Jedním z možných kandidátů na post trenéra české florbalové reprezentace byl Švýcar Sascha Brendler - muž, který byl zatím u největšího úspěchu českého florbalu, když národní tým v roce 2004 získal stříbrné medaile. Pro Brendlera to tehdy vůbec bylo pikantní, obral své Švýcarsko o medaili.
12. 2. 2009 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Sascha Brendler: Rád bych vaší repre trénoval, ale nemůžu

 



O Brendlerově jménu se začalo diskutovat ve chvíli, kdy se několik českých trenérů vyslovilo, že si práci s národním týmem nedokážou v současné době představit. Varianta angažovat zahraničního a nestranného kouče by však i přesto byla možná momentálně tím nejlepším řešením. I tento švýcarský trenér, však nabídku musel odmítnout.

„Ohledně pozice trenéra jsem byl v kontaktu s Českou florbalovou unií, ale minulý týden jsem musel tuto nabídku odmítnout. Nemohl bych se té práci věnovat naplno a tak jak by bylo potřeba,“ říká Sascha Brendler a svůj důvod logicky vysvětluje. „Snažím se pracovně osamostatnit a nejsem v současné chvíli schopen odhadnout, kolik práce budu mít. Kdybych vaši nabídku přijal, musel bych zaměstnat někoho, kdo by za mě obstaral moji vlastní práci, a to si v současné chvíli nemohu dovolit.“

Pracovat pro českou reprezentaci by ale přesto pro Brendlera byla výzva. „Opravdu bych to velmi rád dělal, ale bohužel nabídka přišla pro mne v nepravý čas,“ říká švýcarský odborník.

Podle Brendlera mají totiž Češi velice velké šance na úspěch. „Češi mají vždycky šanci získat medaili z Mistrovství světa, nebo dokonce šampionát vyhrát. Sám jsem byl u toho, když se to povedlo,“ myslí si člen realizačního týmu z roku 2004.

„To jestli tým dosáhne na medaili je pouze otázka morálky, charakteru a především „hlav“ hráčů, O vítězství a prohrách rozhodují maličkosti a kdo tyto maličkosti dělá lépe nebo zvládá lépe, je na konci tím šťastnějším. Také je důležité potlačit v sobě individualitu a plně se oddat týmu, být jeho kompaktní součástí a preferovat jej, to jsou dva klíčové faktory úspěchu,“ vysvětluje svoji filozofii.

Právě mistrovství světa v roce 2004, které se uskutečnilo ve Švýcarsku, zcela změnilo Brendlerův vztah k českému florbalu. A i když tento stratég připravil svoji zemi o vysněnou medaili, nemá výčitky.

„Šampionát v roce 2004 byl dosud tím nejlepším a nejkrásnějším, co se v mém sportovním životě přihodilo. Perfektní tým hráčů, geniální realizační tým a jedinečné situace ze semifinálového utkání zrovna proti Švýcarsku a korunované výhrou. Z finále si skoro nic nepamatuji, ale ze semifinále mi utkvěl každý moment,“ vzpomíná Brendler.

Na zlato už český tým nedosáhl, ale podle švýcarského trenéra nic nebylo nereálné. „Myslím si myslím, že jsme ve finále mohli dokázat víc, kdybychom neztratili koncentraci. Ale ta euforie po vyhraném semifinále probudila ve všech takovou vlnu euforie, že jsme do pozdních večerních hodin dávali rozhovory,“ směje se Sascha Brendler při vzpomínce na téměř pět let staré okamžiky.

Ve spolupráci s Dianou Brennerovou (díky)…

Foto: archiv florbal.cz


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*