11. 12. 2010 Reprezentace (3) KOMENTÁŘŮ

Český florbal je třetí světě. Je to realita?

 



Už neplatí pravidlo, že florbal je hra pro 12 hráčů, v níž Češi vždy skončí čtvrtí. Rok 2010 jej snad pro vždy smazal, byl nesmírně přelomový. Na všech třech velkých letošních akcích dokázal český florbal skončit do třetího místa a vždycky před švýcarským zástupcem.
Nejdřív na květnovém mistrovství světa juniorek, které rozstřílely v boji o bronz Švýcarky podobně jako dnes svěřenci Tomáše Trnavského. Ne nedávném Evropském poháru pak Vítkovice hrály dokonce finále, zatímco švýcarský šampion Wiler-Ersigen až o 5. místo. A dnes ostrouhali červenobílí znovu. „Ale nemyslím si, že bychom je předběhli. Spíš je to teď vyrovnaný,“ řekl gólman Tomáš Kafka.

Když se ohlížel zpět turnajem, Češi podle něj neměli zdaleka takové sebevědomí jako Švýcaři. „Podvědomě jsme věděli, že jsou v zápase o bronz favorit oni. Naštěstí nám včera hodně pomohli Švédové, kteří je unavili,“ děkoval gólman na dálku hráčům Tří korunek.

Má vůbec český florbal šanci atakovat Švédy a Finy, kteří mají ve florbalu téměř profesionální podmínky? „Tahle medaile náš florbal dál neposune,“ soudí kouč Tomáš Trnavský. „Posune jej práce v klubech. Motivace dostat se na mistrovství světa a vyhrát medaili se ze všech registrovaných hráčů týká třeba stovky lidí, což je strašně málo,“ podotkl Trnavský.

Drtivá většina hráčů podle něj florbal pořád vidí jako sport pro zábavu. „Kluci v extralize tomu nedávají sto procent. Nebo to vydrží dva roky a pak jdou radši hrát níž. Musíme to v těch lidech probudit, aby se věnovali florbalu víc a dávali mu víc času,“ apeloval Trnavský.

Profesionalizace není podle Čechů jedinou cestou, jak dohnat Finy a Švédy. „Je to spíš v úrovni přípravy a výchovy mladých hráčů. Máme úžasnou základnu, kterou nám můžou ostatní sporty závidět. Ale nenakládáme s ní, jak bychom měli, nemáme kvalitní trenéry,“ řekl Kafka a svůj názor dokumentoval na příkladu, že kluci, kteří přicházejí z juniorek, se málokdy hned chytnou v extralize. „Peníze chybějí, ale hlavně scházejí kvalitní trenéři,“ zdůraznil Kafka.

Za dva roky do Švýcarska pojedou Češi v pozici třetího týmu světa, jako obhájci bronzu. „Za tu dobu nám ještě naroste potenciál. Pokud vyzrají takoví hráči, jako je Matěj Jendrišák nebo Milan Tomašík, budeme schopni hrát ještě lépe. Za dva roky se o finále popereme,“ předvídal kouč Trnavský. Ovšem poprat se o něco neznamená to automaticky získat…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • názor napsal:

    Pane Kafka myslíte že v hokeji a jinych sportech se junioři přichazejic do mužů dostanou do prvnich mužstev ?!!

  • bzt napsal:

    Jak se můžou kluci z juniorky chytnout v extralize, když třeba zrovna Tatran svým nejlepším juniorům, kteří získali titul, nedá absolutně šanci a radši si vezme do prvního týmu třicetiletého Slováka a náhodně kolemjdoucího Fina. Je to věc trenérů nebo managementu…?

    • juniori napsal:

      No tak nevim jak to sledujes, ale treba vitky jsou jedna velka juniorka. a v bulldogs Vesely, Knotek, Kominek, nez odesel tak Ondrusek, Kejik… a proc jako byla treba predlonska juniorska repre ze tri ctvrtin juniorka Tatranu (ve kterem hraje Stegl a Doza)? a co Future? a Chodov? Polovina jejich tymu jsou juniori nebo cerstve odrostli juniori. Pokud vim, tak prave ve florbalove extralize je junioru vic nez v hokejove a fotbalove.

      Tohle je prave nejvic vec tech hracu, management s tim nema vubec nic spolecneho. Nejdriv hrej a pak rejpej 🙂

Napsat komentář

*