Hannes Öhman Hannes Öhman
17. 7. 2014 Zahraničí (4) KOMENTÁŘŮ

Gratuluji všem gólmanům! Tak Hannes Öhman oznámil konec kariéry

 



Florbalový svět přichází o výjímečného hráče. Ve středu oznámil konec kariéry finský střelec Hannes Öhman, věčný parťák fenomenálního Miky Kohonena. V nejvyšších soutěžích nastřílel téměř 500 gólů a při svém odchodu pogratuloval všem brankářům…

Vyrostl v Mariehamnu, na Alandu, na ostrově mezi Finskem a Švédskem. A tak si mohl vybrat. Trajektem je to do švédského Stockholmu, tak i do finského Turku to bylo skoro stejně daleko, šest hodin cesty. Nakonec to dopadlo tak, že Hannes Öhman reprezentoval Finsko. Usadil se ale ve Švédsku a tam hájil barvy Balrogu, Falunu a nakonec i Storvrety.

Zabiják, střelec, osobnost. Levé křídlo, které vždy proměňovalo nahrávky Miky Kohonena ve zlaté góly.

Hannes Öhman

Hannes Öhman

Do Balrogu přišel v roce 1999, když se v černobílém klubu pomalu rodila druhá úspěšná generace. Christian Hellström a Thomas Brottmann pomalu předávali zkušenosti mladším. Jedním z nich byl právě Öhman, k němuž přišel o rok později z finského Happee Mika Kohonen. Finská dvojice si pronajala místo na čele individuálních statistik. Kohonen nahrával, Öhman střílel góly. A bylo jich nepočítaně. Ale velkého triumfu se tento tandem dočkal až v roce 2004, kdy Balrog po osmi letech čekání konečně znovu dobyl švédský titul.

[youtube]http://youtu.be/OVDPunqxE1Y[/youtube]

Mezitím se Hannes také snažil o to, aby Finsko konečně přerušilo švédskou nadvládu nad florbalovým světem. Byl na čtyřech mistrovstvích světa, poprvé už v roce 1998 v Praze. Ano, i tam hrál společně s Mikou Kohonenem. Jenže doma má ve sbírce jen dvě stříbra a dva bronzy. Když přišel k finskému nároďáku trenér Petteri Nykky, superstřelec a Kohonenův věčný parťák ztratil místo v sestavě.

Byla to doba, kdy se mu nedařilo. Silná generace Balrogu se rozpadala a on odešel za trenérem Thomasem Brottmannem do Falunu. Tam ale dlouho nevydržel a nakonec se znovu potkal s Mikou Kohonenem, tentokrát ve Storvretě.

Mika Kohonen a Hannes Öhman

Mika Kohonen a Hannes Öhman

I když bylo oběma borcům už přes 30 let, začali válet jak zamlada a i díky nim se tým z Uppsaly stal fenoménem. Hala Fyrishov byla na ligové zápasy často vyprodaná a tři po sobě jdoucí tituly pro Storvretu naznačovaly, kde je florbalový ráj.

Letos v dubnu měla Storvreta šanci na odvetu. V souboji s Falunem bojovala o návrat na trůn. Jenže to neklaplo a Hannes Öhman odehrál jen pár minut na začátku zápasu. Švédské superfinále v Malmö bylo jeho posledním zápasem. Na začátku července oznámil konec kariéry. U florbalu ale zůstane, ve Storvretě se bude věnovat mládežnickým týmům a analýze hry.

Hannes Öhman

Hannes Öhman

Öhman se objevil i na pražském Czech Open v roce 2004. Tehdy také prozradil svou filozofii florbalu. Nadevše pro něj byla nahrávka a střela. „Kdo chce běhat, ať jde do lesa,“ řekl po jednom ze zápasů letního turnaje. Svůj konec oznámil 10 let poté stylově. „Je čas na nové výzvy. Děkuji všem, které jsem mohl potkat v průběhu své dlouhé kariéry a taky gratuluji všem brankářům v Superlize.“ Je proč Hannes Öhman dal v nejvyšších soutěžích 474 gólů…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*