8. 11. 2011 Superliga (65) KOMENTÁŘŮ

Johan von der Pahlen byl hostem TIME OUTU

 



/AKTUALIZOVÁNO/ Pořad TIME OUT, který mapuje dění ve čtyřech nejpopulárnějších sálových sportech v Česku, zaznamenal další významnou florbalovou stopu. Součástí interaktivní debaty tradičního týdeníku byl švédský šlechtic a útočník střešovického Tatranu Johan von der Pahlen.

Jednatřicetiletý borec toho s děrovaným míčkem zažil už mnoho. Je vítězem Poháru mistrů, držitelem čtyř mistrovských titulů s Tatranem, vyhrál Pohár ČFbU. Jeho nejčerstvějším úspěchem je pak finálová účast na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi.

Švédský forvard se na českých palubovkách pohybuje od roku 2005 s roční přestávkou, během níž ve Švédsku dokončoval studium. Ve svých odpovědích prozradil, že je momentálně v Česku a v Tatranu šťastný a že jeho florbalové srdce bije pouze pro úřadujícího tuzemského mistra.

Úterní TIME OUT byl zajímavý také v tom, že rozhovor mezi moderátorem Ondřejem Zamazalem a hostem byl vedený v cizím jazyce, z angličtiny se jej snažil zprostředkovat tlumočník. „Čeština je těžká,“ posteskl si hráč, který si v Čechách vysloužil přezdívku „Koště“. Jako správný Seveřan si také vyzkoušel hokej. „Všichni ve Švédsku hrají hokej, já to zkoušel jeden rok a navíc špatně. Začal jsem s ním pozdě,“ odpovídal Von der Pahlen na jeden z dotazů.

Mnoho diváků zajímal také největší rozdíl mezi švédskou a českou ligou. „Švédské týmy mají vysoké ambice. V Čechách je málo takových týmů. Ve Švédsku je také daleko větší výběr hráčů,“ porovnal florbalista, kterému se tradičně více daří ve vyřazovacích bojích než v základní části. V play off má švédský legionář průměr více než dva body na utkání. „Je to o motivaci a dobré přípravě. Ve vyřazovacích bojích jste víc koncentrovaný,“ naznačil svůj recept.

Von der Pahlen si v Česku těžko zvykal na místní jídlo, které je podle slov střešovického útočníka nezdravé. I on však přišel časem na kouzlo řízku s bramborovým salátem či knedlíkům. Ptáte se, kde se neustále bere vítězný duch několikanásobného českého mistra? Von der Pahlen na to má jasnou odpověď. „Je to mentalitou lidí, kteří chtějí vyhrát. Změnili jsme tým, ale know-how zůstalo,“ vysvětloval.

Švédský štírek odpovídal tazatelům i na to, kolik zlomí florbalek za rok. „Já je neničím, můj sponzor je spokojený. To Milan Garčar má velkou spotřebu, asi polovinu našeho rozpočtu,“ dodal s úsměvem hráč, jehož nejradostnějším momentem kariéry je vítězství v Poháru mistrů s Haninge na začátku tisíciletí.


Autor: Jan Václav



KOMENTÁŘE

  • A napsal:

    Geniální tah po repre akci. Po CC byl Kotlas, který tam nehrál, a teď po repre bude Pahlen. V ČT o florbalu uvažují vskutku koncepčně.

    • Ondřej Zamazal napsal:

      V ČT koncepčně uvažují. Vybírání hostů v TO se řídí vždy společným tématem pro celý měsíc a všechny 4 sporty (TO není čistě florbalový pořad): v říjnu největší letní posila, v listopadu největší zahraniční hvězda v extralize. Příště byste si měl dopředu zjistit mediální logiku pořadu a taky byste se mohl podepsat. Bohužel, v Česku je zvykem plácat nesmysly, neověřovat informace a zastírat to „svobodou vyjadřovat názor“. Ondřej Zamazal, ČT.

      • Fiiha napsal:

        Pane Zamazale, prispevky pod pseudonymem na forech jsou normalni a pokud se nikomu nenadava, je to hra nazoru bez potreby jmena. K cemu by vam bylo? Za vasi placenou praci pro neplaceny sport vam patri dik. Jen by to chtelo nekdy komentovat na zaklade overenych informaci z vice zdroju. Nekdy to vypada, ze mate pratele v urcitych kruzich a podle toho i mluvite. Peace.

        • Tatran Zamazal napsal:

          Tak jestli je to opravdu pan Ondřej Zamazal tak se ani nedivím že komentuje článek o Tatranu 🙂

          • Zamatlal napsal:

            Ondřej TATRAN Zamatlal radši si bež hledat výslovnost švédských jmen ať zase můžeš říkat Stenbery a Hagbery ty šašku !!

          • wild napsal:

            k tomu stenberymu, pozeral som nejake zapasy s ceskym komentarom a tam mu takto hovorili. Tiez som z toho bol prekvapeny, ale v tomto Zamazalovi docela krivdis

          • wild napsal:

            so svedskym komentarom, samozrejme…

          • Honza napsal:

            Ale ona se koncovka -rg ve švédštině opravdu vyslovuje -rj. Např. Goteborg = Jeteborj … než začneš kritizovat, tak se radši mrkni do učebnice švédštiny….

          • Čmelák napsal:

            Spíše bychom v tomto měli vyhubovat panu Zárubovi. Právě jeho vyslovování asi i ve tvé hlavě vyvolalo domněnku, že p. Zamazal vyslovuje chybně. Stačí si pustit zápasy SSL a hned tam bude pobíhat Hagbery, Stenbery, nebo třeba Redberry!

        • Máca napsal:

          Jinak Pane Zamazale, nenechte si od mistnich borcu, kteri bohuzel zatim v tv nic nedokazali, pokazit naladu! Ja jakozto sportovni komentator (zatim jeste amater , snad nekdy dostanu sanci vyzkouset si to i v tv) , vasi praci nesmirne ocenuji…a vzdy se na florbal s vasim komentarem rad divam!

  • Fiiha napsal:

    Po nekolika titulech a letech zivota v Cechach bude zrejme potrebovat tlumocnika. To uz si zastupci jinych sportu, ktere povazujeme za prostejsi ci dokonce primitivnejsi, se nauci jazyk zeme, kde sportuji.

  • Tatran! napsal:

    Běž do švédska, 6 let tam žij a pak šup do televize odpovídat na dotazy švédsky chytrolíne 😉

  • Fiiha napsal:

    I po dvrou trech nebo letech kazdodeneho zivota v libovolne zemi docela v pohode :-).

  • Michal napsal:

    ok, v ktere zemi si 6 let zil a pak odpovidal na dotazy v temz jazyce ?diky za reakci

    • Man napsal:

      Otázka nebyla na mě, přesto odpovím. Sám jsem žil v USA necelé dva roky a rozhovor v angličtině bych zcela jistě zvládl, s jinou zemí jsem po delší dobu zatím zkušenost neměl. Nicméně považuji za samozřejmé, že pokud delší dobu v nějaké zemi žijete, naučíte se místní jazyk. Po šesti letech je to už spíše ostuda než cokoli jiného. O něčem to vypovídá, jelikož stačí se podívat na Hartmanna, který je v ČR ani ne tři měsíce a základy docela už zvládá. Je to sice zase ten opačný extrém, ale o to více bije do očí poslouchat Pahlena.

      • Máca napsal:

        Nutno dodat , ze cestina a anglictina je obrovsky rozdil!!!! Obrovsky!!
        A myslim, ze treba sest let v Cine by ti nestacilo 😉 Naopak treba v USA , britanii , rusku, spanelsku ci italii by ti stacily roky dva… :))

        • Jazyk napsal:

          Pár Švédů a Finů pracuje u nás ve firmě. Ti co jsou tady nejkratší dobu cca rok mluví sice nejhůře, ale bez problému fungují. A proč? Protože se ten jazyk naučit chtěli Pahlen nechce. Je to také o úctě k zemi ve které žije o tom jaký je to člověk. Ti co jsou zde nejdéle cca 5 let mluví s přízvukem, ale zcela správně a plynule.

          • Máca napsal:

            Souhlasim s tim, ze kdyz inteligentni clovek ma snahu, tak se to za pet let nauci! Na druhou stranu, ona ta cestina moc prakticka neni 😀 Kor kdyz umi perfektne anglicky… 😉 jako kazdy Sved…a Fin… Proc tedy i kazdy Cech neumi perfektne nejaky cizi jazyk? Treba anglicly?? Nebylo by vse jednodussi??

          • Man napsal:

            No inteligentní člověk se snahou by se naučil dříve než za pět let. Čeština z globálního hlediska skutečně příliš užitečná není, ale proboha mluvíme o člověku, který tu šest let žije!!! A k té poznámce o Češích… Sám mluvím anglicky a německy, přesto mi vadí, když tu někdo tak dlouho žije a pak ho mám v tv poslouchat anglicky. Považuji za naprostou samozřejmost, že pokud někde žijete, učíte se místní jazyk. Ať už je to angličtina, ruština, čeština nebo třeba čínština. Aspoň snahu to chce, ale jinak působíte jak Turci, kteří žijí už třeba třetí generaci v Německu a nemluví německy…

        • Man napsal:

          To souhlasím, ale za šest let zvládnutelná je 🙂 Nakonec rozdíl v obtížnosti mezi češtinou a němčinou už zas tak velký není a nedokážu si představit, že by čeští hráči po šesti letech ve Švýcarsku mluvili jen česky a anglicky. Jedena moje známá je Norka a když přišla do ČR, přihlásila se na intenzivní kurz češtiny pro cizince na UK. Za dva měsíce se slušně domluvila. Měla sice silný přízvuk, občas popletla slova, ale stačili dva měsíce a jednoduchý rozhovor v češtině by jistě dokázala. Po šesti letech je to opravdu ostuda a ukázka špatného přístupu.

  • Fiiha napsal:

    Mno kdyby nekdo po 6 letech ve Svedsku mluvil na verejnost anglicky, nebyl by respektovan. Hraci jako Ales J, Cepek, Ostransky a spol. se museli naucit nemcinu plus rozumet a fungovat v mistnim dialektu. Ale nechme Sveda Svedem, neni to tragedie, jen trochu ostuda.

    • Máca napsal:

      Kdyby nekdo mluvil ve Svedku anglicky, tak by mu tam kazdy rozumel 😀
      Je trosku ostuda nas Cechu, ze 70% z nas se nedomluvijinak nez cesky :))) (a soude podle nekterych komentaru, s velkejma obtizema:D ) Podle toho to pak taky vypada, kdyz si vyrazime do ciziny…ostuda kam se podivas!! 😀
      Nicmene Johan je linej nooo :))

      • xxx napsal:

        Myslím, že ten poměr se již dost změnil. Dnešní středoškoláci na většině středních škol mají dva jazyky většinou němčinu a angličtinu, na technických jen jeden, většinou angličtinu. Také budou muset z jednoho jazyka i povině maturovat.

      • Man napsal:

        Ale vy nechápete, že o to vůbec nejde. Je to o nějaké úctě k zemi, kde žijete. Já mu v televizi anglicky rozumět budu, přesto mi to vadí. A věřím, že Švédům by také vadilo, pokud by se nějaký hráč po šesti letech v jejich zemi nedomluvil ani trochu švédsky, i kdyby mu všichni rozuměli. Něco jiného pak je, když někdo vyjede za hranice a nedomluví se, to je skutečně ostuda, ale to je absolutně irelevantní vzhledem k této diskuzi.

      • Jirka Bareš napsal:

        možná rozumněl ale nevím proč by se Čech měl učit cizím jazykům aby rozumněl ve svojí zemi cizinci(samozřejmě umět cizí jazyk je nepochybně dobrá věc), to on se má učit domácí jazyk, ať už je kdekoli

    • Seraphine313 napsal:

      angličtina je ve švédsku úřední jazyk, myslím, že není problém se domluvit…

  • Petra napsal:

    Žila jsem rok a půl ve Finsku a naučila jsem se finsky mluvit plynule. David Rytych je tam déle, ale každej se s ním baví anglicky, tak finsky moc ještě neumí, každopádně snaží se a kde může, tam mluví. S Johanem ať jsem mluvila kdykoli, nikdy se ani nesnažil. Je to o tom, že on nechce a je to pro něja asi pohodlnější se neučit česky. Ale aspoň rozumí 😀

    • Man napsal:

      Tak vždycky je pohodlnější se neučit nové a poměrně obtížné věci. Čeština (stejně jako finština) není lehká, ale myslím, že by fanoušci ocenili alespoň snahu. Takhle mi to přijde jako absolutní ignorace. Po šesti letech skutečně ostuda…

      • Máca napsal:

        Myslíš, že dopředu věděl, že tu bude šest let?? 😀 😀 Já myslím , že ne… a když se prostě něco učit nemusíš…tak to dělat nebudeš 😉 Nicméně souhlasím s tím, že fanoušci by to jistě ocenili…i já… Ale asi nejsem tak hrdej jako pan Man 😀 😀 kterej tady píše uplný přednášky na téma vlastenectví 😀 a pohrdání cizí kulturou 😀 jo a taky něco o aroganci… 😀 Já ti něco poradím…nekoukejse na to, když ti Johan tak vadí 😀 😀 a jeho „čeština“ !! Pust si radši americkej film s českým dabingem 😀 😀 abys měl kvalitní zážitek 😉

        • Man napsal:

          Asi nevěděl, ale už tu šest let žije a pořád nic 🙂 No já sám anglicky hovořím, dva roky jsem v anglicky mluvící zemi žil, ale to už jsem tu zmiňoval. Moc nerozumím, proč mě poučuje někdo, kdo není schopen přečíst diskuzi ani česky. Můj šestiřádkový příspěvek také těžko považovat za „úplnou přednášku“ o jakémkoli tématu 🙂 Ale chápu, že Vám asi neznalost češtiny u pana Pahlena vadit nemusí, když jí sám zvládáte těžko 😀

          • Máca napsal:

            Jestli ono to nebude tim, ze nejsem puvodem z cr… Ale studoval jsem tam pet let VŠ 😉 a jak vidite, stacilo mi to k vyborne cestine…soude dle meho cerveneho diplomu!!! V soucasnosti ziji v UK… Ale jinak jsem Sved… Tak ted je to venku, uz vite proc se Johana zastavam… A jestli sem vam , pane profesore, ze vsech nejvzdelanejsi, neco nerozumel…tak se vam hluboce omlouvam…napiste mi to svedsky 😉

          • Man napsal:

            Nevím, proč bych Vám to měl psát švédsky. S tou zemí nemám nic společného, byl jsem tam všehovšudy jeden týden a skutečně to není zrovna významný jazyk, aby mělo jinak cenu se ho učit. Ale garantuji Vám, že po šesti letech života ve Švédsku bych to zvládnul 🙂

  • číža napsal:

    okej, čtu tady, že to pan zamazal vyslovuje dobře a pak taky, že ve švédštině se koncovka rg vyslovuje rj… dejme tomu, že tohle všechno je pravda… slyšeli jste teda někdy jméno peter forsberj? nebo rovnou fojsebjg? neumím švédsky, takže se omlouvam předem tomu, kdo mě tady za neznalost sestřelí, ale logicky si to vysvětlit neumim 🙂

  • nechápu napsal:

    Já hlavně nechápu, proč tam zvou Pahlena, který ani neumí česky. Mně by určitě víc zajímali názory českých hráčů než nějakého švéda, který se vůbec ani neumí ztotožnit a českou mentalitou.

    • Máca napsal:

      Protoze tema pro listopad je: nejvetsi zahranicni hvezda v extralize!!! Nez neco napises tak si precti celou diskuzi 😉 viz prispevek pana Zamazala…
      I kdyz jestli hrakes extraligu, tak si meli pozvat spis tebe….budes asi peknej TATAR 😀 No offence, buddy 😉

  • johny napsal:

    Jaka ucta? Je tu jako zahranicni hrac a posila, navic v zemi jejiz jazyk je totalne k nicemu a navic ukrutne tezkej.
    Kolik tu zije (pracuje, studuje) Slovaku a nejsou ochotny mluvit cesky? Opet se projevuje moda nadavat na Tatran a vse s nim spojene. Misto, aby nekdo ocenil, ze extraliga ma takoveho hrace, ktery sem prinesl ponekud odlisny pohled na florbal, sport a disciplinu, tak se porad na neco nadava.
    A o te cestine – bohuzel mnoho Cechu neni schopno se cesky vyjadrovat, pak to chtejte po Svedovi.

    • Man napsal:

      Čeština je z globálního hlediska skutečně bezvýznamná (asi jako švédština), ale když někdo šest let žije v ČR, tak je sakra důležitá. Vůbec tu nejde o Tatran, je trochu otravné opět poslouchat, jak Tatran nemá nikdo rád. Prostě po šesti letech života v nějaké zemi je neznalost její řeči obecně ostuda, ať dotyčný hraje za co chce.

    • jarouš napsal:

      Jak to proboha můžeš srovnávat se Slovákama? A proč by tu nutně měli mluvit česky? Přiznej se, že ty jim nerozumíš?

  • bára napsal:

    Že si pozvou hosta, který neumí česky, bych pochopila, ale proč to neumí ani tlumočník, to tedy nechápu…

    • Honza napsal:

      Jo, přesně to mě napadlo jak jsem slyšel ten překlad… teda až napodruhý, napoprvé mě napadlo, že se ten tlumočník dusí. Ale když jsem potlačil nutkání co 20 vteřin vyskočit a jít toho chlapa praštit do zad, tak jsem pochopil, že ten překlad nestíhá.
      Jestli to tu p. Zamazal ještě čte tak mu chci napsat, že mi výběr hosta byl OK, nevadí že neumí česky, těšil jsem se na názory osobnosti, ale ten „simultánní překlad“ to celý zabil… škoda. Honza Dvořák

  • Fiiha napsal:

    Pahlen a sport a disciplina? Nebudu ti brat iluze. Extralize by vice prospel dobry cesky hrac, ktery se vrati ze zahranici, nebo dobry zahranicni trener. PS: Pahlenova anglictina je spis svenglictina.

  • Jozef napsal:

    S tymy slovakmi u vas si ma vazne dostal. Z chuti som sa zasmial 😀 😀 😀 ty si zrejme jeden z tych pribudajucich cechov, ktori slovakom nerozumeju. (tymto nechcem urazit cechov, ale bohuzial to je pravda)

    • Man napsal:

      Tady se ho ale musím zastat. Slovenština je jazyk, který je hodně příbuzný a ovlivněný češtinou, ale jsou tam vlivy i dalších jazyků včetně jihoslovanských a maďarských a některým slovům je opravdu těžké rozumět. Jasně, člověk to odhadne podle kontextu, ale občas je to problém. Navíc ještě když se jedná o někoho z východu Slovenska, tak už se vůbec nedivím, že je pro Čechy těžké rozumět.

      • Seraphine313 napsal:

        Ty jsi dobrý máslo… 😀 😀

      • Máca napsal:

        Hele pane Moudrý…proč si nejdeš psát na nějaký diskuse pro nejchytřejší lidi na světě?? 😀 Myslím, že už si svuj nazor vyjadřil… 😀 A nemusíš furt opakovat to samý dokola…a poučovat lidi o blbostech…dokola 😀 Prostě seš nejchytřejší…a máš od všeho klíče :))) Všichni to bereme na vědomí… 😀 Snad nemáš žádný děti….:D To by chudáčci asi musely trpět 😀 lingvistická šikana…ty maďare 😀

        • Man napsal:

          Je hezké, že umíte nahradit obsah příspěvku tolika smajlíky 😀 Nerozumím ale tomu Maďarovi. Kdybyste snad chtěl urazit nějakého Slováka, tak prosím, ale proč Pražákovi říkáte Maďar nechápu a myslím, že ani vy ne, pane „well dan“ 😀

          • Máca napsal:

            Vis proc ses Madar?? Protoze vubec nechapes srandu 😀 Jinak bys treba pichopil ze „well dan“ je narazka na tu Johanovu anglinu vcera 😀 Ale to je jedno… Proste se jednou zamotas praseti do zradla 🙂 a Madar rozhodne nebylo mysleno jako urazka!!!!!!!! Ale v tom smyslu, ze to co tady placas mi zni jako madarstina…proste snuzka nesmyslu 🙂 Myslim, ze mas asi dost mindracku, kdyz se venujes poucovani lidi na diskuznich forech…navic uplne mimo dane tema…! Je to tady o florbale vis?? 🙂 a jeste jeden smajl navic abys vedel , ze te neurazim, jen konstatuji 😀

          • Man napsal:

            Ten příspěvek vypadá opravdu smysluplně 😀 Plácáte nesmysly a pak se je ještě směšně snažíte překroutit 🙂

          • Máca napsal:

            holt inteligentse nezapře :Ds

    • johny napsal:

      V pohode, ja Slovakum rozumim. A kdyz neco nepoberu, tak se zeptam. Tak trochu nemuzu za to, ze se se Slovenstinou nesetkam tak casto jako mohli moji rodice za Ceskoslovenska. Navic proti Slovakum nic nemam, aby si nekdo nemyslel. Mam spoustu kamaradu Slovaku. Spis ze tady by kazdy chtel ucit Sveda cesky a pritom je normalni, ze Slovaci tu mluvi Slovensky a pritom to maji o dost snazsi se naucit. Ale mne je to jedno, co si tady kdo mysli. Ty diskuze tu byvaj fakt smesne a az k placi nekdy. Obdivuju pevne nervy tech, kteri tu jsou urazeni a pomlouvani.

  • Johan vd Pahlen napsal:

    dont forget i improved (20 or more players) their english during my 5 years here 🙂

  • vtipná diskuze :-D napsal:

    A co kdyby si Pahlen mluvil jak chce????..,Třeba rukama nohama,když mu to tak vyhovuje!!..,Jeho věc! Ať se každej učí jazyky,jaký uzná za vhodný…Když se ti to nelíbí,tak vypni bednu! kritizátory a rady,kdo co má umět a za jak dlouho,mám nejradši

  • Fiiha napsal:

    Johan, they have had no other option. It is high time you exercise a bit of respect and discipline which you preach.

  • Bobřík šťoural napsal:

    Arguing on internet is like running on Special Olympics, even if you win, you are still retarded. Peace

Napsat komentář

*