30. 4. 2012 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Hraju o kontrakt, říká David Rytych. Oblékl dres z Nagana a čaroval

 



Do Švýcarska odjížděl po nepříliš povedené druhé polovině sezony. V SSV Helsinky přišel o post jedničky a na turnaj Euro Floorball Tour přijel dokazovat, že je stále gólmanem, na kterého se reprezentace i velkokluby mohou spolehnout. David Rytych v Bernu oblékl hokejový dres z Nagana a přesvědčil. Stal se nejlepším gólmanem turnaje.

První zápas nabídl souboj mužů, kteří prošli slavným SSV Helsinky. Protějškem David Rytycha byl Henri Toivoniemi, který uplynulou sezonu zkusil angažmá ve švédském Heslingborgu. Jenže Toivoniemi nahlásil návrat. Je tak pravděpodobné, že s vydobytým renomé s ním v SSV opět počítají jako s jedničkou.

„To nebyl souboj s Toivoniemim. Já hrál proti Finsku. Utkání to bylo vyrovnané, škoda, že jsme něco neproměnili. To je prostě taková naše klasika. Byli hratelní, my se prostě musíme ¨naučit využívat šance,“ litoval Rytych páteční prohry.

Od Seveřanů dostal jen tři góly. „Já jim chtěl ukázat, že český hráč není špatný hráč a že mu můžou věřit. Nakonec jsme vyhráli aspoň nájezdy 2:0,“ dodal.

David Rytych likviduje finský nájezd

Při svém vystoupení však nezaujal jen výkonem. Do branky překvapivě zaklekl v hokejovém dresu s velkým českým znakem na hrudi.

„Říkal jsem si, že by to mohlo vypadat aspoň trošku důstojněji. Je to dres z Nagana,“ vysvětluje. „Je to originál. Vlastně jeden z posledních dresů vůbec, co je. Byl bez čísla a mně se ho podařilo sehnat pres známého, myslím, že je to skvělý kousek,“ dodává opora florbalové reprezentace.

Dres, ve kterém hájil Rytych českou branku, tak mohl před 14 lety klidně obléci i Dominik Hašek. Ve zlatém Naganu byl připravený do rezervy a zůstal nepotištěný. Teď jeho slávu oprášil jiný gólman – florbalový.

„Jmenovku jsem nestihl, protože mi ho poslali do Finska. Ani číslo, tu třicítku na zádech vyrobili maséři, umí docela slušně šít,“ usmívá se šibalsky. Ale hned jak přijedu, tak to dám na potisk. Kluci říkali, že je to velká paráda, akorát na unii asi rádi nebudou. Chytá se v tom dobře, je to lehký materiál,“ říká Rytych.

David Rytych a spoluhráči z české reprezentace

A k tomu, že navlékl namísto tradičního úboru starý hokejový dres, má své vlastní vysvětlení: „Já hraju za Českou republiku, a když už ji reprezentuju, tak pořádně. S tímhle dresem to vypadá úplně jinak.“

I ve druhém zápase David Rytych přesvědčil. Do zápasu se Švédy nastoupil za stavu 1:7, ale hned zavřel bránu a 38 minut držel čisté konto. Čechům se ale povedlo snížit jen na 6:7. V nájezdech překonal českého hrdinu jen Erik Björk.

Ve dvou utkáních si tak vynahradil smutné čekání na šanci. V SSV sice v říjnu vychytal trofej evropských klubových šampionů, po vánocích už ale jen kryl záda Tonimu Lötjonenovi.

„Vlastně příčinu pořádně nevím. Budu mít teprve schůzku s trenérem Ahonenem, kde analyzuje sezonu a řekne mi více. Uvidíme, určitě se k tomu pak vyjádřím, nechci spekulovat. Každopádně mě to hodně mrzelo…“ říká.

Maska Davida Rytycha

Po skončení Euro Floorball Tour nasedl do letadla směr Helsinky. Snad už s dobrou náladou. I když Češi nevyhráli ani jeden zápas, on suverénně ovládl brankářské statistiky. „Já hraju o profesionální kontrakt. Momentálně jsem volný hráč. Je to hrozně těžké, když nevíte, co bude. Úplně chápu třeba Tomáše Vokouna, který dlouho nevěděl, kde skončí,“ vysvětluje David Rytych.

Jméno klubu, kde v příští sezoně zakotví, v současné chvíli vůbec není jasné. „Opravdu nevím, je to otevřené. Ale můžu říct, že už jsem dostal nabídku třeba z České Lípy od pana Slaného,“ směje se.

Ve druhé nejvyšší české soutěži by byl David Rytych jistě ozdobou, jeho ambice jsou ale vyšší. Loni se v různých anketách umístil mezi desítkou nejlepších hráčů světa. A nyní v Bernu opět ukázal, že mezi elitu nadále patří.

——————————————–

Nejlepší brankáři EFT:

1. RYTYCH (ČR) 29/32 97 min. 90,63%
2. Maier (Švýc.) 22/25 60 min. 88,00%
3. Jansson (Švéd.) 36/42 120 min. 85,71%
4. Ihme (Fin.) 25/31 88 min. 80,65%
5. Toivoniemi (Fin.) 26/33 92 min. 78,79%


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*