Michael Rodina. Foto: Štěpán Černý Série Sparty s Bohemians dnes vyvrcholí. Foto: Štěpán Černý
3. 3. 2016 Další soutěže (38) KOMENTÁŘŮ

30 fanoušků a dost? Směšné, zní z Bohemians. Ne, kdo přišel, do haly se dostal, říká k derby juniorů Sparta

 



Tahle série má grády a ve čtvrtek bude o co hrát nejen na hřišti. Český florbalový rybníček v sobotu rozvířila zpráva, že Sparta pustí na třetí a čtvrté čtvrtfinále vždy jen třicet příznivců Bohemians. Je očividné, že se jednalo o reakci na incident ze dvacátého kola základní části, kdy se utkání těchto soupeřů dohrávalo bez diváků. Oba celky se ale rozcházejí v interpretaci, podle zástupců Sparty se totiž jednalo o čistě rezervační systém jako v kině. A kdo chtěl, ten se do haly nakonec stejně dostal.

Je vidět, že emoce z měsíc starého duelu v základní části ještě nevyprchaly. „Stalo se to, že utkání mezi Bohemians a Spartou ve dvacátém kole základní části, které pořádal soupeř v nafukovací hale Sokola Kobylisy, se po nějakých diváckých výtržnostech dohrávalo bez diváků,“ zní rekapitulace událostí.

Po volbě soupeřů bylo jasné, že oba celky se vzápětí utkají hned několikrát. „Následně na sebe oba týmy narazily ve čtvrtfinále play off a odehrály se první dva zápasy, které byly vyhecované, ale byly OK, protože se také hrálo v halách, které jsou samy od sebe schopny nějakým způsobem oddělit hráče od diváků, diváky mezi sebou a podobně,“ popisuje Berka.

K celé bouři by zřejmě nedošlo, nebýt futsalového turnaje. „Naše dvě čtvrtfinále jsme na žádost trenéra juniorů chtěli hrát na Podvinném mlýně, což nebylo v tomto víkendu absolutně možné. V daném termínu zde ale probíhal futsalový turnaj, což si může člověk ověřit z rezervačního systému – opět, to není moje tvrzení, ale můžete si na halu zavolat, případně si v rezervačním systému haly vše ověřit. Proto jsme nakonec hráli na Barrandově, což je schválená nafukovací hala, nicméně to není úplně optimální,“ říká sparťanský sportovní manažer.

Ke slovu tak přišla bezpečností agentura. „Ať už bychom hráli na Podvinném Mlýně nebo kdekoliv jinde, stejně bychom využili služeb bezpečnostní agentury, protože jsme měli obavu o průběh utkání. Zároveň nám zvýšené bezpečnostní opatření včetně security doporučila sama florbalová unie, která nás v průběhu týdne kontaktovala a požádala nás o toto. Proto jsme požádali o spolupráci bezpečnostní agenturu, která nám pomáhá pořádat superligová utkání, aby nám pomohla také zde,“ prozradil.

Právě zde ale začíná jádro sporu. „Doporučili nám, abychom pro jednoduchost využili možnost si vstupenky rezervovat před utkáním, což jsme udělali. Dále to již bylo v rukou agentury,“ přirovnává Jaroslav Berka.

Jenže Bohemians zásadně nesouhlasí. „Sparta nám v den utkání, šest a půl hodiny před jeho začátkem, oznámila, že na obě utkání pustí pouze třicet fanoušků. První problém je samozřejmě v tom, že bylo mnohem více lidí, ať už rodičů, sourozenců nebo ostatních členů klubu, kteří by chtěli kluky vidět,“ zlobí se Jakub Doubrava. „Druhý problém je v čase. Pokud by nám to Sparta oznámila týden dopředu, tak bychom to mohli řešit. Takto jsme obvolali rodiče a trenéry a informaci o omezení dali na náš web a Facebook. Nicméně, bez bližších informací od pořadatele, jak budou diváci vybíráni, měla tato informace sama o sobě pro natěšené fanoušky minimální hodnotu,“ popisuje marketingový manažer Bohemians.

Zelenobílí argumentují také kapacitou hlediště. „Hlášenka o utkání uvádí, že kapacita hlediště je 500 diváků, kterou Sparta snížila na 200 a 170 diváků mělo, dle zaslané SMS zprávy, už svá místa rezervovaná. Zápis o utkání ale ukazuje, že nebohemáckých fanoušků bylo asi 100,“ počítá Doubrava.

Sparta se ale ohrazuje. „Možnost rezervovat vstupenky byla do pátečních 18:00. Hned v sobotu dopoledne, po zpracování rezervací, jsme zaslali informaci hostujícímu oddílu, aby věděl, kolik zbývá vstupenek do prodeje. Jelikož zůstalo dost nevyzvednutých rezervací, byly nakonec do haly samozřejmě vpuštěni všichni, kteří měli o utkání zájem, před halou nezůstal nikdo. Kapacitu haly jsme snížili ne z důvodu konání juniorského turnaje, ale z důvodu omezení funkčnosti haly, která se týká všech utkání a turnajů pořádaných v této hale. “ argumentuje Berka.

Bohemians ale neustupují. „Výsledkem je poloprázdná hala a naštvaní rodiče. Nemáme ani tak problém s počtem diváků, to je logicky na pořadateli, kolik pustí diváků do haly, ale s termínem, kdy nám to Sparta oznámila. Nejhorší ale je, že Sparta také nemusela dle řádů dělat vůbec nic a podobné omezení oznámit před vstupem do haly. A podle řádů by vše bylo OK, to se musí změnit,“ štve Bohemians.

Nesouhlasí ani s tím, že se do haly dostal každý. „To není pravdivá informace: z tábora Sparty přišlo na utkání zhruba sto lidí a o rezervacích nevěděli nic – tudíž informace o 170 rezervacích prostě není pravdivá. Rovněž naši fanoušci bez rezervace se na utkání ani nevydali,“ říká Doubrava.

Jaroslava Berku celá kauza mrzí. „Musím říct, že nevím, jak jinak bychom měli postupovat. Zvolili jsme řešení s profesionální bezpečností agenturou, které nám doporučila i florbalová unie. Měli jsme obavu o to, aby utkání vůbec proběhlo, dokonce sám distancovaný trenér Michal Jedlička zaslal před utkáním na sekretariát klubu SMS, že pravděpodobně bude problém, že se na utkání chystají také fotbaloví fanoušci. Zcela reálně jsme se báli kontumace utkání, chtěli jsme hlavně, ať se utkání odehraje. Opravdu nevím, jak by postupovaly jiné kluby, mrzí mě negativní reakce na fungující bezpečnostní opatření,“ pokrčil rameny a pokračoval.

V žádném případně nijak nehodnotím vystupování ani reakce FbŠ Bohemians k této ani jiné kauze, snažím se pouze na žádost redaktora florbal.cz vysvětlit pohled našeho klubu a věřím, že to spousta lidí ocení, že argumentujeme tak, aniž bychom se snažili jakkoliv pošpinit či otřít se o jméno našeho čtvrtfinálového soupeře,“ říká.

Zelenobílí jsou ale v ráži a je vidět, že rozhodující páté čtvrtfinále bude mít o náboj postaráno. „Rozhodnutí Sparty nám přijde komické, spoustu hráčů hraje v obou týmech svá nejdůležitější utkání a rodiče je při tom nemohou podporovat, směšné,“ pokračuje Doubrava v tvrdé dikci. „Ve čtvrtek se hraje rozhodující utkání a my chceme, aby oba týmy hnaly své tábory fanoušků. Nechystáme žádnou pomstu, naopak chceme ukázat, že u nás je divák vítán a ne odrazován od návštěvy florbalového utkání,“ říkají Bohemians. „Je to mládežnická soutěž, jde o sport a výchovu kluků musíme mít na prvním místě,“ uzavírá Jakub Doubrava.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • ronyk napsal:

    Každý tým má svojí pravdu, kterou brání zuby nehty. Už jenom to, že se musí starat o klid bezp.agentura při juniorském florbale je příšerné. A jak se říká, florbal tiše v koutku lká.

    • Magor Jirous napsal:

      Musí, protože bejt sparťan je diagnóza. A rodiče rudýho týmu nevlastní ctnost nadhledu.

      • P napsal:

        Jestli někdo něco takovýho napíše, tak upřímě sám v hlavě nemá v pořádku. Tohle jsou jenom hnusný a ubohý předsudky z fotbalu a hokeje. Na hale jsem byl a jediný kdo dělal problémy byli fanoušci Bohemians a pan Jedlička.

        • Silikonové prso napsal:

          Sám seš problém.

          • P napsal:

            Inteligence Bohemians soustředěná do jednoho člověka koukám.

        • S napsal:

          Jo, fanoušci bohemians dělali problémy? A pan jedlička dělal problémy? Můžeš to prosím rozvést? Pokud jsi tam byl tak by mě zajímal jediný problém co vytvořily fanoušci bohemky.

        • František napsal:

          Opravdu UPŘÍMNĚ…lžeš!!

          • P napsal:

            I kdybych lhal, tak by mě to ve vašem případě ani moc netížilo. Když chcete vědět podrobnosti: Pan Jedlička si vratké místo postavil svou kameru, která během první pauzy málem rozbila jednomu z fanoušků hlavu (jestli domácích nebo hostů, to už vám nepovím.) Po zápase to ještě reklamoval že za lehce porouchanou kameru může pořádající klub. Fanoušci Bohemky ještě po prvním zápase strhli melu týkající se lístků, během které několikrát dost hnusně osočovali Spartu. Jestli Vám tohle nestačí tak máte asi v hlavě nas*áno pánové. 😉 A abych to ještě dovedl do konce; ze strany domácích k žádným nadávkám ani osočování nedošlo… toť vše ze strany někoho, kdo aspoň na hale byl.

          • Petr napsal:

            Pane P, Vy popisujete první play-off zápas na Barrandově. Příspěvky, na které reagujete se ale týkaly zápasu v Kobylisích. Takže, promiňte mi to, jste v dané věci mimo.

          • Petr napsal:

            Pane P, máte mou omluvu, o Kobylisích se v předchozích příspěvcích nemluví. Nicméně reakce Bohemky na akci s rezervací lístků by asi nenechala chladného ani Sparťany, pokud by to bylo obráceně. Zkuste se vžít do fanoušků Bohemky, kteří na zápas chtěli přijít a raději to vzdali, když se dozvěděli informaci, že jich bude vpuštěno jen 30, a to jen s rezervací. Ono se totiž zcela klidně mohlo stát, že by na domácí zápas Sparty přišlo víc fanoušků Bohemky a domácí by byli v menšině. To je zřejmě ten podstatný důvod omezení, byť je všem známo, že Barrandov má kapacitu hlediště jen cca 200 míst a nesmí se tam užívat bubny a trumpety.

            Jak ale píši níže. Pokud měla Sparta pocit, že jede o rizikové utkání, měla s Bohemkou dohodnout pravidla pořádání v rámci dobrého soužití. To se ale nestalo. Nedivte se pak, že ti, kteří na Barrandov přišli, dali průchod svému rozladění.

  • František napsal:

    …když už něco vymyslím či rozhodnu,tak se k tomu aspoň postavím čelem a nevymlouvám se,že pane Berka?!? Tohle je nejlepší,něco vymyslet,rozhodnout a pak mlžit a mlžit.Jo,kdyby hloupost nadnášela……

  • Pepa napsal:

    Přijde mi to velmi směšné.Zbytečné naschvály hodné konce sezony.Když si unie hraje na profíky, tak se i zápasy nejvyšších soutěží mají hrát v odpovídajících halách.Všichni ví celou sezonu, kdy budou hrát v základní skupině a mohou si zajistit odpovídající halu. Je otázkou,jestli to opět není reakce na Bedlovo chování před vyklizením haly..Oba týmy mají máslo na hlavě..

  • Petr napsal:

    Základní informace, od které se to vše odvíjí: Fanoušek kterého klubu zapříčinil vyklizení haly v Kobylisích při zápase ještě v základní části? Byl to sparťanský příznivce.

    Toto podstatné v článku nezaznělo. Zápasy juniorů jsou vždy emotivní, rivalita by se neměla ale přenášet do hlediště.

    • Tamara napsal:

      máte chybné informace…za vyvedení z haly v Kobylisích mohl Bedla, opět svými nevhodnými slovními útoky na tatínka ze Sparty.

      • S napsal:

        máte chybné informace…za vyvedení z haly v Kobylisích mohl fanoušek zparty, přeběhl celé hřiště pak si tam vykračoval jako by nic.

      • František napsal:

        Vy jste byla přímo u „činu“ ? Pokud ano,tak byste musela patřit k fanouškům Bohemky,a to zajisté nepatříte..Když nevíte pravdu,tak radši nic nepište.Jsou přímí svědci a ti ví,kdo vběhl na hřiště a pak byl napomenut,jeho reakce však byla víc než hloupá.Nesnažte se všechno svalovat na Bedlu,je to „lotr“,ale za všechno opravdu nemůže.

      • Petr napsal:

        Za tuto šarádu zaplatila na pokutě Unii Bohemka 5 tisíc (za nezvládnutí pořádání) a Sparta 2 tisíce (za neukázněného „diváka“). Pánovi bych to dal k úhradě.

  • S napsal:

    Přijde mi směšné jak sparta tady reaguje že vlastně to utkání odpořádala výborě a přesně takto by měli být pořádána utkání. Asi se snaží pomstít za vyvedení z kobylis.

  • Gandalf napsal:

    Berka lže a smrdí mu nohy.

  • Nepražák napsal:

    Je to víc jak jasne pán Berka je prostě falešný zmetek !!!!!!
    Bedla mu leží v žaludku a nebo poslouchá něčí pokyny !!!!!!

  • klokaniflorbalek napsal:

    Je možno v této hala vůbec oficiálně hrát????

    • Petr napsal:

      Kterou halu máte na mysli? Barrandov se běžně používá na juniory, kapacita je ale omezená. Kobylisy jsou pro pořádání takového utkání zcela nevhodné, to má ale na triku DDM, když takovou halu vůbec objednávalo. Riziko s neukázněnými diváky je tam veliké. Však to sám znáte.

      • Hala Kobylisy napsal:

        Hala v Kobylisích je nevhodná na naprosto jakýkoliv florbal. Osu hřiště lemují nafouknuté bubliny a celkově položený povrch je v katastrofálním stavu co se regulérnosti týče. Možná by stálo za zamyšlení, zda li by se ta hala neměla vyloučit ze seznamu možností pro pořádání utkání na celostátní úrovni.

        • Jirka Bareš napsal:

          souhlas

        • Petr napsal:

          Měl jsem na mysli spíš minimální prostor za mantinely, který omezuje počet diváků a průchodnost. To, že má hala špatný povrch, obtížně se odvětrává a za slunce se v ní nedá dýchat, je další věc.

  • Petr napsal:

    Zakopat válečnou sekeru, je rozhodnuto.

  • Říha napsal:

    Na všech utkáních jsem byl. V Kobylisích za vyvedení diváků můžou oba- jak rodič, tak trenér Bohemians- pokuta za špatné pořádání je velký nesmysl. Bohemians pořádání zvládla dokonale. Rozhodčí chtěli vyklidit halu, nebo tedy spíš trenér Sparty, a pořadatelé fanoušky vyvedli. Na zápasy play off mám jen jednu připomínku, to, že tam byla bezpečnostní agentura budiž, i když v mládežnických kategoriích je to ojedinělé, ale to, že fanoušky celý zápas natáčí kamera bez souhlasu, se mi nezdá v pořádku. A to, že celý zápas je přítomna Policie České republiky je pro mě dost nepochopitelné, kolik lidí ji asi v tu dobu tří hodin potřebovala více?

    • Petr napsal:

      Na tu pokutu stačí Unii pouhý fakt, že k přerušení zápasu díky divákovi došlo a bylo to uvedeno v zápisu o utkání. Měl tam být delegát, pokud vůbec byl.

      Pokud jde o přítomnost kamer a policie, svědčí to o přehnané nedůvěře Sparty vůči Bohemians. Takové kroky vytvářejí zbytečnou a hrocenou nevraživost mezi kluby a jejich příznivci, a to i do budoucna. Bohemians sice mají velmi hlasité a neúnavné diváky, až je to někdy nepříjemné, neodehrávají se ale žádné excesy, nic, co by zavdávalo příčinu pro obě extrémní opatření popsaná výše.

  • Tomáš Krásný napsal:

    Základní pravidlo. Můj dům, můj hrad. Tak jako si může každý z nás rozhodnout, koho pustí k sobě na návštěvu a je jedno jestli byt vlastní nebo má v nájmu, tak si může klub rozhodnout, za jakých podmínek a koho pustí do haly, resp. hlediště. Co si o těch důvodech myslí všichni ostatní je věc druhá. Problém by mohl snad nastat pouze za situace, že by do hlediště nepustili lidi z důvodu jejich rasy, etnického původu či náboženského vyznaní. Fanouškovství je náboženstvím zatím jen v Kanadě a v Anglii 🙂

    • Divák napsal:

      Přesně tak pane Krásný, zvláště v juniorské kategorii je potřeba toto základní pravidlo tvrdě ctít…
      Ještěže kluci na hřišti se nad tyto žabomyší a nesmyslné války povznesli a jezdili jako fretky, ale čestné fretky 🙂

      • Tomáš Krásný napsal:

        Však pointa mého příspěvku je právě v tom, že měli právo to udělat, ale pokud jde o ty důvody, proč to udělali, to nechť si o tom myslí každý svoje. Chtěl jsem jen zdůraznit, že je každého věc, koho si pustí do baráku. Za svou selekci si pak musí nést odpovědnost, ostatně jako za každé své jednání.

    • Petr napsal:

      Oni ani tak nejsou kritizováni za to, že to udělali (na to mají dle regulí právo), ale za způsob, kdy a jakým způsobem o tom informovali. Příště by bylo radno, aby se kluby domluvily na principech pořádání. Výmluvy typu, že původní hala byla rezervovaná, neobstojí, o tom muselo vedení Sparty vědět s předstihem a s předstihem mělo vedení Bohemians informovat o podmínkách stanovených pro Barrandov. Zbytečně to vyvolalo vášně a nepřispělo ke vztahu mezi kluby.

      • Millicent napsal:

        you ha#2;&v8e17nt yet, be sure to check out Nathan Hand as Buddy The Elf! Filed Under: Blog, Indianapolis Video Production, Indy School On Wheels, We Do Video

  • Pepa napsal:

    Můj dům, můj hrad..ano…v tom případě, ať si pořádají vlastní soutěž, nikoliv pod hlavičkou Českého florbalu.

  • Meky Žbirka napsal:

    Pravda se ukázala. Sparta jede na dovolenou. Bedla na hrad, Berka může k moři už v březnu, ten se má.

    • Petr napsal:

      To není Boží soud. Spíš Bohemka usnadnila Spartě práci s dalším pořádáním a povinnosti s tím spojené převzala na sebe.

  • František napsal:

    Ono to pořádání Spartě stejně moc nejde…neměli program na čtvrtfinálové utkání,nikdo nehlásil góly ani nahrávky…myslím,že na těchto zápasech je to dokonce povinné,ale možná,že ne pro všechny týmy…Asi měli hodně starostí s rezervací vstupenek,tak to všechno nestihli.Vlastně se to dá pochopit.Všechno se stihnout nedá.Ono „jenom“ uhlídat 30 fanoušků Bohemky je dřina!

    • Petr napsal:

      Ona Sparta sice má dostatek fanoušků, ale na rozdíl od Bohemky je neumí aktivně zapojit do pořádání turnajů. Co si pamatuji, tak na halách bylo vždy jen pár ochotných rodičů. Totéž při výjezdech na mimopražské turnaje, kdyby nebylo zvyku barrandovských, tak větev z Podvinného mlýna ani neví jak rodiče vypadají. Čest výjimkám.

Napsat komentář

*