13. 12. 2012 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Zahalka trenérem reprezentace? Jedině ve dvojici s Mrázkem, říká

 



Jedním ze tří kandidátů na post nového trenéra národního týmu je i Jan Zahalka. Kouč střešovického Tatranu v rozhovoru pro florbal.cz naznačil vize, podle nichž by národní tým rád vedl.

Tomáš Trnavský u národního týmu skončil a dlouhou dobu se mluví především o dvou kandidátech. V hledáčku reprezentační komise však nejsou jen Radim Cepek a Radomír Mrázek (rozhovor s ním přineseme v nejbližších dnech).

Nabídku dostal i trenér střešovického Tatranu Jan Zahalka. „Byl jsem oslovený asi týden před začátkem mistrovství světa. Zavolal mi Tomáš Frank z ČFbU, že jsem byl vybrán jako jeden z kandidátů,“ říká muž, který jako trenér slavil s Tatranem 3 mistrovské tituly. „Sám bych se o tuto funkci nehlásil, ale pokud je o mě zájem, beru to prestižně a je to zajímavé. Řekl jsem, že bych zájem měl,“ přibližuje.

Věci dostaly rychlý spád, plány kandidáta vyslechla už i reprezentační komise. „Hned následující den jsme si sedli a domluvili podrobnosti. Další týden proběhla schůzka s komisí. Tam jsme to probírali podrobně. Měl jsem dva dny na přípravu, takže jsem tam nešel jen tak zčistajasna,“ říká Zahalka.

A jaké jsou jeho vize pro fungování reprezentace a realizačního týmu? „Hledá se hlavní trenér, který si postaví tým. Myslím, že je ideální, aby to dělali 2 lidé společně. A oba musí být stoprocentní. Každopádně mám pocit, že i Radim Cepek by chtěl pracovat ve dvojici se Zdeňkem Skružným. Nevím, jestli jsem tím unii nenaboural představy o koncepci, bylo by to možná finančně náročnější,“ přemýšlí.

Má ale jasno o tom, koho by chtěl ve svém týmu a kdo by měl být jeho rovnocenným partnerem. „Pokud mě vyberou, chtěl bych pracovat s Radomírem Mrázkem. Jsem s ním v kontaktu. Je to velký odborník, respektuju ho, a proto jsem ho oslovil. Myslím, že máme přehled, dobře by fungovala komunikace Čechy – Morava i práce s hráči,“ říká Zahalka.

Cepek, Mrázek, ale i Zahalka jsou trenéři extraligových klubů. Je tak pravděpodobné, že český florbal sáhne tentokrát k modelu, kdy u národního týmu bude působit trenér z některého z extraligových týmů. „Původně jsem zamýšlel, že bych tomu obětoval práci v Tatranu. Ale podmínky, které nabízí reprezentace, nejsou takové, abych mohl dělat jen národní tým. Takže jsem to přehodnotil,“ vysvětluje Zahalka.

Tatran by chtěl vést i dál. „Asi by to znamenalo nějakou změnu, ale na té po přerušení kariéry Johana von der Pahlena pracujeme už teď,“ dodává.

České florbalové prostředí stále ještě vnímá zklamání z vystoupení národního týmu.

Střešovický trenér také naznačil, kde se možná stala chyba. „Nepřísluší mi hodnotit a kritizovat. Ale je fakt, že jedna z otázek, kterou mi dala Česká florbalová unie už před MS, byla, jak bych se postavil k přípravě týmu před šampionátem. Samozřejmě nevím, jaké aspekty měl trenér, ale mám pocit, že nebyla daná sestava a pětky nebyly sehrané. Víc bych se zaměřil na to, aby hráči měli posty, na které jsou zvyklí z týmů a vycházelo se jim vstříc i v herním systému, myslím, že to je důležité,“ míní Zahalka.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • huras napsal:

    Pevne verim, ze zvitezi neco jineho.Neschopnost hracu zvyklych hrat ve svych tymech na urcitych postech byla jednim z kamenu urazu. Spickovy florbal vyzaduje, aby se hraci menili. Zajimave bylo sledovat jaky post daval odkud goly. Casto to nebylo z jeho mista. Pokud to Unie mysli vazne s novou koncepci, Zahalka to neni. Mraza ano.

    • Vašek napsal:

      Víceméně souhlasím!

    • sasky napsal:

      Univerzálnost hráčů lze vyžadovat u dětí, ale těžko ve vrcholovém sportu. Každý sport když doroste jde formou čím dál větší specializace. Bylo by sice krásné, kdyby každý hráč uměl zahrát na každém postu, ale je to nereálné a bude to i ve florbale čím dál těžší.

      • Stasky2 napsal:

        Co např . finové v semi a ve finále ?
        Jsi tak trochu mimo mísu 😀

      • fanda napsal:

        nevidím důvod, proč naopak specializovat jednotlivé hráče ? snad jediný – v držení hole…myslím, že je to spíše o úkolech v zápase pro jednotlivé hráče a dodržování jejich plnění – útočník musí umět bránit, obránce musí být schopen brejku a dávat branky

  • Jop napsal:

    Pod Zahálkou bych se úspěchu nebál! 🙂 on by byl to co repre potřebuje, respekt z trenéra – a to z něj určitě jde. Zároveň bych ho dal i trenéra do juniorského kárdu 😀

  • rocky napsal:

    už ho vidim jak ve finale řika : pokud to otočime, budeme slavný !

    • Aleš Poukar napsal:

      Rocky, tak tuto větu jako fanda FBC Ostrava zrovna rád nemám 😀
      A právě proto jsem přesvědčený o tom, že pokud už to nemá být Švéd, tak Honza Zahálka s Radkem Mrázkem jsou nejvhodnějšími kandidáty na uvolněné místo repre trenéra. Chci věřit, že nás unie přesvědčí o tom, že se zvěsti o „dlouho předem vybrané dvojici Cepek – Skružný“ nezakládají na pravdě.

  • huras napsal:

    Abychom to se sveraznosti trenerske dvojice neprehnali. Mraza ano, ale chce to balans. Apeluji na odbornost a jednani a vztah, ta je jen u Mrazy.

  • Pohlreich říká: napsal:

    Zahalka??Zahalka teda určitě nee…

  • huras napsal:

    Ten nemuze trenovat, ten ne.

  • TATRAN napsal:

    zahálka,zamazal…to by byla dvojka 🙂

  • Dinrok napsal:

    Podle mě by ´měl být trenérem cepek : je zkuseny z jiných lig zatím co mráza ne a jak vím tak tam vyhral aji cenonu nej trener 😀

  • johny napsal:

    Mne se libi prave ta koncepce spoluprace s Mrazkem. Zahalka je kouc – hecuje, motivuje, ma respekt, jde do toho po hlave a Mrazek by byl ten strateg, mel by herni system a dal by tomu tu myslenku. To si myslim, ze by vyuzilo prave ty nejvetsi kvality kazdeho z nich!!

Napsat komentář

*