Hvězdná švédská lajna. Foto: Martin Flousek, Český florbal
1. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Švédsko třetí třetinou zvrátilo duel s Finy! Švýcaři odstartovali šampionát výhrou

 



Švýcarům se během úvodních minut na mistrovství světa v Praze zprvu nedařilo, v první třetině pouze dotahovali. Ve druhé třetině ale už Švýcaři stav otočili a směřovali k vítězství. Favorit závěr zvládl a přidal další branky na konečný stav 7:3. Drama do samého závěru ale přinesl střet Finska a Švédska, kde se několikrát otáčel stav. V rozhodující třetí třetině měli navrch Švédové, kteří zvítězili těsným výsledkem 5:4. 

ŠVÝCARSKO – LOTYŠSKO 7:3 (2:3, 2:0, 3:0)

Branky: 11. Berry (Laely), 19. Laely (Ruegger), 34. Maurer (Zaugg), 34. Chri Meier (Maurer), 42. Zaugg (Hofbauer), 47. Ruegger (Braillard), 48. Hofbauer (Zaugg) – 5. Krumins (Trekse), 16. Kovalevskis (Raitums), 17. A. Rajeckis (Trekse). Rozhodčí: Boström a Söderman. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 6838. 

Hned 5. minuta světového šampionátu v Praze přinesla překvapení, do vedení 1:0 se po trefě Kruminse dostalo Lotyšsko. Švýcarské rozčarování navíc trvalo celou první třetinu. Berry sice srovnal na 1:1, Lotyšsko se ale o pět minut později dostalo znovu do vedení. Před koncem první třetiny přidaly oba týmy ještě po jedné brance, do šaten se tak šlo za stavu 2:3.

Druhá třetina už patřila Švýcarům, kteří se po dvou brankách dostali poprvé v zápase do vedení. Náskok už země helvétského kříže nepustila a postupně ještě navyšovala svůj náskok. Dvěma body se na konečné výhře 7:3 podílel i kapitán Hofbauer.

Lotyšsko má šanci znovu potrápit favorita zítra v zápase s Českem, Švýcary čeká utkání s Německem.

Kapitán Matthias Hofbauer. Foto: Martin Flousek, Český florbal

FINSKO – ŠVÉDSKO 4:5 (1:1, 3:1, 0:3)

Branky: 17. Kotilainen (Kukkola), 32. Salin (Kukkola), 37. Johansson (Savonen), 39. Pylsy (Kosonen) – 3. Jo Samuelsson (Johansson), 27. Enstrom (Johansson), 47. Enstrom (Hedlund), 49. Alexander, 56. Johansson (Enstrom). Rozhodčí: Gross a Larinovs. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2.

Jako první se v očekávaném zápase florbalových velmocí prosadili florbalisté Švédska, před koncem první třetiny ale srovnal nejlepší hráč minulého mistrovství – Peter Kotilainen. Atraktivní souboj přinesl zvrat ve druhé třetině, kdy se sice Švédové dostali znovu do vedení, mistři světa si však přichystali pádnou odpověď.

Branky Salina, Johanssona a Pylsyho během necelých sedmi minut změnily průběžné rozpoložení, v té chvíli bylo poprvé v utkání napřed Finsko. Naprosto opačně naopak vypadala třetí třetina, kdy muselo nejdříve promluvit video. Dalekonosná střela Rasmuse Enströma byla po přezkoumání uznána jako branka, tento moment Švédy výrazně oživil.

Kanonýr Carlström vzápětí srovnal na 4:4 a při přesilovce pět minut před koncem Švédsko dokonalo další obrat v zápase. Parádní florbalové představení na zahajovací den turnaje tak napověděl o dalším vývoji skupiny B. Švédsko čeká další zápas v pondělí s Norskem, další severní bitva se odehraje mezi Finskem a Dánskem.


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*