7. 12. 2012 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Boj o 5. místo? Pro český florbal stejně důležitý jako snaha o medaili. Hrozí doba temna…

 



Na první pohled to může vypadat, že zápasy o umístění mimo medailové příčky jsou o ničem, když už nejde o blyštivé úspěchy. Obrovský omyl! Národní tým se dostal do pěkné kaše, musí v zápasech s Norskem (dnes 16.30) a někým ze dvojice Lotyšsko-Slovensko (sobota) bezpodmínečně vyhrát.

Jinak hazarduje se svou budoucností. „Tyhle 2 zápasy jsou hrozně důležité, jde o to,  aby Česko zůstalo v mezinárodním žebříčku na 4. místě,“ říká předseda ČFbU Filip Šuman, který je zároveň šéfem soutěžní komise IFF. Umístění v pořadí zemí se počítá podle výsledků na dvou šampionátech, kdyby Češi přičetli k předloňskému 3. místu 7. příčku a Lotyši obhájili 5. místo z před dvou let, přišly by komplikace. Národní tým měl velké štěstí, že jejich přemožitelé ze skupiny neprošli do semifinále…

Žebříček je klíčový při nasazování týmů do jednotlivých losovacích košů mistrovství světa. To totiž mění herní systém. Zavádí se nejen kvalifikace, do níž jdou všechny týmy (až na pořadatele) včetně medailistů, ale nový bude i formát závěrečného turnaje. „Když se Lotyši dostanou v rankingu před nás, v novém systému by se stalo to, že bychom klidně mohli jít do skupiny se Švédskem a s Finskem,“ vysvětluje Šuman.

Což by na dlouho mohlo znamenat pro český florbal utrum, bloudil by v začarovaném kruhu. Bude se vlastně hrát divize A a B, které se v jeden moment prolnou. Elitní osmička týmů bude rozdělena do dvou skupin po 4 (dva týmy z pozic národního žebříčku 1.–4. a dva z míst 5.–8.), totéž potká celky z 9.–16. místa.

Horní osmička se po skupinách rozdělí podle jiného klíče než dosud. První dva ze skupiny postoupí rovnou do čtvrtfinále, 3. a 4. tým bude hrát předkolo před čtvrtfinále s 1. a s 2. ze skupiny 9.–16. „Logicky, kdybychom byli 3., což se samozřejmě ve skupině s Finskem a se Švédskem může stát, zpátky ve čtvrtfinále se vrátíme na někoho hodně silného,“ konstatuje Šuman. Čili znovu by čekal duel s Finskem, Švédskem, Švýcarskem, možná prohra, setrvání v žebříčku dole na nevýhodné pozici a při neúspěchu proti týmům z velké trojky takhle stále dokola…

Hráči před duely o 5.–8. mluvili o tom, že nechtějí dopustit ostudě, jenže tady jde o důležitější věci. Český florbal za chvíli rozehraje boj, hraje o to, aby se vyhnul hrozícímu období temna.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Jan Tleskac napsal:

    Zajimave. Pokud to nasi nepokazi tak jsou temer jiste zaruceny 2 tapasy silne ctyrky navic,kdyz se jiste utkaji uz ve skupine. Dobry napad.

  • johny napsal:

    Je nekde pavou toho letosniho turnaje? Nejak mi neni jasny, proc hrajeme zrovna s Nory, dle jakeho klice nam byli vybrani? Jestli to je, ze jsme meli hrat s tymem ze skupiny B v priprade vyhry, tak i prohry (to je asi blbost). Nebo nejak podle bodu. Nevi nekdo?
    Ja treba myslel, ze se bude hrat takova skupina, kazdy s kazdym a podle toho se udela poradi. Nicmene pavouk je lepsi, kdyz se tak hraje i o prvni misto.
    A pokud se nemylim, muzeme byt velice radi, ze se neco hraje. Kdyby se nehralo a poradi delalo podle umisteni pred playoff, tak jsme nejlepe sesti, kdyz Lotysi taky vypadli…

  • eNVY napsal:

    Máte to jasný kluci, přes čtvrtfinále na příštích asi tak 10 šampionátech se dostanete pokud porazíte Švédy, Finy bo Švýcary, takže nikdy… Zavinili jste si to sami, teď sem zvědavej co předvedete dál, já se vsadím, že nic…

    • Looky napsal:

      Neni to nahodou tak, ze kdyz vyhrajou Norove, tak v zebricku zemi nakonec zustaneme na 4.miste? Jestli to je prumer z poslednich dvou MS, tak by to bylo:
      4. CZE 10 (3+7),
      5.-6. NOR 11 (6+5),
      LAT 11 (5+6)…

      teprve kdyby Lotysi obhajili 5.misto by to bylo spatny…
      4. LAT 10 (5+5),
      5. CZE 11 (3+8),
      6. NOR 12 (6+6).

      Jak to teda je?

Napsat komentář

*