Daniel Gärtner a spol. si zahrají play off. Foto: Flickr IFF Daniel Gärtner a spol. si zahrají play off. Foto: Flickr IFF
4. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 4. hracího dne MS: Švédové dali 25 gólů, Austrálie slaví postup!

 



Čtvrtý den na MS rozluštil všechny postupové tajenky. Suverénně si ve skupině počínali Slováci, kteří na závěr deklasovali Singapur 18:2 a do play off jdou se 45 vstřelenými brankami. Kanonádu spustili také Švédové, kteří zatím na šampionátu působí svěžím dojmem. S Dánskem neměli slitování a už během úvodní třetiny dali 13 gólů. Z premiérového postupu do předkola se po výhře nad Thajskem radují Australané.

Skupina A:

Česko – Švýcarsko 6:4 (3:2, 0:0, 3:2)

Ještě v neděli večer to s českým týmem vypadalo po prohře s Lotyšskem velmi zle. Rýsovalo se totiž až třetí místo ve skupině, tudíž cesta před předkolo a Finové už ve čtvrtfinále. Tento scénář včera shodili ze stolu Němci, kteří výhrou nad Lotyšskem darovali Čechům nejhůře druhou příčku. A čeští reprezentanti pak vše vzali do vlastních rukou, když porazili Švýcary v bitvě o vítězství ve skupině 6:4. Hattrickem se na tomto triumfu podílel ve formě hrající Adam Delong. Výborný výkon předvedli také dvoubodoví Marek Beneš (1+1) a Patrik Dóža (1+1). O zápase jsme podrobně psali zde. Český výběr ve čtvrtfinále narazí na vítěze duelu Dánsko – Estonsko, Švýcary čeká lepší z dvojice Norsko – Kanada.

Skupina B:

Norsko – Finsko 1:9 (0:3, 0:1, 1:5)

Finové by byli v případě porážky odsunuti až na třetí příčku. V zápase tak ještě bylo o co hrát. Finský výběr žádné překvapení nedopustil a už v první třetině zadělal na výhru. Na konci čtvrté minuty vybojoval Salin míček za brankou, předložil ho na zlatém podnosu Samimu Johanssonovi a ten otevřel skóre. V osmé minutě natáhl od mantinelu Pylsy a bylo to 2:0. Finové hráli v první třetině dobře a přidali ještě třetí branku. Lastikka krásně shodil míček na volného Pihu a ten se prosadil i z velkého úhlu. Ačkoliv Norové ve druhé části zlepšili obranu a obdrželi pouze jeden gól, na úspěch pomýšlet nemohli. Poprvé se prosadili až ve 48. minutě a byla to jejich jediná trefa v utkání. Finové vyhráli 9:1 a ve čtvrtfinále vyzvou Německo nebo Kanadu.

Švédsko – Dánsko 25:0 (13:0, 4:0, 8:0)

Švédové demonstrovali svou sílu. Galante Carlström už v 11. minutě zkompletoval hattrick a celkově v první třetině zapsal pět úspěšných zásahů. Vicemistři světa svého skandinávského soupeře vůbec nešetřili a po úvodních dvaceti minutách vedli drtivým způsobem 13:0. V prostřední části se zrodili další autoři hattricků Robin Nilsberth, a Kim Nilsson, jinak ale Švédové rozdělili své góly mezi 13 různých hráčů a opět tak dokázali, jak silná a variabilní je jejich útočná síla. Ve čtvrtfinále se žlutomodří utkají s vítězem zápasu Lotyšsko – Slovensko.

Švédové si proti Dánsku vedli hodně přesvědčivě. Foto: Flickr IFF

Švédové si proti Dánsku vedli hodně přesvědčivě. Foto: Flickr IFF

Skupina C:

Thajsko – Austrálie 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Austrálie slaví po nepovedeném prvním zápase postup do play off. Na včerejší výhru navázali hráči z jižní polokoule zápasem v O2 areně, kdy těsně porazili Thajsko. V utkání byli opět vidět oba bratři Gärtnerové, kteří si dohromady připsali pět bodů. Klíčová z pohledu zápasu byla druhá třetina, kterou Austrálie vyhrála 3:0. Thajsko se ve třetí části nadechlo k vyrovnaní, na rozdíl jedné branky snížil Pawat Thaidit. Ani přes hru v šesti a závěrečný tlak ale vyrovnání už nepřišlo, Thajsko tak ve skupině končí na posledním místě bez jediného bodu. Naopak Austrálie si zajistila účast v play off, kde ji čeká Norsko.

Skupina D:

Slovensko – Singapur 18:2 (7:0, 6:0, 5:2)

Slováci jsou suverénně nejpřesvědčivějším týmem ze skupin C a D, vždyť ve třech zápasech nastříleli 45 branek. Slovenští florbalisté se před více jak pěti tisíci diváky uvedli opět skvělou první třetinou, kterou ovládli 7:0. Polevení nepřišlo ani ve druhé třetině, kdy se trefili i další střelci. Třetí třetina už nebyla ze strany Slovenska tak dominantní, pro Singapurce to byla šance, jak vstřelit nějaké branky a ztížit situaci pro Kanadu, se kterou soupeřili o druhé místo. Branky přišly dvě, na druhé místo to ale nakonec po zápase Kanady nestačilo. Singapur čekají duely o umístění na 13. až 16. místě.

Japonsko – Kanada 2:14 (1:8, 0:3, 1:3)

Kanada měla díky vysoké prohře Singapuru se Slovenskem šanci na postup. Aby postoupila do play off, musela zvítězit a vstřelit alespoň devět branek. Nabídnutou šanci využila skvěle, již po první třetině byl stav 8:1 a Kanadě chyběl k postupu jediný gól. Kýžená trefa přišla ve 28. minutě, kdy se trefil hráč utkání Cameron Buck. Přísun gólů se už následně zpomalil, favorit měl postup ve svých rukou. Velmi vidět byl znovu Vallteri Vittakoski, nejproduktivnější hráč Kanady se sedmi body. Kanadu čeká v zítřejším předkole Německo.

Kanadští florbalisté si výhrou nad Japonskem zajistili postup do play off. Foto: Flickr IFF

Kanadští florbalisté si výhrou nad Japonskem zajistili postup do play off. Foto: Flickr IFF

Výsledky 4. dne:

Tabulky základních skupin:

Program 5. dne:

Pavouk vyřazovací části:


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*