9. 12. 2010 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Cepek štěstí nepřinesl. Když vkročil do haly, nastaly těžké české chvilky

 



Do helsinské Hartwall Areny přicestoval sledovat průběh světového šampionátu i bývalý reprezentant Radim Cepek, jehož trenér Trnavský na poslední chvíli vyřadil z nominace národního týmu. Zkušený matador trpí v civilu na tribuně a svým bývalým spoluhráčům už jen fandí. V Helsinkách se také poprvé od svého šokujícího vyřazení setkal v jednom nákupním centru s Trnavským a – podali si ruce.

První dva zápasy se slabšími soupeři zvládli Češi na výbornou. Výsledky 16:0 a 25:1 naznačovaly solidní formu. Po první třetině zápasu s Norskem dokonce vedl český tým 2:0. Pak ale Radim Cepek poprvé vkročil do Hartwall Areny a vše se změnilo.

„Asi jsem klukům štěstí nepřinesl. Proti Norům to bylo hodně špatné. Já se v posledních minutách na tribuně opravdu klepal. Kdyby nám dali ještě jeden gól, nemohli bychom se divit a myslím, že bychom to už neotočili,“ říkal těsně před čtvrtfinálovým duelem proti Estonsku hráč, který v národním dresu odehrál 127 zápasů.

Kdo ví, jaké pocity měl pak na tribuně po ještě dramatičtějším postupu přes Estonsko. „Kluci vědí, že už nesmějí zaváhat. Ale známe českou povahu, nemáme na takové zápasy úplně dobrou mentalitu,“ varoval Cepek před dramatickým duelem, kdy rozhovor vznikal. Nakonec si opět oddechl a jeho bývalí spoluhráči budou hrát semifinále. A on opět zasedne na tribunu v sektoru 115 a bude držet palce.

Jak se člověk s odstupem času dívá na události okolo konečné nominace?
Samozřejmě, že mě to doteď mrzí. Ale už si to moc neuvědomuju, zvykl jsem si na realitu. Na druhou stranu, snažím se využít času na tribuně z trenérského pohledu, studuju hru a systémy jednotlivých týmů. Ale české zápasy, to je pravda, ty si zrovna takhle moc neužívám. Moc fandím a jsem nervózní.

Prý už jste se tady v dějišti šampionátu potkali s trenérem Trnavským. Jak to střetnutí proběhlo?
Nevěděl jsem nejdřív, zda je vhodné za klukama jít. Ale jsme beztak stále v kontaktu a potkali jsme se, když byli na nákupech. No a s Tomášem Trnavským jsme si podali ruku.

Nic víc? Žádné usmiřování?
Jestli čekal, že si s ním začnu povídat, tak to opravdu ne, na to jsem neměl. Já to prostě pořád vnímám osobně. Ani ne to, že jsem byl vyřazen z nominace, ale to, jakou formou to udělal. Na poslední možnou chvíli. On to možná bere jinak, je to pro něj normální trenérské rozhodnutí.

Naznačil jsi, že sleduješ nejen hru Čechů. Jakou má tedy český celek šanci na medaili?
V semifinále to bude těžké. Finové hrají o dvě třídy lepší florbal. Prostě je to parádní podívaná. Takže zřejmě půjdeme do zápasu o bronz. A tam to bude o momentálním rozpoložení a taky možná i o tom, proti komu nastoupíme.

Radim Cepek na tribuně Hartwall Areny nevypadal příliš spokojeně.

Očekává se duel se Švýcarskem. Nebo se může stát něco překvapivého?
Já bych Švýcary nepodceňoval. Oni dlouho dopředu vědí, že budou hrát se Švédskem a umějí na ně zahrát. Uvidíme, nezdá se mi, že by neměli formu. A pokud je opravdu potkáme, bude to 50 na 50. Umíme na ně zahrát, ale v poslední době jsme nikdy nevyhráli klíčový zápas na MS.

V Curychu jsi oznámil odchod uprostřed dobře rozehrané sezony. Asi nejsou úplně nadšení, když jim odchází opora a lídr, že?
Práce se nedá odložit, takže z Curychu určitě odcházím. Teď jde o to, zda se s Grasshoppers dohodneme a nechají mě hrát někde v Čechách, nebo mi to zavaří a nepodepíšou mi přestup. Pak bych musel čekat do vypršení smlouvy.

Po zprávě, že chceš hrát v Čechách, se ozvala řada týmů z extraligy. S kým probíhají jednání?
Neozvalo se mi ostravské FBC, kde jsem začínal s florbalem, to mě docela naštvalo. (směje se) Ale je pravda, že jsem řekl, že pravděpodobně zůstanu v Praze. Jisté je to, že nebudu v Tatranu, tam bych šel, co se týče budování mé značky hokejek sám proti sobě. Bavíme se s Chodovem, Kladnem i Libercem.

Ale ve hře údajně není jen extraliga…
Potěšil mne zájem Havířova. Narodil jsem se tam, ale vlastně jsem tam nikdy nehrál. Navíc se zase vrátí Pája Kožušník, jenže je to bohužel z Prahy daleko. Ale kdyby se povedlo postoupit Havířovu zpátky do extraligy, není vyloučené, že bychom dali dohromady útok ještě s jeho bráchou Petrem.

Takže by znovu ožila stříbrná formace ze světového šampionátu 2004 v Klotenu?
No, to je vlastně pravda. Bylo by to fajn. Osobně mi Pavel chybí. Například v reprezentaci jsme s Vojtou Skalíkem nenašli křídlo, které by nám sedělo. A není to tím, že by kluci byli špatní florbalisté, ale Pavel byl prostě originální…

Na co se můžeme těšit, až se vrátíš na česká florbalová hřiště?
Do Čech se vracím s motivací něco dokázat. Ono se asi taky nic jiného nečeká. Bude to pro mě výzva a vím, že se tak na mě bude i pohlížet. Takže jsem tady v Helsinkách byl v hotelu i v posilovně. (směje se)


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*