10. 10. 2012 Extraliga žen (14) KOMENTÁŘŮ

Gól dala neexistující hráčka. Přesto platil

 



Nechápavě se rozhlédla a kousek radosti z právě vstřelené branky vyprchal. Gabriela Hanusková? To už přece nejsem já… Obránkyně Děkanky byla i den po svatbě, na níž podepsala změnu jména na Marešovou, na florbalových hřištích vedena pod rodným příjmením. A není ojedinělým případem…

Málokdo ví, co v takových situacích dělat, nikde na známém místě postup popsaný není. A je vcelku zřejmé, že při všech tisících starostí a zařizování okolo svatby tahle věc úplně zapadne. Důležité je přece vyřešit změnu jména na úřadech, navíc jakmile se tohle stane, má člověk pocit, že je všechno hotové.

Omyl. Elektronický systém ČFbU není propojen s venkovním světem, změnu jména se má šanci dozvědět jen od konkrétní hráčky. „Stačí napsat mail na matriku, jak se hráčka jmenovala předtím, datum jejího narození, nové jméno a pak dojde ke změně,“ říká předseda matričního úseku ČFbU Jakub Furmánek.

Jenomže to hráčkám dojde až na samotném zápase. Bylo by poněkud zvláštní, kdyby se nevěsta před obřadem zajímala víc o maily na unii než o to, jak jí budou slušet svatební šaty. Jako Marešová, která se v sobotu vdávala a v neděli ji hned čekal duel proti Bohemians. Samozřejmě – byla to ona, kdo vstřelil Janě Christianové jediný gól Děkanky (1:7). „Hrozně jsem se snažila, abych dala gól, protože jsem se chtěla trefit jako nový člověk,“ líčí Marešová.

Což se povedlo jen napůl. To první ano, toho druhého si nikdo všimnout nemusel, protože všechno vypadalo jako při starém. „Čekala jsem, že mě vyhlásí pod novým jménem. Radši bych byla, kdyby můj první posvatební zápas byl pod příjmením Marešová, protože se tak už prostě jmenuju. V zápise jsem ale asi byla jako Hanusková, což už je neexistující hráčka,“ vykládá.

Přesto v tom rozpor není: obě osoby mají stejné rodné číslo, což pro platnost stačí. Ovšem v případě nevyřízené změny jména je pořád lepší varianta nastoupit pod příjmením za svobodna než opačná. I když by se nic nestalo, kdyby hráčka vyběhla pod tím novým.

Ovšem vystavuje se riziku, že by ji rozhodčí nemuseli do zápasu pustit. Je tu totiž kontrola totožnosti před zápasem, která může být problematická pro oba svatebčany-florbalisty, neboť oba mají zneplatněnou (jednoduše řečeno ustřiženou) občanku. „Před zápasem jsem si říkala, že kdyby mě vytáhli, abych ukázala občanku, mám jenom ustřiženou Hanuskovou, tudíž neplatnou,“ popisuje Marešová. V takových situacích lze pořád předložit řidičský průkaz, nebo pas.

Hráčky, které spoléhají na to, že za ně změnu vyřeší klub, by se taky nemusely nikdy dočkat. I když zodpovědní o sňatku vědí. Tak jako v případě jiné hráčky Děkanky Petry Dresslerové, za svobodna Hlavaté. „Vdávala se na začátku února a teď se podepisují přestupové papíry z Děkanky do SKV. A pořád je tam vedená jako Hlavatá, přitom už se od února jmenuje jinak,“ diví se Marešová.

Florbalistky mají prostě při svatbě ještě úkol navíc v podobě jednoho mailu…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*