Jiří Curney proměnil trestné střílení s jistotou a vrátil český tým do hry.
8. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Bod nám stačí, shodli se hráči. Zítra se proměníme ve střelce, slíbil Sladký

 



Svého soupeře jasně přestříleli. Většinu zápasu drželi míček. Čím víc čas ubíhal ke konci, tím víc měli šancí. Jenže dlouho se ze hry nemohli prosadit. Až v 57. minutě… Češi po remíze se Švýcarskem 2:2 vyzdvihovali především výkon protivníkova gólmana.

Je pravda, že Pascal Meier, opora 8. týmu švédské Superligy z Växjö, předvedl parádní výkon. „Nemyslím si, že jsme byli horší, řekl bych, že jsme měli možná víc vyložených šancí, ale gólman je dneska podržel. Vzhledem k tomu, že jsme vyrovnali těsně před koncem, bod musíme brát,“ uvedl smířlivě český hrdina zápasu Jiří Curney.

Nejdřív z trestného střílení snížil, v závěru pak příkladným návratem rozvinul brejk a předložil míček k vyrovnání Matěji Jendrišákovi. Proměněným nájezdem dostal tým nahoru, Češi prohrávali po 2 gólech z přesilovky a byli v mírné křeči. „Trenér mě vybral, zeptal se mě, jestli si věřím. Řekl jsem, že jo,“ usmál se Curney a svým zakončením svá slova potvrdil.

Penaltu zužitkoval lehounkým přehozením brankáře do jeho protipohybu. „Věděl jsem, co udělám, mám naučené nějaké věci z tréninku, a to byla jedna z nich. Hodně se orientuju podle gólmana, věděl, jsem, že bude čekat střelu po zemi, tak jsem si počkal na jeho pohyb…“ popisoval.

V závěru pak korunoval po někdejší chodovské souhře totální úsilí týmu o vyrovnání. Vzhledem k vývoji skupiny je bod výborný, proto jsme na konci už do nich nechtěli dál bušit, i když možná by to bylo dobře, Švýcaři byli hodně dole,“ uvažoval kouč Radim Cepek.

To tedy… V posledních vteřinách ještě mohl český tým zaútočit, měl míček ve své moci, ale vůbec se o to nepokusil. I když by se Švýcaři ani v případě okamžité české chyby stoprocentně nestihli přemístit na druhou polovinu. Možná se Češi až příliš vnitřně smířil s bodem… „Uvažovali jsme o tom, že hodíme dopředu kostičku Tokymu (Martinu Tokošovi), ale ten bod jsme si takticky ze zápasu vzali,“ vyložil útočník Tomáš Sladký. „Po tom průběhu, kdy jsme se takhle trápili a vyrovnali jsme asi po 50. šanci, jsme neriskovali. Budeme radši zítra hrát v klidu s Estonci, bod momentálně po takovémto zápase je asi fajn,“ dodal.

Tomáš Sladký, v pozadí Martin Tokoš.

Tomáš Sladký, v pozadí Martin Tokoš.

Sladký dnes odehrál jako 5. Čech v historii (po Radimu Cepkovi, Aleši Jakůbkovi, Martin Ostřanském a Tomáši Kafkovi) 100. zápas za národní tým. A shodou okolností proti výběru země, kde nyní působí. Jako znalec tamního florbalu také může forvard Churu posoudit, proč Švýcaři zvolili se všemi reprezentačními výběry nudnou a bojácnou defenzivní taktiku. „Chlapi mají finského trenéra Petteri Nykkyho a podle mě taky poznal, že s nimi nemůže hrát žádný otevřený styl,“ mínil Sladký. „Švýcaři jsou takoví strojoví. To, co se jim napíše do knížky, si přečtou a to dělají, nějaká kreativita… Ani Fin s nimi nemůže hrát otevřenou partii,“ namítl.

Mrzela jej nízká produktivita oproti té švýcarské. „Hrozili fakt jen v přesilovkách, ty bohužel využili a jinak si vytvořili 2, 3 střely z brejku, proto je to škoda. My měli asi 4 tyčky a těch gólovek na malém brankovišti, kdy to tam skákalo… Proti Estoncům to prolomíme,“ byl přesvědčen.

Do duelu s pobaltským soupeřem půjdou Češi ve výhodě. Švýcaři s Nory totiž nastoupí před nimi a Cepkův výběr tak přesně bude vědět, o kolik gólů bude potřebovat nad Estonci vyhrát, aby skončil ve skupině na 1. místě. „Věřím tomu, že dneska jsme si smůlu v zakončení vybrali – a bylo jí hodně, a zítra se zase proměníme ve střelce,“ doufal Sladký.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*