15. 2. 2012 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Jihlava vyměnila trenéra. Do bitev o play off půjde s Romanem Komendou

 



V extralize žen došlo ke druhé změně na trenérském postu v této sezoně. Kombinace osobních důvodů a pracovního vytížení donutila skončit u týmu Jihlavy Michala Peterku, kterého na jeho místě nahradil šéftrenér klubu Roman Komenda. Druhý člen Peterkova realizačního týmu Jan Šmarda na své pozici zůstal.

Michal Peterka, prezident jihlavského FBŠ, s týmem loni suverénně vyhrál českou divizi 1. ligy a končit se mu nechtělo. „Bohužel kombinace pracovního vytížení a některých osobních důvodů mě donutila učinit toto zřejmě nejtěžší rozhodnutí mého florbalového života,“ okomentoval přesun z trenérské lavičky k pouze funkcionářské práci nejvyšší činovník klubu z Vysočiny.

Nadšen nebyl ani Peterkův asistent Jan Šmarda. „Každý ví, že zásadní změny před vrcholem sezony nejsou lehkou věcí, bohudík tento sport není profesionální a někdy přináší i takovéto věci,“ je Šmarda smířený s realitou.

Na každé skutečnosti se Šmarda snaží hledat něco pozitivního a také zde se mu to povedlo. „Osobně říkám, že vše zlé je pro něco dobré. Holky tuto zkoušku zvládly skvěle a ukázaly svou odolnost,“ pochvaluje si. Navíc je podle něj důležitý ještě jeden fakt. „Rozhodně jde také o to, jak takové rozhodnutí vezme tým, a ten Michala respektoval,“ přiblížil Jan Šmarda.

Novým kormidelníkem na cestě za play off se stal Roman Komenda, tvář, která není jihlavským hráčkám neznámá. „Roman tým zná, hodně holek trénoval už v juniorkách,“ uvedl Šmarda.

A na svém novém kolegovi vyzdvihl jeho trenérské nasazení. „Rozhodně musím ocenit jeho, řekl bych až profesionální, přístup při přípravě na tréninky a na zápasy, přehled v herních systémech a jejich aplikaci při zápasech,“ pochválil Šmarda 28letého šéftrenéra Jihlavy. „Také pro mě je to velká zkušenost,“ vyznal se bývalý obránce hokejové Dukly Jihlava, který v jejím dresu během výluky v NHL vygumoval v zápase s Kladnem z ledu Jaromíra Jágra a pro nějž je to první rok ve florbalovém prostředí.

Kdo by čekal, že nový kouč vyhlásí útok na play off, mýlil by se. Komenda se chce zaměřit především na herní projev. „Cíle jsou pro nás jasné: dobře se připravit na všechny zápasy, které nás ještě čekají do konce sezony, předvést kvalitní hru a hlavně nic nepodcenit,“ naplánoval pro zbytek probíhajícího ročníku. „Chceme vytěžovat co nejvíce hráček a vzbudit u nich ještě větší chuť na sobě dál pracovat a zlepšovat se, aby byl tým pořád co nejlépe připraven na dlouhodobější práci,“ uvedl.

Ve FBŠ dosud trénoval juniory, ale tohoto držitele trenérské licence B jste mohli od začátku sezony vidět snad u všech týmů oddílu. „Moje snaha je spolupracovat se všemi trenéry v klubu a když je potřeba z určitých důvodů, občas je na zápasech zastupuji, proto jsem vidět i na jiných kategoriích,“ vysvětluje.

Do jihlavského florbalu je zapálený podobně jako Peterka. „Kolikrát je to časově hodně náročné, ale snažím se pro to dělat co nejvíc,“ zakončil čerstvý trenér extraligového týmu s tím, že komplexní spolupráce trenérů se zatím vyvíjí tím správným směrem.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*