Patrik Suchánek v sedmém semifinále hrát nebude. Foto: Florbal Mladá Boleslav Patrik Suchánek v sedmém semifinále hrát nebude. Foto: Florbal Mladá Boleslav
7. 4. 2024 Superliga (7) KOMENTÁŘŮ

Rozhodující sedmé semifinále bez Suchánka. Za faul na Šmída nemůže hrát pět dní

 



Obránce Mladé Boleslavi Patrik Suchánek nebude hrát v rozhodujícím sedmém semifinálovém utkání mezi jeho Boleslaví a Vítkovicemi. Od Disciplinární komise Českého florbalu totiž obdržel trest zastavení činnosti na pět kalendářních dní za zákrok na Adama Šmída v průběhu šestého utkání. V případě postupu svého týmu ovšem v BigBoard Superfinále 2024 bude moci nastoupit.

Celá situace se stala ve 35. minutě šestého utkání a pro jeho vývoj byla důležitá: Vítkovice totiž v přesilové hře dvakrát skórovaly, odstartovaly cestu za srovnáním ze skóre 0:4, byť nakonec Mladé Boleslavi podlehly v nájezdech. Suchánek v zápase obdržel vyšší trest na 2+2 minuty, k čemuž se sudí rozhodli po vlastní kontrole videozáznamu hry.

Popis Disciplinární komise je následující. „V tomto případě šlo v první fázi o přirozenou herní situaci, konkrétně o souboj o míč odražený směrem k mantinelu u rohu hřiště. Patrik Suchánek se při běhu dostal k míči blíže než Adam Šmíd. Adam Šmíd se pokusil k míči natáhnout florbalkou a v ten moment Patrik Suchánek při svém pohybu, kterým chtěl pokrýt míč zároveň zvedl svou ruku do nepřirozené polohy a tímto pohybem rukou zasáhl Adama Šmída do krku a následně i do hlavy. Dle videozáznamu z utkání došlo k zásahu paží do oblasti krku a hlavy a k zásahu hřbetem ruky do obličeje. Z pohledu DK nebylo úmyslem Patrika Suchánka udeřit Adama Šmída do hlavy, ovšem při vytrčení své ruky Patrik Suchánek o přítomnosti soupeře věděl a musel si uvědomovat, že vzhledem k úrovni, do které ruku zvedl, může dojít k zásahu do citlivé oblasti těla soupeře. Z pohledu DK je Patrik Suchánek zodpovědný za svůj způsob vedení hry, při kterém zasáhl soupeře rukou do oblasti hlavy a krku,“ píše Disciplinární komise ve svém rozhodnutí.

Komise shledala, že šlo o nebezpečný přestupek. „Dle názoru DK je zásah rukou do hlavy soupeře ve střední intenzitě přestupkem, který může vést ke zranění protihráče. Důraz v soubojích do florbalu na nejvyšší úrovni jistě patří. V případě důrazné fyzické hry je však zcela nezbytné, aby zůstal zachován respekt k soupeři a jeho zdraví a nedocházelo k podobně nebezpečným přestupkům, jako tomu bylo v případě Patrika Suchánka. V tomto případě naštěstí ke zranění Adama Šmída nedošlo a ten mohl pokračovat v utkání,“ popisuje DK.

Trest je následně nastaven tak, aby Suchánek nemohl nastoupit v rozhodujícím sedmém semifinále, ale současně může hrát v případě postupu Mladé Boleslavi v Superfinále. „DK při posuzování případu vzala v potaz následující polehčující okolnosti v souladu s čl. 5 bodu 5.2. DŘ, a to zejména fakt, že Patrik Suchánek při jednání s DK plně spolupracoval a napomohl svou výpovědí k objasnění případu a dále že nebyl v posledních dvou letech disciplinárně trestán a jeho dosavadní chování se tak dá považovat za řádné. Dále pak DK při zvažování výše trestu přihlédla dle bodu 5.1. písm. d) DŘ i k faktu, že v této fázi sezony je družstvo, za které nastupuje Patrik Suchánek, účastníkem play-off, konkrétně před sedmým utkáním semifinálové série. Při stanovování délky trestu, tak DK přihlédla k programu družstva Předvýběr.CZ Florbal MB a konkrétní délku trestu volila tak, aby došlo k zastavení činnosti na jedno utkání, což považuje DK za trest odpovídající míře provinění Patrika Suchánka.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, a s ohledem na represivní a zejména pak preventivní charakter, které by mělo rozhodnutí DK dle bodu 1.3. DŘ naplňovat, se v tomto případě rozhodla DK udělit Patriku Suchánkovi nepodmíněný trest zastavení závodní činnosti na 5 dní,“ končí stanovisko Disciplinární komise Českého florbalu.

V průběhu play off je to druhý podobný zákrok, za který Disciplinární komise trestá. Ondřej Kopič z České Lípy dostal trest na 14 dní.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • flrbl napsal:

    Totožný zákrok jako Kopic, ale trest mnohem kratší.

    • Stop napsal:

      Je to tak, disciplinarka si evidentně vzala za vzor hokej a točí tresty na kole štěstí jako pan Ujčík

    • HonzaD. napsal:

      …přesně tohle jsem čekal, zákrok naprosto stejný, ale trest minimální, protože jde o Suchánka, resp. MB a případné Superfinále. Když šlo o kluka z provinčního oddílu, tak nasadili podstatně přísnější metr. Odůvodnění přestupku v postatě stejné, ale proč proboha zohledňují hrací program MB při udělování trestu? Při stejném zákroku Kopiče je zmiňován represivní a preventivní charakter trestu, kdežto u Suchánka se zohledňuje příští program MB (a případné Superfinále), a tak je to jen ty ty ty na jeden zápas??

  • DavidMB napsal:

    Joooo

  • DavidMB napsal:

    Už jsme tam…

  • Tonda napsal:

    Tak teď překvapit Tatran!!

  • Strážce kasy napsal:

    Tresty na dny mě fakt baví …

Napsat komentář

*