Tým Sparty ve Švédsku.
11. 9. 2014 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Tvrdý test: Sparta na severu vyhrála jen jednou

 



Zajímavou zkušenost mají za sebou florbalisté pražské Sparty. Na závěr letní přípravy se tým trenéra Jaroslava Berky vydal do Švédska na turnaj Umea Scandic Cup. Proti zkušeným severským soupeřům vybojoval ze tří zápasů jednu výhru a českému florbalu rozhodně neudělal ostudu. 

Šestý tým základní části loňského ročníku extraligy čekali v turnajové skupině A tři těžcí soupeři – předloňský finalista švédské Superligy IBK Dalen, účastník finské Salibandyliigy SPV Sejnäjoki a jeden z nejlepších týmů druhé nejvyšší švédské soutěže SK Thorengruppen.

Sparta Praha – IBK Dalen 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Branky: 48. Marvánek z TS – 7. Andersson (Suchánek), 9. Tomašík (Andersson), 15. Tomašík, 30. Sedin (Berglund), 35. Lindberg (Tomašík), 45. Eriksson (Kronberg).

Nejzvučnější soupeř čekal sparťany hned na úvod. Dalen si vybudoval náskok hned v první třetině a od počátku mířil za vítězstvím. V dresu švédského týmu se proti svým krajanům blýskl český reprezentant Milan Tomašík, který ke dvěma gólům přidal jednu asistenci. Jeho bývalý spoluhráč z Vítkovic Patrik Suchánek zaznamenal jednu přihrávku. Jediný gól Sparty zaznamenal z trestného střílení obránce Jan Marvánek.

Sparta Praha – SPV Sejnäjoki 3:10 (1:2, 2:3, 0:5)
Branky: 11. Vrána (Marvánek), 28. Ježek (Pruner), 36. Marvánek – 3., 19. a 30. Mikko Kohonen (na všechny Hulmi), 32. Hankkio (Mäkelä), 33. Kiviranta (Urmas), 47. Kuusela (Kouvonen), 47. Holopainen (Hulmi), 51. Hankkio (Mäkelä), 58. Hankkio (Hakala), 60. Hakala (Hankkio).

S týmem SPV drželi rudí první dvě třetiny krok, v třetím dějství však finský soupeř prokázal svoji kvalitu a nakonec zatížil konto Sparty deseti góly. Ofenzivu týmu z města Sejnäjoki řídili zkušení Mikko Kohonen (3+0) a Janne Hulmi (0+4), kterým zdatně sekundoval i Jari Hankkio (3+1).

Sparta Praha – SK Thorengruppen 5:2 (0:2, 3:0, 2:0)
Branky: 31. a 38. Časar (na obě Ježek), 32. Marvánek z TS, 45. Šnajdr (Denemark), 48. Burnik (Ježek).

Thorengruppen začal lépe a ve 14. minutě po gólu v oslabení vedl už 2:0. V druhém dějství se ale dvakrát trefil Luka Časar a protože mezi jeho góly vměstnal svůj druhý povedený nájezd na turnaji Marvánek, byli Pražané před druhou přestávkou o branku napřed. Ve třetí třetině pak náskok ještě navýšili, když svůj premiérový gól za Spartu vstřelil druhý slovinský reprezentant v kádru Anže Burnik.

„Švédská mise určitě svůj cíl splnila,“ pochvaloval si na klubovém webu útočník Ondřej Svatoš. „Chtěli jsme na turnaji pilovat obranu a tu samozřejmě všichni soupeři pořádně prověřili,“ dodal. „Zahrát si tam, kde je florbal doma, bylo něco extra a byla to také velká škola. Jak pro mě samotného, tak pro tým,“ dodává Luka Časar.

Turnaj i předcházející přátelák se superligovým Mullsjö byli pro sparťany těžkou zkouškou. „Švédi jsou úplně jinde, ale taky jsou to vlastně normální kluci. Jen je potřeba s nimi hrát celých 60 minut,“ uvědomuje si slovinský kanonýr, který vypozoroval také rozdíl v celkovém pojetí hry. „My v porovnání s nimi hodně běháme, oni mají skvěle zvládnutou hru s míčkem na holi a hru tělem,“ říká. Co ze své švédské mise sparťané přenesou do českých hal fanoušci teprve uvidí.

Sestava Sparty na Umea Scandic Cupu 2014
Brankáři: Martin Beneš, Michal Kotouček.
Obránci: David Čermák, Martin Chaloupka, David Ježek, Ondřej Kadoch (C), Marek Koščo, Jan Marvánek, Martin Rebro, Adam Smetana.
Útočníci: Anže Burnik, Jan Denemark, Kryštof Hartman, Jaroslav Jaroš, Marek Mendelbaum, Matěj Pruner, Ondřej Svatoš, Miroslav Šnajdr, Jakub Vrána.
Trenéři: Jaroslav Berka a Miroslav Medal. Lékař: Jakub Hemr.


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*