6. 2. 2012 Zahraničí (12) KOMENTÁŘŮ

Florbalovým králem je opět Kohonen. David Rytych skončil sedmý

 



Florbalový svět zná od minulého týdne složení nejlepší desítky hráčů. V prestižní anketě serveru Innebandymagazinet obhájil korunu krále Fin Mika Kohonen. Českého fanouška může těšit jeden veliký úspěch tuzemského florbalu: na 7. příčce totiž skončil v hlasování David Rytych, brankář hájící barvy finského SSV Helsinky.

Finský mág Mika Kohonen ze švédské Storvrety triumfoval v tomto žebříčku už potřetí za sebou. Jeho dominance a nadvláda je nezpochybnitelná, Švédové čekají na jeho vystřídání právě tři roky. Naposledy měla země Tre Kronor vítěze v této anketě v roce 2008, kdy se na vrcholu ocitl Magnus Svensson.

Teď je neotřesitelným králem Kohonen. „Vše je založeno na mé lásce ke sportu. Vychází to čistě z mého srdce. Vychází to z tisícovky hodin, které jsme nahráli s mými kamarády,“ vyznává se nejlepší florbalista světa.

Začínal s fotbalem a s hokejem, poté však objevil krásu florbalu. „Od té doby jsem začal žít svůj sen. Být sportovcem a zároveň moci tvrdit, že to je má práce. Byl to můj sen od doby, kdy mi byly tak 3 roky. V tom věku jsem totiž fandil tatínkovi, který byl hokejovým a fotbalovým brankářem,“ prozrazuje Mika Kohonen tajemství, jak se stát nejlepším hráčem světa.

Mika Kohonen a David Rytych

Oko českých fanoušků se pak pochopitelně pozastavilo nad 7. místem, na němž skončil David Rytych, jenž prožívá skvělou sezonu ve finském celku SSV Helsinky. K jeho individuálnímu úspěchu jistě přispívá i fakt, že se Helsinkám daří celkově, což potvrzuje zastoupení dalších dvou florbalistů z hlavního města Finska v tomto žebříčku. Na 2. místě za Kohonenem skončil Harri Forsten, 6. místo pak patřilo Mikaelu Järvimu.

Harri Forsten

Zastoupení tří hráčů v elitní desítce je z hlediska klubové příslušnosti největším přísunem. Švédská Storvreta dodala dva hráče (vedle Kohonena ještě čtvrtého Mathiase Samuelssona), zbylých pět pozic obsadili hráči z pěti různých celků, z nichž bylo 5 ze Švédska a jedno mužstvo ze země tisíce jezer.

Rasmus Enström

Prostým pohledem na tabulku vyhlášených lze jednoduše zjistit, že Rytych je navíc jediným zástupcem brankářského řemesla z celé desítky. Formálně vzato tak mohou zástupci SSV tvrdit, že v jejich brankovišti působí nejlepší gólman na světě. Stejné tvrzení pak na reprezentační úrovni platí pro český výběr.

David Rytych

Rytycha si jako nástupce Henriho Toivoniemiho vyhlédl mistrovský tým SSV Helsinky. Už to svědčilo o tom, že si český gólman za dobu působení ve Finsku vydobyl úctu a respekt. A ve své první sezoně v klubu předvádí vynikající výkony. V uplynulém roce pomohl klubu vyhrát Pohár mistrů. V brance českého národního týmu se navíc postaral o senzační vítězství nad mistry světa z Finska.

Desítka nejlepších florbalistů světa podle časopisu Innebandymagazinet:
1. Mika Kohonen (Fin./Storvreta IBK, centr)
2. Harri Forsten (Fin./SSV Helsinky, centr)
3. Rasmus Enström (Švéd./IBF Falun, útočník)
4. Mathias Samuelsson (Švéd./Storvreta IBK, obránce)
5. Tatu Väänänen (Fin./SPV Seinäjoki, obránce)
6. Mikael Järvi (Fin./SSV Helsinky, útočník)
7. David Rytych (ČR/SSV Helsinky, brankář)
8. Kim Nilsson (Švéd./AIK Stockholm, útočník)
9. Johan Anderson (Švéd./Jönköpings IK, útočník)
10. Rasmus Sundstedt (Švéd./Caperiotäby, útočník)

Přehled dosavadních vítězů ankety:
2005: Mika Kohonen (Finsko)
2006: Anders Hellgård (Švédsko)
2007: Anders Hellgård (Švédsko)
2008: Magnus Svensson (Švédsko)
2009: Mika Kohonen (Finsko)
2010: Mika Kohonen (Finsko)
2011: Mika Kohonen (Finsko)


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • kkt napsal:

    To je kaňour ten golman! Hlavně je to nejlepší hráč v prší!

    • machacek napsal:

      taky si to o nem slysel,je dobre ze je tenhle kluk usatej uspesnej na vice frontach:)rypy jen tak dal:)

      • čing čong napsal:

        Ještě je hrozně dobrej v čing čongách..:) navíc takovej kaňour co z něj roste:) Gratulace čingčongu

  • fans- Obrovská gratulace + dotaz napsal:

    Skvělé!!! Davide velká gratulace! Máme dle této ankety v ČR nejlepšího gólmana světa, což je opravdu skvělé! S tím souvisí i můj dotaz… když před lety byl gólman Kafka(není to nic proti němu taky jsem byl rád) tuším, že někde k dvacátému místu, všude byly články jak máme nejlepšího gólmana světa (dodnes se to občas někde vytáhne) a, teď je tu jen článek jako jen tak mimochodem Rytych byl nejvýš ze všech gólmanů… a navíc nepomatuji se, že by Český florbal měl někdy jakéhokoliv hráče v top 10! Myslím si, že by si tento úspěch zasloužil ve florbale větší medializaci! Teda to je aspoň můj názor…

  • Riči napsal:

    neni Rasmus Sundstedt náhodou obránca?

  • IGI napsal:

    kde je Tiitu co im hrabe?

Napsat komentář

*