Natáčeli Finové švédský trénink? Koláž: Juha Leskinen, Florbal.cz Natáčeli Finové švédský trénink? Koláž: Juha Leskinen, Florbal.cz
5. 12. 2021 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Uutisia helsingistä: díl 2. – Natáčeli Finové tajně švédský trénink?

 



Druhý hrací den šampionátu došlo na všemi očekávaný šlágr mezi domácími Finy a jejich odvěkými rivaly ze Švédska. Emocemi nabitý duel před 7 tisíci diváky nakonec na svou stranu strhla domácí ekipa poměrem 7:3. Po utkání ovšem přišla švédská výprava s nařčením, že Finové nahrávali jejich trénink. Informaci zveřejnil švédský Innebandymagazinet. Uutisia helsingistä aneb novinky z Helsinek, část druhá:

Už podle ve švech praskajícího parkoviště před helsinskou Ice Hall bylo zcela jasné, že se v sobotu večer ve finské metropoli schyluje k velké bitvě. Samotná rozcvička měla grády – mladý Hampus Ahren při rozchytání brankářů zlomil hokejku, finské hráče pak domácí publikum bouřlivě přivítalo. Zápas mohl začít.

Onen často omílaný přístavek utkání těchto dvou národů – „reklama na florbal“ – první prosincovou sobotu skutečně platil. Utkání mělo vše, především emoce na obou stranách. Domácí publikum při nájezdu vybučelo švédskou superstar Kima Nilssona a rázem vybuchlo v oslavný ryk poté, co plavému čahounovi sjel míček z hokejky.

Duel bavil a měl potřebné grády. Finský kapitán Nico Salo zažil den otevřených dveří na švédské střídačce s přispěním Rasmuse Enströma, švédský patologický provokatér Jesper Sankell se pak snažil vybalit svůj trash talk na staršího z bratří Kainulainenů, Eemeli Salin zase po výhozu gólmana Torisevy div že nepřerazil švédského brankáře Jana Hedlunda vejpůl.

Oba týmy duel pojaly jako skutečnou bitvu, kterou navíc okořenily nádhernými florbalovými momenty, ať už se jednalo o technicky dokonalé střely Sami Johanssona a Ville Lastikky, anebo Salinův odjištěný bekhendový granát, po němž jen švédská střídačka zalapala po dechu. Utkání navíc řídily dvě švýcarské rozhodčí Sandra Zurbuchen a Corina Wehinger, což byl nejen v ochozech Ice Hall hojně diskutovaný tah.

Utkání řídily dvě švýcarské rozhodčí Sandra Zurbuchen a Corina Wehinger. Foto: IFF

Utkání řídily dvě švýcarské rozhodčí Sandra Zurbuchen a Corina Wehinger. Foto: IFF

Utkání zas projednou ukázalo, jak tento stále mladý sport dokáže být krásný. To, že florbal takový zápas potřebuje vícekrát než jen jednou, maximálně dvakrát do roka, je skvělý námět na další debatu, po zápase se pozornost ovšem stočila zcela jiným směrem. Dnes dopoledne totiž švédský Innebandymagazinet zveřejnil článek, podle něhož Švédové nařkli Finy z toho, že tajně natáčeli jejich trénink – https://innebandymagazinet.se/2021/12/05/svenska-landslaget-dementerar-vi-har-inte-anmalt-finland.

Jeden ze dvou švédských trenérů Niklas Norden uvedl, že si jeho výprava před veledůležitým vzájemným střetnutím všimla kamery snímající trénink jeho svěřenců – ta začala nahrávat 12 minut před zahájením švédského tréninku. Skoro až tajemná pak byla výpověď dalšího muže ze švédského trenérského štábu Thomase Brottmane – ten zase řekl, že je zvědav, jak silná kouzla finský kouč Petteri Nykky vybalí tentokrát. Brottman doslova pravil, že Nykky je: „Velmi dobrý v manipulaci s věcmi.“

Švédská výprava Finy z podvodu natvrdo neobvinila, prý zatím pouze poukázala na ono nahrávání tréninku. Generální sekretář Mezinárodní florbalové federace (IFF) John Liljelund ale uvedl, že federace už celou záležitost vyšetřuje a na základě investigace učiní řádná rozhodnutí.

Oba týmy neměly nouzi o motivaci už před prvním duelem. Jisté je, že tato kauza mančafty a fanouškovské tábory před jejich druhým vzájemným zápasem v play-off rozhodně neuklidní. Dost pravděpodobně tomu bude právě naopak.


Autor: Jakub Švejkovský



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*