12. 4. 2013 Extraliga žen (9) KOMENTÁŘŮ

Chodov znovu odmítl skončit. Sérii s Vítkovicemi rozhodne nedělní „supersemifinále“

 



V extraligovém play off dojde poprvé na 7. zápas. V jedné z nejdramatičtějších sérií historie ženské extraligy totiž Chodov výhrou 6:3 definitivně smazal původní náskok Vítkovic 3:1 na zápasy a v neděli v 16 hodin na Dubině dospěje maraton 7 duelů ke svému rozuzlení.

Když předloni Česká florbalová unie zvolila model Superfinále a do jemu předcházejících sérií přidala nutnost 4. výhry místo tehdy dostačujících 3, slibovala si (i po vzoru hokeje) atraktivní 7. duel o všechno. Dojde na něj ve 23. takto hraném klání play off obou nejvyšších soutěží (stejnou pointu může mít i druhé ženské semifinále Bohemians – Herbadent, v níž je před sobotním duelem stav 2:3).

Dějiny vyřazovacích bojů mužské i ženské extraligy pamatují jen 2 případy, kdy tým odvrátil 2 mečboly. V ročníku 2003/04 se to ve finále povedlo Tatranu proti FBC Ostrava a v sezoně 2007/08 jej ve čtvrtfinále napodobily Vítkovice proti Brnu (pokaždé z 0:2 na 3:2). Ženská liga však takový comeback ještě nezažila.

Chodov v minulých 2 letech ve čtvrtfinále proti Liberci vždy dotáhl sérii, jíž už soupeř mohl ukončit, ale poslední krok nikdy nezvládl. Teď nastoupily Žůrková a spol. proti Vítkovicím den poté, co jejich mužští kolegové z klubu dokonali 4 výhrami v řadě semifinálový obrat z 0:2 na 4:2 proti Tatranu.

A jako by se nechtěly nechat zahanbit, proti favoritkám z Ostravy získaly 3 ze 4 posledních zápasů. Vítkovice, tým, jenž si celou základní část držel stabilní výkonnost, jsou najednou k nepoznání. „Chodov začal hrát tvrději, důrazněji, my na to neumíme zareagovat, dát si nahrávku. Chybí nám i to pověstné štěstíčko…“ říká jejich kapitánka Andrea Pastušková.

Za stavu 1:3 trefil její tým tyčku, za stavu 1:5 dal regulérní gól, když proměnil volný úder. Polovina hráček Vítkovic už byla s rukama nad hlavou na cestě k oslavě na hřiště, rozhodčí však situaci vrátil. A kouč Tomáš Martiník jen nechápavě máchl rukou. „Dostali jsme šanci a bohužel nám ji zatrhli. Rozhodčí se pak, mám pocit, omlouval, že pískl předtím. Neuznal, hotovo,“ prohlásil rezolutně Martiník po zápase.

Gabriela Žůrková pár vteřin poté, co vstřelila klíčový gól 6. semifinále.

Gabriela Žůrková pár vteřin poté, co vstřelila klíčový gól 6. semifinále.

Na kdyby se nehraje, na góly ano. Tenhle Vítkovicím v jejich stíhací jízdě chyběl. Do závěrečné třetiny naskočila do hry i jejich 3. řada a 2 góly stáhla skóre na 3:5. Chodov reagoval timeoutem a především nádhernou střelou Gabriely Žůrkové do horního rohu branky vystřídavší Hany Ranochové.

Od snížení hostujícího celku uplynulo pouhých 12 vteřin, tohle Ostravanky poslalo do kolen definitivně. „Když už to vypadalo, že možná můžeme pomýšlet na vyrovnání, dostali jsme další gól a bylo prakticky hotovo,“ komentoval rozhodující moment duelu Martiník.

Jeho svěřenkyně ztrácejí ve srovnání se soupeřem rychlostně i silově. „Odešla nám taková správná šťáva, nechci říct forma, ale nehrajeme úplně dobře. Třeba tak jako v prvních dvou zápasech série, kdy jsme byli lepší,“ vykládá vítkovický kouč.

Co se stalo pak? V Praze přišla další víkend nejen první prohra, ale soupeř se chytil. „A 4. zápas byl velmi vyrovnaný, Chodov si nás začal hlídat, nenechal nás vystřelit. Pak jsme daly ten sporný gól v přesilovce,“ připomíná Pastušková.

Jako by toho nebylo málo, z Prahy si odvezly Vítkovice i virózu. I to jejich hráčky oslabuje, některé hrají nemocné. „Chodov k nám rychle přistupuje, nestačíme kombinovat, jak umíme. Také si myslím, že je problém ve fyzické kondici,“ naznačuje členka prvního vítkovického útoku.

Síla v soubojích, to je jedna z chodovských zbraní, která znepříjemňuje Vítkovicím hru.

Síla v soubojích, to je jedna z chodovských zbraní, která znepříjemňuje Vítkovicím hru.

A je tu ještě psychika, která dokáže hru také rozleptat. „Chtělo by se říct, že poslední krok bývá nejtěžší a zatím jsme ho nezvládli. Nějaká pravda na tom asi bude. Člověk stojí před nějakou metou, kterou chce, a najednou mu to nejde a trošku se v tom utápí,“ přemítá Martiník.

Teď má s ostatními jen den na to, jak tým probrat a znovu jej nastartovat. Podle jeho slov je velmi pravděpodobné, že se kvůli tomu Vítkovice sejdou v sobotu, nebo v neděli dlouho před zápasem. „Nebalíme to, dostali jsme se do psychicky ne úplně ideální situace. Zdá se, že soupeř je momentálně víc na koni než my a my ho musíme z toho sedla sundat,“ uvědomuje si Martiník.

Čím? Teď bude v nepříjemné pozici Chodov, už má co ztratit. K tomu daleká cesta. A prostředí, v němž se necítí úplně nejlépe. „Musíme chytnout začátek zápasu jako teď Chodov, když dal první gól. Budou pro nás hrát diváci a určitě i povrch, který naši soupeři nemají rádi,“ vypočítává Pastušková.

Druhý tým základní části a finalista poháru měl před play off jasný cíl: dostat se do Superfinále. Sérii s Chodovem měl skvěle rozehranou. Pak najednou, jako kdyby ze hřiště zmizel. „Ba ne, Vítkovice jsou pořád tady,“ usměje se jejich kapitánka. Její tým nyní do Prahy necestuje vlakem, jak to má zažité, nýbrž autobusem. Nenosí změna zvyku smůlu? „Příště asi už vlakem pojedeme. Na finále,“ přitaká s úsměvem Pastušková.

Pořád spoléhá na to, že forma neodešla, jen se schovala. A podobně mluví i kouč Martiník. „Nemyslím, že bychom hráli špatně. Bohemce to taky nešlo a pak tady málem měnila dějiny,“ podotýká v hale na Jižním Městě.

Dějiny se každopádně budou psát v neděli. Buď budou Vítkovice prvním týmem, které vyhrají 7. zápas, nebo Chodov premiérově v historii české extraligy převrátí sérii ze stavu 1:3 ve svůj triumf.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • woow napsal:

    a pome Vítek hopa do finále, pomeee!!!
    PROTOŽE: Povstaň ty, jenž věříš, jehož srdce bije modře, povstaň ty, jenž věříš, jehož jméno je VÍTEK!!!!

    A my povstaneme, BO my ti veříme!!!

  • V.V. napsal:

    Cítím na chodovský holky hrdost. Kvůli nesmírné bojovnosti a zarputilé odhodlanosti. Jsou jako bájné Amazonky. Florbalové Amazonky.

  • david napsal:

    Já doufám, že se jim podaří i sedmý zápas a v superfinále bude možno vidět oba chodovské celky, které tak jen potvrdí svoji skvělou sezónu.

  • !!! napsal:

    A já doufám, že to zvládnou vítkovické rytířky a ve finále uvidíme dva vítkovické celky, které tak potvrdí zase tu svou skvělou sezónu!!!

    • georg napsal:

      I tak bude hala modrobílá, už se těším a tak jak jsem byl skeptický při prvním superfinále kolik vůbec přijde lidí a potom jsem zažil tu úžasnou atmosféru, tak doufám, že letošek bude ještě lepší, woow.

  • Morče napsal:

    A proč tady se nenadává na rozhodčí? Že by proto, že neuznali gol Vítkám a jsou to muži? 😀

    • To: Morče napsal:

      Protože stav 5:1 popřípadě 5:2 není téměř žádný rozdíl,pokud vím,zápas skončil 6:3–>což není o jednu (právě sporně neuznanou) branku! Je jasné, že by druhý gol Vítkovice nakopl,ale to je tak možná všechno!

  • daria napsal:

    Bohužel je tady 7.utkání,teď už se nehraje na krásu a pěkné akce. Teď se hraje jen a jen na vítězství. A proto ,to modře bijící srdce teď musí udělat vše a ještě něco navíc,aby na konci tekly slzy štěstí. A Vítek společně s vašimi fanoušky,chcou být u toho s Váma. Proto dejte do toho opravdu vše co ve Vás je! My chceme do Prahy!!!

Napsat komentář

*