Stefan Smedberg na střídačce Warbergu. Foto: Per Wiklund Stefan Smedberg na střídačce Warbergu. Foto: Per Wiklund
15. 2. 2017 Švédsko (1) KOMENTÁŘŮ

Warberg nad propastí: Proč slavný klub strádá a hrozí mu sestup?

 



Tradice. To je hodnota, kterou potřebuje každý velký sport. Tradiční kluby tvoří historii, mluví se o nich, polarizují názory fanoušků. Švédské superlize nyní hrozí velká ztráta. V ohrožení je jeden z nejslavnějších klubů. Warberg je nad propastí a bojuje o holou záchranu. A možná právě dnes večer odehraje nejdůležitější zápas…

Historie Warbergu, klubu ze švédské riviéry, sahá až do roku 1985. A když vznikla nejvyšší liga v zemi tří korunek, tehdy ještě zvaná Elitserien, byl Warberg u toho. Během 27 sezon slavil čtyřikrát mistrovský titul, čtyřikrát byl druhý a má na kontě i tři bronzy. Třikrát také vyhrál prestižní Pohár mistrů. Z hráčů jako byli Magnus Svensson, Peter Sjögren nebo Jim Canerstam se staly ikony.

Daniel Karlander. Foto: Per Wiklund

Daniel Karlander. Foto: Per Wiklund

Jenže to už je vlastně dávno… A letošní sezona je jako z toho nejhoršího snu. Jen třikrát vyhráli modří za tři body a krčí se na posledním místě tabulky s tříbodovou ztrátou na záchranu.

Co se stane v následujících šesti zápasech sezony? Raději to nedomýšlí ani sportovní manažer klubu a bývalý reprezentant Kimmo Eskelinen. Po vánocích připustil, že na play off už nemyslí. „Teď už je to boj o holou záchranu,“ přiznal.

Co se vlastně ve Warbergu pokazilo? Hráčský materiál možná až tak špatný není. Jenže trenérům se z týmu nedaří vymačkat skoro nic. Jako první skončil Oscar Lundin, ale v porovnání s dalšími nově příchozími trenéry měl opravdu nejlepší bilanci. Stefan Smedberg a po něm i Ulf Halstensson vlastně jen počítali prohry…

V lednu pak přišla zajímavá zpráva – slavný klub angažoval Tomáše Sladkého. Velezkušený český reprezentant měl pomoci stabilizovat sestavu a opravdu začal dostávat velký prostor.

Rikard Eriksson. Foto: Per Wiklund

Rikard Eriksson. Foto: Per Wiklund

Jenže ve Warbergu možná ještě vůbec nezjistili, že nefunguje hlavně elitní formace. Pětka, která by měla vyhrávat zápasy, špatně brání a hlavně díky ní tým ztrácí. Přesto se stále sází na dvojici Daniel Karlander – Rikard Eriksson, které doplnil uzdravený Robin Blaberg. Obraně velí až příliš hodný Filip Stenmark, který také dostal kapitánskou pásku. Za tři měsíce proher nenastala skoro žádná změna…

Pokud se chce Warberg zachránit, musí podle propočtů uhrát minimálně 30 bodů a možná ani to nemusí stačit. Zatím jich má na kontě 21, ve zbývajících šesti duelech tedy potřebuje 9 bodů. A co je podstatné, musí porazit přímého konkurenta v boji o sestup. Duel s Hollvikenem se hraje právě dnes. Když Warberg padne, už se bude pomalu smiřovat se sestupem.

Ještě v roce 2009 byly čtyři celky, které hrály nejvyšší soutěž od jejího založení. Pak ale sestoupil Jönköping a o dva roky později Balrog. Dnes hrozí sestup Warbergu.

Pokud se to stane, zůstal by jen jediný klub, který pamatuje začátky elitní švédské ligy – Pixbo.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • hmmm napsal:

    reálně prostě Warberg silně přecenil kvality svého kádru po odchodu zkušených hráčů zejména co se defenzivy týče…v současné chvíly je i složením kádru v podstatě hlavní kandidát na sestup a asi se mu jen stěží vyhne.

Napsat komentář

*