Finské florbalistky ozdobily své nehty národními barvami. Foto: Jan Kratochvíl
7. 12. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Finská glosa Jana Kratochvíla aneb jak domácí florbalistky oslavily výročí nezávislosti

 



Bývalý trenér ELITE Praha Jan Kratochvíl působí na Mistrovství světa žen 2015 jako novinář, jeho videa můžete pravidelně vidět na Florbal.cz. Díky své precizní znalosti místní řeči je také vyhledávaným pomocníkem při řešení problémů. Přinášíme Vám jeho glosu, ve které popisuje, jak finské florbalistky oslavily svůj nejdůležitější státní svátek: výročí nezávislosti na Rusku.

„V neděli měly hráčky domácího národního týmu volný den. Tým Finska, který pomýšlí na zlatou medaili, pozval novináře do svého ležení, které sdílí společně s naší reprezentací jen pár minut od centra města, doslova za kopcem.

Na břehu jezera v lese panuje klid a mír, venku prší. Od rána vlají po celém městě národní vlajky, před šestou hodinou se jakoby zázrakem vyjasní. V tu dobu je už však zde na severu dávno tma. Náměstí s vánočním trhem se zcela zaplní lidmi a po průvodu skupinky s hořícími loučemi se život uprostřed města zcela zastaví.

Finsko právě slaví 98 let nezávislosti a tento den je nejdůležitějším v celém roce. Očividně. Finské hráčky připojily týmové video, ve kterém zdraví celou zem a ruce vyzdobily nehtovou kreací v podobě finské vlajky. Všechny holky září úsměvy, ale tradiční historický film Tuntematon sotilas (Neznámý voják), který večer sleduje přes milion Finů, na programu nebude, směje se Marianne Hannonen, útočnice národního týmu.

Otázka na téma válečných hrdinů ji vůbec nezaskočí, naopak. Finský tým bere na domácím turnaji jedině vítězství, nic jiného, bez zaváhání sděluje sympatická florbalistka, která se nebojí postavit s florbalkou v ruce mužům v zápasech 4. Ligy mužů v dresu týmu LeBa-96.“

 


Autor: Jan Kratochvíl



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*