Mikael Harryson (s číslem 55). FOTO: Per Wiklund.
8. 5. 2017 Švédsko (1) KOMENTÁŘŮ

Pixbo truchlí, přímo na tréninku zemřel teprve pětadvacetiletý hráč Mikael Harryson

 



V sobotu vrcholily ve švédském Växjö semifinálové boje juniorského šampionátu. Tou dobou ve dvě stě kilometrů vzdáleném Göteborgu jiný boj bohužel prohrál florbalista Pixba Wallenstam Mikael Harryson. Pětadvacetiletému Švédovi se přímo na tréninku zastavilo srdce, nezachránil jej ani okamžitý převoz do nemocnice.

Mikael přišel do slavného klubu Pixbo v sezoně 2015/16 po dobrých výkonech v klubu nižší ligy IBF Göteborg. Premiérový ročník v dresu „lišek“ se švédskému útočníkovi vydařil perfektně, ve 26 duelech nasázel 11 branek a dohromady zkompletoval 20 bodů.

Do sezony 2016/17 vstupoval Harry (jak mu spoluhráči říkali) s velkými očekáváními. Na začátku právě uplynulého ročníku nastoupil k sedmi duelům, v nichž zaznamenal tři body za dvě trefy a jednu asistenci.

Po posledním Turnaji mistrů v září 2016 ale Mikael musel na zákrok se svým kardiostimulátorem. Ve třinácti letech mu totiž doktoři diagnostikovali vrozené srdeční onemocnění, s nímž sice mohl hrát, ovšem pouze s přístrojem stimulujícím srdeční impulzy.

Po nucené pauze, která trvala až do ledna, si po návratu do tréninku nešťastně zlomil kůstku v noze a sezona 2016/17 pro něj definitivně skončila.

Harry, jehož díky jeho charakteru a přístupu popisovali jako „sen každého trenéra“, se nevzdal a na předsezonní přípravu se opět vrátil. V sobotu odpoledne během tréninku se mu ovšem zastavilo srdce. Mikaelovi byla okamžitě poskytnuta srdeční masáž, následně jej záchranka odvezla do nemocnice.

Ani to jeho život bohužel nezachránilo.

Pro klubový web kapitán týmu Daniel Calebsson vyjádřil upřímnou soustrast Mikaelově rodině a jeho nejbližším. Zároveň dodal: „Harry byl jak skvělým člověkem, tak i výborným hráčem. Pořád se smál, každý jej měl rád. Pro nás všechny je tahle náhlá ztráta obrovským šokem, truchlíme společně.“

Na Harryho vzpomíná i hráč střešovického Tatranu Marek Beneš, který byl v Pixbu předloni na herní stáži: „Mikael byl v Pixbu jeden z mladších hráčů. Hodně se se mnou tehdy bavil, byl moc přátelský. Je to strašná zpráva.“

Sbohem, Harry…


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*