Radomír Mrázek a florbal na součástky Radomír Mrázek a florbal na součástky
11. 11. 2015 Reprezentace - Muži (38) KOMENTÁŘŮ

Expert Mrázek hodnotí národní tým metaforou. Součástky a práce s nimi…

 



Přinášíme pohled prvního experta, kterého server florbal.cz oslovil ke zhodnocení aktuálního stavu českého mužského národního týmu. Bývalý trenér Vítkovic i juniorské reprezentace ale místo konkrétních tvrzení použil metaforu. Možná kvůli tomu, že se chtěl vyhnout osobní kritice, i když s ní nikdy neměl problém. Snad proto, že v poněkud zvláštní atmosféře strachu, která aktuálně český florbal dusí, něco vyslovit nahlas může mít následky. To však není až tak podstatné.

Někdejší konstruktér vítkovického stroje se pro florbal.cz rozepsal o možných příčinách mizerného roku 2015.
Dále už jeho text…

Inteligentní motorové vozidlo
V roce 2016 bude Velká cena v závodech inteligentních motorových vozidel v Lotyšsku a v roce 2018 budeme závodit na Velké ceně doma před našimi skvělými diváky.
My jako ČR aktuálně disponujeme cca 60000 kusy inteligentních součástek, z kterých si můžeme vybrat a sestavit inteligentní motorové vozidlo pro závod MS. Je to MS, takže potřebujeme mít co nejkvalitnějšího inženýra, mechanika, řidiče a psychologa v jedné osobě, kterému říkejme například trenér.
– inženýr musí umět vybrat ty správné součástky.
– mechanik musí umět ty správné součástky dát dohromady a postavit fungující vozidlo.
– řidič musí znát systémy a detaily systémů, ty musí umět součástkám vozidla instalovat a nakonec je i díky nim i řídit. V testovacích závodech a přípravných kempech musí umět součástky zkvalitňovat nebo alespoň udržovat v aktuální formě
– psycholog má také těžkou funkci, součástky jsou inteligentní a každá má jiný charakter, je třeba jim rozumět a vytvářet adekvátní prostředí pro co nejlepší výkonnost

V této motoristické branži platí následující:

1) Kvalitní trenér má za následek dlouhodobě stálé výkony součástek a zároveň vozidla, a tím pádem i předpoklad dobrých výsledků. Kvalitní trenér je dokonce i z horších součástek schopen postavit fungující konkurenceschopné vozidlo. Samozřejmě i kvalitní trenér se nevyhne prohrám a chybám, ale tyto je díky své kvalitě schopen si vyhodnotit a poučit se z nich.

2) Špatný trenér má za následek snižování výkonnosti a psychického stavu inteligentních součástek, tím pádem zpomalování vozidla a špatné výsledky v závodech. Průvodními jevy jsou špatná atmosféra v depu, psychická i fyzická únava součástek z přetížení, v závodě zase díky nefunkčnosti nenainstalovaných systémů nebo špatného poskládání součástek závodní nesoulad doprovázený individuálními chybami i těch nejlepších součástek. Nejhorší průvodní jev pak je nechuť součástek se účastnit přípravných závodů a kempů. Špatný trenér také může, ale nemusí umět poznat kvalitní součástky. Špatný trenér i z kvalitních součástek může sestrojit obyčejný trakař. Špatný trenér se díky tomu, že je špatný, ze svých chyb neumí poučit a často je i zvětšuje a prohlubuje.

3) Bez trenéra jsou schopny inteligentní součástky odjezdit závody, dokonce jsou schopny se domluvit i během závodu jak pojedou a kreativně improvizovat a čerpat ze svých zkušeností. Kreativní improvizace má ale za následek nestálé výkony, protože nemají pevný systémový základ. Výsledky jsou sice nestálé a náhodné, ale součástky si v tomto režimu drží svou stálou výkonnost a na závody se těší.

Z historie víme, že Velké ceny se účastní vozidla různé výkonnosti.
Na startu můžeme vidět outsidery, kteří nedisponují kvalitními součástkami jako například tramvaje, sekačky na trávu a šlapací auta.
Další skupinou jsou průměrní soupeři, kam patří osobní auta jako Dacia, Lada nebo Daihatsu.
My chceme patřit mezi favority, kam dlouhodobě patří Ferrari, McLaren, v těsném závěsu BMW a pak my.
Vzhledem ke kvantitě a kvalitě inteligentních součástek stájí Dacia, Lada nebo Daihatsu je jasné, že naší povinností je být v první čtyřce. My jsme pro Ferrari, McLaren a BMW relativně těžký soupeř a máme reálnou šanci bojovat o medaili.

Nedaří se nám ale dlouhodobě úplně dobře vyrábět ty nejlepší součástky a ani kvalitních trenérů nemáme na rozdávání, ale sem tam se něco urodí. O to pečlivěji ale musíme vybírat jak součástky, tak i trenéry.

Aktuálně máme to „štěstí“, že můžeme využít součástek, které jsou v klubové závodní sezoně součástí nejlepších vozů na světě a jezdí pravidelně nejkvalitnější soutěže, kde se prosazují.
Před rokem a něco se konaly testovací závody v České Lípě, kde naše vozidlo s novým trenérem začínalo svou novou pouť a dokonce zvítězilo, historický skvělý výsledek.
Pak se konala Velká cena ve Švédsku, kde jsme získali skvělý bronz. Obrovský posun oproti minulé Velké ceně.

Otázka zní, v čem byl nejzásadnější rozdíl oproti minulé Velké ceně konané v roce 2012, kde se naše vozidlo prezentovalo zhruba jako tančící traktor a skončilo daleko za možnostmi naší země. Důvodů může být a je jistě více. Tady jsou podle mě ty nejdůležitější, které se udály a mohly mít zásadní vliv na výsledek poslední Velké ceny 2014:
Inteligentní součástky v té době začaly své úspěšné zahraniční štace a zvedly obrovsky svou úroveň a navíc byly plné energie, aby odčinily neúspěch z minulé Velké ceny. V závodě jsme získali bronz před dlouholetým soupeřem ze stáje BMW, jehož trenér velkého jména poskládal vozidlo ze slavných, hodně opotřebovaných součástek, které připomínalo auta vystavená v muzeu Tatry Kopřivnice. Poslední zásadní změnou byla výměna trenérů.

Na posledních dvou testovacích závodech jsme vždy odešli poraženi všemi našimi největšími konkurenty. Naše kára byla na brněnském okruhu oslabena o důležité poškozené obranné součástky, což je objektivní důvod možného horšího výkonu, ale neměla by být zásadní pro celkový obraz závodu. Pro můj 100% názor na aktuální situaci bych musel vidět všechny tréninky, přípravy, porady a být přítomen v depu během závodů. Uvidíme při dalších akcích, jak se to bude vyvíjet.

Odpověď na otázku „Co se děje?“ jistě není jednoduchá a jednostranná, ale vyhodnocení je jistě třeba.
Nemám zájem předhazovat laciné a povrchní závěry, protože by nyní určitě ničemu nepomohly.

Výsledky dospělých závodů výše popsaných mají i analogii ve výrobě a práci na kvalitních mládežnických součástkách a vozidlech.
Špatný trenér mládežnických součástek používající špatné metody jako psychický nátlak, příkazy, zákazy atd. může mít skvělé krátkodobé výsledky svítící na světelných tabulích, ale v delším časovém kontextu tyto metody vedou k destrukci a závodnické smrti inteligentních součástek.
Ale to je jiný, ještě delší, složitější, ale také důležitější závodnický příběh než ten dnešní.

Radomír Mrázek


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • pravda napsal:

    Tak tady buď
    1/ někoho klepne nebo
    2/ něco bouchne nebo
    3/ něco splaskne
    😀

    • Jaro napsal:

      Tohle vidí při pohledu na hru během EFT i alespoň letmo florbalem dotknutý divák. Nejsem si jist, jestli neurčitá konstatování o tom, že je něco asi špatně, ale vlastně možná není, ikdyž podle všeho asi je, k něčemu vedou (ten samý článek v jiném duchu už je tu potřetí po posledním EFT a tento je v hodnocení dokonce nejméně konkrétní). Samozřejmě z obecného pohledu má trenér Mrázek plnou pravdu, ale takových filozofických úvah o fungování týmu v týmovém sportu a roli trenéra jsou plné učebnice.

    • Kerim napsal:

      anebo:
      4/ nestane se vůbec nic

  • Tomáš Ficenc napsal:

    Praho, braň se 🙂

  • Petr napsal:

    Neřekl nic, co by si nemyslelo hodně lidí okolo florbalu. Zarážející je ale obsah úplně posledního odstavce.

    Pro mne obsah Mrázkovy „analýzy“ je vyhodnocen tak, že problém hlavně spočívá v osobnostních charakteristikách trenérů obou výběrů a od toho se odvíjející vzájemné chemie v týmu. To už dokázalo paralyzovat nejeden kolektiv.

  • fanda napsal:

    zajímavě napsané, kdo se pohybuje ve florbale, může si do textu dosazovat jména, fakta, konkrétní situace…po dosazení z toho vychází celkem pravdivý a neradostný obrázek, musím totiž konstatovat, že mrázek má ve spoustě věcí pravdu nebo se k ní přibližuje. dalo by se to doplnit ještě o další a další, věnovat se některým věcem podrobněji, ale ten základní účel jeho příspěvek splnil.

  • Tomáš Krásný napsal:

    Pokud si uvědomíme, že Mráza je zaměstnancem unie tak i tento jeho komentář vyžadoval dosti odvahy a zaslouži si uznání! Myslím si, že byl dosti konkrétní, ač to tak třeba na první pohled nevypadá 😉

  • napsal:

    Co se týče chemie, vychování mládeže a všeho asi ví o čem mluví.. Vemte si že Jelínek Suchánek Sladký Tomašík Tokoš Hájek Souček i nedoceněný Hubálek to všechno prošlo jeho rukama a to je těch 5-6 lidí co v repre hraje nejlíp!!! A žádné lajny s Natovem, Podhráským, Ondruškem to je úplně konec.. První musíme z kluků udělat přemýšlející lidi, aby se dalo s něčím pracovat.

    • Paul napsal:

      Souhlas, jak říkal i někdy zpětně v rozhovoru Suchoš se učil být drzý a proto že si věřil a měl sebevědomí přerostl naši ligu a na severu se neztrácí! Potřebujem lidi co jdou na hřiště a reagujou na situaci, mají mozek vymyslí překvapivou kličku, rozehrají udrží míček pod tlakem a nezbavují se ho, dají gól 🙂 a né lidi typu Podhráský aspol.. co vemou míček a nahodí lobík přes hřiště

      • Petr napsal:

        S těmito vlastnostmi se ti kluci už rodí, to se nedá moc naučit. Důležité ale je to ve výchově podpořit a nezazdít nevhodnými pokyny a taktikou.

    • fanda napsal:

      naprosto souhlasím, některé naše „pseudohvězdy“ vůbec dodnes nepochopili, že florbal je kolektivní sport. když jsem viděl jak bezrozmyslu pálí do bloku jednu za druhou, jak doslova bezradně nahazují lobem vysoké míčky přes celé hřiště, jak čumí při držení míčku do země – tak potom je mi velice smutno z toho, že spousta věcí už mohla být dávno jinak.

      • Pražák napsal:

        Takže jestli to chápu dobře, tak z Ostravy jsou všichni florbaloví bohové a z Prahy bezmozci co jen lobujou, držej míček a vlastně do toho jen tak bez rozmyslu plácaj? Tak to je opravdu názor k zasmání…

        • fanda napsal:

          sám sis vlastně odpověděl, ale neber si to tak osobně

          • Pražák napsal:

            Osobně? To rozhodně ne. Jdu se zamyslet proč jsme tady v Praze tak špatný 😀

        • Petr napsal:

          Blbost, ta mizérie šla napříč regiony. Šikovní byli průměrní a ti méně šikovní marní.
          Pravda je, že kolonie z Vítkovic vždy byla základním kamenem reprezentace, kvalitu v Brně aktuálně ukázali jen někteří z nich. A nekombinační a neútoční obránci se uchýlili k nahazování.

        • Paul napsal:

          Jak pise fanda odpovedel sis vlastne sam ;)..

      • Petr napsal:

        Když jsou hráči bezradní, tak se uchylují k nahazování balonů lobem, protože neví jak překonat kombinačně střed hřiště. Pokud napalují z rozehry i výběhu hned prvního hráče soupeře, tak to bývá často tehdy, když chtějí strhnout rozhodnutí o vývoji utkání na sebe. V obou případech se tento způsob hry soupeřem velmi dobře brání, je tedy neúčinný. Pokud i hráči, kteří to jinak nedělají, koukají na balonek místo periferně, tak se obávají udělat chybu, neboť mají v té chvíli malé sebevědomí a žádnou odvahu. To vše by za jiných okolností nemuseli dělat pokud by:
        – někteří netrpěli aktuálním poklesem formy
        – pokud by hráli na obvyklých místech a s obvyklými spoluhráči a nemuseli trpět trenérův experiment s překopáním pětek
        – na ně nedolehla nervozita z zřejmě nereálného očekávání florbalové veřejnosti obdobného výsledku z České Lípy.

        • fanda napsal:

          aktuální pokles formy – nominovat tedy koho, hráče s nimiž se počítá bez ohledu na formu, nebo hráče s formou ? hráli na obvyklých místech – považuji to za nesmysl, hráči v dnešním florbale musí umět útočit i bránit, musí být do značné míry univerzální…nervozita – další nesmysl, proboha z čeho a když už, tak proč ? nereálná očekávání ? porazit švýcary je mimo realitu ? že porazíme švédy a finy snad nikdo ze soudných nečekal, ale, že s nimi budeme hrát trochu jiný florbal – to ano, v rámci přibližování se světu deklarované cepkem…o to více mě zklamala jeho reakce a hodnocení eft brno – krystalický alibismus, opět výmluvy, nesmysly

          • mahas napsal:

            no predstava Ondruska na beku me fakt rozesmala 🙂

          • Petr napsal:

            Obecně útočit i bránit samozřejmě musí umět každý. Tady jde ale o posty a způsob hry. Když bude jedno křídlo z klubu zvyklé na kreativitu centra a využívá jeho šikovnosti a schopnosti obejít jednoho i dva protihráče a v repre takového centra nemá, tak je jeho efektivita částečná. Stejně tak dát křídlo na centra a obráceně. Atd. Známe to z fotbalu, kdy se mění posty a občas to prostě nesedne.

            K nervozitě. Hráči chtěli uhrát dobrý výsledek a předvést se před domácím publikem a možná je to svazovalo. Ale to je jen můj osobní postřeh.

    • Farmar napsal:

      Také Veltšmíd prošel rukama Mrázka. A mám pocit, že ten hodně chyběl v Brně. Nebojí se na hřišti rozehrát udělat kličku + nesmyslně nestřílí do bloků.

  • avšak je to..... napsal:

    Házení perel sviním..

  • kokainovej kral napsal:

    Cože? Mraza už je taky zaměstnancem unie? To je aparát…“tak a teď si vás kůpím všechny“.

  • Hrabina napsal:

    … sorry, ale na rovinu, článek o ničem respektive obecně uměle zaplněné řádky, které letí hlavou většiny inteligentních florbalistů a tady na stránkách florbal.cz jsou asi pro to, aby se tu o něčem psalo, jinak by tento „umírající“ server vlastně neměl o čem psát

    … pojďme, kopněme si do Cepka se Skružným, vždyť vlastně už je to dávno – více než před rokem – kdy jsme je chválili, že repre pozvedli – oni vlastně za rok vše zničili, nebo ne?

    … úplně je mi už špatně z pana Krásného v komentářích tady i jinde, kterému Mráza jasně řekl, že s ním spolupracovat ve Vítkách nebude, když na něj udělali takový „obchvat“ při volbě vedení a hle, už to není první článek, kdy pan Krásný leze Mrázovi „do z..u“, protože ho odmítl Folta s trénováním a v současné situaci je jasně vidět, že trénování není jen o vítkovickém srdíčku, ale také trošku musí mít trenérské vedení něco v hlavě … zatím úspěšně táhnete Vítky dolů a hrozím se toho, až spadnete do stejné žumpy, jako „Pepino“ s penězi milujícími Frankem a Šimonem

    …. Mrázo, nebudu tě tu vychvalovat, protože se se spoustou kluků z tvé éry trénování znám a ty nejsi trenér pro seniorskou reprezentaci, protože neumíš s dospělými lidmi pracovat ke vzájemné spokojenosti a respektu … právě u tebe kluci byli lehce pod dekou a ty nad nimi v dusící nadvládě, proto nad výše sepsaným článkem se jen pousmívám, a to je v něm v lecčems pravda … co jsi je vlastně kromě osobky naučil jiného? … možná volnosti jsi je naučil, kdy se mohli kreativně rozvinout, ale to není tvoje přímá zásluha, ale ovoce ze situace, kdy měli volnost … ovšem to není případ repre, tam je třeba zapojit i myšlení a ubrat někdy z ega … zeptej se Segeho v kanclu, pokud tyto řádky nepochopíš … a ještě malá poznámka … podívej se na Tokyho ve Švédsku … jeden z příkladů, kdy jsi brzdil kluky v rozvoji a když si dovolili tě neposlechnout, tak od té doby už k nim neřekneš pěkné slovo a kritizuješ je … jak teď mi z ní v uších ta věta, že Toky nic neumí, ve Švédsku dá za sezónu tak možná 1-2 branky, protože je hloupý člověk a nebude se na něj hrát, jako ve Vítkách … a mohl bych pokračovat dalšími hráči

    … celkově se omlouvám za tak dlouhý příspěvek, který spousta z vás určitě ani nedočetla do konce, ale mi ve florbalovém prostředí prostě server typu ČTK – prostě jasně pojmenovaná situace a komentovaná bez lobbingu … server Český florbal působí jako televize ČT – pojďme „vyváženě“ poreferovat, ale raději obejděme choulostivé téma a braňme své „poddané“ za každou cenu … no a zdejší server florbal.cz … to je taková PRIMA či NOVA – prostě vymírající zpravodajství se senzace chtivým článkem za každou cenu

    … zabralo mi to 20 minut, než jsem to napsal, ale zkusme někdy vystupovat z komfortní zóny … nevadí mi, že Cepek se Skružným teď experimentovali a ze zóny vystoupili … sklidili za to kritiku, ale spoustu jim to ukázalo a pokud se z toho poučí, tak jen dobře, protože ani jeden z nich není žádná trenérská kapacita, ale dali jsme jim jednou důvěru, tak zkusme jednou nepřevlékat kabát při každé příležitosti …

    • Honza napsal:

      Zbytečně dlouhé – vše se dalo napsat stručněji – chtěl bych napsat, že se vším souhlasím – ale nemůžu – proč? Uvedu na příkladu.

      – Pane delegáte, můžu se vás zeptat, jak extraligu mohou pískat takoví dva nýmandi, kteří udělají ze zápasu bramboračku?
      – Ano můžete – a já vám odpovím také otázkou?
      – Co jste udělali jako extraligový klub pro to, aby se úroveň rozhodčích zvedla? Máte z vašeho klubu či kraje pár rozhodčích, kteří jsou respektovaní?
      – No nemáme, ale to přece neznamená, že rozhodčí musí pískat bramboračku.
      – Ano, to souhlasím, ale nejdříve je třeba přiložit ruku k dílu a až poté kritizovat – vy to děláte naopak, tedy hned kritizujete a kdo ví, zda vůbec v budoucnu někdo z vašeho klubu či kraje přiloží ruku k dílu.
      – Tak to je mi líto.
      – Ano, mi také, ale pomyslný balónek je na vaší straně, odpalte ho a pak to rozebírejme.
      – Hmmm, tak děkuji za váš názor.

      Pochopili jste? S většinou věcí MYSLÍM, že souhlasím, ale vlastně o tom vím málo, abych posoudil věrohodnost, nic jsem ani pro to neudělal – tak jen žasnu

    • fanda napsal:

      co na to říct, pane Hrabino…tváříte se jako informovaný a věci znalý člověk, ale bohužel to není pravda. Bohudík pro Vás to skutečně může posoudit málokdo a tak se nedočkáte nějaké výraznější reakce. Zastal jste se Cepka a Skružného, plivnul jste si na Mrázka. Je to Váš názor, který pravděpodobně vychází z Vašich neúplných informací. Za to se na Vás nemůže nikdo zlobit, Každému není dáno chápat svět v souvislostech a pokud možno objektivně. Kdyby jste byl aspoň trošku objektivní a lépe a dobře informovaný a nevěnoval se drbům, vyzněl by možná váš příspěvek jinak. Tak mi nezbývá než vás poprosit – nepište o něčem, o čem víte kulové. Dostáváte se totiž přesně tam, kde vidíte vy ty ostatní. Vaše komfortní zóna spočívá totiž jenom v používání polopravd, zkreslených nebo neúplných informací.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Pane Hrabino, Mrázovi určitě nelezu do zadku. Vždycky jsem jej jako odborníka respektoval a vždy budu! Vámi zmíněný obchvat nemá smysl komentovat. Jen bych upozornil, že veřejné šíření nepravd není úplně legální. Nechci za Mrázu mluvit, ale myslím, že ani on ani já si nepřejeme, aby jste si bral naše vítkovické srdce do pusy. Pro oba byly Vítkovice srdeční záležitostí a myslím, že i stále jsou. Mějte se

    • Mášto Ošklivý Hrabino napsal:

      Neverim ze někdo napsal něco na poloboha? To bude fejk? Evidentne neznalec se spatnyma informacema, je potřeba i v diskuzich prezentovat jen ty „spravne“! V clancich je praotec antiflorbalu zvaného vítkovická-osobka vzdy nedotknutelny a opevovany, tak co je tohle za nesmysly – to je nelegální sireni nepravd!

      Prosim, prosim. Svrhmeme Cepka, at se konecne k repre dostane ten pravy strateg a myslistel, at se ukaze ze jde udelat medaili, pak to i zopakovat a bez vykyvu během priprav. Švédáci se z osobky pošerou! A taky všechny repreakce at jsou pak v Ostrave, at to mají všichni blizko, protoze jen tam se rodi ti spravni a vyvoleni talenti a inteligetni hraci, tam mají ty nejlepší a nejKrasnejsi vsevedy na vsechno. Moc prosim, uz se dyl netrapme.

      • fanda napsal:

        jenom další důkaz idiotismu, který se šíří mezi námi… vážený, když už nejste schopen přispět něčím co by stálo za přečtení, blijte si ty svoje výpotky na svém faceboku, křičte si to někde v soukromí nebo mezi sobě rovnými a neotravujte lidi, kteří třeba mají zájem o něčem diskutovat. větu po větě bych mohl okomentovat příspěvek někoho kdo se nazývá Hrabina, bylo by to dlouhé, protože těch nesmyslů je hodně, ale byla by to stejně zbytečná námaha, vy to stejně nepochopíte, budete jenom více dezorientovaný a já vás nechci mít na svědomí.

Napsat komentář

*