Michal Kotlas a David Bouša budou koučovat SKV i v příštím ročníku. Vít Černý, FBC Česká Lípa Michal Kotlas a David Bouša budou koučovat SKV i v příštím ročníku. Vít Černý, FBC Česká Lípa
1. 4. 2020 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kotlas a Bouša budou na Vinohradech pokračovat: Před sezonou nám s play off věřil málokdo

 



V roli trenérů se postarali o dosud největší klubový úspěch vinohradského florbalu. Tým z Riegrových sadů totiž poprvé prošel do superligového play off. Kvůli koronaviru už se ale vyřazovací část do vinohradské sokolovny přesunout nestihla. A tak mají koučové Michal Kotlas a David Bouša alespoň motivaci pro nadcházející sezonu. Jejich angažmá v SKV totiž bude pokračovat.

Cíl proklouznout s Vinohrady mezi osm nejlepších celků se zprvu mohl zdát dost smělý. A to i pro takové persony, jakými dvojnásobní mistři republiky a bývalí hráči Chodova jsou. „Před sezonou nám s účastí v play off věřil asi málokdo. Po úvodních třech prohrách jsme postupně začali sbírat body a vlastně jsme se nedostali do žádné dlouhodobější výsledkové krize. Začaly se projevovat aspekty hry, na kterých jsme od začátku pracovali v trénincích,“ ohlédl se za úspěšným rokem David Bouša.

Vše pak definitivně rozsekl až závěrečný zápas v České Lípě. Vinohradští přitom nehráli pouze o postup do play off, chtěli se rovněž vyhnout nepříjemnému boji o udržení. „Bylo nám jasné, že zápas v Lípě nebude mít jednoznačný průběh a že to bude pravděpodobně drama až do konce. A tak se i stalo. Hrálo se ve vysokém tempu a emocích. Zbyňa (Zbyněk Stuchlík), od kterého bychom spíše čekali, že bude nahrávat, to nakonec v prodloužení nekompromisně vystřelil. Konečně!“ pousmál se Michal Kotlas nad rozhodnutím jednoho z tahounů svého týmu.

SKV ovládlo třaskavý duel v České Lípě 7:6 v prodloužení a posunulo se na kýženou osmou pozici. Ačkoliv sokolové občas se srovnatelně silnými nebo papírově slabšími soupeři klopýtli, v konečném zúčtování to na elitní osmičku stačilo. Důležité bylo, že uměli obrat o body i velké favority. „Výhry nad Chodovem a Spartou byly nad plán, ale nebyly náhodné,“ popisuje Bouša, že svůj tým chtěli s Kotlasem motivovat k zisku bodů proti každému soupeři.

Bývalí hráči Chodova absolvovali na Vinohradech svůj nováčkovský ročník v trenérské funkci. „Očekávání žádná nebyla. Šli jsme do toho od počátku s respektem a pokorou. Postupně jsme se rozkoukali a poznali nové prostředí. Měli jsme vždy dobrý pocit, když se na hřišti odrazilo něco z toho, co jsme po hráčích chtěli a co fungovalo,“ poodkryl Kotlas, v jakém rozpoložení šel se svým parťákem vstříc nové výzvě.

„Na druhou stranu jsme s Davidem často tápali, proč z hráčů nedokážeme vždy dostat maximum a hledali jsme, kde je chyba. Samozřejmě jsme pokaždé začínali u sebe a často jsme také některé naše kroky zpětně vyhodnocovali jako chybné, respektive jsme pak našli lepší řešení. Sbírali jsme první zkušenosti a vše běželo celkem rychle,“ dodal Kotlas.

Nakonec oba koučové přiznali, že v Riegrových sadech našli příjemné a rodinné prostředí. „V SKV se převážně pohybují lidé, kteří k němu mají srdcový vztah a působí v něm delší dobu. Nadšení a soudržnost mnohdy kompenzují omezené možnosti oproti jiným větším klubům a vytvářejí pozitivní atmosféru. To je třeba si uvědomit a nebrat to jako samozřejmost,“ poukázal Bouša na dobré klima ve vinohradském klubu. Těžit z něj budou moci oba trenérští kolegové i v nadcházející sezoně, jelikož se s vedením dohodli na prodloužení svého angažmá.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*