22. 4. 2013 Extraliga žen (12) KOMENTÁŘŮ

Kvalita? Jenom jsme to vydřely, přiznaly vítězky. Vítkovice mrzí osudové špatné střídání

 



Rekordní sedmý titul, navíc všechny v řadě – a přece pro Herbadent rozhodně žádná šeď. Stál jej zřejmě největší úsilí ze všech. V Superfinále mu totiž byly Vítkovice minimálně vyrovnaným soupeřem, v závěru dominovaly, měly šance na obrat, jenže pak je srazila hloupá chyba. A obránkyně Denisa Billá ji potrestala rozhodujícím gólem.

Do konce zápasu chyběly 3 minuty, skóre 2:2. Vítkovice byly nahoře, dotáhly 2brankovou ztrátu. „V tu chvíli jsem si myslela, že už vyhrajeme, urveme to, nebo půjdeme do prodloužení. Věřila jsem tomu stoprocentně. První kouli jsme chtěly my,“ líčila vítkovická kapitánka Andrea Pastušková v narážce na podobu nové trofeje.

Míček byl v rohu za brankou, ona šla vyčerpaná střídat. Zuzana Macurová, dlouholetá tahounka Vítkovic, nyní však ve službách Herbadentu, zvolila riskantní řešení: křížnou přihrávkou dostala míček na půlku na Denisu Billou. „A ta využila moment, kdy tam naše hráčka chyběla, skočila na hřiště pozdě. Trefila to, umí rozhodovat zápasy. Holt byla v pravý okamžik na pravém místě ta pravá hráčka,“ shrnul vítkovický kouč Tomáš Martiník.

„Byla to obrovská euforie,“ popisovala později Denisa Billá svůj stav po vstřelení vítězné trefy na 3:2. „Ten pocit je nenahraditelný.“

„Byla to obrovská euforie,“ popisovala později Denisa Billá svůj stav po vstřelení vítězné trefy na 3:2. „Ten pocit je nenahraditelný.“

Výstižněji to zřejmě nešlo. Billá znovu ukázala, že ji velké momenty přitahují. Svým nájezdem třeba rozhodla finále Czech Open, tenkrát za to byl šek na 30 000 korun. Nyní vystřelila svému týmu 4násobek! A také prodloužení jeho vlády nad českým ženským florbalem. „Bylo to asi nejtěžší vítězství, kterého jsme kdy dosáhly. Musím smeknout před Vítkovicemi, protože co letos předvádějí… V každém zápase nás letos potrápily, finále bylo správně obsazené,“ podotkla šťastná střelkyně.

Také Dominika Šteglová přiznala finálové problémy. „Vázla nám hodně rozehrávka, nevěděly jsme, jak se dostat dopředu, jak tam podržet balonek. Bohužel, chtěly jsme si zahrát lépe, ale máme na krku zlato… Bylo to vydřené,“ řekla.

Přesto si Billá pochybnosti o výsledek prý nepřipouštěla. „Hraju to docela dlouho, vím, jak je tým silný, věděla jsem, že to dokážeme zlomit.“

Třeba jen tenhle pocit, tohle přesvědčení, že její tým prostě nemůže prohrát, finále rozhodlo. „Naše hra možná byla nejhorší v této sezoně. Opravdu se mi to nelíbilo. Jen nasazení bylo dobré,“ kritizovala trenérka Herbadentu Markéta Šteglová. „Vítkovicím musím naopak pogratulovat, protože hrály hezký florbal až do konce. Myslím, že se hodně zvedly a jsem ráda, že tady takový tým je a doufám, že takhle zůstanou,“ věřila.

I když měla především na mysli kvalitu jejich hry, důležité bude, zda vydrží stejný tým. Což se určitě nestane, minimálně v jednom případě. Návrat by už měla stihnout od podzimu zraněná Tamara Hašová, pro Vítkovice obrovsky důležitá hráčka.

Zuzana Halfarová střílí gól na 1:2.

Zuzana Halfarová střílí gól na 1:2.

Před Vítkovicemi nyní stojí velká výzva. Za rok se do O2 areny vrátit a dokončit to, co v předešlém finále začaly. Jako se to povedlo jejich klubu v mužském boji o zlato. „Tenhle výkon je pro nás určitě povzbuzením. Od letní přípravy jsme udělaly velký kus práce. Každý náš krok byl mířený k cestě za titulem,“ popisovala obránkyně Zuzana Halfarová.

Jedním z těch kroků byla velká touha prosadit se proti kádru, který tvoří kostru národního týmu. „Měly jsme na ně. Škoda… Když tam hraje 10 lidí z reprezentace a u nás jsou holky, které v repre nikdy nebudou…“ zamyslela se Pastušková.

Zatímco Herbadent má v kádru pro brněnské EFT 9 reprezentantek (a další 4 slovenské) Halfarová je společně s Hanou Sládečkovou (a Slovenkou Denisou Ferenčíkovou) ve velké menšině. Vítkovice jdou přesto rychle nahoru. „V týmu je krásná atmosféra, krásně se tam pracuje, líbí se mi tu. Jsem ráda, že se mi loni povedlo sem přestoupit,“ pochvalovala si Halfarová, která svou trefou v letu nastartovala stíhací jízdu. „Chtěly jsme strašně moc. Ale nakonec byl šťastnější soupeř…“

Konečné pořadí extraligy
1. Herbadent SJM Praha 11
2. 1. SC WOOW Vítkovice
3. TJ JM Chodov
4. FbŠ XTG Bohemians
5. Crazy girls FBC Liberec
6. ELITE Praha
7. EUROSPOLEČNOSTI Brno Židenice
8. FBS Olomouc
9. FBŠ AL INVEST Jihlava
10. Tatran team Děkanka
11. FBC COQUÍ Asper Šumperk
12. FBC UNITED České Budějovice

Přehled vítězek extraligy
1995 – 1999 Tatran Střešovice
2000             1. SC SSK Vítkovice
2001 – 2006 FBC Liberec Crazy Girls
2007 – 2009 1. HFK Děkanka
2010 – 2013 Herbadent SJM Praha 11

Podle počtu titulů
7 – Herbadent SJM Praha 11 (3x jako Děkanka)
6 – FBC Liberec Crazy Girls
5 – Tatran Střešovice
1 – 1. SC SSK Vítkovice


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Mata napsal:

    Popravde to bylo divacky nejhorsi finale.Sedel jsem tam a okolo mel kazdy v ruce mobil,nebo si povidal..Da se rict,ze Herbadent hral o neco malo mene hur,nez Vitkovice..Proto vyhral..Myslim,ze tolik lidi uz na zenske superfinale priste neprijde..
    Kazdopadne zase na druhou stranu..O2 arena dela svoje a budi velky respekt..
    Gratulace Herbadentu a hlavne Vitkam pred jejich suprovou sezonou kazdy muze jen smeknout..

    • petr napsal:

      Letošní ženské finále bylo ještě vzrušující podívanou oproti loňskému finále, které bylo plné chyb, nepřesných přihrávek a neschopnosti si vytvořit šanci, druhá třetina byla úplně hluchá. Letos holky bojovaly, běhaly a snyžily se. Ženský florbal je prostě úplně odlišný a strčit ho mezi dorostence a chlapy je prostě vždy pro diváka problematické.
      Také jsem se loni zařekl, že tak nudný florbal už příště vidět nechci, ale letos jsem zklamán nebyl.

    • Soňa napsal:

      Asi jste seděl na špatném sedadle ! Příště si sedněte vedle nás a budete mít zážitek na celý život !!!

  • grhm napsal:

    souhlasim … hra byla divna … takova nudna … mdla … rekl bych, ze vetsina semifinalovych zapasu (zejmena snad vsechny Herbadent – Bohemians) by divaky dostaly do varu vice…

  • Blutut napsal:

    Proč se stále počítají tituly Děkanky Herbadentu? Ano, kádr podobný, ale oddíl je jiný (dokonce i jiné idedntifikační číslo oddílu). V přehledu by měli mít číslo 4 a Libe by měl být první!!! To ste jim mohli rovnou načíst tytuly Tatranu, protože z Tatranu se stala Děkanka.

    • ??? napsal:

      … a co „Tatran team Děkanka“???, těm se počítá kolik titulů….:-))

    • Soňa napsal:

      Ano ještě přičtěte ty všechny předcházející tituly !‘! Osobnost a sílu kádru zůstane stejná ikdyž se změní jméno oddílu ! Ikdyby se přejmenovala hráčka s vítězným golem tak si stejně všichni budou navždy pamatovat Denisa Billá dala rozhodující vítězný gol 🙂 .

  • rejpal napsal:

    hej lidi to mate pravdu…. s těma titulama woe…je to vlastně kravina… jako herbadent jich nemaj sedum… a co je komu do toho, že jsou to stejný lidi…

    • barrandov napsal:

      Pravda je,že sem patří gratulace vítězkám.
      Jiná věc je,že Tatran hodil přes palubu ženský tým,následně Děkanka neměla peníze na financování úspěšného týmu a velký dík patří Herbadentu,který se děvčat ujal.
      Vždyť i Vítkovice jsou spojené s Ostravou.

      • X napsal:

        S jakou Ostravou? Ta snad hraje normálně všechny soutěže (akorát od 1.ligy) a několik hráček akorát z FBC přešlo, že jim skončilo hostování, nebo za nemalé peníze přestoupily do Vítkovic.

      • Soňa napsal:

        Tak to velké slovo od velkého človíčka !!! Souhlasím s tebou Barandove !!! Lidi do toho nevidí a jen blbě kecají !!! Sponzor HERBADENT je nejlepší a díky němu můžou holky hrát s troškou nadsázky ! Kdyby byly placené jako našinci hokejisti nebo fotbalisti tak to by najednou ženský florbal převálcoval všechny kopálisty . Moc bych přála všem holkám florbalistkám , aby se jim dostávalo stejné finanční ocenění jako našim fotbalistům !!! Kde tam se berou tak velké peníze na jejich platy ?? Nic by jim to neudělalo , kdyby každý fotbalista sponzoroval ze svého velkého platu jednu ženu FLORBALISTKU a hned by si fotbalisti udělali takovou reklamu , že by na každýho fotbalistu byl celej národ pyšnej !!! Taková to politika by se tady mohla probírat a néé kolik má kdo titulů ….. Přeji HERBADENTU dlouhou výdrž , tu nejdelší !!!! Děkuji děkuji děkuji HERBADENTE tě miluji !!!

Napsat komentář

*