27. 2. 2011 Superliga (25) KOMENTÁŘŮ

Za aféru nemohou pouze florbalisté, říká Tomáš Velechovský

 



Server Florbal.cz obdržel zajímavý pohled na problematiku sázení nejen ve florbalovém prostředí, který sepsal sekretář klubu SSK Future Tomáš Velechovský. Vyšetřování aféry, kterou rozvířily v průběhu uplynulého týdne zprávy v různých médiích, ještě není uzavřeno.

Kauza údajného ovlivňování zápasu Fortuna Extraligy SSK Future vs. FBC Liberec:

Ve čtvrtek se na většině internetových zpravodajských portálů objevila zpráva o podezřelých sázkách a údajném ovlivnění zápasu Fortuna Extraligy, ve kterém domácí SSK Future podlehl Liberci 3:7.

Články si můžete přečíst níže:
http://sport.idnes.cz/ovlivnil-nekdo-zapas-florbalove-extraligy-chysta-se-vysetrovani-podezrelych-sazek-g3i-/florbal.asp?c=A110224_142930_florbal_bur
http://www.sport.cz/clanek/182931-podezreni-ve-florbalu-podivne-sazky-na-extraligu.html
http://sport.ihned.cz/c1-50667770-florbalu-hrozi-obri-skandal-vysetruje-se-podezrela-sazka-za-pul-milionu-korun
http://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-florbal/101984/podezrele-sazky-na-florbalovou-ligu-resi-cfbu.html
http://tn.nova.cz/sport/ostatni-sporty/skandal-florbalova-unie-resi-podezrele-sazky.html
http://aktualne.centrum.cz/sportplus/ostatni-sporty/ostatni/clanek.phtml?id=692265
http://www.ct24.cz/sport/micove-sporty/116541-sef-florbalove-unie-s-podezrelymi-sazkami-jsme-pocitali/
http://www.ct24.cz/sport/116442-podezrele-sazky-v-ceskem-florbalu-unie-je-na-pozoru/

Rád bych se ke kauze trochu vyjádřil a zkusil podat několik důvodů, proč celá kauza vznikla, jak jí můžeme v budoucnu zabránit, jak očistit klub SSK Future od zatím nepodložených podezření a obvinění a jestli může celá kauza přinést klubu SSK Future potažmo florbalu něco pozitivního. Ve florbale, respektive ve Fortuna Extralize mužů, se pohybuji cca 3 roky jako hlavní pořadatel domácích zápasů SSK Future. Rovněž se cca 10 let věnuji kurzovému sázení.

Na začátku minulého týdne, myslím, že to bylo již v úterý nebo ve středu, vypsaly sázkové kanceláře kurzy na víkendové zápasy nejvyšší mužské florbalové soutěže Fortuna Extraligy. Po vypsání se kurzy na vítězství FBC Liberec, tedy hostujícího týmu, pohybovaly kolem 2,5 – 3,1:1. Fortuna měla hranici kurzu někde kolem 2,6:1, Tipsport a Chance měly kurz nastaven až kolem 3:1 na vítězství Liberce.

Běžně se kurzy na víkendové zápasy Fortuna Extraligy vypisují až ve čtvrtek, na tento víkend dokonce až v pátek. Pojďme si trochu přiblížit, jak můžou bookmakeři kurzy stanovovat. Na klubových stránkách oddílů hrajících Fortuna Extraligu jen stěží najdeme předzápasová preview před zápasy Fortuna Extraligy, ve kterých by byly dostatečné informace o zraněných hráčích, cílech do utkání a dalších faktorech, které mohou výsledek ovlivnit. Rovněž na hlavním zpravodajském webu florbal.cz nenajdeme moc informací o zraněních či indispozici hráčů v zápasech.

Vzhledem k tomu, že florbal je amatérský sport, většinou se nedozvíme, kdo z hráčů má studijní nebo pracovní povinnosti a tudíž nemůže hrát. Ano, bookmakeři by mohli kontaktovat trenéry nebo vedení jednotlivých klubů a zjišťovat si informace o stavu týmů, to však není běžná praxe. Pak tedy nezbývá než určit kurz podle postavení v tabulce, aktuální formy či bilance se soupeřem. Tyto informace má bookmaker k dispozici prakticky pokaždé.
V tom vidím první kámen úrazu. Před zápasem SSK Future vs. FBC Liberec neměli bookmakeři dostatečné informace o zraněných hráčích domácího týmu. Jak se již zmínil trenér Jiří Novák, do zápasu nebyl připraven Ondřej Riebauer, Martin Rebro ani Adam Hudec. Navíc po nemoci byl kapitán Daniel Rob a jeden z nejzkušenějších hráčů Jan Freund.

Další otázka vyvstává v motivaci obou družstev. Podle původní výše kurzu se lze domnívat, že si bookmakeři nezjistili, že v této sezoně se bude play off hrát podle nového modelu. Po skončení základní části si budou první tři týmy vybírat soupeře z 5. – 8. místa. Není těžké domyslet si, že je nejdůležitější postoupit do play off a poté už je víceméně jedno jestli bude tým na 5. či 8. místě. Na straně Liberce byla motivace úplně někde jinde. Severočeši před zápasem stále živili naději na play off. O něj soupeří s pražskou Spartou, která ve stejném kole, dokonce i ve stejném čase, zavítala na půdu Brna.

I v zápase Bulldogs Brno – Sparta byly kurzy postaveny v podobné výši, dle mého názoru rovněž chybně. Dalším velmi důležitým faktorem byla vzájemná bilance z této sezony. Před zápasem se soupeři utkali již dvakrát a pokaždé vyhrál Liberec. Nejprve v devátém kole utnul do té doby sedm zápasů trvající vítěznou šňůru Future (7:5), poté vyřadil žlutočerné ve čtvrtfinále Poháru ČFbU na jejich půdě (5:8 z pohledu Future).

Jak už jsem zmínil, velký problém je možnost sázení na amatérský sport. Zkuste se vžít do kůže hráče, který často trénuje i čtyřikrát týdně, dělá sport prakticky na profesionální úrovni, stojí ho to moře času a pro sebe nezíská materiálně téměř nic kromě vybavení a oblečení, které musí většinou i vracet. Samozřejmě, že takhle naštěstí nepřemýšlejí všichni hráči, kteří si cení své fyzické kondice, kterou nabrali díky florbalu, zážitků, které zažili díky florbalu, nebo nových kamarádů a známých, které získali díky florbalu.

Vraťme s k té první skupině hráčů. Nechci nikoho obviňovat nebo podezřívat, ale jsem si skoro jist, že z hráčů Fortuna Extraligy sází na zápasy Fortuna Extraligy ať už sami, nebo prostřednictvím další osoby minimálně polovina z nich. Pětistovka sem, pětistovka tam a student má měsíční kapesné po dvou zápasech zdvojnásobené. Sázkové kanceláře nabízejí variantu sázky i na hranici branek v zápase, takže hráči nemusí vůbec ovlivnit samotný výsledek zápasu. Při detailnějším zkoumání výsledků Fortuna Extraligy v loňském, nebo letošním ročníku na nějaké zápasy, které vykazují známky podezření, určitě přijdete sami.

Problém amatérismu florbalu spočívá i v poměru možné vsazené částky k výši rozpočtu klubu. Dle informací bylo na zápas Future – Liberec vsazeno v souhrnu více než půl milionu korun. I kdyby bookmakeři snížili kurz na např. 2,2:1 nebo 2:1, byl by čistý výdělek roven vsazené částce. Rozpočet klubů, respektive družstev hrajících Fortuna Extraligu, se klidně může stlačit pod jeden milion korun. Nasnadě je tedy otázka, jaká výše sázek na výhru Liberce měla být hraniční.

V případě profesionálních, ale méně „průhledných“ fotbalových lig či hokejových lig, by sázky na prohru favorizovaného týmu v celkovém objemu poloviny jeho rozpočtu byly těžko přijímány (v případě, že by tým nesponzorovala sázková kancelář a v opačném případě – tedy velkém objemu sázek na favorita – neměla zájem na prohře favorizovaného celku). Trochu odvážná už může být myšlenka finanční motivace na úkor sportovního výsledku v play off.

Vítěz Fortuna Extraligy má možnost bojovat v Poháru mistrů, který je však spíše prodělečný než že by přinesl do klubu nějaké finance navíc. Postup do podobných soutěží jakou je například Liga mistrů ve fotbale a s ní spojený přísun financí, nebo prémie od svazu či unie za umístění v play off jsou rovněž zatím vzdálenou hudbou budoucnosti. Cesta k penězům tudíž může vést jinudy.

Nejsem si jist přesným časovým údajem, ale přibližně před 3–4 roky bylo sázení na Fortuna Extraligu alespoň částečně omezené. Omezením se rozumí povinnost vsadit zápas minimálně v kombinaci s dalšími dvěma či čtyřmi zápasy, tzv. 3-AKO nebo 5-AKO. Toto omezení u sázek na Fortuna Extraligu vymizelo a zápas lze tedy vsadit samostatně na tiket. Omezení zůstalo u sázek na 1. ligu mužů u společnosti Synot Tip, která se rozhodla vypisovat kurzy i na druhou nejvyšší mužskou soutěž a na nejvyšší soutěž žen. Samozřejmě, že sázkové kanceláře mají nastavené obranné mechanismy a při podezřelých sázkách jednají vcelku rychle. Při sázkách na florbalovou Fortuna Extraligu proto například musíte počítat se schvalováním tiketu bookmakerem už za 500,- Kč vsazených. V případě většího množství sázek na vítězství jednoho družstva bookmaker samozřejmě kurz sníží, popřípadě stáhne zápas z nabídky úplně.

V současné době je však již možné prakticky u všech sázkových kanceláří sázet online po internetu. U online sázení je možné vsadit tiket u více sázkových kanceláří najednou, v případě větší skupiny lidí je šance se domluvit na vsazení zápasu u více kanceláří najednou z více počítačů. V tom případě mají sázející šanci alespoň částečně obejít obranu bookmakerů. Limit vsazené částky si sázející mohl samozřejmě ověřit na kterémkoliv zápase v předchozím kole. Na zápas Future – Liberec už tedy zkušený sázející věděl, jakým systémem má sázet. Samozřejmě trvá nějaký čas, než se bookmakeři sázkových kanceláří spojí, popřípadě zaregistrují na změnu kurzů u konkurence. To je pravděpodobně i případ podezřelých sázek na nedělní zápas Fortuna Extraligy.

Tady nezbývá než zapochybovat, jestli je na místě povolit sázení na amatérský sport a v případě obvyklých vkladů ho nijak neomezovat. Vzpomeňme na kauzu údajného ovlivňování zápasu v 1. hokejové lize (viz. http://hokej.sport.cz/clanek/77170-sazkovky-stahuji-zapasy-1-hokejove-ligy-maji-pochybnosti.html). A to je první hokejová liga profesionální. Zápasy poté byly dlouhou dobu vypisovány v nabídce jako sázky 3-AKO, nešly tedy vsadit samostatně. Stejný způsob byl například praktikován u podezřelé nejvyšší hokejové soutěže v Polsku nebo některých méně prestižních tenisových turnajů.

Sázkové kanceláře v konkurenčním boji o zákazníka chtějí samozřejmě nabídnout služby co nejlepší, omezování sázek a šířka kurzové nabídky patří právě mezi jedny z aspektů pro vybrání sázkové kanceláře, u které si vsadíme. V zájmu zachování „čistoty“ sportu s kulatým děrovaným nesmyslem by určitě nebylo od věci omezení znovu zavést, či úplně zrušit sázení na florbal.

Zpráva o podezřele vysokých sázkách na vítězství Liberce vyšla najevo už přibližně pět hodin před utkáním. Hráči samozřejmě také nejsou úplně hloupí a sledují kurzy sázkových kanceláří na své zápasy, a když nesledují, tak se jich ptají známí a kamarádi, proč kurz tak náhle klesnul. Takže by se i bez kontaktu zástupcem Fortuny spekulovalo, proč některé kanceláře zápas stáhly a některé úplně otočily kurzy. V hale pak delegát utkání upozorňoval kapitána Future Daniela Roba i trenéra Jiřího Nováka na případné ovlivnění či vypuštění zápasu. Už tím vyjádřil podezření, že mají v sázkách prsty hráči přímo se účastnící utkání. Dle slov prezidenta ČFbU Filipa Šumana bylo už v minulosti několik podobných případů. Aktéři byli stejně jako v tomto případě upozorněni na možnost ovlivnění. Utkání však vždy dopadla tak, aby sázková kancelář neprohrála a na zápase netratila. To nemůžeme brát jako ovlivňování zápasu ze strany firmy, která má na zápase zájem a chce na něm vydělat?

V kabině se to poté dozvěděli všichni hráči, kteří tak byli postaveni před nelehký úkol. Pod obrovským psychickým tlakem měli a museli vyhrát utkání, ve kterém jim před zveřejněním kauzy o nic nešlo. Dle slov některých hráčů jim právě tento tlak svázal ruce a v hlavách museli stále myslet na podezření z ovlivnění zápasu. O osudu zápasu rozhodla bohužel už první desetiminutovka hry, ve které dostali domácí čtyři branky, a prakticky bylo po zápase. Liberec hrál sebevědoměji, agresivněji a hlavně mu tam v úvodu zápasu spadlo skoro všechno.

Zápas nakonec bohužel pro domácí dopadl tak, jak dopadl. Liberec vyhrál 7:3 a otevřel tak prostor pro mnoho spekulací a konspiračních teorií. Jako první varianta podporující ovlivnění zápasu se samozřejmě nabízí ta, která obviňuje hráče SSK Future, že si na Liberec vsadili oni sami. Zde je nutno podotknout, že reglement Fortuna Extraligy, který musí dodržovat všechny kluby hrající tuto soutěž, výslovně zakazuje komukoliv z hráčů, vedení klubu nebo funkcionářů sázet na jakékoliv zápasy Fortuna Extraligy. Nejen hráči SSK Future mají rovněž tuto podmínku v hráčských smlouvách, za jejichž porušení hrozí samotnému hráči nemalá sankce. Hráči by se tak vystavili obrovskému nebezpečí nejen ze strany klubu, České florbalové unie, ale samozřejmě i Policie ČR.

Jako další varianta se nabízí vsazení skupiny sázkařů, která se buď ve florbale už přímo pohybuje, nebo získala velmi důvěryhodné informace. Možné je samozřejmě i vydírání, nebo podplacení některého z hráčů, který by mohl výrazně ovlivnit průběh zápasu. Tato praxe je vcelku běžná ve fotbale a rovněž zaručuje požadovaný výsledek utkání. Další možnou variantou toho, proč je klub SSK Future podezřelý ze záměrného ovlivnění výsledku, je možná msta některých osob pohybujících se ve florbalovém prostředí a snaha o poškození jména a značky SSK Future. Klub SSK Future i letos figuroval v několika arbitrážích ohledně přestupu hráčů, navzdory předpokladům se mladému týmu vcelku dařilo ve Fortuna Extralize, domácí utkání byla hojně navštěvovaná a daří se i mladším kategoriím SSK Future. To je několik možných důvodů, kvůli kterým můžou někteří závistiví lidé tahat za nitky, kde je třeba.

Na Liberec si pak mohl vlastně vsadit kdokoliv, kdo měl na kontě větší objem peněz a trochu víc se o florbal zajímal, nebo se k němu informace o zápase dostaly náhodou a on neváhal a chtěl toho využít. Hráči samozřejmě chodí pravidelně do školy, do práce, do společnosti a všude tam se mohou nezávazně bavit o florbale a nevědomky někomu sdělit nějaké informace o zraněních či demotivaci, kterou bookmakeři ani netuší. V dnešní době jsou peníze bohužel až na prvním místě, proto se informace šíří nadzvukovou rychlostí a každý ji chce využít a zpeněžit.

Dle článků a reportáže na ČT v pořadu Branky, body, vteřiny je však nejpravděpodobnější varianta číslo 1, která obviňuje hráče SSK Future. Široká veřejnost, která je tímto ovlivněna, však bohužel nemá šanci zjistit si více informací. Veškerá negace je tedy směřována na SSK Future, potažmo sport jako takový. Málokdo však tuší, že je prvotní a největší chyba na straně sázkových kanceláří, které se teď můžou snažit zamaskovat chybně vypsaný kurz a vůbec možnost sázet takhle vysoké částky na Fortuna Extraligu. Zástupci klubu i samotní hráči budou teď považováni za podvodníky, jednání se sponzory a obchodními partnery bude z toho důvodu velmi obtížné a vliv to může samozřejmě mít i na nábor nových mladých i dospělých hráčů. Proto věřím, že se vše důkladně vyšetří a přesně se přijde na ty, kdo si vsadili a třeba ovlivnili zápas.

V případě, že bude podáno trestní oznámení a případ bude řešit Policie ČR, nesmí pro ni být problém ve spolupráci se sázkovými kancelářemi zjistit majitele účtů, ze kterých bylo vsazeno. Rovněž by neměl být problém v rámci vyšetřování zjistit, jak se dostaly peníze na účet u sázkové kanceláře. Možná žiju ve světě science-fiction, ale do důsledku (samozřejmě to bude asi finančně náročnější) lze zajistit odposlechy telefonů, sledování internetové komunikace či kamerové záznamy z poboček sázkových kanceláří.

Pevně věřím, že samotní hráči nemají prsty v porážce a utkání prohráli prostě proto, že byli horší. Samotnému klubu SSK Future přináší kauza poskvrnění jeho jména i značky SSK Future. Celá kauza pak má samozřejmě negativní vliv i na florbal a celou Fortuna Extraligu. Hlavně široká veřejnost, která nemá o celé kauze dostatek informací, si udělá názor podle jednoho článku v médiích, který připouští jen variantu ovlivnění zápasu ze strany domácího klubu.

Je vůbec na této kauze něco pozitivního pro samotný klub SSK Future, nebo florbal obecně? Možná známá pravda, že i negativní reklama je reklama. Právě část veřejnosti si už teď bude SSK Future spojovat s florbalem a třeba získáme i nové potencionální diváky. Nejsem si však jist, jestli to vyváží negativní problémy s kauzou spojené.

Částečně je pozitivní i mediální zájem o florbal v posledních dnech. Troufám si tvrdit, že vedle období kolem mistrovství světa a finále play off, nebudí florbal tolik vzruchu jako v těchto dnech.

Tomáš Velechovský


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • škoda napsal:

    A kdo to má jako číst? 😀

  • johny napsal:

    Mozna by nebylo od veci opravit chyby v textu pred jeho zverejneni… „odvézt“ nebo „potencioální“ ….

    • do not be silly, use your billy, billy, billy boy napsal:

      pravděpodobně bylo myšleno potencioanální, zřejmě překlep…

    • Cirkus napsal:

      nevim, jestli bych tohle bral jako vážnou věc z hlediska délky textu a důležitosti tématu 🙂 Radeji bych být tebou četl to podstatné než poukazoval na gramatiku jak lojza 🙂

      • johny napsal:

        Jako Lojza mi prijde ten, kdo zverejni neco, kde jsou pravopisne hrubky. Mozna ale chteli redaktori poukazat na to, ze sekretar Future neumi cesky a tudiz ponechat textu autenticitu.
        Vecny obsah textu hodnotit nehodlam. Do afery nevidim a navic jsem zaujaty protoze nemam rad Future a Jarocha a jeho praktiky uz vubec ne. Tot vse. Snad jen, ze hraci rozhodne zadni svatousci nejsou. Sazelo se uz od starsich zaku a to vsude.

        • Cirkus napsal:

          no ty jsi zas chytrej 🙂 sam dokažeš asi napsat leda kritiku která ale vubec neřesí nic podstatneho ..bože 😀 😀

  • kauza napsal:

    sranda, jak je ta chyba na straně sázkovek, protože umožnily (stát se to mohlo, nemuselo) někomu prodat zápas… jako by viníkem vloupání byl ten, kdo nezamkl na dva západy… sám jsem zvědav, zda se přijde na to, že účty založili např. spolužáci, příbuzní, kolegové, sousedi atp. hráčů Future, přál bych si (v zájmu florbalu), aby se tak nestalo… popisované sci-fi metody jsou podle mě standardem při vyšetřování obdobných podezření (snad až na ty odposlechy), pohyb peněz, IP adresy, záznamy bezpečnostních kamer v pobočkách, následné výslechy podezřelých jistě policisté použijí…

  • Těžko říct napsal:

    Smíšené pocity. Jak napsal autor sám, je přesvědčen, že přibližně polovina hráčů Fortuna Extraligy sází na ligové zápasy, ale tím prakticky nevyloučil sázkaře ve vlastních řadách, ba naopak…
    Osobně mi přijde téměř nemožné, že by nějaký z hráčů nebo skupina hráču (většinou studenti) vytáhla z kapsy vysoký obnos peněz a vsadila je na prohru svého týmu. Ovšem nelze vyloučit variantu, že si opravdu někdo z nich na inkriminovaný zápas vsadil, byť zanedbatelnou částku, a nedomyslel důsledky. A to by byl taky problém. Ano, menšího rázu, ale sázka, jako sázka.
    Tak či onak, věřím v očištění nejen samotného klubu, tak především celého florbalu v očích veřejnosti!

    • libor napsal:

      je to celé směšné..pokud už si někdo vsází na vlastní klub tak to rozhodně nebude dělat na své jméno logicky a nebude chodit do pobočky. A co se stane pokud sázka nebude na jeho jméno? Je to absolutně beztrestné..tudíž celé tohle haló je úplně zbytečné, protože každý inteligentní člově k ví, že i když si třeba Future vsadili, tak je to totálně nezjistitelné..jediný účinek tohle celé má a to je špinění florbalu před veřejností..

      • kauza napsal:

        záleží, zda byly vsazeny velké částky, pohyb peněz na účtech odhalit jistě lze… pokud se náběry lišily o statisíce, nebylo určitě sázeno po pětistovkách… jsem zvědav

        • libor napsal:

          určitě by někdo z hráčů použil pro sázku svůj účet…mysli! Je to celé fraška

          • kauza napsal:

            ty mysli, ty joudo…
            určitě se zjistí, kdo ve skutečnosti vsadil, jistě to nevsadil na svoje jméno nějaký hráč, ale pokud bude podezření, že v tom ten který hráč má prsty (vsadil jeho spolužák, soused, bratranec, kolega…), rozhodně nebude problém podle pohybu peněz na jeho bankovním účtu, nebo obsluhování účtu z vlastního internetového připojení (například) zjisit, zda je podezření opodstatněné…

          • kauza napsal:

            vsazeno bylo podle všehopo desetitisících, mladý kluci v hotovosti takový prachy po kapsách nenosej

          • jura napsal:

            a o tom to všechno je. ..pochybuju že by něko poslal dvacet tisíc na něčí účet, když jde o takovéhle sázky. ..to by už to rovnou mohl poslat ze svého ty joudo..a navíc i kdyby mu ty peníze poslal, tak ničím nedokážeš, že jsou to ty peníze použité na sázku..je to sice zřejmé ale není to fakt…tudíž je tohle celé komedie fortuny..joudo

  • Pavel napsal:

    Docela by mě zajímalo jak to nakonec všechno dopadne…!

  • Vituf napsal:

    Co se smysluplnosti týka, tak je to dle mého vynikající článek. Bohužel tyto problémy se jak je vidět nevyhýbají ani florbalu. A vzhledem k jednostrannému náhledu většinové společnosti (ve které mi často přijde, že lidé po přečtení jednoho článku anebo zhlédnutí jedné zprávy v tv se okamžitě považují za odborníky na danou problematiku) mu to na pozitivní popularitě zrovna nepřidá.

  • okurka napsal:

    já bych se přidal k panu velechovskému ten zápas byl až moc na kurz a vezměte si třeba jakoukoliv ligu jak ve fotbale tak v hokeji a tohle je amaterský sport kdež to to fotbal ani hokej nejsou

  • Pan Tau napsal:

    Copak osmnáctileté hráče zajímá smlouva, když nikdo nepozná že si na ten zápas vsadili ?

  • vojta napsal:

    Článek rozhodně zajímavý. Extraligu sleduji pravidelně a celkem souhlasím s tvrzením, že pokud někdo zná situaci obou týmů, musí přece sázet na zachraňující se Liberec… Podotýkám, že nejsem v kontaktu s hráči těchto týmů. Jen doufám, že se ukáže, co z této změti tvrzení je pravda…

  • Looky napsal:

    Rozhodně by bylo dobré rozlišovat mezi hráči, kteří sazí na sebe, a proti sobě. Ty druhé určitě tvrdě trestat, to že je florbal amatérský sport není žádná omluva.

    Jestli to je případ i hráčů Future v tomto zápase? To ať nezaujatě vyšetří příslušné orgány. Ovšem medializace případu prostřednictvím jednostranně vedené obviňující kampaně spuštěné Fortunou, podporované Unií a živené sportovními médii rozhodně šťastná nebyla a florbalu neprospívá.

    Snad v žádném z oficiálních článků se nezmiňuje opravdu nesmyslný kurz na zápas, který z favorita zápasu (marodka Future, předchozí vzájemné výsledky, max. motivace Liberce, nulová motivace Future…) udělal outsidera s kurzem 3! na výhru. To samo o sobě mohlo být hlavním důvodem vysokého celkového objemu sázek!

    Sázkařské účty založené účelově těsně před zápasem poukazují jen na snahu obejít limit max. výše sázky, nikoliv ale na zmanipulované utkání.

    Zatím mi z toho vychází, že jediný, kdo se prokazetelně utkání snažil zmanipulovat byla Fortuna prostřednictvím činovníků Unie, když před zápasem kontaktovala realizační tým a kapitána Future (čímž ale zřejmě paradoxně nakonec sama k výsledku přispěla, když hráči ten tlak neustáli). Nicméně, má-li se měřit všem stejně, mělo by se vyšetřit i toto ovlivňování!!! O to horší je, že se k této praxi Fortuna přiznává i v dalších případech v minulosti, kde možná i díky tomu, utkání dopadla k její spokojenosti.

    Vemte si, že jako sázkař vsadíte při takto výhodném kurzu proti týmu, který nemá prakticky žádnou motivaci, ale sazková kancelář po uzavření sázek ten tým „motivuje“. Čímž de facto změní podmínky, za kterých jste sázku podal…

Napsat komentář

*