David Gillek. Foto: Per Wiklund David Gillek. Foto: Per Wiklund
15. 5. 2018 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

David Gillek překvapil: Končí, i když odehrál nejlepší sezonu kariéry!

 



Ve Švédsku sice před necelým měsícem skončila sezona, ale období okurkové sezony vůbec klidné není. Týmy zbrojí na novou sezonu a florbaloví fandové se bohužel dovídají i o nečekaných koncích velkých hvězd. Bohužel jich je i na švédské poměry víc než dost… A fanoušky nejen týmu Mullsjö bolí konec kariéry Davida Gilleka.

Každou sezonu přijdou změny, týmy je potřeba oživit přivést novou krev. Někomu se to podaří lépe, jiným méně, ale fanoušci jsou vždycky rádi, když budou moci chodit na představení velkých hvězd.

Jenže po sezoně 2017/18 končí Kim Johansson ze Siriusu, Linus Henriksson z Pixba a Thomas Holmgren z Falunu ohlásil, že si musí dát pauzu. Největším šokem je ale odchod Davida Gilleka z Mullsjö. To čekal málokdo.

Pravda, kapitánovi Mullsjö už je 35 let, ale poslední sezona, kterou odehrál, byla nejlepší v jeho kariéře. Že je nejstarším v týmu, byste těžko tipovali. Gillek hrál opravdu parádně, fyzicky vypadal, jakoby mu bylo o deset míň. Mullsjö navíc jen těsně unikl postup do finále a co si budeme nalhávat, trofej mistra je možná to poslední, co Gillekovi chybí.

David Gillek, Mullsjö

David Gillek čtyřmi body táhl Mullsjö za srovnáním stavu série. FOTO: Per Wiklund

Ale své slova už zpátky asi brát nebude. „Je to skvělý pocit, končit kariéru v klubu, kde to všechno začalo,“ svěřil se v rozhovoru na stránkách Mullsjö. Ano, do téhle florbalové vesnice se vrátil přes všechny různé úspěšné i neúspěšné štace. Hrál za Helsingborg, Jönköping, AIK i z a národní tým. Ale právě v Mullsjö zazářil nejvíc, možná právě proto, že tam bylo jeho srdce. „Chci poděkovat všem spoluhráčům, funkcionářům i našemu magickému publiku za těch úžasných sedm let. Byla to čest, nosit pásku klubu mého srdce. Také bych chtěl poděkovat své rodině, především rodičům a partnerce Julii za jejich neocenitelnou podporu během mé kariéry,“ dodal.

Gillek byl symbolem Mullsjö a na konci kariéry se i uklidnil. K jeho projevu kromě zápasu, bojovnosti a vlastnosti nikdy se nevzdávat, patřily i trestné minuty. Ve švédské superlize jich během 15 sezon nasbíral přes 500. O Gillekovi jste prostě věděli.

Koneckonců, čeští fanoušci ho třeba nenáviděli za to, jak zranil na MS 2008 Pavla Bruse.

Důvodem Gillekova odchodu je touha být víc s rodinou. I švédská superliga nyní bojuje s otázkou, zda v poloprofesionální soutěži není rozšíření počtu zápasů kontraproduktivní. Poslední dvě sezony čítá základní část 32 utkání a to je samozřejmě pro starší hráče s rodinami a závazky obrovská porce času.

David Gillek a direkt proti AIK. Foto: Innebandymagazinet.

David Gillek a direkt proti AIK. Foto: Innebandymagazinet.

SSL zdá se, ale i přes odchody velkých osobností na prestiži neutrpí. Ligu totiž oživí návrat hvězdného Kima Nilssona, který vytáhl Kalmarsund mezi elitu. Zpět ve Storvretě je Rasmus Sundstedt, svého času nejdražší hráč florbalového světa. Domů se vrací i Johan Samuelsson, který posílí Falun. A navíc ze sestupujících týmů už našli angažmá jak Andreas Stefansson, Simon Götz nebo Linus Holmgren.

SSL bude mít grády i v nové sezoně i díky několika českým florbalistům. Jistotou jsou Matěj Jendrišák, Patrik Suchánek, Dan Šebek, ale nabídky ze severu už řeší i další hráči národního týmu.

A třeba až půjde do tuhého a bude šance na titul, přemluví Mullsjö k návratu i samotného Gilleka.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*