí, ale sám ví, že o všem se rozhodne až v play off. Pro to získal do brány posilu v podobě Laumy Visnevske.

Burgdorf švýcarskou ligovou soutěž dlouho vedl, před vánoční pauzou je třetí za stálicemi: Churem a Dietlikonem. „Průběh sezony hodnotím pozitivně, vyzkoušel jsem dva – tři obranné systémy a můžu být spokojen,“ říká Maleček, kterého tak příliš netrápí ani ztráta první pozice. „Máme pár zranění, ale na to se vymlouvat nemůžu. Všichni postupují do play off, a tak je úplně jedno, jestli jste první nebo třetí. Všechno se rozhodne až ve vyřazovací části, první i poslední může být nakonec mistr,“ nedělá si těžkou hlavu.

Sám si je totiž vědom vyrovnanosti soutěže. „Liga je vyrovnaná, každý může porazit každého. Nikdy nejdu na zápas s tím, že je něco jasné,“ přiznává Maleček.

Zatímco v Česku se začíná diskutovat o snížení počtu účastníků nejvyšší soutěže, ve Švýcarsku na to jdou opačně a od příští sezony bude DNLA hrát deset týmů místo současných osmi. Proto také letos žádný celek nesestoupí a všechny postupují do play off. „Pro ligu to bude jedině dobře, hlavně se bude o něco hrát, ne jako letos,“ hodnotí klubová legenda FBC Ostrava.

Letošní sezona je pro něj jiná. Poprvé v kádru nemá žádnou Češku, pryč jsou také Slovenky a Polka Piotrowska, která si renomé udělala v Liberci. „Ela byla výborná hráčka a možná stále je. Těžko říct, neviděl jsem ji,“ říká Radomír Maleček na adresu současné hráčky prvoligového Oberlandu. „U nás je to teď více týmovější a dělají se týmové aktivity, to se o minulosti nedá říct. Přeci jen, česká a polská mentalita je úplně jiná a život ve Švýcarsku je také rozdílný,“ hledá pozitiva na této změně.

Přesto si od nového roku jednu zahraniční posilu přivede. A pro české fanoušky nepůjde o neznámé jméno, do brankoviště totiž zaklekne lotyšská světoběžnice Lauma Visnevska, která letos v Superfinále vychytala titul Vítkovicím a po návratu chytala ve Švédsku druhou nejvyšší soutěž s tím, že se už v srpnu domluvila s Burgdorfem.

A od majitelky švédského pasu si Maleček hodně slibuje. „Laumu jsme oslovili hned poté, co bylo jasné, že od nás odchází Kristýna Horňáková,“ říká. „Máme dvě mladé gólmanky, které ještě potřebují čas. Zatím se střídají ob zápas,“ vysvětluje. „Nicméně jedna z nich odjíždí na Havaj, takže příchod Laumy, její zkušenosti a kvalita se budou hodit,“ slibuje si.

Rád by totiž prolomil dominanci Dietlikonu s Churem. „Tento rok je cílem Superfinále. Uvidíme, jak to dopadne,“ usměje se. „Za sebe můžu říct, že rok od roku jdeme nahoru, což se odráží na tom, že nám neodchází hráčky. Kdyby tomu tak bylo, tak by bylo strašně složité je pořád učit nový systém. Doufám, že tomu tak bude i nadále,“ zakončil přáním Radomír Maleček.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*