1. 12. 2011 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Skalík vládne Švýcarsku. Až porazím ve finále Wiler, můžu skončit, říká

 



Na čele švýcarské ligy je sice mistrovský Wiler, soutěž pod Alpami má ale i jiného panovníka. Individuálním statistikám kanadského bodování vládne Vojtěch Skalík. Forvard Rychenbergu už několik sezon potvrzuje, že je jedním z nejnebezpečnějších střelců. Příští rok by mohl být českou zbraní na světovém šampionátu právě ve Švýcarsku. Jak ale přiznává v rozhovoru pro florbal.cz, v národním týmu ho to v Brně moc nebavilo.

V několika rozhovorech uvedl havířovský odchovanec, že Švýcarsko už je vlastně jeho novým domovem. V zemi sýrů působí sedmým rokem a zraje jako víno.

„Letos je to zase jinačí. Hrajeme v první lajně tři Fini, Švýcar a já a důležité je to, že góly nedávám jenom já, ale i ostatní. Můžeme se na sebe spolehnout,“ vysvětluje šikovné české křídlo.

Rychenberg přitom není tým, který má přehnané ambice. Loni hrál o udržení a i letos se pohybuje na hraně play off. „Tady už je to tradice, každý rok se to mění, to je naše nevýhoda. Máme super první lajnu, druhá jsou junioři. Možná i proto se prohrálo s Usterem nebo Grünenmattem. Když nám to prostě nesedne, tak ta druhá formace není tak silná. Někde se počítaly statistiky a vyšlo to tak, že jsme nastříleli 73 procent gólů,“ říká Skalík.

Naposledy pocítili formu Rychenbergu hráči Tigers Langnau. Outsider porazil druhý tým tabulky hlavně díky elitní formaci HCR i Skalíkově hattricku.

„Sedí mu to. Dostávají neskutečné množství času na hřišti a potom je logické, že ty body přijdou,“ říká Michal Rybka z Langnau. „Hru jim tvoří Michael Lax, navíc Hautaniemi je perfektní hráč na brankoviště. Hrají to jak kdysi česká fotbalová reprezentace na Kollera a Baroše. Hautaniemi je neskutečný, není moc pohyblivý, ale je chobotnice. Má techniku, všechny míčky zpracuje a sklepává na Vojtu,“ říká Rybka.

Výjimečnost Skalíka je prý ale i v další věci. „On se umí přizpůsobit třeba i horším spoluhráčům a to není úplně samozřejmé,“ dodává hráč konkurenčního Langnau.

Možná i díky postavení Vojtěcha Skalíka na čele kanadského bodování se spekuluje o tom, zda vydrží v HCR v dalších sezonách. „Rychenberg je pro mě super, mám tu výborné podmínky. Vlastně nemám moc možností, mám tady i skvělou práci,“ říká český forvard.

Vábení silných týmů ale možná neodolá. Smlouva ve žlutočerném klubu mu skončí po sezoně. „Do Usteru, St. Gallenu nebo Klotemu nepůjdu. Ale jednou chci ve finále porazit Wiler. Pak můžu skončit,“ prozrazuje své sny.

V HCR ale opravdu nezůstane navěky. „Přítelkyně je z Churu, takže se asi časem, možná za dva roky chceme stěhovat tam. Takže pak bych třeba mohl zkusit zakotvit v Malans,“ vysvětluje. Momentálně je ale největším zájemcem o Skalíkovy služby curyšský GC. Už předsezónní spekulace naznačovaly, kam by se český reprezentant mohl stěhovat. S „Kobylkami“ by se mu navíc třeba mohlo podařit zdolat nenáviděný Wiler…

Za rok se ve Švýcarsku uskuteční mistrovství světa a havířovský rodák by mohl být jednou z hlavních zbraní českého výběru. „Ale to by to muselo vypadat o hodně jinak, než v Brně. Já se z té repre strašně těšil zpátky domů do Švýcarska. Nezahrál jsem si, bylo to divné. Asi bychom se s trenérem Trnavským opravdu měli pobavit, co má smysl. Vzalo mi to energii, stojí to dovolenou, peníze a volno,“ je rozpačitý z vystoupení národního týmu.

Kariéra Vojtěcha Skalíka:

11-12 Rychenberg Winterthur
10-11 Rychenberg Winterthur
09-10 Rychenberg Winterthur
08-09 Rychenberg Winterthur
07-08 Chur Unihockey
06-07 Chur Unihockey
05-06 Jona Uznach Flames
04-05 FBC Ostrava
03-04 Torpedo Havířov
02-03 Torpedo Havířov

Kanadské bodování švýcarské SML k 30. listopadu 2011:
1. VOJTĚCH SKALÍK (Rychenberg) 21+16 37
2. Mikko Hautaniemi (Rychenberg) 26+10 36
3. Matthias Hofbauer (Wiler-Ersigen) 24+9 33
4. Kari Koskelainen (Chur) 15+17 32
5. Michael Zürcher (GC Curych) 9+20 29
6. Christoph Meier (GC Curych) 17+11 28
7. Adrian Zimmermann (Wiler-Ersigen) 23+4 27
8. Christoph Hofbauer (Wiler-Ersigen) 14+13 27
9. ALEŠ ZÁLESNÝ (Tigers Langnau) 12+15 27
10. Nico Scalvinoni (GC Cuych) 19+7 26


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*