Daniel Gärtner se na úvod šampionátu blýskl hattrickem. Foto: Flickr IFF Daniel Gärtner se na úvod šampionátu blýskl hattrickem. Foto: Flickr IFF
2. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 1. hracího dne MS: Daniel Gärtner nasázel v dresu Austrálie hattrick!

 



První hrací den je za námi, většina pozornosti směřovala k utkání české reprezentace s Německem a souboje šampiónů z Finska a Švédska. Úspěšný vstup má za sebou Česko a Švédsko. Výhru si nakonec podle očekávání připsalo i Švýcarsko nad houževnatým Lotyšskem. 12 gólů nasázeli Kanadě Slováci. V dresu Australanů byli vidět čeští sourozenci Gärtnerovi.

Skupina A:

Švýcarsko – Lotyšsko 8:3 (2:3, 2:0, 3:0)

Švýcaři se v úvodu zápasu s Lotyšskem nebývale trápili. Outsider poprvé v páté minutě a v 17. to bylo dokonce 3:1 pro Lotyše. Švýcaři se pak vzpamatovali a hlavně díky Janu Zauggovi duel otočili. Už ve druhé třetině se dostali do vedení, které ještě v závěrečném dějství zvýraznili dalšími třemi zásahy. Předvedl se také matador švýcarského výběru Matthias Hofbauer. V úvodním utkání svého desátého světového šampionátu si připsal dva body a především asistence na gól Zaugga stála za to. Zápas jsme rozebírali detailněji v dalším článku.

Německo – Česko 5:10 (2:1, 1:4, 2:5)

Jako se Švýcaři v úvodu trápili s Lotyšskem, tak se Češi nemohli v úvodu vypořádat s Německem. Na první branku Nihléna sice odpověděl aktivní Rýpar, jenže v závěru třetiny se prosadil Burmeister a opět poslal Němce do vedení. Stejná situace se opakovala ještě jednou. Česko srovnalo na 2:2, ale těsný náskok vrátil Německu Bröker. Až pak přišlo zlepšení. Tři góly během tří minut znamenali obrat. V poslední dvacetiminutovce pak domácí tým definitivně zlomil odpor houževnatého soupeře. Hattrickem se blýskl Adam Delong, tři body přidal Tom Ondrušek. O zápase jsme psali také zde.

Skupina B:

Finsko – Švédsko 4:5 (1:1, 3:1, 0:3)

První den světového šampionátu v Praze přinesl také jednu chuťovku. Duel Finska se Švédskem byl ozdobou úvodního dne. Na hřišti hvězdy jako Mika Kohonen, Rasmus Enström, Kim Nilsson a další. V úvodu se hrálo dost opatrně. Oba týmy to pořádně rozbalily až ve druhé třetině. Švédové šli po trefě Enströma ve 27. minutě do vedení, jenže pak přišli Finové se svým uragánem. Ze tří větších šancí byly v rozmezí sedmi minut tři góly a do šaten se tak po druhé části odcházelo za stavu 4:2 pro Finsko. Švédové ale umějí závěry zápasů. Kontaktní gól Enströma potvrdilo video, pak se trefil Galante a vítěznou trefu v přesilovce dal Emil Johansson. Švédsko vyhrálo šlágr základních skupin 5:4.

Skupina C:

Austrálie – Estonsko 5:11 (1:3, 3:6, 1:2)

V zápase Australanů tradičně najdeme českou stopu. I tentokrát byli hodně vidět bratři Gärtnerové, kteří florbalově vyrůstali v SSK Future. Daniel se podílel na čtyřech z pěti brankách svého celku. Do sítě Estonska totiž nasázel hattrick a na jeden gól nahrál. Tomáš odehrál zápas s bilancí 1+1. Ani jejich příspěvky však nestačili Australanům k zisku bodů. Estonci totiž vyhráli 11:5, a to především díky prostřední třetině, ve které vstřelili do australské sítě šest branek.

Estonci i přes snahu bratrů Gärtnerových porazili Austrálii. Foto: Flickr IFF

Estonci i přes snahu bratrů Gärtnerových porazili Austrálii. Foto: Flickr IFF

Polsko – Thajsko 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Ne moc přesvědčivě si vedli Poláci, kteří Thajsko po boji zdolali 5:2. Asijský soupeř až do poloviny zápasu držel s favoritem krok. Svěřenci Jana Holovky pak během dvou vteřin (!) přidali dva góly, což je výrazně nasměřovalo k úvodnímu triumfu na mistrovství. Dvěma body se na výhře Poláků podílel Lukasz Chlebda, který v minulosti působil v ostravském FBC.

Polsko si poradilo s Thajskem. Foto: Flickr IFF

Polsko si poradilo s Thajskem. Foto: Flickr IFF

Skupina D:

Kanada – Slovensko 3:12 (0:5, 0:4, 3:3)

Slovensko si v poklidu došlo pro první výhru na šampionátu. V úvodních dvou třetinách nasázelo Kanadě 9:0 a s velkým předstihem tak rozhodlo o osudu zápasu. Mrzet může svěřence Petra Koutného maximálně tak třetí část, ve které Slováci třikrát inkasovali. V brance Slovenska se představil gólman Vinohrad Rastislav Mazák. V poli pak zářil Michal Dudovič, jenž zapsal čtyři body. V dobře známém prostředí se zadařilo dvěma sparťanům. Lukáš Ujhelyi a Michal Pažák dali dva góly a k tomu přidali jednu asistenci. Slováky zítra čeká druhý duel s Japonskem.

Michal Pažák vstřelil do sítě Kanady dva góly. Foto: Flickr IFF

Michal Pažák vstřelil do sítě Kanady dva góly. Foto: Flickr IFF

Výsledky 1. dne:

Tabulky základních skupin:

Program 2. dne:


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*