12. 4. 2013 Extraliga žen (6) KOMENTÁŘŮ

Chodov a Bohemians hrají o přežití. V domácí hale spoléhají na povrch i na pokoru

 



Touhle dobou měli být podle mnohých dávno z play off venku. Chodov a Bohemians ale v semifinále ukázali, že je v nich víc, než si experti a fanoušci mysleli. První z nich už dokonce odvrátili mečbol, a to na hřišti soupeře, druzí zase odhalili, že i extrasilný Herbadent může v boji o titul prohrát. Dnes a zítra budou oba hájit svůj život v play off. V mužských semifinále 6. zápas rozhodl. Jak to dopadne mezi ženami?

Jako první půjde do boje Chodov s Vítkovicemi (dnes 19.15, SH Jižní Město). Týmy, jejichž mužské celky ve čtvrtek postoupily proti sobě do Superfinále, na sebe tady narazily už o kolo dřív. A je to nelítostný boj. „Přetahovaná o každý centimetr hřiště,“ vystihuje průvodní jev série trenér Chodova Ondřej Neuman.

Jeho tým v ní přesto jako by pomalu získával navrch. Po jasné prohře v prvním duelu přišel další vyrovnaný a porážka v prodloužení, ve třetím byl jasně lepší Chodov, pak zase podlehl v prodloužení a ve středu v Ostravě zápas ovládl. Neuman nesouhlasí. „Pořád mají Vítkovice mečbol. Nemyslím, že bychom byli lepší, je to neskutečně vyrovnaná série. Ovšem smazaly se předpoklady, že budeme outsider, to jsem rád,“ říká.

A po 5. zápase chválí gólmanku Kristýnu Provázkovou. „Kolikrát jsme byli v zápase pod drtivým tlakem, enormně nás podržela,“ vyzdvihuje. Pokud se toho slova přidržet, pak sama brankářka byla – a je – enormně odhodlaná svůj tým dotlačit do 7. zápasu, ve středu mluvila (stejně jako Vítkovice) o síle Chodova v domácím prostředí.

V čem spočívá? „V povrchu, který považuji za florbalový. A to zvlášť v sérii s Vítkovicemi, které hrají doma na atypickém. Ale i na něm už jsme uspěli,“ dodává Neuman, jemuž se do sestavy vrací i obránkyně Šárka Smetáková, jež ve středu chyběla kvůli pracovním povinnostem.

Na Dubinu by se přesto rád vrátil znovu, na 7. zápas. Hrálo by se tam v neděli, obě strany se dohodly na denní pauze před případným duelem o všechno. „Trpěl by florbal. Předbíhám, ale kdyby se hrálo v sobotu v 7 večer v Praze, a druhý den ve 4 v Ostravě, bylo by to šíleně náročné. A 7. zápas by asi neměl tu kvalitu, kterou by měl mít,“ podotýká chodovský kouč.

A žasne nad tím, jak se ve druhé sérii hraje bezhlavě útočný florbal. Velký duel o Prahu mezi Bohemians a Herbadentem bude pokračovat zítra ve 20.30 na Děkance. I tady se pozice změnila. Zelenobílí, kteří původně neměli mít velkou šanci, přitlačili svého soka ke zdi – jenže ten za stavu 1:2 v sérii odpověděl 2 jasnými triumfy. „Chtěli vyhrát víc než my,“ komentuje minulé 2 zápasy kouč FbŠ Michal Jedlička.

U jeho svěřenkyň se totiž změnila psychika. „Což je špatně. Holky nastupovaly s tím, že je můžeme porazit. Paradoxně, když šly na hřiště s pokorou, když měly v hlavách, že musejí jezdit a pak se to možná povede, bylo to pro ně lepší,“ přemítá.

Tahle série už podle jeho slov není jako předtím. Ale Bohemians se ji budou snažit prodloužit právě tím, co na Herbadent platilo ve 2. a ve 3. duelu. „Holky budou makat jako černý, jezdit po hubě a konečně se kousnou,“ věří Jedlička.

Jezdit „po hubě“? Karin Vavrečková ukazuje, jak na to.

Jezdit „po hubě“? Karin Vavrečková ukazuje, jak na to.

Když s nadsázkou vypráví o zdravotním stavu svého týmu, jen tím dokumentuje odhodlání, které má a které, jak doufá, se zabydlí i v kabině FbŠ. „Mám dvě hráčky po mozkové mrtvici, dvě na vozíku, jedna sotva chodí, ale hrát budou všechny,“ usmívá se Jedlička, který sám na zápasy chodí o berlích. A možná by mohl pro své hráčky sloužit jako inspirace. „Mám těžký výron v kotníku. Při badmintonu jsem špatně došlápl. Ale stejně jsem tu hodinu dohrál,“ dodává.

Pokud se i série bude dohrávat do úplného konce, čeká její aktérky náročný víkend. V sobotu se totiž začíná na Děkance až ve 20.30, nabídku FbŠ na páteční termín Herbadent musel odmítnout s tím, že se mu termín nehodí, v sobotu zase dřív volno na Děkance nebylo. A to se ještě musel rušit večerní pronájem. Každopádně případný 7. zápas by startoval už druhý den odpoledne.

Nejnapínavější play off ženské extraligy posledních let pokračuje dál…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Teuton napsal:

    Hlavně, aby to nesoudcovaly Hejnová s Romančákovou. To by byla zase dokonalá vražda florbalu.

  • VV napsal:

    Ale ať Romančáková a Hejnová pískají dál. Ovšem pouze tam, kde na to stačí. Třeba elévy a elévky, popř. veterány. Rozhodně ne extraligu. Vojenským či policejním odstřelovačem také nemůže být ten, kdo šilhá na obě oči.

    • grhm napsal:

      Zase zahorklost a uplakanost z tabora Chodova … Vojtechu, tohle Vam neslusi … proc nevychvalujete to, jak Vase holky hraji a soustredite se misto toho na plac nad vykony rozhodcich v jednom jedinem zapase??? Nepochopim…

  • ... napsal:

    hlavne , ze jim muzes bejt ty vojtechu venede 😀 😀

Napsat komentář

*