Finsko se loni na Světových hrách neprobojovalo do finále. Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz
30. 11. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Představujeme Finsko: Finové mají šanci podruhé obhájit titul mistrů světa

 



Je to deset let, co Finsko poprvé slavilo titul mistrů světa. Před jednou dekádou se finští florbalisté radovali právě v pražské O2 aréně, na stejném místě jako se koná MS i letos. Tentokrát ale Finové míří do Prahy z pozice úřadujících mistrů světa a obhajoba bude velmi těžká, jak přiznávají samotní hráči.

Obhajoba světového prvenství je náročná v jakémkoliv sportu, nejinak tomu je i ve florbale. Zvýšenou motivaci má řada nováčků na MS, dále Peter Kotilainen, který za sebou má nelehké období, či zkušený Mika Kohonen, pro kterého půjde o poslední mistrovství.

Dominantní postavení ve finské reprezentaci má tým Classic, z něhož je nominováno rovnou deset hráčů. Mezi vyvolenými najdeme pět nováčků na MS, v čele s Jussi Pihou, který se na mistrovství poprvé podívá až ve 31 letech.

Finsko by si sice v pauze mezi mistrovstvím jistě dokázalo představit lepší výsledky, vždyť na Světových hrách skončilo až třetí, letos dvakrát nestačilo na Švýcarsko a na posledním EFT podlehlo Švédsku 1:5. Ta pravá motivace pro úřadující mistry ale teprve přijde, opravdová zkouška je čeká v sobotu právě se Švédskem.

Finové na poslední soustředění opět zamířili na Kanárské ostrovy (Fuertaventura), příprava byla podle slov Kotilainena pro web paakallo.fi totožná jako před dvěma lety.

HVĚZDY POD LUPOU:

Eero Kosonen – Jeden z nejlepších brankářů na světě. Vysoký gólman míří již na své čtvrté mistrovství, zkušeností má ve 32 letech na rozdávání. Po působení ve švédské SSL (Växjö), kde získal i ocenění pro nejlepšího brankáře sezóny, se vrátil do Finska (SPV). Dvojku mu dělá Lassi Torisseva z mistrovského Classicu, pro něj ale jde o první závěrečný šampionát.

Krister Savonen – Florbalový technik, který se nebojí hry jeden na jednoho, patří k nezbytným článkům jak finské reprezentace, tak Classicu (3x za sebou mistři Finska). Poprvé se na mistrovství ukázal před dvěma lety, letos bude chtít navázat na povedenou premiéru.

Peter Kotilainen – Před dvěma lety si šikovný útočník podmanil florbalový svět a svými výkony výrazně přispěl k třetím finskému titulu mistrů světa. Stále teprve 24letý útočník ale za sebou nemá lehké dva roky, po příchodu trenéra Petteriho Nykkyho chyběl v nominaci na reprezentační kempy a kvalifikační utkání. Po sezóně se navíc hojně spekulovalo o jeho přesunu do švédského Kalmarsundu, ze kterého nakonec sešlo. Nyní je ale zpět a jeho statistiky hovoří (20+14 bodů ve 12 utkáních), že by mohl být v podobné formě jako na minulém mistrovství v Rize. Sám navíc touží Kalmarsundu ukázat, o co po neuskutečněném transferu přišli.

TIP NA UMÍSTĚNÍ: 2. MÍSTO

Hned první zápas se Švédskem může rozhodnout o konečném pořadí letošního mistrovství, vítěz totiž nejspíše narazí na jednoho z dvojice Česko – Švýcarsko. Ani jedno ale není lehká volba, se Švýcary Finsko během posledního roku dvakrát prohrálo, Češi zase budou mít výhodu domácího prostředí. Semifinále sice Finové ještě zvládnou, ve finále to už ale na Švédsko stačit nebude.

ZÁPASY VE SKUPINĚ B:

sobota 1.12., 15:00 Finsko – Švédsko (O2 arena)
pondělí 3.12., 16:45 Finsko – Dánsko (O2 arena)
úterý 4.12., 16:45 Norsko – Finsko (O2 arena)


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*