4. 3. 2012 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Na play off se poprvé těší Židenice, Chodov po skvělém obratu udržel 4. místo

 



Základní část extraligy žen byla napínavá až do své poslední vteřiny. Závěrečný hrací víkend přinesl zbývající volné místo v play off poprvé v klubové historii Židenicím, Chodov zase v úplně posledním utkání úvodní fáze sezony třemi góly položil Liberec a vystrnadil jej ze 4. místa, které v ten moment držel ještě na začátku 3. třetiny.

Velkou slávu mají v Brně: nejen hokejová Kometa, ale také florbalistky Židenic si totiž zajistily účast v play off. A to rovnou v přímém duelu s Děkankou. Ta potřebovala proti Brňankám získat 3 body, ale nakonec nemá ani jediný. Nepomohla jim ani navrátivší se legenda Diana Brennerová. Patřila k nejlepším na hřišti, její úsilí však nestačilo. Děkanka udělala dvakrát chybu v rozehrávce a duo Andrea Dernerová a střílející Nataly Asfourová změnily z brejku skóre 2:2 na konečných 4:2 pro Sokol.

Děkanka přitom měla celou 3. třetinu výrazný tlak, ale nevyužila ani jednu z pěti (!) přesilovek. Naopak sama v početní výhodě inkasovala… „Rozhodující bylo, že se domácí tým ani jednou za celý zápas nedostal do vedení a neposadili jsme je tak psychicky na koně,“ liboval si kouč Židenic Marek Loskot.

Demoralizovaná Děkanka pak v neděli prohrála překvapivě doma s Olomoucí vysoko 3:7, slavící Židenice pak z euforie vystřízlivěly prohrou 0:11 na hřišti Herbadentu. O zápasu leccos vypovídá ohromná převaha střel vítězek, počítadla se zastavila na poměru 41:3 (!) pro Herbadent. Gólmanka Sokola Vendula Nováková tak při své premiéře v této extraligové sezoně prožila perných 40 minut…

Teoretickou naději na postup mezi nejlepší osmičku mohla živit také Jihlava, jenže potřebovala 2 výhry z Ostravy a nevedlo se jí už v sobotu proti Remedicu. Prohrála 0:4 a brankářce Ivetě Máčilové stačilo 19 zákroků k 1. nule v dresu FBC.

Ve špičce tabulky se hrálo o 2. místo za jistým vítězem základní části Herbadentem. A po sobotní prohře Bohemians s Vítkovicemi 5:7 se Ostravankám málem povedlo stříbrné FbŠ sesadit. Zvlášť když v neděli ráno Vítkovice jasně rozstřílely Jihlavu 9:3 (gól a asistenci si v dresu vítězek připsala Sylvie Gaidová, jež hrála poprvé od narození syna) a FBC Ostrava dlouho nad zelenobílými vedlo. Jenže stejně jako proti Herbadentu nadějně rozehraný zápas ztratilo. Poslední třetinu prohrálo 0:5 (!), celkově pak padlo 4:8.

Hattrickem k tomu přispěla ex-ostravská Andrea Vojnarová. „Jsem rád, že naše hráčky ve 3. třetině pochopily, že hrají extraligovou soutěž,“ zlobil lse kouč Jakub Doubrava.

Na dva góly vítězek v závěru nahrála Eliška Křížová a s 55 body odrazila v interním souboji atak spoluhráčky Adély Bočanové v soutěži o vítězku produktivity. Juniorská reprezentantka ale měla také důvod k radosti: s 39 zásahy se stala nejlepší střelkyní sezony.

Týmy Chodova s Libercem zase mezi sebou hrály o 4. místo a tím pádem i o to, kdo se vyhne možnosti být vybírán kluby z elitní trojky. A také o výhodu začínat play off doma. V sobotu to byl souboj na dálku, v neděli pak napřímo v hale v Dobiášově. Pořádně napínavý! Liberec vedl 3:0, Chodov zvedlo až snížení Jany Vojáčkové krátce po polovině zápasu.

Během úvodních 2 minut poslední části pak vyrovnal a 10 minut před koncem dokonala obrat Dominika Steinbachová, když zachytila pokaženou rozehrávku Simony Kabelákové. „Ve 3. třetině jsme si samy luxusně prohrály zápas,“ nechápala trenérka Liberce Lenka Bartošová.

Trutnov málem zakončil základní část stejně jako loni ziskem, když sahal po senzačních bodech s ELITE. Nakonec mu podlehl těsně 2:3, ve 3. třetině přitom hrál skoro v kuse 4 minuty přesilovku. I tak byli trenéři Trutnova spokojeni. „Skvělý poslední zápas základní části plný osobních soubojů a neproměněných šancí,“ pochvalovali si.

Kouč ELITE Jan Kratochvíl těsný výsledek přičítal únavě ze zápasu v Liberci. „Po včerejším fyzickém výkonu dnes holky hrály na krev. Uvidíme, jestli nový systém víkendu toto změní,“ uvedl. Ano, víkend se dvěma hracími dny v základní části ode dneška patří minulosti… Příští víkend už se rozběhne play off.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*