Elina Kujala ještě s Hanou Sládečkovou v dresu SB-Pro. Foto: Pavel Růžička
2. 12. 2017 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Možná vytáhneme úplně nové věci, mlží Elina Kujala. Oba týmy vědí, o co jde

 



V neúprosném tempu pokračuje ženský světový šampionát v Bratislavě. Už v sobotu od šestnácti hodin čeká české florbalistky souboj o první místo v základní skupině s Finskem. A oba celky moc dobře ví, že jde o hodně. S největší pravděpodobností totiž na poraženého čeká souboj v semifinále se Švédskem, které na posledním turnaji série EuroFloorball Tour ukázalo, že je na vyšším stupni. Oba týmy se podle jedné z opor Finska Eliny Kujala nemají čím překvapit.

Důležitost zápasu si uvědomují oba týmy. „Víme, o co zítra půjde a necháme na hřišti všechno,“ slibovala po zápase s Lotyšskem Denisa Ratajová. Sama působí ve Finsku a tak duel bude brát prestižněji, navíc je zde stále bolestivá semifinálová porážka z předchozího šampionátu v Tampere.

Mimochodem, byla to právě Ratajová, kdo je zachycen na jedné z nejlepších florbalových fotografií 2015 zlostně zahazuje hokejku poté, co Finsko střílí gól v čase 59:57. Před dvěma lety Miroslav Janovský do semifinále Finky chtěl, letošní skupinu komentoval lakonicky. „Je to krásná skandinávská skupina, ve které máme Lotyšsko, Norsko a Finsko,“ usmíval se.

Poté ale zvážněl. Máme svůj cíl a je prakticky jedno, koho máme v základní skupině. Pouze nyní víme, že pokud nechceme mít cestu mnohem více trnitou, tak je třeba porazit v základní skupině Finsko,“ řekl už v březnu naplno to, o co dnes půjde.

Podle autorky vítězné branky ve finském semifinále čeká diváky zajímavý zápas. „Vzájemné zápasy České republiky a Finska byly velmi těsné, máme ale nachystaný dobrý herní plán, takže věřím, že známe klíč k vítězství,“ odpovídá Elina Kujala sebevědomě. „Možná ukážeme nějaké nové věci, které jsme zatím nehrály,“ usmívá se.

Vůbec poprvé se také přímo vyjádřila k brance, která posunula Finky do finále. „Věděla jsem, že chybí už jen pár sekund, tak jsem vystřelila, protože na víc nebyl čas. A měla jsem trochu štěstí,“ řekla.

Na vítěze zápasu téměř jistě nečeká v semifinále Švédsko, patrně se ale o zápas dříve nevyhne Slovensku. „Soustředíme se pouze na zápas s Českem, potažmo každý zápas jednotlivě, ale myslím si, že by bylo pěkné hrát se Slovenskem, mohla by být dobrá atmosféra,“ usoudila.

Pro Finky se bude jednat o první utkání, ve kterém Elina Kujala ukrojí další dílek ze čtyřzápasového náskoku Simone Berner, který by měla překonat a stát se hráčkou s nejvíce starty v mezinárodních utkáních. Kam jej zanedlouho 31-letá univerzálka může posunout? „Nepřemýšlím nad tím, chci se soustředit pouze na šampionát. Obecně si ale hraní za národní tým užívám a hraji za něj ráda a se ctí,“ uzavřela.

Utkání Česko – Finsko můžete sledovat online u našeho partnera, serveru Onlajny.com, od 16:00.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*