Klaus Koskela. Foto: IFF Klaus Koskela. Foto: IFF
22. 5. 2017 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Zemřel Klaus Koskela, vizionář, který rád dával šanci českým sudím

 



Světový florbal přišel o velkou osobnost. Ve věku 59 let zemřel někdejší šéf komise rozhodčích Klaus Koskela. Muž, který téměř celý svůj pracovní život obětoval florbalu a naplňoval vize v oblasti řízení zápasů, podlehl těžké nemoci minulou sobotu.

Klaus Koskela začínal původně u fotbalových rozhodčích, ale v roce 1997 se začal věnovat vzdělávání florbalových sudích. V komisi rozhodčích IFF pracoval od roku 1997 a v letech 2012-2016 byl jejím šéfem.

Ze své funkce odstoupil právě kvůli zdravotním problémům, ale i poté, co mu byla nemoc diagnostikována, nadále zůstal členem komise a komunikoval na vývoji řízení hry.

Koskela měl skvělý vztah i s českými rozhodčími, na které také rád sázel. „Byl to skvělý chlap, klidná síla. Právě jemu vděčíme za všechna velká finále,“ sdělil webu florbal.cz mezinárodní rozhodčí Petr Černý.

Koskela mimo jiné prosadil fyzické testy pro všechny elitní rozhodčí a podílel se na vzniku výukových materiálů. Současně pracoval na rozvoji při vzdělávání sudích v rozvojových zemích.

„Klaus byl skutečný vizionář, i když lidé ne vždy myslí podobným způsobem. Vzpomínám si na rok 2006, když jsme hovořili o vizích pro rok 2013. Myslel jsem, že jeho myšlenky jsou příliš optimistické, ale všechny své vize naplnil o tři roky dřív, než byl plán,“ říká Koskelův blízký spolupracovník Veli Halonen.

„Mezinárodní florbalová federace ztratila skutečného vyslance pro rozvoj mezinárodních rozhodčích a delegátů. Pan Koskela byl v této oblasti hnací silou v průběhu posledních dvou desetiletí. On sám i jeho podpora rozvoji florbalu bude hodně chybět,“ sdělil generální sekretář IFF John Liljelund.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*