20. 4. 2012 Extraliga žen (4) KOMENTÁŘŮ

Bohemians větří šanci: díky Superfinále mají titul na dosah. Vláda Herbadentu je v ohrožení

 



Ještě nikdy nebyly florbalistky Bohemians tak blízko mistrovskému titulu jako letos. Naopak hráčky Herbadentu už dávno takhle nebalancovaly na hraně svého extraligového trůnu, na němž sedí nepřetržitě a pohodlně už pět let. Sobotní Superfinále (14.00) ovšem může pořádky v ženské extralize zpřeházet.

Je to možná nespravedlivé, je to možná kruté, ale jediný zápas o titul staví do nevýhodné pozice favorita z Herbadentu. „Děkuju těm, kteří tenhle model vymysleli,“ řekl výstižně kouč Bohemians Jakub Doubrava.

Kdo ví, třeba nový systém uškodí i jeho týmu, který zase může být pod tlakem z vědomí, že už není možnost opravy, jako tomu bylo v minulých letech. FbŠ se během tří finálových sérií proti Herbadentu vždycky od prvního – nejvýrazněji prohraného – duelu k soupeřkám přibližovalo.

Tentokrát mu musí stačit 60 minut (plus případné 10minutové prodloužení a nájezdy). „Mrzí nás, že s tak kvalitním soupeřem jako je FbŠ nehrajeme víc zápasů,“ litovala trenérka obhájkyň titulu Markéta Šteglová.

A posteskla si, že soupeřky (ELITE a Liberec) její tým ve čtvrtfinále a v semifinále moc neprověřily. „Série byly jednoznačné. Jsem ráda, že alespoň poslední zápas v Liberci musely holky dotahovat, což jsme léta nezažily,“ uvedla.

V sobotu jistě nebude moci nasadit Elišku Krupnovou, jež se zotavuje z mononukleózy, nejistý je start Kristýny Jílkové, která léčí drobné šrámy.

Tým se sejde už dnes, noc před zápasem stráví hráčky pohromadě v přepychovém Top hotelu Praha na Jižním Městě. S vědomím toho, že pro úspěch udělaly maximum do posledního detailu, který specifické finále může rozhodnout. „Posledních 14 dní jsme se připravovaly tak, abychom všechny standardky, oslabení i přesilovky uměly na jedničku,“ uvedla kapitánka Dominika Šteglová.

Duel Herbadentu s Bohemians bude historicky prvním Superfinále českého florbalu.

Hráčky Bohemians jdou do boje o krapet víc prověřeny. Vítkovice jim v semifinále vzdorovaly, sérii protáhly na 5 zápasů. „I když to celkově skončilo 4:1, klepali jsme se v každém utkání,“ netajil trenér zelenobílých Jakub Doubrava.

Tomu chybí dlouhodobě indisponovaná Andrea Kohutová, tým naopak vede nejproduktivnější duo play off Eliška Křížová, Iveta Hyršlová. „Máme velkou motivaci získat titul. Jeden zápas hraje do karet nám,“ podotkla kapitánka „zelenobílé síly“ Křížová. A dobře věděla, že se nemůže se svým týmem dopustit žádné větší chyby, ty totiž mají v Superfinále cenu titulu.

Hráčky Bohemians budou na rozdíl od svých soupeřek spát před zápasem každá doma. „Všechny vnímáme, že je lepší být ve své posteli,“ podotkla Křížová.

Ani jeden z týmů nebude mít možnost si nově položený tarkett vyzkoušet, hřiště vyroste teprve přes noc, hráčky se poprvé do jícnu obří haly podívají až při rozcvičce.

Pár minut nato už se rozběhne první Superfinále v historii českého florbalu…

Herbadent SJM Praha 11 – FbŠ ROPRO Bohemians

Sobota         14.00 (O2 arena)

Rozhodčí: Marek Nováček, Ondřej Vašíček

Výsledky v sezoně (Herbadent – Bohemians)

8:5      4. kolo (1. října, Jižní Město) Krupnová 4+1

7:4      15. kolo (21. ledna, Děkanka)         Jarolímová 3+0

Čísla a fakta

0         tolikrát ve finále porazily hráčky Bohemians své rivalky z Herbadentu. Prohrály celkem 9 zápasů, nejvíc ve vůbec prvním vzájemném finálovém duelu (2:12, 2008), nejméně v tom dosud posledním (2:3, 2011).

9         na tolikátý extraligový titul v kariéře bude útočit opora Herbadentu Magdalena Kotíková, která je už s osmi primáty českou rekordmankou. Pokud se nestane nic zlomového, měl by to být v sobotu její poslední zápas a po Superfinále uzavře kariéru.

64:50  to je poměr střel (z pohledu Herbadentu) ve dvou vzájemných kláních sezony. Celek z Prahy 11 byl pokaždé aktivnější o 7 střel. Nejúspěšnější kanonýrky Eliška Krupnová (Herbadent) a Adéla Bočanová (Bohemians) mířily obě 6x přesně.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*