Bulldogs Brno Bulldogs Brno
9. 11. 2014 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

Víkend plný překvapení! Vítkovice nemají ani bod, prohrál i Chodov

 



Mistr padl podruhé za sebou! Vítkovice prohrály na domácí půdě i druhý zápas v řadě, tentokráte si na Dubinu pro tři body přijeli brněnští Bulldogs. Zklamaní zůstali po tomto kole také hráči Chodova, kteří doma v přestřelce nestačili na Bohemians a prohráli těsně 7:8. A už včera se postarala o pozdvižení Ostrava, když připravila první porážku sezony Mladé Boleslavi. Suverénní tak zůstal pouze střešovický Tatran, který rozmetal Vinohrady 13:1.

Bohemians se i bez několika hráčů základní sestavy probudili z dosavadní letargie a porazili favorizovaný Chodov 8:7. Domácí si odbyli premiéru v hale VS Jedenáctka bez svého tahouna Ondřeje Mikeše, který se zranil při plnění reprezentačních povinností ve Finsku. Skóre sice otevřel Jan Fiala, povedená rána Pavla Čiháka ovšem znamenala bleskové vyrovnání a Bohemians ukázali, že rozhodně nedají svou kůži lacino.

Chodov nakonec vyhrál první třetinu 4:3, v té druhé ovšem Martin Koubek svým premiérovým extraligovým gólem opět rychle srovnal a za vyrovnaného stavu se oba týmy rozešli na druhou přestávku. V 47. minutě napálil do odkryté části branky míček Tom Ondrušek a málokdo v tu chvíli čekal, že šlo o poslední radost chodovských.

Trefa výborně hrajícího navrátilce do sestavy Adama Růžka znamenala další vyrovnání a vzápětí poslal Bohemku dokonce do vedení „básník“ Jakub Šárka. Závěrečný nápor Chodova byl drtivý přestože ho přibrzdilo sporné vyloučení Waltera Schuberta, ke gólu ale i díky skvělému výkonu Jana Cimbálka nevedl. Bohemians si tedy připisují druhou výhru v sezoně a odrážejí se ode dna tabulky.

Vítkovice prožily krutý víkend. Po páteční prohře s Mladou Bolelsaví mohly odčinit zaváhání doma proti brněnským Buldokům. Jenže ti letos hrají ve velkém stylu a mistrovského týmu se nezalekli.

Vítkovice sice vyhrály první třetinu, v té druhé ale začali dokonale využívat znalosti soupeře a častých návštěv Ostravy. Brno totiž v posledních letech pravidelně jezdí na Dubinu na play off, ale postupně také získává sebevědomí a svého rivala už se dávno přestalo bát.

I proto Buldokům ve druhé třetině podařil obraz z 2:1 na 3:4 a když na začátku posledního dějství zvýšil Jakub Mendrek na rozdíl dvou gólů pro hosty, začalo být zřejmé, že ani tentokrát není tým Michala Deuse ve své kůži.

Řádil zejména exvítkovický havířovák v dresu Buldoků – Jiří Juhaňák, který byl skoro u všeho podstatného. A protože závěrečný tlak Vítkovic byl spíše platonický, uhrálo Brno další důležité body a po zaváhání Chodova se posunulo už na čtvrtou příčku! Vítkovice naopak na vedoucí Tatran ztrácí už 6 bodů.

Byla to jednoznačná záležitost. Nováček z Vinohrad sice promíchal sestavu a pokusil se s Tatranem sehrát zápas jako rovný s rovným, ale záhy pochopil, že je to nemožná mise.

Sebevědomý střešovický tým nedal svému soupeři jediný osobní souboj zadarmo a už od prvních minut začal ničit naděje SKV na byť jen solidní výsledek. Po čtvrthodině hry byl stav 0:5 a Tatran si na hřišti dělal, co chtěl. A protože svým dílem přispěl i gólman Tomáš Kafka, fanoušci SKV na gól svých oblíbenců dlouho čekali marně.

Střešovice naopak dál jely své tempo a rozhodně nepolevovaly. O gólový příděl se poctivě dělily všechny formace, ale přece jen se tradiční střelci Natov s Markem Vávrou připsali ceněný hattrick.

Když už to vypadalo, že gólman Kafka udrží čisté konto, přišla pro něj nešťastná chvíle. Tři minuty před koncem se Jakubovi Renčínovi za pomoci Milana Fridricha podařilo šťastně přelobovat ležícího střešovického gólmana. Tatran si připsal osmé vítězství v řadě a usadil se už se solidním náskokem na čele extraligy. Vinohrady zůstaly na 11. místě a pozice, znamenající play off, se jim začínají vzdalovat.

V brance Mladé Boleslavi dostal podruhé v sezoně příležitost talentovaný Jakub Výtisk, na dnešní zápas ale nebude rozhodně vzpomínat v dobrém. Velký ostravský večer předznamenal ve 13. minutě vedoucím gólem Kamil Peřka. Boleslav nebyla příliš nebezpečná, i tak ale z ojedinělé akce vyrovnala, když se půl minuty před koncem 1. třetiny trefil nejproduktivnější hráč extraligy Jiří Curney.

Do druhé 20minutovky překvapivě vlétli domácí jako uragán a v 26. minutě zvýšil Peřka svým 2. zásahem už na 4:1! Po timeoutu Středočechů přišlo Curneyho snížení, na něj ale odpovědělo FBC nádhernou kombinační akcí, kterou zakončoval do odkryté branky Šimíček a vyhnal Výtiska na střídačku. Zahanbit se poté nenechali ani Billy Boys: Rožnovják nabídl na zlatém podnose míček Curneymu, který pohodlně dokončil hattrick do sítě svého bývalého týmu.

Na drama zadělal 3 minuty po zahájení závěrečného dějství svou schovanou střelou Radek Gwuźdź, Ostravští však neuvěřitelnou bojovností podpořenou spolehlivým výkonem brankáře Štěpána Laji nedovolili favoritovi vyrovnat. Odskočili naopak zpět do dvougólového náskoku, když Jan Kolajta měl při zakončení i velký kus štěstí.

Při závěrečné powerplay Tomáš Chroust stihl pouze snížil, vytoužený vyrovnávací gól už Laja za svá záda nepustil. Ostravany tedy nemuselo mrzet ani to, že Šimíček těsně předtím trefil tyčku prázdné branky. Nadšeně bojující ostravský tým se tak, zdá se, konečně začíná dostávat z mizérie, která ho potkala v úvodu sezony.

Liberec zaskočil Spartu a po vzájemném souboji na ni ztrácí pouze 2 body. Sparťané 3x promrhali nejtěsnější náskok a zaplatili za to ztrátou 2 bodů. Jako první se do vedení dostal Liberec, skóre otevřel po pěkné akci Matěj Klucho. Ještě do konce úvodní periody však bylo srovnáno. Sparťanský obrat nastartoval Slovinec Časar a dokonal ho v závěru první části Ondřej Svatoš.

I ve 2. třetině se hrálo vyrovnané, ne však zcela pohledné utkání. Do té závěrečné vstupovala s jednogólovým náskokem Sparta. Liberec ale po necelých 3 minutách vyrovnal na 3:3. Pak přebrali iniciativu zase hosté z Prahy. V 56. minutě se nechal vyloučit Tomáš Marek a nabídl Spartě přesilovku. Po 13 vteřinách ji dokázal zužitkovat Marvánek a opět poslal svůj tým do trháku.

Jenže Liberec to nevzdal a necelé 3 minuty před koncem se postaral o vyrovnání Uglanov. Utkání dospělo až do prodloužení. V něm ale 273 diváků gól nevidělo, a tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Úspěšný byl až ve třetí sérii Marek Štěpánek, a jelikož ze Sparty se nepodařilo uspět nikomu, bod navíc si do tabulky připsali domácí Severočeši. Liberec porazil Spartu 5:4.

Výsledky 8. kola extraligy:

CHODOV – BOHEMIANS 7:8
VÍTKOVICE – BRNO 3:6
VINOHRADY – TATRAN 1:13
OSTRAVA – MLADÁ BOLESLAV 6:5
LIBEREC – SPARTA 5:4 N


Autor: Gustav Ondrejčík, Dominik Hrubý, Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*