18. 4. 2013 Extraliga žen (6) KOMENTÁŘŮ

Na vítězky extraligy čeká nová trofej. Flora Florbal rozkvete poprvé v sobotu

 



Bylo jim líto, že nemají tak hezký pohár za triumf v extralize, jaký každý rok zvedají muži. A tak se pro druhé Superfinále dočkaly dárku. Působivou trofej z říše květeny v sobotu jako první v historii zvedne buď Dominika Šteglová z Herbadentu, nebo vítkovická Andrea Pastušková.

Loni si první z nich a kapitánka obhájkyň titulu před finále posteskla: „Když se podívám na náš pohár, docela závidím chlapům ten jejich. Možná bychom si zasloužily rovnoprávnost.“ Kousek od ní seděl prezident ČFbU Filip Šuman – a její námitku nenechal ladem.

Unie oslovila uměleckého designéra Davida Lomose, z jehož ateliéru pochází i trofej pro mužské vítěze, jež se uděluje od roku 2007, a ten vykouzlil další originální skvost. Odráží jak ženskost v podobě květu a přírody, tak i podstatu sportu. Tu má vtepanou do svých okvětních lístků z duralu. „Jsou zlacené, stříbřené a měděné, symbolizují harmonii těla, ducha a mysli. Bez ní sport nejde dělat,“ vysvětluje Lomos.

Na ploše O2 areny by měly čerstvé šampionky sledovat symboliku svého zrození a zániku. Dovnitř stylizovaného květu bude vsazena průsvitná koule, představující plod soutěže – dobytí titulu, do které bude po finále vloženo jméno nových mistryň. Koule pak bude vyjmuta na mísu z javorového dřeva, obojí zůstane vítěznému týmu a pohár se vrátí unii bez ní. „Další ročník se celý proces opakuje. Je to rytmus přírody. Jaro začíná, všechno pučí a začíná znovu,“ přibližuje Lomos svůj záměr.

Podstavec zhruba 6,5 kilogramů těžkého poháru už teď zdobí jména předchozích vítězných týmů ženské extraligy. Do desek z javorového dřeva budou přibývat další názvy, podobně jako Stanley Cup se bude trofej rozrůstat o nové podstavce. Jeden by mohl vydržet nějakých 5 až 10 let, záleží na délce názvu vítězného klubu.

Když na tiskové konferenci před letošním Superfinále viděla Dominika Šteglová novou trofej zahalenou, byla ohromená. „Chci poděkovat Filipu Šumanovi, že vyslyšel loňskou prosbu. Jsem natěšená, motivace je ještě větší! Trošku mě mrzí, že to nenastalo před šesti lety, už jsme mohli mít šest koulí,“ usmála se.

S novou trofejí, jejíž facebookový profil se spustí po obědě v den zápasu, se mohou zájemci vyfotit přímo v O2 areně, bude k dispozici ještě během úvodních dvou třetin ženského finále. Vedle bude umístěna výstava velkoformátových fotografií Jana Fouknera, dokumentární cyklus zachycuje složitý vznik poháru, při kterém byl použit třeba řez vodním paprskem.

A na jeho konci je pak sladká chuť vítězství…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Jan Tleskac napsal:

    Pro tu zenskou placanou az skoda. 😀 Hezky pohar. 🙂

    • strejda napsal:

      pokud nerozumíš florbalu tak to nekomentuj

      • strejda napsal:

        v dnešní době ženský florbal dostal konečně náboj a jsou určité zápasy, na které je zajímavé se dívat a nikdy nebude možné srovnávat mužský a ženský florbal, myslím si že ženský florbal konečně dostal náboj soupeření a jeho kvalita každopádně půjde nahoru. všem zúčastněným týmům semifinále děkujem za pěknou podívanou a přeji ženskému florbalu hodně úspěchu do budoucna a hlavně pěkný výsledek na MS 2013, kde se konečně ukáže zlepšení Českého ženského florbalu a holky ukážou, že i severské týmy umí porazit. Jejich nadvláda není nekonečná a příjde den kdy zúčtujou s nima FIN a SWE. Přeji hodně štěstí, vítězství a zdraví bez zranění všem týmům v ČR a obvzlášť ČR repre. Holky nezklamte víme co ve Vás je.

  • jarouš napsal:

    No, vypadá trochu jako ….

Napsat komentář

*