Vítkovice a Chodov žádají změnu herního času finále poháru Českého florbalu. Foto: Český florbal Vítkovice a Chodov žádají změnu herního času finále poháru Českého florbalu. Foto: Český florbal
21. 12. 2021 Ženský florbal (3) KOMENTÁŘŮ

Žádost: Ženské pohárové finále na 3x 20, shodly se Vítkovice s Chodovem. Je to skvělá možnost, argumentují

 



Finále Poháru Českého florbalu chceme v kategorii žen odehrát 18. ledna v Chomutově na klasický herní čas, 3x 20 minut. Taková žádost v úterý přišla na ústředí Českého florbalu, po vzájemné shodě ji podali oba finalisté, tedy Vítkovice s Chodovem. Argumentují především tím, že současný stav oba týmy vlastně obírá o sportovně velmi těžké utkání.

Vítkovice a Chodov patří dlouhodobě k české ženské florbalové špičce, jejich superfinálové bitvy jsou už nyní legendární. K dalšímu střetu dojde 18. ledna v Chomutově v rámci finále Poháru Českého florbalu. Jenže, utkání by se mělo hrát na 3 x 15 minut, stejně, jako všechny dosavadní pohárové zápasy, což se oběma aktérům nelíbí a žádají změnu.

Stěžejní argumentací obou týmů v žádosti, kterou má redakce Florbal.cz k dispozici, je sportovní příležitost, odehrát další těžké utkání v režimu 3 x 20, což je něco, čeho je v Extralize žen poměrně málo. „Chápeme, že pohárová soutěž je jiná než-li dlouhodobá soutěž. Proto může být využívána i k jiným, než-li ryze sportovním aspektům a pojetím rozvoje florbalu. Na druhou stranu všichni víme, jaký je stav ženského elitního florbalu a hráčkám prostě TOP utkání tohoto typu chybí,“ uvedl Ondřej Neuman.

Dále se oba týmy opírají o to, že změna herního času nutně vede ke změně nejen při tvorbě sestav a taktických plánů, ale vlastně vůbec neprospívá samotným hráčkám, které na herní čas 3 x 15 nejsou zvyklé a v jiných soutěžích se s ním nesetkají.

Vítkovice přidávají ještě jeden pohled. „Klasický čas utkání a s tím spojenou jeho náročnost bychom rozhodně uvítali i s ohledem na to, že pro náš tým byl na poslední chvíli zrušen Champions Cup, na který jsme se půl roku připravovali a měl nám pro hráčky přinést další těžké zápasy,“ řekl Florbal.cz jeden z vítkovických trenérů Jiří Velecký.

Další argument je také zřejmý: pohárové finále by mělo být FINÁLE se vším všudy. „Proto vnímáme, že ve fázi, v níž se pohár nachází – tedy na samém konci, kdy již nikdo jiný, nežli finalisté nebudou nijak dotčeni, je prostor pro to, přihlédnout k maximálně sportovnímu a kvalitativnímu hledisku. Utkají se dva týmy, které se pravidelně konfrontují na absolutní špičce v ČR a shodnou-li se, že by danému zápasu slušel řádný formát florbalového utkání 3 x 20 minut, pak věřím, že je to možné a smysluplné,“ řekl Florbal.cz sportovní manažer FLOORBALL GROUP Ondřej Neuman.

Posledním argumentem je také přidělený časový slot v rámci dne, kdy ženské finále má startovat v 17:00, mužské pak o tři hodiny později, tedy se jedná o shodný časový rámec jako při klasicky hraném superfinále.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*